placki - 22990 przepisów (strona:887/1533)

Automatyczna obieraczka do owoców i warzyw - czy warto? 161

możecie zwiększyć grubość obierania i za jednym zamachem macie obraną pomarańczę.    Z ziemniakami także całkiem zgrabnie sobie poradziła, a mąż ucieszył się, że teraz częściej będziemy jeść placki, zresztą zobaczcie sami jak fajnie się obierają kartofelki: Po testach muszę stwierdzić, że to bardzo przydatne urządzenie, przede wszystkim oszczędza czas. Nie mierzyłam ile zajęło obranie jabłek na szarlotkę

Cynamonowe szczęście
Dynia faszerowana kaszą jęczmienną i mięsem 156

Dyniowy szał nadal trwa. Kocham to warzywo, za jego wszechstronność, a i szybkość przygotowania też. Dyniowa zupa, dyniowe placki, dynia duszona, pieczona, faszerowana. Dziś przepis na dynię faszerowaną, faszerowaną  kaszą jęczmienną i mięsem mielonym. Ale farsz do dyni, to Wasza inwencja twórcza. Nadziać możecie ją dowolną kaszą, duszonymi warzywami, mięsem drobiowym... Pamiętajcie ! Dynia to nie tylko lampion

kolorowotorcikowo
Drożdżówki z jabłkiem 170

dłoni. Pozostawić w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z wyrośniętego cista odrywać kawałki i formować z nich placki rozciągając je na dłoni. Zaokraglić dłoń tworząc w ten sposób dołeczek. Włożyć w niego 1-2 łyżeczki jabłek i szybkim ruchem złożyć wszystkie brzegi do siebie i skleić. Brzegi

Czerwony Gupik
Zapiekane naleśniki z mielonym mięsem 3120

Kolejny przepis na nieskomplikowany, szybki obiad, a jeśli zostały nam usmażone naleśniki to już w ogóle błyskawiczny :) To banalne połączenie placka naleśnikowego z mielonym mięsem w pomidorowym sosie, trochę takie canelloni, tylko zamiast makaronu mamy naleśniki jest naprawdę smaczne. Z farszem oczywiście można bardziej pokombinować, dodać do niego na przykład pieczarki, paprykę czy czerwoną fasolę, ale i bez tych

Simply Food
Placki serowe z zielonym ogórkiem w 15 minut 114

Ciekawy pomysł na pyszne placki z zielonym ogórkiem w 15 minut ! Składniki: 1 duży ogórek szklarniowy 20 dag żółtego sera 20 dag mąki szczypta sody oczyszczonej 3 jajka sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Ogórka zetrzeć z serem, dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku, staranie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor

Tradycyjna Kuchnia
Tort czekoladowy z masą czekoladowo-bakaliową 186

papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 20-25 minut w temperaturze 170 oC. Gdy nieco ostygnie, zdjąć papier. W ten sam sposób upiec drugi placek. Wykonanie kremu: Budynie rozpuścić w 3/4 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, następnie wlać rozpuszczone budynie i mieszać do zgęstnienia. Odstawić z palnika, przykryć folią

Czerwień i błękit
81 pomysłów na ciepłe kolacje 434

kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Pizza z boczkiem Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Racuszki kokosowo

Moja smaczna kuchnia
Owsiany bezglutenowy omlet z kremem orzechowym :) 156

Jakie to było pyszne! Obłędnie, bajecznie przepyszne! Niby zwykły omlet, tylko owsiany, ale jednak dodatek kakaowego kremu z orzechów laskowych robi swoje. To jego obecność sprawiła, że zwyczajny placek zamienił się w słodki, wypasiony deser :) Takie śniadanko syci, nadal jest zdrowe, a Ty bez żadnych wyrzeczeń możesz od samego rana zajadać się słodkościami :) Kto preferuje takie rozwiązanie

Zdrowie na języku :P
Łącki przekładaniec 167

Wykonanie: Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć z wystudzonym budyniem. Biszkopt lekko nasączyć pozostałym płynem, w którym moczyły się śliwki. Posmarować cienko kremem, przyłożyć   placek orzechowy, znów posmarować kremem na to wyłożyć śliwki i reszta kremu. U mnie na górze dodatkowo grubo posiekane orzechy wraz z polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: 200g gorzkiej czekolady

W garach u Gosi
Kotlety z dyni z sosem grzybowym 148

środku,ale można ciut dłużej na patelni smażyć.):)) Sos grzybowy jest łatwy w przygotowaniu. A wykorzystać można go do wielu dań mięsnych i jarskich. Sos grzybowy wybornie smakuje np. plackami ziemniaczanymi i kotlecikami z dyni Składniki 40 dag grzybów (borowików, podgrzybków,maślaków ) 1,5 szklanki wody 2 średnie cebule 2-3 łyżki masła liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego

w mojej kuchni
Pączki z konfiturą z winogron 145

większej miski wsyp mąkę z otartą skórką z cytryny, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, jajka i roztopione masło. Zagnieć i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Z ciasta formuj placki, nałóż łyżeczkę konfitury, uformuj kulkę, spłaszcz na kształt pączka. Maczaj dłonie w letniej wodzie, dzięki czemu ciasto nie klei się. Smaż na złoty kolor z obu stron, posyp cukrem

Zasmakuj Kuchni
Bezglutenowy sernik na haloween 124

jajko 1 żółtko pisaki czekoladowe do dekoracji Ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wsadź na 45 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij i rozwałkuj na placek ok.0,5 cm i wylep nim formę do tarty czy tartaletki. Masa serowa: Puree z dyni zmiksuj z cukrem, serem i kwaśną śmietaną. Dodaj mąkę i cynamon, a na końcu

Kuchnia bezglutenowa
Pizza wiejska z jajkiem i kiełbasą 150

papryki szczypiorek do posypania 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. 2. Placek smarujemy koncentratem, posypujemy przyprawami. Układamy kolejno: starty ser mozzarella, pokrojone w plastry jajka i kiełbasę, kukurydzę.  3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, aż brzegi

Szefowa kuchni
Orzechowiec przekładany kremem budyniowym 636

wymieszać i gotowe ciasto przelać na blaszkę 25/35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.  Piec 35 minut w temperaturze 180*. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na dwa cienkie placki.  Z podanej porcji mleka odlać 1/2 szklanki,resztę zagotować z cukrem. Obie mąki i żółtka rozprowadzić w odlanym mleku,wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń

Kolorowa kuchnia Elki