kluski - 6146 przepisów (strona:271/410)

Wołowe bitki w winie 93

miękkości mięsa. Po uduszeniu zlewamy sos przez sito, dodajemy do niego śmietanę z rozprowadzoną mąką. Doprawiamy, zagotowujemy i ponownie wlewamy do mięsa. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub kluskami. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy
Malinowo-porzeczkowy chłodnik 101

trzy minuty), a następnie zdejmujemy z palnika i studzimy. Przestudzoną zupę dekorujemy owocami i podajemy. D o zupy  możemy  dodać  również oddzielnie ugotowany makaron lub kluski, potrawa będzie wtedy bardziej treściwa

Miód i pieprz
Kluski lane na mleku 103

Kluski lane na mleku Składniki Przepis dla 4 osób 3 jajka 6 łyżek maki 1 gruszka lub inny owoc 1,2 l mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego Szczypta soli Sposób przygotowania Do miski wbijamy trzy jajka i dokładnie mieszamy z mąką i szczyptą soli. Do garnka o grubym dnie wlewamy odrobinę wody

Miód i pieprz
Malinowo-porzeczkowy chłodnik 126

trzy minuty), a następnie zdejmujemy z palnika i studzimy. Przestudzoną zupę dekorujemy owocami i podajemy. D o zupy  możemy  dodać  również oddzielnie ugotowany makaron lub kluski, potrawa będzie wtedy bardziej treściwa

Miód i pieprz
Ziemniaczane babeczki po węgiersku 179

Znakomita alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Smak był dla mnie zaskoczeniem ponieważ babeczka smakiem przypominała zarówno placki jak i kluski śląskie. Jednakże jest o wiele mniej kaloryczna.   Z dobrze przyprawionym gulaszem-rarytas! Babeczki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka Sól Pieprz Gulasz: 500 g łopatki wieprzowej Olej do podsmażenia 1 marchew

VioletoweKucharzenie
Ziemniaki pieczone w mundurkach z czosnkiem 2275

pierwszej połowie XIX wieku, gdzie ziemniak był podstawą wyżywienia najbiedniejszych ludzi, którzy stanowili wówczas niemal 90% populacji. Potraw z ziemniaków jest bez liku. Od sałatek ziemniaczanych, przez kluski, placki, budynie, frytki, chipsy itd. Niepodzielnie królują na naszych stołach nie od dzisiaj. Jeśli znudziły się Wam tradycyjnie ugotowane, proponuję wypróbować upieczone w mundurkach z czosnkiem. Prezentują się efektownie

Smakowity Blog Kulinarny
Zrazy wołowe jak u babci 141

popołudnie Babcia krzątała się w kuchni, a na stół wjeżdżały ONE, z pysznym sosem i ukochanymi pyzami (tak nazywamy je w Wielkopolsce, w innych regionach znane są jako kluski na parze albo pampuchy). Pamiętam, że Babcia nawet owe pyzy robiła sama. A w tych czasach wydłubywałam jeszcze ze zrazów cebulkę nie będąc świadoma, co tracę :) Przepis Babci połączyłam

Pociąg Do Kuchni
Paczka niespodzianka od TAN-VIET International S.A. [TaoTao, Vifon, Ammko i Tokyoto] 153

kontrahentami na terenie Europy, Azji i Ameryce Środkowej. W ofercie naszej firmy znajdą Państwo zarówno produkty kuchni orientalnej jak też szereg produktów typu instant, głównie zupy błyskawiczne z kluskami. Szczycimy się również tym, iż eksportujemy polskie produkty rolno-spożywcze, w tym produkty mleczarskie. Firma TAN-VIET jest właścicielem bądź wyłącznym dystrybutorem następujących marek i produktów: VIFON - wyłączny dystrybutor

ClauditteMissCooking
Sos beszamelowy 164

patelni), wsypać mąkę i energicznie wymieszać trzepaczką. Mąka nie powinna się zarumienić. Zestawić z ognia, wlewać stopniowo zimne mleko i bardzo szybko mieszać. Nie doprowadzić by powstały kluski. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Stosować do dań gdy sos jeszcze jest ciepły, później mocno zgęstnieje, a na powierzchni utworzy się nieapetyczny, ciemniejszy kożuch. Smacznego

na moim stole...
Sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami 193

odparują wodę. Podlewamy słodką śmietanką. Kiedy sos się zagęści doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz płatkami papryki. Serwujemy z ulubionymi dodatkami. Ja preferuję z pyzami (kluskami na parze) ale równie dobrze sprawdzi się z makaronem, kaszą czy ziemniakami

Pyry na Gaz
Bitki wieprzowe ze śliwkami suszonymi 114

dusić na wolnym ogniu przez 30 minut. W razie potrzeby podlać wodą, przyprawić do smaku. Dodać zmiażdżony czosnek i gdy mięso będzie miękkie, podać danie np.: z kluskami. UWAGA: 1. Pamiętaj o dokładnym umyciu, oczyszczeniu z żyłek i błonek mięsa

Tradycyjna Kuchnia
Indyk z kurkami w sosie śmietanowym 218

który zapewne zna każdy), to już klasyka, która w sezonie kurkowym jest wręcz obowiązkowa! ;) Do tej klasyki pasuje każdy rodzaj mięsa, jak i każdy dodatek w postaci ryżu, klusek, kopytek, ziemniaków czy zwyczajnego tosta- ot, taki to wyjątkowy sos! :) Można go również wzbogacić o dodatek białego wina, które należy dolać po pierwszym przesmażeniu kurek, a następnie całość odparować

Kraina Miodem Płynąca
Sernik chałwowy 147

zmiksować. Dodać ubity krem chałwowy i dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę zahartowaną 2 łyżkami masy serowej, po troszeczku, ciągle miksując, inaczej zrobią się żelatynowe "kluski", których niestety już nie da się wymieszać. Masę serową przelać na schłodzony spód z herbatników. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Można polać białą lub ciemną

Cakes By Kejt
Postny biały barszcz na prawdziwku ze świeżym majerankiem 117

włóż do garnka. Gotuj. Kiedy będą miękkie wymieszaj barszcz i wlej w silnie gotujący się wywar aby nie zrobiły się kluski z mąki mieszaj aż się zagotuje. Wlej trochę mleka, aby złagodzić kwaśny smak zupy. Podawaj ze świeżym majerankiem. Nalewaj gorące do ciepłych miseczek

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania