pełnoziarniste oraz w zielonym kolorze Spätzle z czosnkiem niedźwiedzim. Tym razem zapraszam na kluseczki w uroczym żółtym, jesiennym kolorze - z dodatkiem dyniowego puree. Dynia nie wpływa na smak klusek, jedynie cudnie je barwi. Składniki: 250 g mąki orkiszowej jasnej 630 2 jajka 1 łyżka oleju 100 g puree z dynii 120 ml wody mineralnej spora szczypta soli Wykonanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!specjalną prośbę naszego czytelnika, zamieszczam mój ulubiony przepis na pierogi leniwe. Te lubiane przez nas „kluski” nieodłącznie kojarzą mi się z czasami dzieciństwa. Była to jedna z moich najukochańszych potraw. W naszym rodzinnym domu jadało się je z kwaśną, gęstą śmietaną wymieszaną z cukrem lub cukrem waniliowym. Choć obecnie bardziej wolimy wersję leniwych ze zrumienioną na masełku bułką
MyCookBook.plbazie Vegety) 1/2 szklanki śmietany UHT (z kartonika) o dowolnej zawartości tłuszczu (ja dałam 10%, ale może być też i kremówka) 2-3 garście makaronu typu spatzle lub klusek lanych (lub innego makaronu) 2 mniejsze lub 1 bardzo duży pęczek świeżego koperku 2-3 łyżki soku z cytryny 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne Klopsiki: 500 g chudego mięsa
MyCookBook.plMięso można użyć do drugiego dania, a z warzyw zrobić sałatkę jarzynową. Ja jednak dodałam zarówno mięso jak i warzywa do rosołu Rosół podajemy z lanymi kluskami lub z makaronem-nitki i posypujemy posiekaną natką pietruszki Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compapryką. W małym garnuszku rozprowadzam śmietanę z mąką i odrobina wody, wlewam do gulaszu , mieszam gotuję na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Gotowe danie podaje z pieczywem, ziemniakami, kluskami lub kaszą. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródstolnicy 1 jajko Ziemniaki ugotować, poczekać przynajmniej kilka godzin aż wystygną, (na tą porę roku niezłym pomysłem jest wystawianie garnka za okno) i zgnieść. Jak w przypadku klusek śląskich można wyciągnąć na wierzch 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę, jednak powinno to być ok. 2 szklanek. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Będzie gotowe
W kuchni bez szafekukładamy na desce mocno obsypanej mąką. Ciasto ziemniaczane bardzo się lepi, więc będzie dobrze naszykować sobie miseczkę z zimną wodą, żeby zwilżać dłonie co jakiś czas podczas robienia klusek. Gotujemy knedle partiami przez około 12 minut na bardzo małym ogniu. Gotowe knedle wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy na papierowym ręczniku. W sporym płaskim rondlu lub patelni roztapiamy masło
Gotowanie moimi oczamiprzepisu jest aromatyczne, mięciutkie, z chrupiącą skórką. Do upieczonej piersi proponuję sos ze świeżej żurawiny. To nie tylko super smaczny, ale bardzo wykwintny duet. Poza tym podałam tradycyjnie kluski śląskie i sałatkę z buraczków. Zapraszam na ucztę, bo ponoć najlepsza gęsina na św. Marcina! Składniki: 1 podwójna pierś z gęsi - 0,900 g 2 gałązki rozmarynu 2 łyżeczki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zupa pomidorowa, wspomnienie dzieciństwa. U mnie w domu najczęściej podawana z lanymi kluskami. Oczywiście Babcia robiła najlepszą. A to Moja propozycja z grzankami ziołowymi Zapraszam do zabawy!!!!!!. SKŁADNIKI ZUPA 6 ładnych pomidorów 1/2 czerwonej papryki mała cebula 1 ząbek czosnku 2 kostki rosołowe bazylia świeża i suszona curry pieprz woda jogurt naturalny oliwa SKŁADNIKI
Zdrowo i kolorowoGessler. Popularność zyskał dzięki "Kuchennym rewolucjom". To sycące, niezbyt ciężkie danie, bardzo aromatyczne, zaskakujące prostotą składników jest mi znane właściwie od zawsze. Uwielbiam tak przygotowanego kurczaka. W towarzystwie klusek śląskich gościł w moim domu w niedziele, święta i przy okazji uroczystości rodzinnych. Gdy pojawiał się na stole rozpoczynało się polowanie na "kuperek" i oczywiście każdy chciał kawałek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!domu nie mogę narzekać. Zawsze robimy ogromne zapasy, które starczają nam aż do późnej wiosny. Dlatego ziemniaki goszczą u nas zawsze i wszędzie, pieczone, smażone, gotowane, w postaci klusek, albo tak jak dziś kulek. Świetna alternatywa, aby urozmaicić naszą kuchnię, bądź też wykorzystać ugotowane ziemniaki ze wczoraj. Można pokombinować z przyprawami, dziś są kulki czosnkowe, ale mogą być
na moim stole...następnie dusimy po przykryciem tak długo, aż rolady zrobią się mięciutkie - około 3 lub 4 godzin. Na koniec redukujemy ilość sosu i dodajemy śmietanę. Rolada najlepiej smakuje z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą i lampką czerwonego wina. Obiecuję, że się nie zawiedziecie
Kuchnia Pani Wiosnytymiankiem pieczone kotlety z tofu, fasoli i dyni z masłem orzechowym pieczone kotlety fasola-dynia z suszonymi pomidorami i słonecznikiem, sos (chyba czosnkowy) jaglane kluski marchewkowe z serem feta
More food, love and dreamsdodatkiem kaczej krwi. Kiedyś jednak się przemógł – i posmakowało. Czernina w wydaniu „Groty” mężowi i córce smakowały, choć na dnie talerza zostawili oni sporo znajdujących się w niej klusków ( pewnie było ich za dużo ). Obsługa w lokalu poprawna. Może dlatego, że łączy się w tym lokalu dwie z pozoru wykluczające się funkcje: jadłodajni serwującej zestawy obiadowe w bardzo
Smaki EwyDyniowe płatki ryżowe z gruszką, tahini i sosem kakaowym* *kakao+woda Miały być kluski, ale wiecie mąka kokosowa, zupa z wody i te sprawy, a więc myśl Natalia, bo czas Ci się kończy, bo zaraz jedziesz, coś na szybko, oo dynia jeszcze jest, coś na pocieszenie? sos czekoladowy teraz tak sobie myślę, że czekolada by pasowała
More food, love and dreams