mogłam się oprzeć wrażeniu, że postać Rodziewiczówny jest w tej książce nadmiernie idealizowana. Kobieta, która sama zarządzała majątkiem w tamtych trudnych czasach, nie mogła być - moim zdaniem - ciepłą kluską. Z innych źródeł wiem, że życie jej nie rozpieszczało od najmłodszych lat - przez kilka pierwszych lat była wychowywana przez dziadków (rodzice zostali zesłani na Syberię za pomoc powstańcom styczniowym), rodzinie
Weekendy w domu i ogrodziewiem, że jestem szczęśliwa, a w moim dość szalonym życiu zapanował spokój, w nieco innym sensie. To może zacznę od początku. Odkąd tylko sięgam pamięcią, zawsze byłam małą, pulchną kluską. Pyzata buzia, grubiutkie rączki i nóżki, beznadziejna kondycja. Sport był moim wrogiem. Miałam nadwagę, na szczęście nie byłam otyła, ale i tak to niedobrze. W przedszkolu jakoś tego wielce
W kuchni Karmel-itkiTe pierogi łączą w sobie tradycyjne, swojskie smaki i tworzą coś absolutnie przesmacznego! Choć farsz wydaje się banalny i przaśny, to dodatki wynoszą to danie na
Wędrówki po kuchniPyszne, małe krokieciki, które tym razem nafaszerowałam masą z pieczarek, papryki, żółtego sera i zieleniny. Sposób skłądania krokietów podpatrzyłam na tiktoku 😉 Bardzo spodobały mi się te
Walijskie PichcenieDomowy makaron Idealne dopełnienie niedzielnego rosołu. Pyszny własnoręcznie wykonany makaron nie ma sobie równych. Możemy go wykonać z zaledwie 3-4 podstawowych składniku, bez użycia specjalistycznych
Blog z ApetytemBanalnie prosty deser z wykorzystaniem bułeczek custard Buns od Buchcik ! Z dodatkiem musu truskawkowego to niebo! Składniki: 120 g bułeczek custard Buns 200 g musu
Truskawkowa FiestaUwielbiam racuchy! Nie ważne czy to drożdżowe, czy też te na proszku 😍 Lubię i te, i te tak samo. To pyszna klasyka, która zawsze przywołuje u
Walijskie PichceniePrzenieśmy się w klimaty Azji. Na dalekim wschodzie bardzo popularne są bułeczki Bao z różnorodnym nadzieniem, z kolei w Polsce dopiero zaczynają być znane. Warto je
Truskawkowa FiestaPierogi zbójnickie – przepyszne! Ten farsz to prawdziwa petarda! Pierożki najlepiej smakują podsmażone na masełku, rumiane i chrupiące. Palce lizać! Składniki: Ciasto: 100 ml
Blog z ApetytemPewnie zaraz mi się tu dostanie że zupa dyniowa to be, a jeszcze taka mleczna to fuj, trauma dzieciństwa. Ciągle tak słyszę a ja chcę Was
Moje Małe CzarowanieMoja propozycja na bardzo smaczny obiad. To danie jest trochę pracochłonne, ale warto je przygotować. Sycące, pachnące i bardzo kaloryczne. Kopytka, bób i boczek to pyszne
IzabelawkuchniPierogi z mięsem i młodą kapustą Te domowe pierogi są naprawdę pyszne, a zrobicie je wykorzystując mięso, które zostało Wam z obiadu (może być gotowane, pieczone
Blog z ApetytemPierogi z białą kiełbasą i chrzanem Te pierogi to prawdziwa eksplozja smaku! Delikatne i mięciutkie ciasto wypełnione pysznym i aromatycznym farszem. Przed podaniem możemy je posypać
Blog z ApetytemKopytka to popularne danie z resztek ziemniaczanych, oferujące nieskończone możliwości kulinarne. Lubię kopytka na słodko, ale kopytka po azjatycku to dopiero rewelacja! Ta przepyszna potrawa pozwala
codojedzenia