kluski - 6146 przepisów (strona:291/410)

Knedle 238

Kluski nadziewane owocami Składniki: 1 kg ziemniaków (ugotowanych) szklanka mąki 2 jajka sól śliwki (bez pestek) węgierki cukier Sposób wykonania

w kuchni i w ogrodzie
Kaczka duszona z kapustą i grzybami 123

godziny, a w między czasie podlewać wodą gdy za bardzo odparuje. Wyjąc kaczkę na półmisek, kapustę obsypać mąką, zagotować. Dobrze wymieszać. Podawać z ziemniakami, pyzami lub kluskami śląskimi.  źródło,,mięsa siostry Marii

Apetyczna babeczka
Zrazy wołowe 186

rondla, podlać bulionem warzywnym, dodać przyprawy, dusić do miękkości zrazów. Gdy zrazy są miękkie oprószyć sos mąką, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować. Zrazy podawać z kluskami śląskimi oblane sosem. Więcej na temat wołowiny, znajdziecie w tym linku. Serdecznie zapraszam   Zapraszam na stronę   :   KLIK beefmania.org (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Zapiekanka z makaronu ,do góry nogami 180

obiad było rosołek, trochę przesadziłam z kluskami, bo za dużo mi zostało. Zrobiła się taka forma jak z babki do piasku i szczerze powiedziawszy wyglądu estetycznego to-to nie miało! Jako , że jestem przeciwnikiem wyrzucania jedzenia do śmieci, postanowiłam coś zrobić z tego makaronu. Zapiekankę. Banalnie prosta i szybka-nie licząc czasu zapiekania. I genialnie pyszna. Aż dziw

Z Kuchni Do Kuchni
Kopytka...po włosku! 190

mąkę oraz sól. Masę ponownie wymieszać oraz podzielić na części.  Stolnicę oprószyć mąką. Z ciasta na kopytka utworzyć wałeczki grubości palca, delikatnie spłaszczyć, a następnie kroić ukośne kluski.  Tak powstałe kopytka należy wrzucać na osoloną i gotującą się wodę. Gotować ok 2-3 minuty, do czasu wypłynięcia na powierzchnię wody. Następnie wyjąć kopytka z wody

Z Kuchni Do Kuchni
Włoska kuchnia na polskim stole - Paolo Cozza 217

polskich sklepach, anegdotki autora i opisy niektórych typowych potraw. Paolo tłumaczy nam również znaczenie włoskich nazw dań. Książka składa sie z 9 części: - przystawki - zupy - makarony i kluski - pizza - dania z ryżu - dania z ryb i owoców morza - dania z mięs - dania z warzyw - ciasta i desery W książce znajdziemy najbardziej typowe dania z kuchni włoskiej, takie

Kulinarne przygody Gatity
Gnocchi w sosie pomidorowym z mascarpone 483

wszelkiego rodzaju dania z ziemniaków. Dlatego też, u mnie na obiad często jako dodatek do mięsa czy rybki, na talerzu lądują ziemniaczki pod postacią puree, kopytek, czy innych klusek. Ostatnio odkryłam szybki i prosty przepis na zapiekane gnocchi (takie włoskie kopytka) w sosie pomidorowym z ciągnącą się, kremową mozzarellą. Po prostu pycha! Potrzebujemy (na 4 porcje

W mojej holenderskiej kuchni
Makowiec - świąteczny przekładaniec 226

średnicy)- najlepiej wyłożyc papierem do pieczenia Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części i każdą kolejno wałkujemy na cienkie placuszki - blaty, grubością mają przypominać takie jak na kluski Na dno foremki (u mnie prodiż) kładziemy pierwszy cienki placek, a na nim rozsmarowujemy część masy makowej, potem znów na masę kładziemy placuszek, a na niego masę, tak 3 warstwy makowe

Proste Potrawy
Faworki 146

żółtka, dajemy szczyptę soli Wpierw łączymy energicznie nożem, dodajemy masło i śmietanę - łączymy Stopniowo wlewamy piwo i wyrabiamy rękoma (mokrymi) Konsystencja ciasta ma być podobna do tego na kluski Gdy już takie osiągniemy wybijamy ciasto wałkiem, aż stanie się gładkie, lśniące, a po przekrojeniu będą w nim pęcherzyki powietrza Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odkrawamy małe kawałki, tyle

Proste Potrawy
Sos koperkowy 168

gęstej śmietany wsypać koperek i dobrze rozmieszać, dodać do smaku sól, pieprz i kilka kropel soku z cytryny Zimnym sosem można polać jajka na twardo, ja wykorzystałam do klusek"rzucanych"  , były ciepłe, bo prosto z garnka:) Równie dobrze smakować może z ziemniakami w mundurkach i śledzik do tego

Proste Potrawy
Pierogi bez lepienia 166

pierożków. Straty ciasta też są małe :) Składniki   na CIASTO:   40 dag mąki 50 ml. dobrze ciepłej wody , a właściwie tyle wody, by zarobić ciasto jak na kluski, ale trochę luźniejsze ( dużo zależy od wilgotności mąki) 50 ml. oleju , sól Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy odmierzoną i przesianą mąkę Dolewamy do niej olej mieszamy, dajemy 2 płaskie łyżeczki

Proste Potrawy
Amoniaczki Marii 137

elastyczne Przygotowanie : Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy śmietanę w której rozpuszczamy sodę i amoniak Dodajemy mąkę i roztopione masło, mąki tyle by uzyskać konsystencję podobną do tych na kluski, ale lżejszą, przechowujemy 30 min. w chłodzie  Po tym czasie wałkujemy na około 0,5 cm i wyciskamy np. serduszka, gwiazdki itp. Smarujemy białkiem i posypujemy cukrem (lekko

Proste Potrawy
Proste Potrawy na warsztatach kulinarnych 137

kulinarnych w czyn :) Wskazówki były bezcenne. W dość krótkim czasie udało się nam przygotować aż 4 dania : czerwoną zupę z soczewicą   czarny ryż z krewetkami -przystawka pappardelle- kluski jajeczne z ragout bolońskim - danie główne tiramisu - deser                   Wszystkie okazały się smaczne, kolorowe i co ważne proste do wykonania. Kucharze

Proste Potrawy
Pierogi z kaszą gryczaną 175

sól, pieprz mielony prawdziwy, gałka muszkatołowa, majeranek jajko, mąka Ciasto na pierogi : 40 dag mąki 50 ml. dobrze ciepłej wody , a właściwie tyle by zarobić ciasto jak na kluski, ale trochę luźniejsze ( dużo zależy od mąki) około 30 ml. oleju , sól 1 jako Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy odmierzoną i przesianą mąkę, wbijamy umyte jajko - mieszamy Dolewamy olej mieszamy

Proste Potrawy
"Parowe" z czekoladą i jogurtem 146

blat lekko oprószony mąką i jeszcze lekko zagnieść. Kroić na kawałki, rozciągać palcami na krążki. Każdy krążek nadziewać nutellą, formować kulki wielkości małego jabłka, lekko spłaszczyć. Uformowane kluski pozostawić na kilkanaście minut aby trochę podrosły, następnie gotować partiami na parze pod przykryciem ok. 15 minut. Podawać z gęstym jogurtem owocowym.   Ten przepis jest moją propozycją do konkursu

Praktyczna pl

Proponowane wyszukiwania