kluski - 6146 przepisów (strona:274/410)

Ziemniaki tłuczone 135

zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków - D - bardzo mączysty - bardzo mocno rozgotowujący się, ziemniaki pastewne Gościliśmy w siedzibie firmy w Laskach

królestwo garów
Okrasa 304

chlebem Wasa. Okrasę można włożyć do kamionki, zalać tłuszczem gęsim i trzymać w lodówce nawet do kilku dni... u mnie nigdy dłużej nie stała. Okrasą można okrasić pierogi, kluski ziemniaczane...   zastawa

królestwo garów
Podsmażane ziemniaki 114

zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków     zastawa

królestwo garów
Sałatka ziemniaczana z jabłkiem i groszkiem 135

zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków   zastawa

królestwo garów
Ragout z jelenia po niemiecku 160

dusić do miękkości. W razie potrzeby dolać trochę wody. Gdy mięso będzie już prawie miękkie, dodać powidła śliwkowe. Zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, miodem, zagotować. Podałam z kluskami z tartych ziemniaków .   zastawa

królestwo garów
Kaczka duszona, z czerwoną kapustą i jabłkami 127

duszenia i posmarować nim kaczkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.    W tym czasie odcedzić sos, doprawić do smaku miodem. Podawać z kluskami, ja podałam z pyzami drożdżowymi.   zastawa

królestwo garów
Kaczka konfitowana 99

naczyniu z grubym dnem (najlepiej żeliwna gęsiarka) roztopić tłuszcz, włożyć kaczkę, i gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości – około 2,5 – 3 godzin. Podałam z kluskami kładzionymi i pieczonymi jabłkami. *Kaczę najlepiej gotować w niewielkim naczyniu – jeżeli naczynie będzie zbyt duże, zużyjemy dużo więcej tłuszczu. Kaczka ma być przykryta tłuszczem. Do konfitowania można użyć masło

królestwo garów
Rosół z perliczki 122

obrane warzywa, przypaloną cebulę, przyprawy, grzyby. Gotować na niewielkim ogniu aż mięso będzie miękkie. Można dodać 2 jagody jałowca. Rosół przecedzić, można klarować ale nie trzeba. Podawać z kluskami lub pierogami z mięsa z perliczki. Z mięsa z perliczki można przygotować Vol-au-vent . zastawa

królestwo garów
Rösti / jajko / anchois 112

zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków - D - bardzo mączysty - bardzo mocno rozgotowujący się, ziemniaki pastewne   zastawa

królestwo garów
Potrawka z zająca 122

mąkę, wymieszać. Wlać wino, dokładnie wymieszać, dodać listek laurowy. Dusić do miękkości pod przykryciem. W przypadku gdy sos za bardzo odparuje dolać trochę bulionu lub wody. Podałam z kluskami kładzionymi i mizerią. zastawa

królestwo garów
Kaczka duszona z imbirem 138

czosnek, skórkę z pomarańczy, podsmażyć. Wlać wino, zagotować. Wlać bulion, sos sojowy, włożyć kaczkę i dusić do miękkości. W ten sposób można przygotować nogi z kaczki. Podałam z kluskami z jabłkami. * z wyciętych kości, skrzydełek i szyi z dodatkiem marchewki, pietruszki, kawałka selera, cebuli, listka laurowego, pieprzu, ziela ugotować esencjonalny bulion. zastawa

królestwo garów
Grzybki 248

sobą, dobrze wygniatając, następnie urywamy ciasto i robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, w którym robimy dziurkę i kładziemy dziurką do blaszki wyłożonej papierem pergaminowym (tak jak w kluskach śląskich)- będą to nasze kapelusze do grzybków. Tworzymy teraz cienki wałek i tniemy na 2,5 cm (tak jak do kopytek) - będą to nasze korzonki. Ilość kapeluszy na blaszce musi

kgwjanczewo
Polędwiczka w polewie śmietanowo - grzybowej 180

drobniutko posiekał. Pozostało dodać delikatnie obsmażone na maśle posiekaną cebulę i przetarty czosnek i ponownie zagotować. Zagęściłam mąką, zabieliłam lekko osoloną śmietaną i gotowe. Polędwiczkę podałam z kluskami łyżką kładzionymi o których produkcji wspomnę przy innej okazji, gdyż na chrzciny i tak bym ich nie zrobiła. Tytułowa polędwiczka w polewie ;) No i? Nadaje się na chrzciny

Kuchnia po mojemu
Quesadilla z kurczakiem, czyli pszenna tortilla jako domowa przekąska idealna na ciepło i na zimno 284

było kolację postanowiliśmy zjeść na ciepło. Tym bardziej, że o 20.00 się "Masterchefa" naoglądaliśmy i głód nas dopadł ogromny. Napatrzyliśmy się na te placki ziemniaczane, pierogi i kluski śląskie i naszło nas na coś bardziej konkretnego niż kanapki. Zaczęliśmy wymyślać i kalkulować co możemy przyrządzić z tego co mamy w lodówce, tak, żeby zbytnio się nie narobić

Kuchnia po mojemu
Potrawka z kurczaka (indyka) de luxe 237

paski marchew. Na sam koniec wrzuciłam pora i paprykę jako, że one gotują się najkrócej.  Kiedy warzywa były miękkie wrzuciłam mięso Sos zaprawiłam odrobiną mąki. Podałam z kluskami , które sprawiły, że zarówno mi jak i Mężowi, który też nie przepada za potrawką - smakowało i to nawet bardzo. Może dlatego, że tym razem potrawka nie miała wiele wspólnego

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania