kluski - 6146 przepisów (strona:278/410)

Potrawka z kurczaka (indyka) de luxe 217

paski marchew. Na sam koniec wrzuciłam pora i paprykę jako, że one gotują się najkrócej.  Kiedy warzywa były miękkie wrzuciłam mięso Sos zaprawiłam odrobiną mąki. Podałam z kluskami , które sprawiły, że zarówno mi jak i Mężowi, który też nie przepada za potrawką - smakowało i to nawet bardzo. Może dlatego, że tym razem potrawka nie miała wiele wspólnego

Kuchnia po mojemu
Zraziki rozwijane z indyka w sosie serowo - warzywnym, czyli kolorowy obiad wielosmakowy 136

pewno nienudne. Zraziki wychodzą kruche, delikatne, aromatyczne. W sam raz dla amatorów chudego mięsa takich jak mój Mąż. A jeśli jeszcze podamy je z kolorowymi kluskami śląskimi , surówką z kapusty kiszonej i oprószymy natką pietruszki to efekt murowany - kolorowy talerz przyprawi nas o uśmiech i dobry humor, a obiad będzie smakował jeszcze lepiej

Kuchnia po mojemu
Świąteczny jadłospis po mojemu, czyli wielkanocny stół pełen inspiracji w fotograficznym skrócie 162

oraz chińska wg Ewy Sałatka warstwowa - tym razem wg mojej Mamy Pasztet Mamy Hani of course Schabik w musztardzie pieczony Sałatka z grillowaną piersią kurczaka Pieczone żeberka z kluskami śląskimi Mazurek biszkoptowy z bakaliami, ciasto czekoladowe i błyskawiczne - makowe Biszkoptowa babka waniliowa produkcji mojego Taty I mój Syn zwarty i gotowy pochłonąć wszystko co w zasięgu ręki ;) Wszystko

Kuchnia po mojemu
Sos warzywny na indyku. Wiele zastosowań kiedy nie wiesz co na obiad 138

odrobinie sosu. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową. Zaprawiamy odrobioną mąki jeśli sos jest zbyt rzadki. zabielamy odrobiną śmietany lub jogurtu greckiego. Sos gotowy. Zastosowań co nie miara - z kluskami śląskimi , łyżką kładzionymi , ryżem, kaszą czy jako dodatek do placków ziemniaczanych . W zależności od przypraw jakie zastosujemy sos zmienia smak i może posłużyć do innych celów. Polecam. Kompozycja wielozadaniowa

Kuchnia po mojemu
Biały gulasz. Z indyka i z warzywami 146

się dłużej gotują. Na ostatnie kilka minut wrzucamy paprykę. Kiedy zmięknie zagęszczamy sos odrobiną maki i łyżką śmietany. Gotowe. Dla koloru wrzucamy odrobinę kopru. U nas z uwielbianymi kluskami śląskimi, które wczoraj lepiłam w ramach weekendowej rozrywki ;) Kluseczki z ziemniaków gotowanych na parze, więc samo zdrowie - no może gdyby nie to, że Mąż postanowił je pysznie odsmażyć

Kuchnia po mojemu
Domowe pyzy z mięsem na obiad. Pyszny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu 179

mielimy, dodajemy pokrojoną w drobna kostkę i zeszkloną na odrobinie oliwy cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Aby nadzienie było bardziej soczyste dodajemy odrobinę wody. Ciasto na kluski robimy tak jak na śląskie. Zapraszam do źródłowego przepisu . Na ulepione płaskie krążki ciasta wykładamy po ok 1 łyżce farszu. Zalepiamy i formujemy kształtne kule. Wrzucamy na wrzątek. Gotujemy

Kuchnia po mojemu
Jaglano-marchewkowe kluski leniwe na puree z zielonego groszku 215

Dosypać mąkę i wyrobić ciasto, najlepiej lekko zwilżonymi dłońmi.  Wyłożyć ciasto na stolnicę obficie posypaną mąką. Uformować dwa podłużne wałeczki, lekko spłaszczyć i pociąć nożem na kawałki. Kluski wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować chwilę do czasu wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.  Czosnek i cebulę drobno posiekać, następnie zeszklić na maśle wraz z olejem (by się

