kluski - 6146 przepisów (strona:286/410)

Makowe święta, czyli... 221

chłodne miejsce (można schować masę na całą noc do lodówki) - gotowe :) Tak przygotowana masa makowa doskonale sprawdzi się do wspomnianych już we wstępie, wigilijnych makiełek, a także klusek z makiem czy świątecznych ciast. Jednak by użyć jej do wypieków, należy dodać do niej ubite na pianę białka (dzięki temu ciasto nie będzie odstawać od nadzienia). Zwykle

Ratunku obiad
Lepienie pierogów uspokaja. Inne pierogi świąteczne. 160

może maku. Jak go kiedyś będę chciała usunąć z tego padołu to nakarmię go makowcem, hyhyhy . Ta niedogodność pozbawia go wielu wigilijnych potraw. U nas robi się kluski z makiem, kutię i inne cuda. Biedak jest tego pozbawiony, więc należy mu to wynagrodzić. Najlepiej pierogami innymi niż wszystkie. Pozwólcie, że wam przedstawię PIEROGI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI, SEREM, MIODEM

ladykitchen
Zupa gulaszowa z lanymi kluseczkami 131

lubimy. Całość przełożyć do garnka, dodać włoszczyznę oraz wodę. Zagotować. przyprawić i dusić do miękkości mięsa. Mąkę wymieszać z jajkiem oraz dodając wodę przygotować ciasto na kluski. Zagotować osoloną wodę, dodawać małymi porcjami kluseczki. Całość zagotować. Przecedzić. Można kluseczki ugotować w zupie, ale u mnie zawsze robię ich więcej i później odsmażamy je z jajkiem. Zupę podawać bardzo

Magiczne Życie Marty
Rosół z chili i wołowiną 186

wywarem, posypać dymką i podawać. 2. Do gotującego się wywaru dodać pak choi , następnie makaron i gotowa przez ok 3 min aż wszystko będzie miękkie. Wykładać pak choi, kluski i wywar do misek, dodać pozostałe składniki i podawać Smacznego

Stare Gary
Kaczka długo pieczona 220

piecze się na ruszcie nie ma potrzeby    żeby ją  odwracać. Pięknie upiekła się ze wszystkich stron. Jedliśmy jako bardzo późną kolację, z kiszoną kapustą i kluskami kartoflanymi. Smacznego! Uwagi: Kaczka wyszła bardzo soczysta! Mięso upieczone tak jak trzeba - żadnych niedopieczonych kawałków. Tłuszcz wytopił się niemal idealnie, chociaż były miejsca (przy piersiach i udkach) gdzie jeszcze

Stare Gary
Gulasz z dzika 222

niewielkim ogniu. Kiedy sos zgęstnieje, wyławiamy rozmaryn, dodajemy masło i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy z powrotem mięso, podgrzewamy i podajemy . Można z kaszą lub kluskami kładzionymi i buraczkami . Smacznego

Stare Gary
Wywar na kościach z pieczonej gęsi 156

Szkoda to wszystko wyrzucić. Na  takich kościach można przygotować bardzo dobry bulion, stanowiący świetną bazę dla zup. Można też zjeść  bulion po prostu z lanymi  kluskami lub makaronem.  składniki: korpus i wszelkie pozostałości z upieczonej gęsi + ew szyja 2 marchewki 3 - 4 pietruszki 1 mały seler lub 1/2 dużego  2 duże cebule

Stare Gary
Czekoladowa babeczka z kuskusu 117

kasz (różnego rodzaju) można wyczarować nie tylko wyborne dania obiadowe , ale i wyśmienite desery, które znaleźć możecie na blogu: np. kluski leniwe , waniliowe naleśniki , placki twarogowe  czy  blok czekoladowy . Dzisiaj kolejna odsłona kaszy, tym razem kuskus, w deserowej wersji- z białą czekoladą i nadzieniem   z serka owocowego (można zamienić na nadzienie z nutelli, bakaliowe, budyniowe

Kraina Miodem Płynąca
Gęsty sos grzybowy z suszoną śliwką 136

potrzebny jest zagęszczacz w postaci mąki- więc jest nie tylko smaczny, ale i wartościowy. Zamiast wywaru warzywnego można użyć rosołu czy kostki grzybowej. Fantastycznie pasuje do makaronów, klusek, placków ziemniaczanych czy pieczonego mięsa! * grzyby suszone- 30 g * marchewka- 1 mała * pietruszka- 1 mała * seler- mały kawałek * cebula- 1 szt. * suszona śliwka- 5 szt. * olej- do smażenia * wywar warzywny

Kraina Miodem Płynąca
Czerwona (modra) kapusta świąteczna 294

nowej świątecznej odsłonie nasza modra kapusta. Z dodatkiem żurawiny, śliwek, wina to jej nowa odsłona, bardziej królewska niż codzienna, niedzielna. Pyszny dodatek do świątecznej kaczki czy gęsi i klusek. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Schab duszony w warzywach 187

grubych oczkach  tarki.Pora pokroic w plasterki.Warzywa ulozyc na odsmazonych,ladnie zrumienionych kotletach.Podlac bulionem.Wrzucic ziele i listki laurowe.Przykryc i dusic na malym ogniu okolo 40 minut Podac np.z kluskami slaskimi.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buraczki zasmażane 155

Buraczki zasmazane to klasyk polskiej kuchni i pyszny dodatek do zimowego obiadu.Swietnie smakuja z ziemniakami,wszelkiej masci kluskami,kopytkami i pyzami oraz smazonym i duszonym miesem.To obok marchewki najpopularniejsze polskie warzywo.Trudno przecenic ich role jako srodka wzmacniajacego nasz system odpornosciowy i odtruwajacego.Wiedzieli juz o tym nasi przodkowie,dlatego potrawy z burakow sa wpisane w polska tradycje od wiekow

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gęsie uda pieczone w cydrze i najlepsza duszona czerwona kapusta 183

Dodać kapustę,wrzucić goździki,zalać cydrem i dusić pod przykryciem 45-60 minut. Doprawić solą i szczyptą cukru. Do pieczonej gęsi i duszonej w cydrze czerwonej kapusty podałam kluski śląskie,przepis: tutaj Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sos pomidorowy- II warianty light 163

zabielany mozna dodac 2 lyzki jogurtu greckiego.Jogurt dodac po zestawieniu z ognia i wymieszac trzepaczka balonowa. Sos jest niezwykle aromatyczny i pasuje praktycznie do wszystkich mies,golabkow,klusek. Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kaczka w pomarańczach z majerankiem 131

filecikami z pomarańczy.Nie podgrzewałam pomarańczy,raczej proponawałabym schłodzić ją w lodówce przed podaniem,jest wówczs  o wiele smaczniejsza.Kaczkę podawać z czerwoną kapustą,buraczkami i koniecznie kluskami śląskimi lub kopytkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania