kluski - 6146 przepisów (strona:279/410)

"Pasta i basta!" oraz "Sushi, Paella i Guacamole" - recenzja książek 176

coś dla siebie - ciekawe przepisy na makarony lub potrawy z całego świata. A teraz po kolei... "Pasta i basta!"  To pozycja obowiązkowa dla każdego początkującego fana makaronów, klusek, kluseczek i pierożków. Pierwsze rozdziały to zilustrowane dokładnymi zdjęciami instrukcje "krok po kroku", jak wykonać różnego rodzaju makarony i kluseczki. Oprócz tradycyjnych jak np. farfalle czy tagliatelle, znajdziesz

Kraina Tysiąca Smaków
Mięciutkie kluseczki z białym serem 128

nich ciasto. Jeśli jest zbyt lepkie, podsypujemy mąką. Z ciasta formujemy małe kulki, które spłaszczamy, a pośrodku robimy dołek. Do gotującej się w garnku wody wrzucamy partiami kluski i gotujemy je przez ok minutę od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię

e-PrzepisyKulinarne
Szpecle z warzywami. 186

ciasto będzie zbyt gęste dolać wody. Rozsmarować ciasto na płaskim talerzu. W garnku zagotować wodę i lekko posolić. Łyżką zgarniać ciasto z talerza do wody tworząc podłużne kluski. Gotować do wypłynięcia szpecli na powierzchnię wody. Odcedzić na sitku. Na patelni rozgrzać drugą połowę masła i  podsmażyć szpecle.. Połączyć z warzywami i wymieszać. Ponownie doprawić solą

O kuchni z uczuciem
Krokiety ziemniaczane z brokułem i kurczakiem 331

Czasami nam się zdarza zaszaleć z ziemniakami na obiad i zostaje ich sporo. Niektórzy na drugi dzień robią kopytka czy kluski, a ja przygotowuję krokiety ziemniaczane na kolację. Czasami z samymi ziemniakami, czasami dodaję kiełbaskę z cebulką, a dzisiaj warzywnie, brokułowo i z kurczakiem. To tego sos na przykład czosnkowy albo Wasz ulubiony. Takie krokiety świetnie

Niezły Młynek
Dyniowe kopytka z sosem borowikowym 114

posolić. Szybko zagnieść dynię z jajem i mąkami. Musimy pamiętać, że im dłużej będziemy wyrabiać ciasto, tym więcej mąki musimy dosypać, a to oznacza otrzymanie twardych i mączystych klusek. Rwać ciasto na kawałki i formować wałki. Ostrym nożem kroić pod kątem kopytka. Wrzucić na osolony wrzątek. Gotować ok. 5 minut od momentu zagotowania. Jeśli robimy ich więcej, żeby

Weekendy w domu i ogrodzie
Ziemniaczane placuszki w panierce z boczkiem i serem 140

Dzisiaj przepis na zagospodarowanie ziemniaków, które zostały nam po obiedzie. Jeśli nie chcecie znowu ugniatać kopytek czy klusek śląski, ta propozycja Wam się spodoba. Placuszki te można podawać razem z surówką i mamy obiad z głowy. Oczywiście mogą być też dodatkiem do smażonego mięsa - do wyboru, do koloru. To co dodacie do środka masy, to Wasz wybór

CookYourself
Gęsie nogi faszerowane 160

nogi jakiś czas temu, przed zamrożeniem wyluzowałam, więc kiedy przyszedł czas szykowania, pracy nie było dużo. Wystarczyło przygotować farsz, załadować nogi,  zaszyć i upiec. Podawać np z kluskami śląskimi lub pieczonymi ziemniakami. Bardzo polecam ! składniki 2 gęsie nogi farsz wieprzowy  240 g mielonej wieprzowiny 90 g wątróbki gęsiej 2 łyżki  tartej bułki namoczonej w mleku

