przyrządziła gulasz z polędwiczek, a ja która unikam wieprzowiny, przygotowałam wersje z kurczakiem, stworzyłam swój własny pomysł na gulasz;) mięso wyszło bardzooo soczyste, doskonale będzie smakować z żytnimi kluskami na parze lub kaszą;) Składniki: około 500g piersi z kurczaka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula ulubione przyprawy (ja dałam 1 łyżeczkę papryki słodkiej, sól, pieprz, lubczyk) opcjonalnie można
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpiernik z domowymi powidłami Otrębowy piernik Pierniczki otrębowe Pierniczki pełnoziarniste Piernik z odrobiną marchewki INNE: Makowiec <3 Keks 1 <3 Keks 2 Makiełki (kluski z makiem) <3 NA SŁONO RYBY Sałatka śledziowa Ryba pieczona z papryką Śledzie po kaszubsku Kulki makrelowe Śledź w sosie musztardowym INNE: Sos pieczarkowy Razowe paszteciki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzeszłym roku) Jestem makoholiczką! ;p Składniki (porcja): 50g zmielonych na mąkę płatków owsianych 1 jajko 3 łyżki masy makowej 1,5 szklanki mleka (plus 2 łyżki do klusek) opcjonalnie można dosłodzić mleko miodem szczypta cynamonu Sposób przygotowania: Mąkę (z płatków), jajko, masę makową, 2 łyżki mleka dokładnie mieszamy tak przygotowaną masę nakładamy łyżką na gotujące się mleko
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsobotnie śniadanie chciałam wyczarować jakieś kluski, knedle czy zapiekankę, ale nie miałam do tego głowy, od rana zostałam zdenerwowana przez nawiedzoną właścicielkę mieszkania, w którym wynajmuję pokój.. ludzieeeee ;/ więc poszłam na łatwiznę i wróciłam do starych ale jarych placuszków otrębowych, które lekko zmodernizowałam ;) Składniki (na około 12 placuszków): 2 jajka 4 łyżki otrębów żytnich z zarodkami
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMiały wyjść kluski, ale że próbna partia zamieniła się w paćkę, reszta ciasta wylądowała na patelni i dobrze, że wylądowała! :) Nie powiem ile ich wyszło bo ponad połowa rozpłynęła się wcześniej w garnku :p Składniki (całość około 845 kcal): 250g chudego sera białego 150g kaszy jaglanej firmy Kupiec zmielonej na mąkę (aby pozbyć się goryczki polecam uprażyć
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćposiekany czosnek. Wszystko dusimy na niedużym ogniu przez minimum 70 minut. W razie konieczności możemy dolać większą ilość wody. Gotowe bitki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci (także kluskami śląskimi) oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Stronapodpaliłam sciane,w elektrycznym młynku do kawy robiłam kogel-mogel a prad kopna mnie tylko raz. Na wsi do swojej piaskownicy wynosilam babci z kurnika jajka i robilam kluski:) no za to akurat babcia nie krzyczała,była ze mnie dumna.. cieszyła sie że juz od najmlodszych lat mam smykałke do gotowania. I miała poniekad racje:) nie jestem
bistro mamamłoda marchewka- dodatek do obiadu Zdrowe marchewkowe muffinki (bez cukru, glutenu, mleka) Kuleczki mięsne w sosie paprykowo-marchewkowym Ciasto marchewkowe z mleczną czekoladą i pistacjami Marchewkowy krem z kluskami lanymi Pasta na bazie kaszy jaglanej, marchewki i kokosowa Szybki torcik marchewkowy. słodki a zarazem kwaskowy poprostu niebo w gębie. Meliskowy pęczak z marchewką i groszkiem (245 kcal) Tort
Weekendy w domu i ogrodziegrzyby. I już!!! Pieczeń jest gotowa. Mięso najłatwiej jest pokroić na zimno. Potem w kawałkach możemy włożyć do sosu i odgrzać. Proponowane dodatki – ziemniaki lub z kluski śląskie i sałatka wg uznania Pieczeń można również zaserwować na zimno jako wędlinę do pieczywa lub zakąskę czy przystawka z chrzenem lub ćwikłą. Moźna ją mrozić lub przechowywać w lodówce
Kulinarna Patilogiazalewamy wodą, przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości, dbając aby sos się nie wygotował. Jeśli jest go mało można dolać wody. Roladki możemy podawać z ziemniakami, kluskami lub kasza gryczaną. czas przygotowania ok 1,5 h. Smacznego The post Roladki wieprzowe appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna Patilogiastopni lub robimy na kuchence. Mięso ma być miękkie. W miedzyczasie zaglądamy czy woda się nie wygotowała. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub kluskami. Smacznego. The post Gulasz w stylu śląskim czyli roladki dla leniuchów appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna PatilogiaKiedy roladki są już gotowe, sos powinien zmiejszyć swoja objetość mniej więcej o połowę. Roladki wyciagamy a sos blendujemy na gładko. Roladki możecie podać np z ziemniakami lub kluskami śląskimi. Jako dodatek świetnie pasują ogórki kiszone, buraczki lub czerwona kapusta. Życzę smacznego ! The post Tradycyjne rolady wołowe appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna Patilogiaszklance mieszamy mąkę z odrobiną wody, aby nie powstały grudki i dodajemy do tego jogurt naturalny. Naszą miksturę dolewamy do sosu i energicznie mieszamy, aby nie powstały "kluski". Podajemy z makaronem posypanym szczypiorkiem. Skomentuj
MamaOskarkaKluski śląskie to jedno z tradycyjnych dań Kuchni Polskiej, które bardzo często gości u nas na stole. Nie znam nikogo, kto by ich nie lubił. Składniki; 1 kg ziemniaków, 2 jajka, 5 dag mąki ziemniaczanej, sól, Wykonanie; Ziemniaki gotujemy, ostudzone przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka i mąkę ziemniaczaną.Dodajemy sól i dokładnie ucieramy
Anioły w kuchniprzyrządzania posiłków dzieciom oraz osobom odzyskującym zdrowie po poważnej chorobie, gdyż jest lekkostrawna i energetyczna. Można wykorzystać ją do pieczenia chleba, ciast, ciasteczek, babeczek oraz gotowania klusek. Coraz częściej staje się zamiennikiem dla popularnej mąki pszennej. Muffiny z mąki kukurydzianej (12 porcji) Składniki: 1 duży banan; 1 jajko (ja miałam
Życie na widelcu