kluski - 6146 przepisów (strona:263/410)

Kapusta niebieska do obiadu 152

Najlepiej smakuje z kluskami i roladą Składniki • 1/2 główki kapusty czerwonej • 1 cebula • sok z 1/2 cytryny • 1 łyżka cukru • 2 łyżki margaryny łub kilka łyżek oleju • pieprz do smaku • sól  Sposób przygotowania 1. • Kapustę pokroić dodać wodę sól i ugotować  do miękkości  • Kapustę dobrze wycedzić z wody 2. • Do odcedzonej gorącej kapusty dać

W królestwie smaków Beaty
Pierś kurczaka w sosie jogurtowym 183

smażę cały czas mieszając , czosnek i papryka mają skłonność do szybkiego przypalenia się ,sos byłby gorzki) dodaję maki , kilka ruchów łyżką i wlewam bulion , cały czas mieszam aby kluski z tego nie zrobiły się. Chwilkę jeszcze  gotuję tak to wygląda Teraz dodaje podgrzany jogurt (jeśli dodałabym zimny to sos zważyłby się ) tak wygląda po dodaniu jogurtu Teraz

Eli Gotowanie
Chleb słonecznikowy 169

mąkę ( nie na całkiem mialką ,wystarczy raz lub dwa zakręcić ) . Jeśli drożdże już wyrosły to dodaję resztę mleka ,sól, zmielone pestki i mieszam ,zagniatam tak jak ciasto na kluski.(kiedyś próbowałam mikserem zagnieść ale niestety ciasto wkręcało się   aż do samego miksera . ) Jak już jest zagniecione dodaje całe pestki słonecznika ,powtórnie zagniatam aż pestki dobrze wymieszają

Eli Gotowanie
Błyskawiczny obiad 142

naciowy - 1 łyżka musztardy rosyjskiej - 1 cebula - kilka ziaren kolendry - olej do smażenia - sól , pieprz do smaku - sos sojowy ciemny Wykonanie Krok 1 Postawić do zagotowania wodę na kluski . W tym czasie ... Krok 2   Umyte filety kroimy w cienkie paski ukośnie . Skrapiamy sosem sojowym . Krok 3  Obieramy umyta rzodkiew ze skórki kroimy w paseczki . Cebulę

Eli Gotowanie
Schabowe jajko 195

jest skomplikowane danie. Jednak jest dobre jako danie obiadowe z dodatkiem np. klusek domowych lub zwykłej przekąski . Ostatnio pokrojone lekko na ukos ,posłużyło mi jako wędlina na kanapki. Składniki na 2 porcje 2 jajka 2 kotlety schabowe 5 pieczarek 1 cebula 3 łodygi selera naciowego kawałeczek pora olej do smażenia (ja używam rzepakowego) łyżka musztardy sól , pieprz

Eli Gotowanie
Kluseczki leniwe i książka na wieczór 139

Zgodnie z klimatem ostatnich dni, wybrałam na dziś przepis na kluski leniwe. Dla wielu moich znajomych, a także dla mnie, to smak dzieciństwa, tych cichych, zimowych dni, kiedy powrót ze szkoły zmrażał do szpiku kości. Leniwe kluseczki z cukrem i cynamonem czekające na talerzu z kubkiem kakaa obok, stanowiły szczyt dziecięcych marzeń. Choć przyznam się szczerze, że najbardziej

Przepysznik - BLW i nie tylko
La Tomatina i zupa pomidorowa 182

pięć łyżek, wtedy śmietana powinna się już ogrzać i można ją wlać do garnka, również energicznie mieszając miotełką/łyżką. Zupa gotowa, można ją pić samą, albo podać z kluskami czy z ryżem. Pełna dowolność. Smacznego! Post bierze udział w akcji blogowej Warzywa psiankowate

Przepysznik - BLW i nie tylko
Deser z mleka i jajek 166

kilka łyżek mleka). Do gotującego mleka wlać małym strumieniem masę jajeczną cały czas energicznie mieszając. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Z masy za pomocą łyżki formować kluski i wrzucać je do garnka z gotującym się mlekiem i masą z żółtek. Gotować jedną minutę na stronie obrócić bardzo delikatnie i dalej gotować też z minutę. Wyłączyć

Smaczne Potrawy
Kartacze z mięsem mielonym 356

Dodać mięso wieprzowe i wymieszać. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Ciasto dobrze wyrobić najlepiej rękoma, odrywać po kawałku, robić placki wielkości dłoni, nadziewać farszem i formować okrągłe kluski zwężające się przy końcach. Przy formowaniu kartaczy można ciasto podsypywać mąką pszenną, żeby nam się do rąk nie lepiły. Gotować około 20 minut po wypłynięciu w osolonej wodzie. Gotowe

Smaczne Potrawy
Knedle ze śliwkami 181

krążki. Każdy spłaszczamy i na środek nakładamy po 2 połówki śliwek. Wstawiamy wodę lekko osoloną, by mieć gotową "gotującą" w momencie zakończenia formowania klusek.  3. Kluchy gotujemy zaraz po przygotowaniu ok 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Polewamy roztopionym masłem lub margaryną. Dodatkowo na talerzu posypujemy cukrem kryształem.  Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Liebster Blog Award 184

pytania, na które odpowiadają u siebie na blogu. Tym samym i ja zaczynam swoje wywody na Czucherkowe pytani :) Pomidorowa z ryżem czy z makaronem? Tak najbardziej to z kluskami lanymi :) Czyli bliżej mi do makaronu… Ulubiona potrawa z dzieciństwa, to…  Zawsze lubiłam i pozostało to do dziś- pierogi ruskie. Gadżet, bez którego nie możesz się obejść

Kuchnia w czekoladzie
Gnocchi z warzywami zapiekane w piekarniku 153

części, każdą roluj i pokrój w 2cm kawałki. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Porcjami wrzucaj gnocchi, poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię i gotuj 2-3 minuty. Odcedź kluski i przelej je zimną wodą.  Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć podgrzybki i duś 5 minut. Dodaj brokuły, marchewkę oraz groszek i pod przykryciem

Roślinna - blog wegański
Gratin dauphinois– po francusku, klasycznie 201

gałką muszkatołową.   Podstawą każdego ziemniaczanego przepisu jest zawsze odpowiedni wybór surowca. Kremowe ziemniaki typu B lub C (więcej o wyborze ziemniaków przeczytacie w poście o śląskich kluskach ) obierzcie cienko i jak najcieniej pokrójcie w równe, zgrabne plastry. Ja zawsze pomagam sobie mandoliną. Można to zrobić w malakserze z przystawką do krojenia albo na szatkownicy. Plasterki będą idealne

Karo in the Kitchen
Placki ziemniaczane bez tarcia – z blendera 556

tłuszczu i każdy jego zamiennik będzie po prostu niesmaczny. Przyznajcie – raz na jakiś czas można się skusić. Stare ziemniaki – najlepiej mocno skrobiowe, typu C, jak na kluski – obieramy ze skórki. Cebulę pozbawiamy zewnętrznej warstwy, czosnek obieramy. Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy ¼ z nich w kielichu blendera. Wrzucamy je partiami – blender musi mieć trochę płynu, żeby

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania