placki - 22990 przepisów (strona:891/1533)

RURKI Z KREMEM KUKUŁKOWYM 132

wałek i zawijamy go w folię aluminiową. odkładamy do lodówki na 2-3 godziny aż ciasto dobrze się schłodzi. Wyjmujemy, posypujemy mąką, tniemy na kawałki i rozwałkowujemy bardzo cienkie placki ( użyłam do wałkowania maszynki do makaronu ). z których wycinamy radełkiem paski o szerokości około 1 cm. Foremki, rurki smarujemy oliwą i nawijamy paski ciasta zaczynając od węższej części

Kulinarne Fantazje Marioli
QUICHE Z KABANOSAMI I BROKUŁEM 165

Quiche to nic innego jak słynna wytrawna, tarta znana również jako placek lotaryński. Tarta przygotowana jest na kruchym spodzie, wypełniona masą jogurtowo - jajeczną z brokułem i pysznymi kabanosami '' Maestro Henryk Kania ''. Quiche podajemy na ciepło lub zimno

Kulinarne Fantazje Marioli
CIASTKA CAŁUSKI Z TRUSKAWKAMI 250

mąką, na około 4-5 mm grubości. Wykrawamy szklanką kółka.  Truskawki myjemy i oczyszczamy, następnie kroimy na plastry. Na każdym kółku układamy na jednej połówce owoce i składamy placek  na pół, lekko je dociskając do truskawek.  Ciastka wyłożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 * C przez około 20 minut

Kulinarne Fantazje Marioli
Placki z jogurtem gruszkowym i olejem z pestek dyni (bezglutenowe, z mąki ryżowej i jaglanej) 178

www.facebook.com/Di.gotuje   http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Już niejednokrotnie wspominałam Wam, że uwielbiam smak pestek dyni.  Olej też! Ostatnio dodaję go do serka wiejskiego - pycha! Wracając do placków... Są przepyszne i idealnie połączone smakowo. Ciasto jest zwarte, a jednocześnie takie delikatne i puszyste. Nadają się dla osób będącej na diecie bezglutenowej.  Obie mąki nie zawierają glutenu

Di gotuje
Mini galette z truskawkami 171

kawałki (mogą być plasterki). Na oprószoną mąką stolnicę przekładamy ciasto i dzielimy na 6 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Na środek każdego placka z ciasta wysypujemy 1/6 część kruszonki, a na niej układamy owoce, pozostawiając zapas ciasta na założenie brzegów.Ciasto zakładamy na owoce i przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

bistro mama
Pizza w domu i na wakacjach 187

może być pasta pomidorowa doprawiona łyżką oliwy, garścią posiekanych ziół jak bazylia i oregano, ewentualnie roztarty  ząbek czosnku,  sól i pieprz. Skrapiam trochę oliwą. Tak przygotowany placek wkładam na 8 do 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 220stopni. Po tym czasie wyjmuję układam wybrane dodatki, tu salami. Ser mozzarella, ale w plastrach, nie tarty. Znowu lekko

I tu będę miała takie te
Niezły Dym 164

przez kilkadziesiąt godzin. Następnie jest ono ręcznie wyrabiane i wypiekane przez 90 sekund w piecu szamotowym opalanym drewnem w temperaturze 500°C. Ta dbałość o szczegóły pozwala uzyskać idealny placek na cienkim kruchym spodzie z cudownie puszystym rantem. Jednak pizza to oczywiście nie tylko ciasto, ale również dodatki. W Niezłym Dymie będziemy mogli spróbować prawdziwej Margherity

Food Square
Ciasteczka marchewkowo-kokosowe 215

www.facebook.com/Di.gotuje       http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój).  Przepis powstał przez przypadek i niechętnie, bo r obiłam placki i sypnęłam... za dużo mąki... Nie chciałam marnować swojej pracy, a tym bardziej żadnych składników. W końcu już robiłam ciastka z marchewki ( klik ), a ciasto marchewkowe - uwielbiam ( klik , klik ). W taki sposób powstały przepyszne ciastka marchewkowo-kokosowe, które

Di gotuje
Ogórkowa na Dzień Taty! 263

dzieciństwem i Tatą. Zupa ogórkowa  - gdy byłam mała i zostawaliśmy z tatą w domu, tata przygotowywał najlepszą ogórkową na świecie. Kulinarnie kojarzy mi się jeszcze z górą naleśników, plackami ziemniaczanymi z cukrem (tak z cukrem! - mój mąż mało nie zszedł na zawał jak pierwszy raz takie cudo mu zaserwowałam :) ) i perfekcyjnie poszatkowaną kapustą pekińską

Miksturownik
BARDZO KRUCHY PLACEK Z JAGODAMI 446

Sezon na jagody rozpoczęty, zapraszam więc na jagodowy placek. Nieziemsko kruchy, z dodatkiem świeżych, aromatycznych jagód ... nie licząc czasu chłodzenia ciasta - wypiek expresowy, bo robi sie go migusiem ;-)  Oczywiście jagody można zastapić innymi sezonowymi owocami, lub owocami z puszki - gwarantuję, że i tak będzie smacznie. Składniki na kruche ciasto : 500g mąki krupczatki 5 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru

Walijskie Pichcenie
Tarta z łososiem i brokułami 398

kruszonka dodaj wodę i delikatnie zagnieć ciasto. Zagniataj jedynie do połączenia składników. Zawiń w folię i włóż ciasto do lodówki na 30 minut. Wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek grubości 0,5 cm. Wyłóż formę ciastem, przykryj brzegi aluminiową folią, lekko dociskając. Zapobiegnie to nadmiernym zrumienieniu brzegów i ich obsunięciu. Nakłuj spód widelcem i wstaw do nagrzanego

codojedzenia
Kruche ciasteczka korzenne 178

łyżka soku z cytryny polewa czekoladowa do dekoracji Wykonanie: Na stolnic ę przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na kilka porcji. Z każdej rozwałkowujemy placek grubości 0,5 cm, wyciska my okrągłą foremką ciasteczka (można wyciskać dowolnym wzorem foremek ). Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w nagrzanym piekarniku

kgwjanczewo
Pierogi z serem i rodzynkami 177

wybić jajko, dodać szczyptę soli, olej i ciepłą wodą zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką, odstawić. Farsz: Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać cukry, żółtka i rodzynki, wymieszać. Rozwałkować ciasto na placek, foremką do pierogów wykrawać koła, nakładać farsz i dobrze  zlepiać. Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia na wierzch, przez 1,5 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową

Kuchnia Danusi
Pancakes z truskawkami 388

każdego placuszka 0,5 łyżki ciasta (będą grubsze) i lekko wcisnąć przekrojone na pół truskawki. Smażyć na średnim ogniu, aż będą zrumienione. Następnie ustawić mały ogień i odwrócić placki na drugą stronę. Smażyć do zrumienienia. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego

Oryginalny smak
Kompot z truskawek i rabarbaru 168

blogu musiał pojawić się przepis na ten pyszny kompot. Jego intensywny kolor sprawia, że aż cieszy mi się buzia. Świetnie smakuje jako dodatek do obiadu lub drożdżowego placka. Pychotka! :) Kompot: 600 g truskawek (mogą być także mrożone) 250 g rabarbaru 5 goździków 1 gwiazdka anyżu 5 łyżek cukru z prawdziwą wanilią (może być mniej jeśli wolicie mniej słodkie napoje

Cooking Monster