Kuchnia Ellie
Ciasteczka z kaszy manny. 174

mannową masą. Dłonie zwilżyć wodą i formować z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Te następnie spłaszczyć i w każdym ciastku zrobic dziurkę , podobnie jak się to robi w kluskach śląskich .   Do każdego zagłębienia włożyć odrobinę powideł lub gęstej marmolady (nie dżem , bo ten w czasie pieczenia się rozpłynie ) Pieczemy

Malinowa Kawiarenka
Kluski śląskie w sosie ze smażonych brunatnych pieczarek i kurczaka 163

Pozostało mi kilka "starych" ziemniaków, dlatego postanowiłam je wykorzystać i zrobiłam Kluski śląskie w sosie ze smażonych brunatnych pieczarek i kurczaka SKŁADNIKI: 7 średnich ziemniaków mąka ziemniaczana sól 1 cebula 2 piersi z kurczaka smażone brunatne pieczarki (my akurat mieliśmy z puszki, ale spokojnie można użyć świeżych- nawet lepiej) 200ml śmietany sól, pieprz, pietruszka, szczypiorek Ugotować ziemniaki

MarciochaKucharzy
Zupa szparagowa z kluskami lanymi według Roberta Makłowicza 83

Zainspirowana wczoraj oglądniętym odcinkiem Podróż Makłowicza... Zupa szparagowa z lanymi kluskami 1 pęczek szparagów 1 pęczek koperku 1 szalotka 1 łyżka masła 1 l bulionu szczypta cukru 1 jajo 2 – 3 łyżki mąki sól, pieprz Szparagi obrać, odłamać zdrewniałe końce. Odłamane końce i obierki zalać wodą, posypać cukrem i solą. Gotować ok. 20 minut. Obrane szparagi również namoczyć

MarciochaKucharzy
Niezapomniany smak dzieciństwa- pierogi leniwe 154

dodać jajko i razem połączyć. Następnie dodawać mąkę i już ugniatać rękoma, jeśli konsystencja nadal będzie za lepka dodać kolejną część mąki. Utworzyć dwa płaskie wałki, pokroić na kluski ok 2-3 cm. Gotować w wodzie, wyciągnąć po minucie od wypłynięcia.  Polać  masełkiem z bułką tartą i cukrem. Smacznych wspomnień

MarciochaKucharzy
Domowe knedle z truskawkami 159

ciasto na kształt pieroga, następnie kulamy w dłoniach kulkę. Można też nakładać ciasto na truskawki na kształt sakiewki, sklejać u góry i kulać.  Na osolony wrzątek wrzucać kluski i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową na półmisek i polać zrumienioną na maśle tartą bułką.  A co ja dzisiaj zjem ? Nigdy

MarciochaKucharzy
2 rok blogowania za mną :) 123

Pierogi z botwinką w sosie koperkowym CZERWIEC Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką LIPIEC  Risotto z prawdziwkami SIERPIEŃ Paella mixta z langustynkami i kurczakiem WRZESIEŃ Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście PAŹDZIERNIK Falafel z cieciorki, grochu i soczewicy LISTOPAD Pieczona kaczka z brukselką GRUDZIEŃ Tarta z kiszoną kapustą i grzybami Zapraszam również w tym roku

MarciochaKucharzy
Antica Pasta i sos Bolognese 169

ciekawostka. Nie ma czegoś takiego jak spaghetti bolognese. Bolognese to sos wywodzący się z włoskiego miasta Bolonia. Sos podaje się tradycyjnie z szerokimi wstążkami tagliatelle lub używa do klusek, polenty lub ziemniaków. Sekretem dobrego sosu jest długie gotowanie, ale my pokażemy wam, że nie trzeba na pyszny sos czekać 5h. Potrzebujemy: makaron – my użyliśmy nieortodoksyjnych Gramigna 53, cudownych

ladykitchen
LENIWE Z SOSEM DYNIOWYM Z SZAŁWIĄ 160

kątem kroję ostrym nożem małe kluseczki w kształcie rombów. W garnku zagotowuję około 1,5 l wody z odrobiną soli i oleju. Kiedy zawrze, wrzucam pojedynczo kluski i czekam, aż ponownie woda zabulgocze. Mieszam co jakiś czas, aby kluseczki nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuję jeszcze 2 minuty i następnie odcedzam. sos dyniowy:  szklanki

W kuchni Karmel-itki