przykrycia, tak żeby sos mógł się lekko zredukować. Co jakiś czas mieszamy. Doprawiamy po raz kolejny do smaku solą i pieprzem (grzyby potrzebują ich dużo), podajemy gorące. Z kluskami śląskimi , z kopytkami, z pyzami. Z bułką, grzanką, ziemniakami. A grzybki z plackiem ziemniaczanym to idealne zderzenie konsystencji. SKŁADNIKI 500g podgrzybków 2 szalotki 1 średnia czerwona lub biała cebula
Karo in the Kitchenskórki następnie przekładamy do garnka , dodajemy miód i dusimy aż puści sok .Następnie dobrze miksujemy . Do gorących pomarańczy dodajemy energicznie mieszając siemię lniane .Mieszamy tak aby nie powstały kluski. Gotowy kisiel przekładamy do pucharków , posypujemy migdałami i dowolnymi ziarenkami. Pysznie , prosto i zdrowo . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilirobił? Czasem bywają jednak kapryśne, jeśli zapomnimy użyć właściwego ziemniaka. Tak tak kochani odpowiedni ziemniak to podstawa. Dotyczy to nie tylko placków ziemniaczanych ale kopytek, klusek śląskich i innych smakołyków z ziemniaków :) Wiec ziemniak musi być sypki, nadaje się typ C lub B. Na rynku można znaleźć wiele odmian, najlepsze są te z czerwoną skórką. Ja używam 'bellarosa
Delicious TitbitsPrzygotowanie puree z dynii nie nastręcza wiele trudności. Warto zrobić je w trochę większej ilości, by później wykorzystać do przygotowywania zup, past do chleba, klusek, deserów i ciast. W lodówce można je przechowywać przez dobre kilka dni i sukcesywnie zużywać do zaplanowanych dań. Nie zamrażam i nie wekuję puree z dynii, ponieważ nie mam własnej dynii z ogródka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czerwone buraczki idealnie nadają się do wielu dań obiadowych. W moim przypadku w duecie z roladą wołową i kluskami. SKŁADNIKI 1 kg buraków 1 cebula 1 korzeń chrzanu duża szczypta kminku sól, pieprz WYKONANIE Buraczki umyć, ugotować na miękko, ochłodzić i obrać. Przetrzeć na tarce na dużych oczkach. Średnie wielkości cebulę obrać i zmielić lub zetrzeć. Korzeń
Passions hobbies lifezimnej wodzie. Całość ponownie zagotowujemy, jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy wody. Do sosu wkładamy żeberka i chwilę razem dusimy. Podajemy z ulubioną surówką oraz tłuczonymi ziemniakami lub kluskami polanymi powstałym sosem. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachrobienia rolad zależny jest od zakupionego mięsa i garnka, który posiadamy. Mniej więcej jest to godzina. Z gotowych rolad przed podaniem odwinąć nici. Rolady śląskie najlepiej podawać z kluskami śląskimi i z buraczkami lub niebieską kapustą (tzw. modra kapusta po śląsku). Idealnym dodatkiem będzie również miód pitny (u mnie Miód Pitny Niesycony Palacio Mel). Osobiście muszę przyznać
Passions hobbies lifekażdą postacią. Możemy serwować je jako samodzielne danie a także dodatek do mięs czy sosów. Składniki: 1 kg ziemniaków ok. 1 szkl mąki ziemniaczanej 1 … Czytaj dalej Kluski śląskie
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyziemniaczanej listki szałwii masło Wykonanie: z przygotowanego ciasta uformuj kolejno 4 wałki. Wałek lekko spłaszcz i odcinaj skośnie kilkucentymertowe romby. Kluseczki ukladaj na macie (desce) podsypanej mąką kluski wrzucaj partiami na osolny wrzątek (z dodatkiem 1 łyżki oleju) i gotuj około 2 minut po wypłynięciu. Wyjmuj łyżką cedzakową w rodelku stop masło i dodaj listki szałwii. Smaż
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!robiłyśmy razem sushi,odwiedziłyśmy 2 moje koleżanki w pracy, ćwiczyłyśmy tabatę na wyspie Bolko (było dużo śmiechu), potem zadzwoniłyśmy do mojej Cioci z Ukrainy (były łzy wzruszenia), zrobiłyśmy kluski śląskie, harynki. zjadłyśmy kolację z moimi rodzicami (było przerażająco, opowiadała nam o wojnie). Po kilku lampkach wina poszłyśmy spać. Następnego dnia udało się nam znaleźć jej pracę w upragnionej
Bon Appetit Małgorzatytemu zaczynałam przygodę z kilogramami. Teraz zima mi nie straszna, nie dam się nabrać na te jej sztuczki, kiedy kusi gorącą czekoladą, ciastem czekoladowym i roladą z kluskami śląskimi. Idę z nią na wojnę z taką zupą i jeszcze kilkoma innymi smakołykami, które pozwolą przyjemnie przetrwać zimę i nie obudzić się wiosną z nadprogramowymi kilogramami. Mam ochotę
bistro mamaminut. Po całkowitym wystudzeniu, miąższ oddziel od skórki i zmiksuj blenderem z mąką, jajkiem i przyprawami. W garnku zagotuj wodę, dodaj szczyptę soli. Kładź za pomocą dwóch łyżek kluski na wodę. Gotujemy około 4 minut na małym ogniu. Na patelni rozpuść olej, gdy będzie gorący, wyłącz płytę. Dodaj brązowy cukier i rozmaryn. Polej nim kluseczki! SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIPampuchy, parowce, kluski na parze to ciasto drożdżowe krótko gotowane na parze. Ciasto jest mięciutkie, delikatne, z mało wyczuwalną nutą dyni, ale to bardziej za sprawą gałki muszkatołowej. Pampuchy mają piękny, żółty kolor dzięki puree z pieczonej dyni Hokkaido. Nadzienie to ziemniaki z serem, czyli typowy farsz do pierogów ruskich :) Bardzo polecam! CIASTO: 25g drożdży świeżych 1 łyżeczka
https:KKuchniaMniamUwielbiam kluski na parze i tą miłością zaraziłam też moją rodzinkę .Pojawiają się u mnie często ,zwykle w wersji na słodko . Dzisiejsze z sosem malinowym .Polecam. Składniki: 25 g świeżych drożdży około 450 g mąki ,w razie potrzeby odrobina więcej do podsypywania ,aby ciasto się nie kleiło 1 szklanka ciepłego mleka 2 jajka 3 łyżki rozpuszczonego ,przestudzonego masła
Ladylaura.ponownie do zupy. Marchewkę kroimy na krążki i ponownie wrzucamy do zupy. Ponieważ ja lubię zupy bez śmietany, pomidorowej nie zabielam. Zupę podajemy z makaronem, ryżem lub lanymi kluskami. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji kulinarnej
Smak mojego domu