kluski - 6146 przepisów (strona:290/410)

Pierś z gęsi w jabłkach i żurawinach pieczona, Cydrem Miłosławskim Jabłkowym skropiona 117

żurawinie. Pyszne i soczyste jabłuszka skierniewickiej odmiany Alwa o winnosłodkim smaku oraz kąpiel w Cydrze Miłosławskim pomogły wyczarować wykwintny świąteczny obiad. Kruchą i mięciutką gęsią pierś podałam z kluskami śląskimi. Na Węgrzech dni św. Marcina obchodzone są 8 i 9 listopada, więc bardzo nie zgrzeszyłam serwując danie już wczoraj :) Nasze kubki smakowe doznały trzęsienia ziemi, więc pewnie jeszcze

Delicious Titbits
Dorsz z purée marchewkowo - ziemniaczanym 152

minut. W między czasie zagotowuję wodę w garnku razem z ziarnami pieprzu i ziołami (chodzi o aromat) po czym nakładam cedzak lub jak ktoś ma to sitko do klusek na parze i paruję dorsza 10-15 minut zależnie od wielkości. Marchew i ziemniaki obieram i kroję w nieduże kawałki i zagotowuję z kawałkiem kostki rosołowej. Kiedy już zmiękną

Mechanik w kuchni
Ravioli na słodko z dyniowo serowym farszem. 142

mnie przygoda dopiero się zaczyna.  Dynia jaką pamiętam z dziecięcych lat nie kojarzy mi się za dobrze. Gotowana przez moją babcię na mleku z dodatkiem lanych klusek. Jedynie ten widok krzątającej się babci w swoim fartuszku po kuchni przywołuje uśmiech na mojej twarzy i tęsknotę za jej obecnością. Ale zmiana dodanych przypraw i nowsze wykonanie dyni wygrało

Malinowe Pocałunki
Żeberka w sosie własnym. 357

stopni. Trwa to dość długo, ale naprawdę jest warte zachodu. Dla mojej rodziny najbardziej smakują jak już pisałam z ziemniakami i ogórkiem. Ale można podawać je p z kluskami śląskimi, makaronem, kaszą..... Po więcej inspiracji i informacji na temat tak popularnego mięsa zapraszam na stronę   http://www.wieprzopedia.pl

Malinowe Pocałunki
Drobiowe pulpeciki jako dodatek do domowego rosołu 145

ugotowaniu wszystkich kuleczek, polecam przecedzić rosół przez sitko i gazę, która zatrzyma drobne szumowiny jakie pojawiły się w wywarze podczas gotowania mięsa. Podajemy jak wiadomo z rosołem, kluskami, marchewką i zieleniną. Smacznego

Taste Of My Day
Sos ze świeżych grzybów 180

Pomysłów na wykorzystanie pięknych okazów grzybków z ostatniego  Grzybobrania  miałam wiele, jednym z nich był sos grzybowy, pyszny dodatek do wielu dań (mięs, kasz, ziemniaków, kopytek, klusek śląskich, czy placków ziemniaczanych). Jest to zatem dodatek, który nie może się znudzić i dzięki dużemu wyborowi współgrających składników, odpowiada każdemu. Składniki: miseczka grzybów ok 300 g cebula

Taste Of My Day
Gnocchi dyniowe z masłem szałwiowym, rukolą i parmezanem 119

Pyszne gnocchi z dyni , czyli dyniowe kluseczki , które mogą stanowić samodzielne danie - podane z rukolą i parmezanem (albo jakimś sosem) lub być dodatkiem do dań mięsnych

Moje Kuchenne Rewelacje
pomidorowe serduszka kurczaka czyli Pudliszki – pomidorowe inspiracje – kurczak 153

średnim ogniu dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki, kucharka, paprykę ostrą i gotować z 15 minut - na koniec wsypać posiekany koperek taką sercową zupę można podać z ryżem, makaronem, kluskami i śmietaną............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
zupa kremowa z białych szparagów na rosole... 152

marchewki z rosołu i wszystko blenderem pałką zmiksować następnie cały czas mieszając zagotować i zdjąć z ognia zupa jest kremowa, smakuje ciepła i letnia, można podać z grzankami, kluskami i na talerzu posypaną zmielonym pieprzem............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Puree z dyni 178

Dynia jest bardzo uniwersalnym warzywem, które możemy wykorzystać do zup, farszów, dodawać do mięs , klusek , a nawet ciast. Żeby zatrzymać dynię na dłużej, warto w sezonie przyrządzić z niej puree, które możemy wykorzystać zimą do naszych ulubionych dań. SKŁADNIKI Dynia :) Trudno powiedzieć, ile puree wyjdzie z danej dyni - bo zależy to od zawartości wody :) U mnie wyszło mniej

Moje Kuchenne Rewelacje
PYZY ZIEMNIACZANE 160

ostatnie. Aż nie do wiary, że z samych ziemniaków (gotowanych i surowych startych), z niewielkim tylko dodatkiem skrobi ziemniaczanej stworzymy danie obiadowe, a jednak dało się. Pyzy (czy kluski, jak kto woli) wyszły przepyszne. Reszcie Rodzinki zasmakowały również, więc wrócimy do tego przepisu jeszcze nie raz. Polecam, dodatkowo jest to danie wegańskie i bezglutenowe, gdyby dla kogoś miało

Smaczne Zdrowe
Brukselka smażona w cieście, mój przebój sezonu ! 169

jest warzywem bardzo cennym dla naszego organizmu, chociaż jako jedyna z kapustnych jest kwasotwórcza. Dzisiaj proponuję bardzo smaczny ,pożywny wariant ,gdzie brukselka zastępuje ziemniaki, makaron, kaszę czy kluski. Podajemy jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie z ketchupem. Składniki: 50 dag brukselki 1 cebula 1 łyżeczka rozmarynu suszonego lub gałązka świeżego sól, pieprz ziarnisty , cukier Ciasto

Kulinarny karnet Christophera
Zupa kurkowa z aromatycznymi kluseczkami. 100

masy .Na wrzącą wodę przez specjalne sito wyciskać kluseczki. Możemy ciasto rozprowadzić na desce i nożem zsuwać je do wody formując małe , podłużne kluseczki. Technologia jak przy naszych kluskach kładzionych. Kiedy wypłyną przelewamy na sito i lekko hartujemy zimną wodą. Kluseczki dodać do zupy i posypać kolendrą

Kulinarny karnet Christophera
Bogracz węgierski. 198

krojonych w kostkę z zalewy 3 ziemniaki 2 papryczki chilli 1 łyżeczka kminek papryka słodka i ostra pieprz czarny świeżo zmielony 4 kostki bulion wołowy olej do smażenia Kluski do bogracza: 2 jajka mąka woda sól Wykonanie: Wołowinę pokroić w kostkę 1 cm. Pozostałe składniki cebulę, w drobną kostkę, a papryki w trochę większą. Rozgrzać olej na patelni

Kulinarny karnet Christophera
Makaron naleśnikowy 227

Zazwyczaj do zup robimy makaron bez jajek ale dziś do zupy owocowej będą treściwe kluski z jajek i to w dodatku słodkie. Składniki : 1,5 szklanki mąki 2 szklanki wody 3 jajka łyżeczka cukru szczypta soli olej do smażenia Sposób wykonania

w kuchni i w ogrodzie

Proponowane wyszukiwania