opruszoną mąką i formujemy w podłużne rolki. spłaszczamy i kroimy na kawałki pod kątem, tak aby wyszło nam coś na kształt podłużnego rombu. Zagotowujemy rosół po pulpetach. Wrzucamy kluski na wrzątek i gotujemy do momentu, aż wypłyną na wierzch. Wyjmujemy na talerz i dajemy trochę masła aby się nie posklejały. Na talerzu układamy kopytka, wykładamy na nie kilka
KuchcikoweLovefolią lub nakrywamy ściereczką żeby nie wyschło. Rozwałkowane placki zwijamy w rulon i kroimy - grubość zależy od tego jaki rodzaj makaronu chcemy uzyskać. Ja użyłam maszynki. Pocięte kluski rozsypujemy na lnianą ściereczkę. Suszymy co najmniej 30 min przed gotowaniem. Jeśli mamy większy zapas makaronu musimy go dobrze wysuszyć zanim spakujemy go do szczelnego pojemnika. Smacznego
MiksturownikKlasyczny gulasz wieprzowy podawany najczęściej z kaszą lub kluskami i koniecznie z ogórkiem kiszonym :) Dla urozmaicenia można dodać do niego czerwoną paprykę lub marchewkę. Składniki dla 2 osób: 500 g mięsa wieprzowego z szynki duża cebula słodka papryka 3 ziela angielskie liść laurowy sól, pieprz 2 łyżki oleju łyżki mąki Mięso pokroić w grubą kostkę, doprawić pieprzem
wyzwania kuchennepieprz do smaku oraz listki laurowe. Przykryć i dusić ok 20-30 minut aż karkówka będzie miękka. Mąke wymieszacz odrobina wody i zagęścić sos. Gotową karkówkę podałam z kluskami śląskimi i buraczkami
Monia miesza i gotujeliście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego kilka gałązek świeżego lubczyku i naci pietruszki 1 płaska łyżka soli ½ łyżeczki czarnego pieprzu ulubiony makaron nitki (lub lane kluski) posiekana nać pietruszki do posypania Przygotowanie: Do dużego garnka wlewamy 3 litry zimnej wody. Wkładamy umyte mięso, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia, natychmiast
bistro mamapozostałej wody z tłuszczem możemy zrobić bardzo pyszny sos - przelewamy zawartość naczynia na patelnię, podgrzewając na małym ogniu i cały czas mieszając dodajemy 1 łyżeczkę mąki. Podajemy z kluskami i surówką. Smacznego
Moje-pitraszenieusuwając gałązki rozmarynu. Odłożyć najładniejsze kawałki pigwy. Sos (można zblendować) doprawić miodem, octem balsamicznym, na końcu wmieszać zimne masło pierś przed podaniem pokroić w ukośne plastry. Podałam z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą duszona z pigwą i kawałkami pigwy z pieczenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!twoje ulubione danie. Bardzo ci smakowały złociste jabłka upieczone ze słodkim ryżem, cynamonem i brązowymi, słodkimi rodzynkami. Pamiętasz jeszcze inne dania na słodko, które tak lubiłaś jako dziecko; kluski leniwe, pierogi z owocami czy słodkim serem, ryż ze śmietaną i truskawkami, makaron z twarogiem i sosem owocowym, naleśniki z owocami, zupy owocowe. Mama i babcia często dodawały
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianasion chia W dużej misce mieszamy mleko wraz z nasionami chia. Mieszankę odstawiamy na minimum 2h do lodówki, co jakiś czas mieszając , by nie powstały nam duże "kluski". Składniki na mleczny krem z kasztanów jadalnych : - dowolna ilość kasztanów jadalnych (u mnie 300g) - tyle ml mleka sojowego ile gramów kasztanów jadalnych (u mnie 300ml) - łyżeczka ksylitolu (w zależności
Be Fit Be Strongtradycyjne danie, znane, popularne, zdrowe, jak to dania z kapusty. Cudownie pasuje do kopytek, klusek śląskich, ale także jako samodzielne danie, różni się od bigosu znacznie, dla miłośników zasmażanej kapustki polecamy tę jej wersję ... Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1 mała główka kapusty białej 3 łyżki smalcu ze skwarkami 2 łyżki masła 200 g pieczarek 2 łyżki
kgwjanczewodużo rzeczy do zrobienia .. tak jak to zwykle bywa :) Postaram się jednak bardziej spiąć i częściej wyciągać ten aparat, a tym czasem zapraszam do oglądania posta :) Królują placki, kluski i to co w mojej kuchni znika ostatnio tonami, gruszki, buraki .. no i bataty :D Mam nadzieję, że coś wam przypadnie do gustu :) gryczane placki
More food, love and dreamstostach Jajecznica z grzybami Rydze na surówce z fenkułu Grzybki marynowane (2 sposoby) Wegańskie gołąbki z grzybami i kaszą Zupa z pecłonek z zacierkami Pizza alpejsko-prowansalska Kluski jaglano-dyniowe z sosem grzybowym Pęczak z pecłonkami Bieszczadzki smalczyk z rydzami Wegetariańskie flaczki z rydzów Tarta bezglutenowa z grzybami leśnymi Bigos staropolski z wolnowaru DYNIOWE RISOTTO z PRAWDZIWKAMI (RISOTTO
Weekendy w domu i ogrodziePomes daufines to tradycyjny dodatek do czerwonego mięsa lub drobiu pochodzący z kuchni francuskiej. Są to kluski z puree ziemniaczanego wymieszanego z ciastem maślano mlecznym (z którego między innymi robi się eklery), które następnie smaży się w głębokim tłuszczu w niższej temperaturze niż frytki. Są bardzo specyficzne, znacznie lżejsze niż podobne dodatki ziemniaczane
Milion Smakówuchylonym piekarniku do lekkiego wystudzenia. Podawać. Następnego dnia jest również bardzo smaczna! * Sposób na kruszonkę: Masło rozpuścić, dodać mąkę i cukier, wyrobić między palcami, mają powstać takie kluski. Posypać kruszonką ciasto. ** Sposób na lukier: Do kubeczka wsypać cukier, wlać wrzątek, wierzchem łyżki dokładnie rozetrzeć cukier, polać upieczone ciasto. Smacznego! Drożdżówka z wiśniami Drożdżówka z wiśniami Wersja z rabarbarem
moj przepis naurody danej potrawy , ponieważ to mój pierwszy blog jaki założyłam.Tak więc ,możecie zobaczyć jak po raz pierwszy zaczynałam ha ha ,ale przepisy są warte wypróbowania.Pozdrawiam serdecznie.! ******************************************************** ************ KLUSKI Z MAKIEM JAK UGOTOWAĆ RYŻ DO GOŁĄBKÓW CIASTKA KORZENNE Z MASZYNKI GOŁĄBKI Z RYŻEM I MIĘSEM SAŁATKA JARZYNOWA BIGOS Z KAPUSTY KISZONEJ KULEBIAK FRANCUSKI PISZINGIER KAWOWY KURCZAK W SOSIE
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki