kluski - 6146 przepisów (strona:272/410)

Indyk z kurkami w sosie śmietanowym 214

który zapewne zna każdy), to już klasyka, która w sezonie kurkowym jest wręcz obowiązkowa! ;) Do tej klasyki pasuje każdy rodzaj mięsa, jak i każdy dodatek w postaci ryżu, klusek, kopytek, ziemniaków czy zwyczajnego tosta- ot, taki to wyjątkowy sos! :) Można go również wzbogacić o dodatek białego wina, które należy dolać po pierwszym przesmażeniu kurek, a następnie całość odparować

Kraina Miodem Płynąca
Sernik chałwowy 142

zmiksować. Dodać ubity krem chałwowy i dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę zahartowaną 2 łyżkami masy serowej, po troszeczku, ciągle miksując, inaczej zrobią się żelatynowe "kluski", których niestety już nie da się wymieszać. Masę serową przelać na schłodzony spód z herbatników. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Można polać białą lub ciemną

Cakes By Kejt
Postny biały barszcz na prawdziwku ze świeżym majerankiem 113

włóż do garnka. Gotuj. Kiedy będą miękkie wymieszaj barszcz i wlej w silnie gotujący się wywar aby nie zrobiły się kluski z mąki mieszaj aż się zagotuje. Wlej trochę mleka, aby złagodzić kwaśny smak zupy. Podawaj ze świeżym majerankiem. Nalewaj gorące do ciepłych miseczek

AZgotuj!
Wielkanocny żur dla bezmięsnych 95

kapelusze prawdziwków jogurt lekki majeranek gotowane jaja na twardo sól Ugotuj wywar z warzyw, dodaj przyprawy, dodaj kapelusze prawdziwków, wlej zakwas i mieszaj aby nie porobiły się kluski dodaj świeżo tarty chrzan, jogurt i mieszaj.  Teraz dopraw solą jeśli tego wymaga i dopraw majerankiem.  Do misy żuru włóż jajo  i podawaj

AZgotuj!
SOS KURKOWY 155

KURKOWY Przepyszny Sos Kurkowy ze śmietanką i świeżą natką pietruszki, który wzbogaci Wasz letni obiad. Idealny do wszelkiego rodzaju klusek, koptek, mięsa, kasz czy makaronu. Wspaniale smakuje z młodymi ziemniaczkami albo - w mojej ulubionej wersji - z polędwiczkami. Sezon na kurki w pełni, zatem nie zwlekajcie i koniecznie go przygotujcie!:) SKŁADNIKI: 500 g kurek 1 duża cebula 2 ząbki

Słodko-Słony Świat Ilony
Sos grzybowy ze świeżych grzybów 186

Prosty przepis na pyszny, kremowy sos grzybowy.  Sos może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięs, kasz, kopytek, makaronów, klusek śląskich ...  A grzyby pozostają jędrne i smaczne! ok 1/2 kg oczyszczonych leśnych grzybów 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane w plasterki 3 łyżki masła 1 łyżka oleju 3 łyżki kwaśnej śmietany ( można użyć również

Atlas Smaków
Spaghetti na specjalne zamówienie młodego człowieka 118

pytanie "co zrobić na obiad?"zadane w czwartek 8-letniemu człowiekowi usłyszałam pełną entuzjazmu odpowiedź: "spaghetti!!!". Podejrzewam, że zjadłby same kluski np. z cukrem albo twarożkiem, ale mnie też naszła ochota, więc musiało być bardziej pożywnie :) W czasie zakupów młody człowiek zażyczył sobie jeszcze bukietu surówek do obiadu (tak tak, to pacholę wcina warzywa, aż miło popatrzeć), więc

Weekendy w domu i ogrodzie
69. Bezglutenowe kopytka z bobu, koperku i szczypiorku z sosem jogurtowo-bazyliowym 179

zielone rośliny kopytka z bobu, koperku i szczypiorku z dodatkiem listków bazylii oblane sosem jogurtowo-bazyliowym, które są banalnie proste w wykonaniu i każdy, kto nigdy nie robił klusek, czy kopytek będzie w stanie je przyrządzić. Założę się, że takich jeszcze nie jedliście :) Przepis na 5 porcji, jedna to ok. 130g = 153kcal. Składniki na kopytka

Be Fit Be Strong
Wątrobiane kluski na rosole 218

Dziś przygotowałam nietypowe danie. Są to kluski z drobiowej wątróbki na rosole. Jadłam je u bratowej podczas wizyty u Niej i mojego brata. Dla mnie była to nowość ale danie zasmakowało nam i oczywiście nie byłabym sobą gdybym ich nie przyrządziła. Co prawda wątróbka wyszła mi za gruba bo nie mam wprawy tak jak Krysia ale następnym razem

Ewa w kuchni
Knedkle śliwkowo jabłkowe 103

Śliwki wyjmujemy pestki z jabłek robimy malutkie kulki nadziewamy śliwki   3 . - Do zimnych ziemniaków dodajemy jajko troszkę solimy dodajemy mąkę ziemniaczaną  i wyrabiamy  jak na kluski 4. - Z masy formujemy kulki spłaszczamy dajemy nadzianą śliwkę sklejamy knedle - Wrzucamy  do wrzątku gotujemy do wypłynięcia knedli na powierzchnię - W rondelku rozpuścić masło lekko  przysmażyć knedle

W królestwie smaków Beaty
Paprykarz z kurczaka 246

Danie z kuchni węgierskie, najczęściej podawane z ryżem lub kładzionymi kluskami. Składniki 4 filety z kurczaka 1 cebula 2 łyżki czerwonej papryki w proszku wędzonej pół szklanki bulionu z kury białe wytrawne wino 1/4 szklanki śmietanki 30 % oliwa z oliwek Przygotowanie   Cebulę po obraniu posiekałem a następnie zeszkliłem na dużej patelni na małym ogniu. Dodałem paprykę, dusiłem

R'n'G Kitchen
Knedle z jagodami i śmietaną 165

kwadraty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję jagód. Ciasto zlepiam w kulki. 3. Knedle wrzucam na gotującą się, osoloną wodę. Gotuję 5 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane kluski odcedzam i wykładam na talerz.  4. Śmietanę mieszam z cukrem. Przygotowanym sosem polewam knedle

Tradycyjna kuchnia Kasi
Liebster Blog Award - kilka słów o mnie 91

SmaQ 2. Śniadanie u Basi 3. Nastoletnie wypiekanie 4. Lekcje w kuchni 5. AINOLOPA 6. Cynamonowe szczęście 7. Mufin-Baker 8. Potrawka.blog.pl 9. Magiczna kuchnia Kasi 10. Kluski z serem 11. Smak mojego domu  Pozdrawiam Wszystkich serdecznie

Słodkie okruszki
Gulasz po polsku 134

gulaszu. Jest to danie bardzo uniwersalne i dające dużo możliwości, dlatego zawsze przygotowuję gulasz w ilości wystarczające na dwa obiady. Często podaję go z makaronem, ryżem, różnego rodzaju kluskami, z plackiem ziemniaczanym, a czasami dorzucam kilka ugotowanych ziemniaków i mamy pyszną, zawiesistą, rozgrzewającą zupę. Mąż nie bardzo przepada za papryką, dlatego nasz gulasz nie jest węgierski, tylko polski

Rozpustne gotowanie