Stare Gary
Zupa rzodkiewkowa i „prawie pesto” szpinakowe 121

Natknęłam się na poważny problem podczas gotowania zup. Właściwie to problem pojawia się już po ugotowaniu, a tuż przed podaniem – co do zupy?! Unikam makaronów, klusek i grzanek, a, chociaż ciecierzycowe grzanki są pyszne, to jednak nie zawsze pasują. Albo pestki dyni czy inne mieszanki ziarenkowo-orzeszkowe. Tak właśnie było

Gotuj z Blue Raven
Leczo prawie klasyczne czyli prawie lecsó 203

się znaleźć: cukinia, kabaczek, bakłażan, czy kapusta. Smakowite dania z tych warzyw to raczej ragoût, ratatouille, czy bigos, ale nie leczo. Jako danie obiadowe leczo bywa podawane z kluskami kładzionymi, kuskusem, czy ryżem. Jednak często łączy się je po prostu ze świeżym pieczywem. Leczo może być również wzbogacone dodatkiem kiełbasy - najlepiej o paprykowym aromacie oczywiście. W wersji jarskiej

Pełny talerz
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką 136

minut). Kruszonka: 150 g mąki krupczatki 75 g miękkiego masła 50 g cukru pudru 25 g cukru waniliowego Wszystkie składniki rozetrzeć palcami. Powinno powstać coś w rodzaju drobnych klusek. Docisnąć całość razem. Włożyć do woreczka. Schłodzić w lodówce. Nadzienie: 600 - 700 g rabarbaru 6-8 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kaszy manny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Pełny talerz
Kopytka 137

może u mnie zabraknąć tego przepisu. Kluski śląskie już są, teraz czas na kopytka. Pamiętam jak kiedyś z siostrą chciałyśmy przygotować obiad dla rodzinki, padło na kopytka, ciasto nie chciało nam się skleić, oj ile my mąki dodałyśmy oh i tata ratował zagniatał, zagniatał i nic...Spora ilość ciasta do wyrzucenia, błędem było to, że dałyśmy młode ziemniaki

NA MOIM TALERZU
Skrzydełka w sosie chili + film 177

Przepyszne skrzydełka z kurczaka w sosie chili zapiekane w rękawie do pieczenia będą znakomitym dodatkiem do frytek, ziemniaków czy klusek. Mieszanka przypraw oraz sos chili sprawią że skrzydełka zyskają obłędny ostro-słodki smak a prostota przygotowania zachęci każdego zapracowanego kucharza do wypróbowania dania. składniki na 3 porcje 1 kg skrzydełek z kurczaka 3 łyżki sosu chili 4 łyżki

Smakowite Dania
Sos grzybowy + film 141

Klasyczny, gęsty, aromatyczny i bardzo smaczny sos z leśnych grzybów. Prosty w przygotowaniu i świetny dodatek do  placów ziemniaczanych, makaronów, klusek, ziemniaków i wielu innych potraw. Sezon grzybowy w pełni, więc grzechem byłoby go nie wypróbować.  składniki na 3 porcje 40-50 dag leśnych grzybów 1 duża cebula lub 2 małe 2 łyżki oliwy z oliwek

Smakowite Dania
PRL od kuchni: Zraziki ze schabu 195

redukujemy - ustawiamy ogień na najwyższy poziom i wygotowujemy do pożądanej konsystencji (ok. 20 minut). Wkładamy zraziki do sosu, podgrzewamy jeszcze chwilę i podajemy. Najlepiej smakują z kluskami śląskimi. Smacznego

My Culinary Art
Pizza na ziemniaczanym spodzie 199

Pizza, którą Wam dzisiaj przedstawię, tak naprawdę smakuje jak gigantyczna kluska śląska :) Dlatego też postanowiłam przygotować ją z soczystą grillowaną karkówką i mnóstwem cebuli. Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 500 g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka lnu mielonego+4 łyżeczki wody 1/2 łyżeczki curry szczypta soli szczypta pieprzu Składniki

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania