która nigdy nie zawodzi, ... a te leniwe, są zawsze wychodzą mięciutkie i pyszniutkie :) Proponuję podawać z jogurtem naturalnym i cukrem. W ogóle uwielbiam wszelkiego rodzaju kluski, kopytka pyzy i inne takie..., więc wkrótce pewnie też pojawią na moim blogu. Składniki: 0,5 kg twarogu, 3 jaja, 1 szkl. mąki pszennej, sól. Dodatkowo: mąka do podsypania, jogurt
Delicious Titbitsciasto. Następnie ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat, formujemy wałek, a z niego odcinamy kawałki wielkości około dwóch śliwek, rozpłaszczamy i zawijamy śliwkę, sklejamy i formujemy kształtną kluskę, odkładamy na ściereczce oprószonej mąką. Gotowe knedle wrzucamy partiami na osolony wrzątek, mieszamy i wyjmujemy łyżką cedzakową zaraz po zagotowaniu (nie czekamy dłużej, tylko do zagotowania). Ugotowane
Rozpustne gotowanieformę do pieczenia , którą zalewamy wodą do połowy kluchy . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 150 C , przez 60 minut . Po tym czasie wyjmujemy , pozwalamy 10 minut , odpocząć klusce i możemy odwijać , kroić i podawać , doskonały z sosem czosnkowo ,ogórkowo -jogurtowym " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height
Ogrodnik w podróżyciasta odcinamy kawałek, formujemy wałeczek i dzielimy na równe porcje wielkości sporego orzecha włoskiego. Każdą porcję ciasta spłaszczamy, formujemy placuszek, na środku kładziemy truskawkę i ciasto sklejamy formując okrągłą kluskę. Tak przygotowane knedle gotujemy porcjami w osolonej wodzie po około 2-3 minuty. Po tym czasie knedle wyjmujemy łyżką cedzakową, wykładamy na talerze, posypujemy cukrem, polewamy jogurtem i musem truskawkowym
Rozpustne gotowanierozpuści zwiększamy temperaturę. Kiedy płyn zacznie się gotować, jednym szybkim ruchem dodajemy mąki i energicznie mieszamy. Gotujemy dalej nie przestając mieszać przez ok. 1 minutę. Powinniśmy otrzymać dużą zwartą kluskę. Kluskę z ciasta przekładamy do miksera i mieszamy przez chwilę. Kiedy ciasto nie jest już bardzo gorące dodajemy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem. Powinniśmy otrzymać gładką, elastyczną
Ciastkozercykarma na stawy, bez kukurydzy, soi, pszenicy, ryżu Miśka próbowała karmę FREJA, IDUN I SIF... i każdą pochłonęła od razu! Dzięki odpowiedniej karmie nareszcie schudła, a była niezłą kluską. Dodatkowo ma więcej energii i niezwykle miękką i błyszczącą sierść. Brak problemów z brzuszkiem, wymiotami czy wypróżnianiem. Ostatnio jednak walczyłyśmy z kleszczami... 5 dziennie to była norma
Czarnawisienkamogłam się oprzeć wrażeniu, że postać Rodziewiczówny jest w tej książce nadmiernie idealizowana. Kobieta, która sama zarządzała majątkiem w tamtych trudnych czasach, nie mogła być - moim zdaniem - ciepłą kluską. Z innych źródeł wiem, że życie jej nie rozpieszczało od najmłodszych lat - przez kilka pierwszych lat była wychowywana przez dziadków (rodzice zostali zesłani na Syberię za pomoc powstańcom styczniowym), rodzinie
Weekendy w domu i ogrodziewiem, że jestem szczęśliwa, a w moim dość szalonym życiu zapanował spokój, w nieco innym sensie. To może zacznę od początku. Odkąd tylko sięgam pamięcią, zawsze byłam małą, pulchną kluską. Pyzata buzia, grubiutkie rączki i nóżki, beznadziejna kondycja. Sport był moim wrogiem. Miałam nadwagę, na szczęście nie byłam otyła, ale i tak to niedobrze. W przedszkolu jakoś tego wielce
W kuchni Karmel-itkiTe pierogi łączą w sobie tradycyjne, swojskie smaki i tworzą coś absolutnie przesmacznego! Choć farsz wydaje się banalny i przaśny, to dodatki wynoszą to danie na
Wędrówki po kuchniPyszne, małe krokieciki, które tym razem nafaszerowałam masą z pieczarek, papryki, żółtego sera i zieleniny. Sposób skłądania krokietów podpatrzyłam na tiktoku 😉 Bardzo spodobały mi się te
Walijskie PichcenieDomowy makaron Idealne dopełnienie niedzielnego rosołu. Pyszny własnoręcznie wykonany makaron nie ma sobie równych. Możemy go wykonać z zaledwie 3-4 podstawowych składniku, bez użycia specjalistycznych
Blog z ApetytemBanalnie prosty deser z wykorzystaniem bułeczek custard Buns od Buchcik ! Z dodatkiem musu truskawkowego to niebo! Składniki: 120 g bułeczek custard Buns 200 g musu
Truskawkowa FiestaUwielbiam racuchy! Nie ważne czy to drożdżowe, czy też te na proszku 😍 Lubię i te, i te tak samo. To pyszna klasyka, która zawsze przywołuje u
Walijskie PichceniePrzenieśmy się w klimaty Azji. Na dalekim wschodzie bardzo popularne są bułeczki Bao z różnorodnym nadzieniem, z kolei w Polsce dopiero zaczynają być znane. Warto je
Truskawkowa FiestaPierogi zbójnickie – przepyszne! Ten farsz to prawdziwa petarda! Pierożki najlepiej smakują podsmażone na masełku, rumiane i chrupiące. Palce lizać! Składniki: Ciasto: 100 ml
Blog z Apetytem