możecie zwiększyć grubość obierania i za jednym zamachem macie obraną pomarańczę. Z ziemniakami także całkiem zgrabnie sobie poradziła, a mąż ucieszył się, że teraz częściej będziemy jeść placki, zresztą zobaczcie sami jak fajnie się obierają kartofelki: Po testach muszę stwierdzić, że to bardzo przydatne urządzenie, przede wszystkim oszczędza czas. Nie mierzyłam ile zajęło obranie jabłek na szarlotkę
Cynamonowe szczęścieDyniowy szał nadal trwa. Kocham to warzywo, za jego wszechstronność, a i szybkość przygotowania też. Dyniowa zupa, dyniowe placki, dynia duszona, pieczona, faszerowana. Dziś przepis na dynię faszerowaną, faszerowaną kaszą jęczmienną i mięsem mielonym. Ale farsz do dyni, to Wasza inwencja twórcza. Nadziać możecie ją dowolną kaszą, duszonymi warzywami, mięsem drobiowym... Pamiętajcie ! Dynia to nie tylko lampion
kolorowotorcikowodłoni. Pozostawić w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z wyrośniętego cista odrywać kawałki i formować z nich placki rozciągając je na dłoni. Zaokraglić dłoń tworząc w ten sposób dołeczek. Włożyć w niego 1-2 łyżeczki jabłek i szybkim ruchem złożyć wszystkie brzegi do siebie i skleić. Brzegi
Czerwony GupikKolejny przepis na nieskomplikowany, szybki obiad, a jeśli zostały nam usmażone naleśniki to już w ogóle błyskawiczny :) To banalne połączenie placka naleśnikowego z mielonym mięsem w pomidorowym sosie, trochę takie canelloni, tylko zamiast makaronu mamy naleśniki jest naprawdę smaczne. Z farszem oczywiście można bardziej pokombinować, dodać do niego na przykład pieczarki, paprykę czy czerwoną fasolę, ale i bez tych
Simply FoodCiekawy pomysł na pyszne placki z zielonym ogórkiem w 15 minut ! Składniki: 1 duży ogórek szklarniowy 20 dag żółtego sera 20 dag mąki szczypta sody oczyszczonej 3 jajka sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Ogórka zetrzeć z serem, dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku, staranie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor
Tradycyjna Kuchniapapierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 20-25 minut w temperaturze 170 oC. Gdy nieco ostygnie, zdjąć papier. W ten sam sposób upiec drugi placek. Wykonanie kremu: Budynie rozpuścić w 3/4 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, następnie wlać rozpuszczone budynie i mieszać do zgęstnienia. Odstawić z palnika, przykryć folią
Czerwień i błękitkurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Pizza z boczkiem Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Racuszki kokosowo
Moja smaczna kuchniaJakie to było pyszne! Obłędnie, bajecznie przepyszne! Niby zwykły omlet, tylko owsiany, ale jednak dodatek kakaowego kremu z orzechów laskowych robi swoje. To jego obecność sprawiła, że zwyczajny placek zamienił się w słodki, wypasiony deser :) Takie śniadanko syci, nadal jest zdrowe, a Ty bez żadnych wyrzeczeń możesz od samego rana zajadać się słodkościami :) Kto preferuje takie rozwiązanie
Zdrowie na języku :PWykonanie: Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć z wystudzonym budyniem. Biszkopt lekko nasączyć pozostałym płynem, w którym moczyły się śliwki. Posmarować cienko kremem, przyłożyć placek orzechowy, znów posmarować kremem na to wyłożyć śliwki i reszta kremu. U mnie na górze dodatkowo grubo posiekane orzechy wraz z polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: 200g gorzkiej czekolady
W garach u Gosiśrodku,ale można ciut dłużej na patelni smażyć.):)) Sos grzybowy jest łatwy w przygotowaniu. A wykorzystać można go do wielu dań mięsnych i jarskich. Sos grzybowy wybornie smakuje np. plackami ziemniaczanymi i kotlecikami z dyni Składniki 40 dag grzybów (borowików, podgrzybków,maślaków ) 1,5 szklanki wody 2 średnie cebule 2-3 łyżki masła liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego
w mojej kuchniwiększej miski wsyp mąkę z otartą skórką z cytryny, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, jajka i roztopione masło. Zagnieć i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Z ciasta formuj placki, nałóż łyżeczkę konfitury, uformuj kulkę, spłaszcz na kształt pączka. Maczaj dłonie w letniej wodzie, dzięki czemu ciasto nie klei się. Smaż na złoty kolor z obu stron, posyp cukrem
Zasmakuj Kuchnijajko 1 żółtko pisaki czekoladowe do dekoracji Ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wsadź na 45 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij i rozwałkuj na placek ok.0,5 cm i wylep nim formę do tarty czy tartaletki. Masa serowa: Puree z dyni zmiksuj z cukrem, serem i kwaśną śmietaną. Dodaj mąkę i cynamon, a na końcu
Kuchnia bezglutenowapapryki szczypiorek do posypania 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. 2. Placek smarujemy koncentratem, posypujemy przyprawami. Układamy kolejno: starty ser mozzarella, pokrojone w plastry jajka i kiełbasę, kukurydzę. 3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, aż brzegi
Szefowa kuchniwymieszać i gotowe ciasto przelać na blaszkę 25/35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 35 minut w temperaturze 180*. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na dwa cienkie placki. Z podanej porcji mleka odlać 1/2 szklanki,resztę zagotować z cukrem. Obie mąki i żółtka rozprowadzić w odlanym mleku,wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń
Kolorowa kuchnia Elki