jest warzywem bardzo cennym dla naszego organizmu, chociaż jako jedyna z kapustnych jest kwasotwórcza. Dzisiaj proponuję bardzo smaczny ,pożywny wariant ,gdzie brukselka zastępuje ziemniaki, makaron, kaszę czy kluski. Podajemy jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie z ketchupem. Składniki: 50 dag brukselki 1 cebula 1 łyżeczka rozmarynu suszonego lub gałązka świeżego sól, pieprz ziarnisty , cukier Ciasto
Kulinarny karnet Christopheramasy .Na wrzącą wodę przez specjalne sito wyciskać kluseczki. Możemy ciasto rozprowadzić na desce i nożem zsuwać je do wody formując małe , podłużne kluseczki. Technologia jak przy naszych kluskach kładzionych. Kiedy wypłyną przelewamy na sito i lekko hartujemy zimną wodą. Kluseczki dodać do zupy i posypać kolendrą
Kulinarny karnet Christopherakrojonych w kostkę z zalewy 3 ziemniaki 2 papryczki chilli 1 łyżeczka kminek papryka słodka i ostra pieprz czarny świeżo zmielony 4 kostki bulion wołowy olej do smażenia Kluski do bogracza: 2 jajka mąka woda sól Wykonanie: Wołowinę pokroić w kostkę 1 cm. Pozostałe składniki cebulę, w drobną kostkę, a papryki w trochę większą. Rozgrzać olej na patelni
Kulinarny karnet ChristopheraZazwyczaj do zup robimy makaron bez jajek ale dziś do zupy owocowej będą treściwe kluski z jajek i to w dodatku słodkie. Składniki : 1,5 szklanki mąki 2 szklanki wody 3 jajka łyżeczka cukru szczypta soli olej do smażenia Sposób wykonania
w kuchni i w ogrodzieKluski nadziewane owocami Składniki: 1 kg ziemniaków (ugotowanych) szklanka mąki 2 jajka sól śliwki (bez pestek) węgierki cukier Sposób wykonania
w kuchni i w ogrodziegodziny, a w między czasie podlewać wodą gdy za bardzo odparuje. Wyjąc kaczkę na półmisek, kapustę obsypać mąką, zagotować. Dobrze wymieszać. Podawać z ziemniakami, pyzami lub kluskami śląskimi. źródło,,mięsa siostry Marii
Apetyczna babeczkarondla, podlać bulionem warzywnym, dodać przyprawy, dusić do miękkości zrazów. Gdy zrazy są miękkie oprószyć sos mąką, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować. Zrazy podawać z kluskami śląskimi oblane sosem. Więcej na temat wołowiny, znajdziecie w tym linku. Serdecznie zapraszam Zapraszam na stronę : KLIK beefmania.org (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusiobiad było rosołek, trochę przesadziłam z kluskami, bo za dużo mi zostało. Zrobiła się taka forma jak z babki do piasku i szczerze powiedziawszy wyglądu estetycznego to-to nie miało! Jako , że jestem przeciwnikiem wyrzucania jedzenia do śmieci, postanowiłam coś zrobić z tego makaronu. Zapiekankę. Banalnie prosta i szybka-nie licząc czasu zapiekania. I genialnie pyszna. Aż dziw
Z Kuchni Do Kuchnimąkę oraz sól. Masę ponownie wymieszać oraz podzielić na części. Stolnicę oprószyć mąką. Z ciasta na kopytka utworzyć wałeczki grubości palca, delikatnie spłaszczyć, a następnie kroić ukośne kluski. Tak powstałe kopytka należy wrzucać na osoloną i gotującą się wodę. Gotować ok 2-3 minuty, do czasu wypłynięcia na powierzchnię wody. Następnie wyjąć kopytka z wody
Z Kuchni Do Kuchnipolskich sklepach, anegdotki autora i opisy niektórych typowych potraw. Paolo tłumaczy nam również znaczenie włoskich nazw dań. Książka składa sie z 9 części: - przystawki - zupy - makarony i kluski - pizza - dania z ryżu - dania z ryb i owoców morza - dania z mięs - dania z warzyw - ciasta i desery W książce znajdziemy najbardziej typowe dania z kuchni włoskiej, takie
Kulinarne przygody Gatitywszelkiego rodzaju dania z ziemniaków. Dlatego też, u mnie na obiad często jako dodatek do mięsa czy rybki, na talerzu lądują ziemniaczki pod postacią puree, kopytek, czy innych klusek. Ostatnio odkryłam szybki i prosty przepis na zapiekane gnocchi (takie włoskie kopytka) w sosie pomidorowym z ciągnącą się, kremową mozzarellą. Po prostu pycha! Potrzebujemy (na 4 porcje
W mojej holenderskiej kuchniśrednicy)- najlepiej wyłożyc papierem do pieczenia Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części i każdą kolejno wałkujemy na cienkie placuszki - blaty, grubością mają przypominać takie jak na kluski Na dno foremki (u mnie prodiż) kładziemy pierwszy cienki placek, a na nim rozsmarowujemy część masy makowej, potem znów na masę kładziemy placuszek, a na niego masę, tak 3 warstwy makowe
Proste Potrawyżółtka, dajemy szczyptę soli Wpierw łączymy energicznie nożem, dodajemy masło i śmietanę - łączymy Stopniowo wlewamy piwo i wyrabiamy rękoma (mokrymi) Konsystencja ciasta ma być podobna do tego na kluski Gdy już takie osiągniemy wybijamy ciasto wałkiem, aż stanie się gładkie, lśniące, a po przekrojeniu będą w nim pęcherzyki powietrza Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odkrawamy małe kawałki, tyle
Proste Potrawygęstej śmietany wsypać koperek i dobrze rozmieszać, dodać do smaku sól, pieprz i kilka kropel soku z cytryny Zimnym sosem można polać jajka na twardo, ja wykorzystałam do klusek"rzucanych" , były ciepłe, bo prosto z garnka:) Równie dobrze smakować może z ziemniakami w mundurkach i śledzik do tego
Proste Potrawypierożków. Straty ciasta też są małe :) Składniki na CIASTO: 40 dag mąki 50 ml. dobrze ciepłej wody , a właściwie tyle wody, by zarobić ciasto jak na kluski, ale trochę luźniejsze ( dużo zależy od wilgotności mąki) 50 ml. oleju , sól Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy odmierzoną i przesianą mąkę Dolewamy do niej olej mieszamy, dajemy 2 płaskie łyżeczki
Proste Potrawy