kluski - 6146 przepisów (strona:276/410)

Tradycyjne rolady wołowe 188

Kiedy roladki są już gotowe, sos powinien zmiejszyć swoja objetość mniej więcej o połowę. Roladki wyciagamy a sos blendujemy na gładko. Roladki możecie podać np z ziemniakami lub kluskami śląskimi. Jako dodatek świetnie pasują ogórki kiszone, buraczki lub czerwona kapusta. Życzę smacznego ! The post Tradycyjne rolady wołowe appeared first on Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia
Kurczak w sosie koperkowym. 291

szklance mieszamy mąkę z odrobiną wody, aby nie powstały grudki i dodajemy do tego jogurt naturalny.  Naszą miksturę dolewamy do sosu i energicznie mieszamy, aby nie powstały "kluski". Podajemy z makaronem posypanym szczypiorkiem.  Skomentuj

MamaOskarka
Kluski śląskie 106

Kluski śląskie to jedno z tradycyjnych dań Kuchni Polskiej,  które bardzo często gości u nas na stole. Nie znam nikogo, kto by ich nie lubił. Składniki; 1 kg ziemniaków, 2 jajka, 5 dag mąki ziemniaczanej, sól, Wykonanie; Ziemniaki gotujemy, ostudzone przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka i mąkę ziemniaczaną.Dodajemy sól i dokładnie ucieramy

Anioły w kuchni
Bezglutenowe muffiny bananowe 218

przyrządzania posiłków dzieciom oraz osobom odzyskującym zdrowie po poważnej chorobie, gdyż  jest lekkostrawna i energetyczna. Można wykorzystać ją do pieczenia chleba, ciast, ciasteczek, babeczek oraz gotowania klusek. Coraz częściej staje się zamiennikiem dla popularnej mąki pszennej. Muffiny z mąki kukurydzianej               (12 porcji) Składniki: 1 duży banan; 1 jajko (ja miałam

Życie na widelcu
Kluski z makiem 174

Moja ulubiona wigilijna potrawa. Idealna w swej prostocie, bez zbędnych dodatków (np. rodzynek, za którymi nie przepadam) i z własnoręcznie zrobionym ciastem na kluski. Masa makowa również nie może być gotowa z puszki, ale tutaj można sobie ułatwić pracę przy pomocy urządzenia Thermomix (nie musimy kilkakrotnie przepuszczać maku przez maszynkę i wyrobienie samej masy trwa o wiele krócej

Milion Smaków
Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym 177

polędwiczki pokroimy, odstawiamy je na ok. 10 minut, aby soki się wchłonęły. Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym podajemy do obiadu, z ulubioną surówką i dodatkami (kasza, ziemniaki, ryż, kluski śląskie). Pokrojone w cienkie plastry będą wspaniałą wędliną do kanapek. Miękkie, soczyste i bardzo aromatyczne. Na niedzielny obiad, kolację… i nie tylko. Smacznego. Moje Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym

mojewypiekiinietylko
Zupa koperkowa z kluseczkami z kaszy manny 178

natka pietruszki pół szklanki śmietany jajo sól pieprz Sposób Cebulę drobno pokroić i przesmażyć. Połączyć starannie kaszę mannę, mąkę, jajo, cebulę, przyprawy i natkę. Z ciasta formować łyżeczką kluski i kłaść na wrzący wywar. Gotować mieszając. Łyżkę mąki rozprowadzić w śmietanie, wlać do zupy i chwilę gotować. Do wrzącej zupy wsypać drobno posiekany koperek

Kuchenne aromaty
Zupa gulaszowa z czerwoną fasolą 240

ziele angielskie. Dusić do miękkości. Na koniec dodać odsączoną z zalewy (ale nie płukaną) czerwoną fasolę. Wymieszać i doprawić całość do smaku. Podawać z dobrym makaronem lub kluskami. Macie swoje ulubione wersje zupy gulaszowej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kluski śląskie 155

Uwielbiam wszystko co można przygotować z ziemniaków. Ostatnio po raz pierwszy zabrałam się za przygotowanie klusków śląski z przepisu mojej mamy. Wyszły boskie i okazuje się, że wcale nie jest to takie trudne a więc do dzieła. Składniki: ziemniaki ugotowane (1 część) mąka ziemniaczana (1/4 części) Sposób przygotowania: Przeciśnięte przez praskę ziemniaki wyrównujemy z wierzchu

Wielki apetyt
Przepis na masę makową 101

masę makową. Przepis jest bardzo łaty, więc nie bardzo rozumiem, dlaczego ludzie kupują gotowa masę makową ze sztucznym miodem i innymi cudami. Dzięki tej masie twój makowiec czy kluski z makiem nabiorą zupełnie innego smaku. A dzięki słoiczkom Weck spokojnie doczeka Świąt. Składniki: 200 g maku  50 g masła 1/2 szklanki miodu ulubione bakalie (rodzynki, orzechy, skórka

Wielki apetyt
Kluski z makiem 277

Jedno z moich ulubionych dań świątecznych. Słodkie, bakaliowe po prostu pyszne a do tego robi się je w zaledwie kilka minut. Zapraszam na moją wersję klusków z makiem. Składniki: 200 g maku  50 g masła 1/2 szklanki miodu ulubione bakalie (rodzynki, orzechy, skórka cytrynowa- najlepiej kandyzowana, migdały) opcjonalnie ekstrakt cytrynowy, waniliowy lub alkohol makaronowe muszle - conchiglione kropla

Wielki apetyt
Przepis na… – Strozzapreti, kluski z ricotty 240

natkę i passatę. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Z powstałej szpinakowo – serowej masy formujemy małe kluseczki, obtaczamy je w mące i wrzucamy powoli do wrzącej wody. Kiedy kluski zaczną wypływać na powierzchnię, wyjmujemy je i przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z pomidorowym sosem. Całość posypujemy tartym serem (parmigiano / grana padano) i zapiekamy około 10 minut w temperaturze

Bon Ton Italia
Kluski śląskie z wieprzowym gulaszem 186

dodać świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek. Połączyć z marchewką i ugotowaną na chrupko fasolką szparagową ( we wrzątku ok 3-4 min). Po wyłączeniu ognia wmieszać posiekaną natkę.........z kluskami śląskimi i mizerią proszą o dokładkę :-) Smacznego

Gaździnka warzy
Ziołowo-szpinakowe gnioci 177

Gnioci to przepis wywodzący się z kuchni włoskiej, natomiast jest to nieco inna odmiana naszych polskich kopytek czy klusek śląskich. Mają jednak inny kształt i zwykle dodawane są do nich składniki dodatkowe. Ja dzisiaj przygotowałem gnioci ze szpinakiem i tymiankiem. Z pół kilograma ziemniaków i mąki wyczarowałem obiad dla co najmniej czterech osób. Ziemniaki obrałem i oczyściłem

Full Smaku
Makaron z sosem z indyka. Olej z pestek dyni Oleofarm. 146

oleju rzepakowego. Kiedy cebula zacznie się rumienić dorzucamy drobno pokrojony czosnek. Po chwili na patelnię wykładamy mięso i energicznie mieszając staramy się, aby z mięsa nie zrobiły się "kluski", chcemy aby było jak najbardziej sypkie. Następnie dodajemy przecier pomidorowy. Dusimy pod przykryciem około 25 minut, w razie potrzeby można podlać wodą.  Doprawiamy papryką, chilli, solą pieprzem

MamaOskarka