Pizza, którą Wam dzisiaj przedstawię, tak naprawdę smakuje jak gigantyczna kluska śląska :) Dlatego też postanowiłam przygotować ją z soczystą grillowaną karkówką i mnóstwem cebuli. Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 500 g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka lnu mielonego+4 łyżeczki wody 1/2 łyżeczki curry szczypta soli szczypta pieprzu Składniki
My Culinary Artskładników kuchni i basta! Rozgrzewający krem a'la Gordon Ramsay to idealne danie na naszą zimową porę roku, podbija kubki smakowe i nadaje się również jako sos do klusek, makaronów, kasz i ryżu, dodam, że jest to danie fit, więc dla wszystkich fit-maniaków wręcz wskazane:) Składniki: 6 pomidorów 1 duża papryka lub 2 średnie koncentrat pomidorowy Kotlin
Pause Gotowanie!mojego dzisiejszego obiadu (klusek parowych) zrobiłam sos truskawkowo jogurtowy. Składniki: - 250g mrożonych truskawek - 2 łyżki cukru - jogurt naturalny Wykonanie: Zamrożone truskawki wrzucamy do garnka posypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu, do zrobienia się sosiku. Później można zblendować z jogurtem lub zmieszać sobie jogurt na talerzu. Smacznego
Tanio szybko zdrowoDzisiaj podaje przepis na sos mięsny który idealnie nadaje się do ziemniaków lub np klusek parowych ;] Składniki: 1kg mięsa wieprzowego 1litr wody 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1,5 łyżki mąki pieprz, sól do smaku. Wykonanie: Obsmażamy mięso na patelni na małej ilości tłuszczu. Do gotującej się wody wrzucić obsmażone mięso dodać sól, gotować 15min. Na tłuszczu
Tanio szybko zdrowocałkiem przykryte). Dusimy ok 5 minut na niewielkim ogniu. Wyłączamy gaz, dodajemy serek, mieszamy i dodajemy śmietanę. Sos ew. jeszcze raz doprawiamy. Skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy do klusek wszelkich bądź mięs. Możemy posypać natką pietruszki
Dzieje kuchennej Wiewióryczosnek, liście Gotujemy do miękkości kapusty ( u mnie trwało to około 20 min.), dodajemy pomidory Doprawiamy do smaku szczyptą oregano, tymianku oraz solą, pieprzem i cukrem Przygotowujemy lane kluski łącząc jajko z mąką, solą i ewentualnie wodą Ciasto wlewamy cienką strużką na gotującą zupę, mieszając by powstały drobne kluseczki. Postna, bieda- zupa w sam raz na piątek. Robi
Proste PotrawyTradycyjny śląski obiad składa się z rolady, klusek i modrej kapusty. Taki sam obiad jest tradycją w Berlinie, a wzięło się to stąd, że dawno temu wielu ślązaków wyemigrowało w okolice Berlina i wprowadziło nasz zwyczaj obiadowy :) Składniki: Ok. 700g mięsa wołowego na rolady lub wieprzowego 2 średnie cebule 3 kawałki kiełbasy śląskiej Średni słój ogórków kiszonych
Smakowy Rajniedzieli przesiedzieć przy garach, możecie zrobić takie roladki w sobotę i w niedziele tylko je podgrzać. Nie tracą smaku. Są mięciutkie i pyszne :) Roladki drobiowe można podawać z kluskami, ziemniakami, frytkami, ryżem, kaszą etc. Składniki: Podwójny filet z kurczaka Ok. 100g żurawiny Kilka plasterków żółtego sera np. goudy Zioła prowansalskie Sól Pieprz 3 – 5 łyżek oleju do smażenia
Smakowy Rajzagotować. Do ugotowanej masy dodać aromat lub rum, a następnie stopniowo dodawać pokruszone herbatniki i mieszać łyżką. Gdy masa dobrze się połączy, formować ręcznie niewielkie kulki (kulać jak kluski), a następnie obtaczać w kokosie. Najlepiej kokos wsypać do niewielkiej miski z wysokimi brzegami, lub do garnuszka i po uformowaniu wszystkich kulek, każdą z osobna wrzucać do naczynia
Smakowy Rajbulion. Gotujemy ok 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy śmietankę i jeszcze gotujemy ok 6-8 min. Podajemy z kluskami śląskimi, Hreczaniakami i na rożne sposoby wg/ uznania SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyKrok 1 Warzywa kroimy w większą kostkę i gotujemy w wodzie (wody lejemy ok 1 cm nad warzywa). Jajko mieszamy z mąką. Dodajemy powoli do zupy (robimy lane kluski) Jak warzywa będą już miękkie dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy. Blendujemy na gładką masę. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else
CoolinarniePLwięcej mąki ryżowej jeżeli masa była by nie dość gęsta). Masę dopraw solą. W garnku zagotuj wodę, na wrzątek za pomocą dwóch łyżek, które maczamy w wodzie kładziemy kluski. Gotujemy po około 3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Puree z marchwi: - 4 marchewki - odrobina kurkumy, sól, - 3 łyżki mleczka kokosowego Marchewki gotujemy do miękkości. Miksujemy blenderem
SMYKWKUCHNIsztukę lub porcję dania. Jedzenie przygotowywane jest przez Koła Gospodyń Wiejskich. W tym roku było wyjątkowo dużo ciast, ale kto dobrze poszukał znalazł też inne smakołyki... Kluski ziemniaczano-jaglane z cebulką (podobne do tej zapiekanki ), bardzo smaczne i sycące. Gołąbki ale w innej wersji: niezawinięte w liście kapusty, kapusta poszatkowana i wymieszana z trzema rodzajami kasz, danie
Qlinarnie i Qlinarniemięso z naczynia, kroję w grubsze plastry. Pozostały sos z naczynia żąroodpornego ( jabłko,cebula) miksuję na gładko. Podgrzewam i wkładam do niego mięso. Podaję z ziemniakami, kluskami, ryżem itp. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródszaro bure niebo, ogólna chlapa i przejmujacy wiatr...A do tego moje chore dziecko „zażyczyło sobie” słodki obiad. Słodki obiad....słodki obiad...słodki obiad.... Racuchy? Nie. Naleśniki? Nie. Kluski z cukrem i serem?Nie. Poszperałam w mojej gigantycznej zamrażarce i wygrzebałam moją niezastopioną pomoc kuchenną. Moją ostatnią deskę ratunku. Małe co nieco...W mojej zamrażarce drzemią różności
Z Kuchni Do Kuchni