gołąbki przypadną do gustu amatorom dań typu pyzak (tarciuch) czy też tartych klusek ziemniaczanych. Zupełnie odmienne od tradycyjnych, a gdy pominiemy kiełbaskę to będą idealnym daniem na piątkowy obiad. Bardzo smaczne, polecam! Składniki: 1 duża główka białej kapusty, 2 łyżki octu Na farsz: 1 kg ziemniaków, 30 dag kiszonej kapusty, 20 dag kiełbasy (u mnie chuda), 2 cebule
Nie tylko w kuchnijeśli chcemy mieć obiad inny niż zazwyczaj, albo dysponujemy pozostałymi po jakimś innym daniu kawałkiem papryki lub kilkoma ogórkami kwaszonymi. Roladki idealne będą do kaszy, ziemniaków a nawet klusek. Mięso jest soczyste a całość wykańcza pyszny sosik. Do wnętrza roladek możemy włożyć to co akurat mamy: ogórki, cebulę, paprykę, boczek czy nawet kiełbasę. Oczywiście, obowiązkowo środek każdej mięsnej
Mieszam w Garnkuokoło godziny. Przygotować zasmażkę z mąki i smalcu. Dodać do wrzącej zupy.Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Podawać z chlebem. Smacznego! *zamiast ziemniaków można podawać z malutkimi kluskami śląskimi. * ja dodatkowo dodaję kukurydzę konserwową. Wzbogaca smak i koloryt zupy
Tagebuch po polskuJak wiecie jestem ogromną „kluskarą” i wszelkiego rodzaju kopytka , kluchy itd. nie mają przede mną tajemnic ;) Dziś mam dla Was przepis na przepyszne kluseczki
Ostra na SłodkoPyszne włoskie kluseczki w sosie pomidorowym z dużą ilością czosnku. Pycha <3 W smaku przypominają trochę kluski śląskie :) Przepis pochodzi z książki "Domowa kuchnia włoska" Aleksandry Seghi, co nie co pozmieniałam. Zapraszam do przygotowań! Składniki na sos pomidorowy: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 500 g passaty pomidorowej (mały kartonik) 1 płaska
My Culinary Artuzupełnić brakującą wodę. Kiedy mięso będzie już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być gęsty. Polecam z ziemniakami, kaszą, ryżem, makaronem lub kluskami. gulasz wołowy
O kuchni z uczuciemGnocchi to rodzaj włoskich klusek. Są bardzo sycące, tanie oraz co najważniejsze bardzo smaczne. Aby wzbogacić ich smak postanowiłam zrobić je ze szpinakiem. Gnocchi szpinakowe są miękkie, ładne i smakują cudownie. Polane oliwą i startym parmezanem nie potrzebują żadnego towarzystwa :) Potrzebne składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach 1,5 szklanki
Łycha smakówziemniaki, zalewamy gorącą wodą, tak, aby uzyskać konsystencję zupy i gotujemy do miękkości ziemniaków. Przygotowujemy kluseczki – ze wszystkich składników wyrabiamy kleiste ciasto, nieco gęstsze niż to na lane kluski. Następnie nabieramy ciasto na czubek łyżeczki i wrzucamy po kolei do gotującego się bogracza, gdzie zamienią się w małe kluseczki o nieregularnych kształtach. Bogracz z kluseczkami gotujemy jeszcze kilka
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichazalać wrzątkiem i przełożyć do rondla z obsmażonym mięsem. Podlać całość piwem, dodać resztę przypraw i dusić około 1- 1,5 godziny do miękkości podawać z ulubionymi dodatkami - kluskami, kaszą, ziemniakami lub makaronem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pozostałym bulionie. Pieczarki rumienimy na maśle. Dodajemy do mięsa pół godziny przed końcem i dokładnie mieszamy. Gotową wołowinę podajemy z chlebem, ziemniakami lub jak sugeruje Julia z kluskami i zielonym groszkiem. Post Boeuf Bourguignon pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchentrzeba ją co 20-30 min podlać wodą Skala smaku - 10/10 sos, który się wytworzył po upieczeniu karkówki jest również pyszny wystarczy zaklepać go łyżką mąki. Idealny do klusek śląskich. Składniki: Spory kawałek karkówki- tutaj w zależności od indywidualnych potrzeb do marynaty: 1/2szkl. oleju 1/2 szkl. soku z cytryny 1/2 szkl. sosu sojowego 3 łyżki miodu 2 łyżeczki
Kubki smakumoim rodzinnym domu zawsze goszczą kluski z makiem , to już taka tradycja, każdy musi spróbować . Zawsze sama przygotowuję masę makową z dodatkiem bakalii. Składniki: 0,5 kilograma makaronu łazanki 250 gram suchego maku 200 gram skórki pomarańczowej kandyzowanej 200 gram rodzynek 5 łyżek miodu prawdziwego 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Mak przesypujemy do miski, zalewamy gorąca wodą, pozostawiamy
Bajeczna Kuchniaroku przygotujemy jeszcze kutię, , czyli mieszaninę pszenicy, maku, miodu i bakaliiktórą jako jedyna w naszej rodzinie przygotowywała szwagierka mojej babci i obdarowywała nią całą swoją rodzinę. Może przygotujcie kluski z makiem. , albo upieczcie kapuśniaczki, a zamiast karpia może pokusicie się na przygotowanie szczupaka faszerowanego lub roladę rybną w galarecie . Wzbogaćcie swoją tradycję o nowe smaczne dania! Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętłuszczu z odrobiną cebulki. Dodać do mięsa. Na koniec dodaję do gulaszu koncentrat pomidorowy i doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami. Sos zredukować. Podawać z ziemniakami, kluskami śląskimi itp. Smacznego
Tagebuch po polskukażdy placek nakładać łyżeczką farsz i zlepiać końce i formować kulki. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju i gotować od wypłynięcia ok. 3 min. Ugotowane kluski podawać z podsmażoną cebulką lub boczkiem albo słoniną. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetą