kluski - 6146 przepisów (strona:293/410)

Gulasz paprykowy (Slowcooker) 152

czytać książkę. Po 1,5 godzinie duszenia mięso było już gotowe do konsumpcji, było miękkie i wytworzył się pyszny pieczeniowy sos. Wystarczy tylko ugotować ziemniaki, kaszę lub kluski i zaserwować je na obiad. Dzięki Slowcooker przygotowałam idealny gulasz paprykowy bez pilnowania, zaglądania w garnek i mieszania, to była dobra decyzja wybierając go do testów. Slowcooker, czyli wolnowar wszystko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron w sosie pieczarkowym z pulpetami 217

czasie dodajemy przekrojone na pół pieczarki. Pieprzymy. Smażymy aż odparuje woda z pieczarek- około 5 min. Dodajemy mąkę, mieszamy by nie zrobiły się kluski. Dodajemy bulion i śmietanę i pokrojone szparagi - mieszamy do zagotowania i zgęstnienia sosu. Sos gotowy. Gotujemy makaron - około 300 gr , najlepiej tagliatelle. Po ugotowaniu makaronu odcedzamy i dodajemy sos- mieszamy. Do makaronu szykujemy pulpety

Smaki Edyty
Kluseczki ze szpinakiem i tofu 114

wody i gotujemy. Gdy wypłyną na powierzchnię, odliczamy jeszcze ok. 5 minut i następnie wykładamy je na talerz.      Orzechy brazylijskie rozdrabniamy/zgniatamy/kroimy i posypujemy nimi kluski. Smacznego :)      Pociąg. Wymarzony spacer. Wymiana. Spokój myśli. Natłok zdarzeń i ciągłe złudzenia. Odpoczynek. Pytania i odpowiedzi pochodzące z tego samego źródła. Silny wiatr. Odbiegająca wizja

Weganizm infantylny
Skazane na sukces 145

przedświąteczną werwą łazanki zagniotłam sama. Zamroziłam. I cały tydzień czekałam, aby odkryć ich fenomen. Nie zawiodłam się. Łazanki wyszły pyszne! I choć nadal twierdzę, że to zwykłe kluski, to mają w sobie pewną niezwykłą moc. Być może dlatego to jedna z 12-stu wigilijnych potraw. łazanki kapusta z grzybami Łazanki ugotowałam w osolonym wrzątku. Kapustę podgrzałam. Całość wymieszałam

bastalena
Wojna polsko- ruska pod flagą biało- czerwoną 203

sobie sprawę, że nie jest on wysoce spektakularny, ale miałam wielką ochotę na spaghetti. I tak sobie pomyślałam, czemu nie podać go inaczej niż na klasycznej kopiastej stercie klusek.  makaron spaghetti na 2 porcje 1 szklanka startego żółtego sera (+ na posypkę) 2-3 łyżki masła 400g mięsa mielonego przyprawy (bazylia, oregano, czosnek, pieprz) 1/2 cebuli 1 łyżka

bastalena
1550.Sałatka z brokułem i zupką wietnamską 341

brokuł 2 zupki wietnamskie  Vifon 1 cebulka słoiczek papryki konserwowej kilka ogórków konserwowych 15 dkg polędwicy drobiowej majonez jogurt naturalny sól przyprawa do sałatek Prymat Kluski -makaron przygotować według wskazówek znajdujących się na opakowaniu [ pokruszyć , zalać wrzącą wodą i odstawić pod przykryciem na 3 minuty].Brokuł wrzucić do naczynia z wodą i gotować 10 min, po czym

Moje domowe kucharzenie
Ekspresowa sałatka 1812

mieć w zapasie], dodajemy majonez...i gotowe.. 2 zupki wietnamskie Vifon słoik sałatki dowolna mieszanka sałat np.z rukolą, z roszponką lub sałatą rzymską  majonez  Kluski -makaron przygotować według wskazówek znajdujących się na opakowaniu [ pokruszyć , zalać wrzącą wodą i odstawić pod przykryciem na 3 minuty].Sałatkę ze słoika odsączyć z zalewy, dodać mix sałat i makaron.Wymiesza

Moje domowe kucharzenie
Ekspresowa sałatka 394

więc był sos z torebki -sałatkowy winaigrette.. kawałek sałaty lodowej kawałek polędwicy drobiowej pomidor ogórek makaron wietnamski szczypiorek kubeti o smaku kurczaka sos  sałatkowy francuski vinaigrette Kluski -makaron przygotować według wskazówek znajdujących się na opakowaniu [ pokruszyć , zalać wrzącą wodą i odstawić pod przykryciem na 3 minuty].Sałatę porwać lub pokroić.Polędwicę , pomidor i ogórek pokroić

Moje domowe kucharzenie
Makaron z sosem mięsno-warzywnym 136

już jakiś czas temu do przetestowania w mojej kuchni. Ja na biały sobie nie pozwalam, ale danie przygotowałam dla narzeczonego i skoro zjadł ze smakiem, a wiem, że klusek nie lubi, to musiało być niezłe. Składniki : * porcja makaronu  * 300g mięsa mielonego - u mnie karkówka * mała cebula * ząbek czosnku * papryka czerwona  * biała papryka * 2 pomidory * mała cukinia

Magiczne Życie Marty
Nareszcie w domu 178

krucho. Co prawda specjalnej diety nie muszę stosować ale sił nie starcza. Pałeczkę w kuchni  przejęła Mama. Na przywitanie czekał na mnie wczoraj pyszny rosołek z lanymi kluskami. Postaram się chociaż pstrykać to co Mama będzie gotować i wstawiać podając przepis , ale różnie to może być. Dziś idę ,,leżakować

Buniabaje w kuchni
Puddingi yorkshire do mięs w sosie 271

obiad mięso w sosie. Co by do niego podać? Tłuczone ziemniaki, puree, kluski śląskie, kopytka, ryż, makaron… Wybór niby spory, a jednak często jest kłopot, gdy preferencje w rodzinie są różne. Ja parę lat temu na duży, rodzinny obiad zdecydowałam, że podam coś innego – puddingi yorkshire, czyli pieczone czarki z ciasta naleśnikowego. Wywodzą się z Anglii

Poezja smaku
KNEDLE Z SEREM NA SŁODKO 428

Knedli z serem nie jedliśmy dobre kilka lat. Przy przeglądaniu mojego zeszytu z przepisami natknęłam się na recepturę, którą dostałam od mojej mamy, Felicji. Kluski są delikatne i rozpływają się w ustach. Knedle z serem sprawdzą się idealnie, jako drugie danie po sytej zupie, np. po zupie gulaszowej . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy

Przepisy Aleksandry
Kotlety ziemniaczane + buraczki 266

czasami, że po obiedzie zostają już ugotowane, niezjedzone ziemniaki? Pewnie tak. Ja bardzo nie lubię takich ziemniaków dojadać następnego dnia, więc robię z nich różne rzeczy. Kopytka czy kluski śląskie znają chyba wszyscy, ale to nie jedyne sposoby na przetworzenie ugotowanych ziemniaków. Doskonałym pomysłem na ich zużycie są kotlety ziemniaczane. Jest to tani i prosty obiad. Nadaje się

Ratunku obiad
Pietruszkowe kluseczki i sos + drobiowe klopsiki 218

wtedy zabiorą mniej mąki i będą niezwykle delikatne w smaku. Masę dzielimy na części, z każdej rolujemy wałeczek i kroimy go na kwadratowe kawałki (takie poduszeczki). Tak przygotowane kluski wrzucamy na wrzątek, czekamy aż wypłyną i od tego czasu gotujemy jeszcze minutę. Łyżką cedzakową wyjmujemy je na talerz, podajemy z przygotowanym sosem i klopsikami. Czasami dobrze jest mieć

Ratunku obiad
Coś na zimowe wieczory... Rozgrzewający gulasz 250

czubatymi łyżeczkami mąki rozprowadzonymi w 1/3 szklanki wody. Pamiętajmy jednak, że po dodaniu mąki, gulasz trzeba jeszcze raz zagotować. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami, kaszą, makaronem, kopytkami, kluskami śląskimi, kuskusem lub świeżym pieczywem. Dowolność jest duża, a wszelkie urozmaicenia nawet wskazane :) Smacznego! PS1. Nie udało Wam się zjeść wszystkiego na raz? Został zarówno gulasz, jak i ugotowane już ziemniaczki

Ratunku obiad