Makiełki to polski deser i potrawa wigilijna przygotowywana głównie w zachodniej Małopolsce. Makiełki to tradycyjne danie składające się z "klusek" lub makaronu w postaci kwadracików zwanych potocznie "łazankami" oraz maku z dodatkiem bakalii. Makiełki - Składniki: 500 g makaronu łazanki (domowego lub "kupnego") ok. 450 g bakalii u mnie: 60 g migdałów 60 g orzechów włoskich
Słodka Stronawszystko do garnka, zagotować i niech się dalej gotuje na delikatnym ogniu do miękkości warzyw. W tym czasie umyć i pokroić natkę pietruszki, oraz przygotować ciasto na lane kluski, najlepiej na dzbanuszka na mleko do kawy (można użyć też kubka) wsypać mąkę, wbić jajko, dodać 1-2 łyżki wody (w zależności od wielkości jajka) i wszystko dokładnie wymieszać
Mix smakuwody i odrobiny soli przygotować ciasto. Powinno być gęste, w razie potrzeby dodać jeszcze nieco mąki. Ciasto rozsmarować na desce do krojenia i ostrym nożem kroić długie cienkie kluski prosto do garnka z gulaszem (co jakiś czas nóż wkładać do gorącej wody). Całość doprawić do smaku papryką ostrą, solą i pieprzem i dusić jeszcze 10 minut, co jakiś
Mix smakumasę (można dodać czosnek, u mnie – tym razem – bez). Dodałam również resztkę płatków migdałowych. Na końcu, w razie potrzeby, doprawiamy solą. Sos musi być gęsty. Do klusek śląskich , makaronów, kanapek… i nie tylko. Przygotowanie pesto bazyliowo migdałowego trwa zaledwie chwilę. Można zrobić więcej i przechowywać w słoiczku w lodówce. Mając gotowe pod ręką, przygotujemy kolejny, błyskawiczny
mojewypiekiinietylkouwalniają się intensywniejsze zapachy, by powalić końcowym efektem potrawy. Zapach, smak mięsa rozpływającego się po podniebieniu zachęca do sięgania po każdy kolejny kęs. U mnie dodatkiem były szare kluski (bez boczku) i jarmuż pieczony (chipsy). Przyznam, że koleżanka zafundowała ucztę mięsną wartą grzechu (obżarstwa). Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Wołowina Blue appeared first
mojewypiekiinietylkoMasa makowa jest potrzebna, wręcz konieczna, do makowca, klusek z makiem , wielu innych deserów i ciast. Oczywiście wszyscy wiemy, że najłatwiej kupić w sklepie gotową, ale przeczytajcie sami na puszce takiej masy ile w niej jest tak naprawdę maku ! Tylko ok. 20 % ! Większą część zawartości stanowi bułka tarta i jakieś inne zapychacze, zagęstniki. Nie lubię takiego oszukiwania
Smaczna PyzaDzisiaj podaję przepis na wigilijne pierogi z makiem . Niektórzy przygotowują kluski z makiem, mnie bardziej smakują pierogi z nadzieniem makowym. Lubię lepić te pierogi, a najbardziej podjadać farsz makowy. Jest pyszny. Składniki: Ciasto: 350 g mąki (ok. 2 szklanek) 1 jajko szczypta soli ok. 200 ml wody Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko oraz porcjami wodę i wyrabiamy ciasto
Salonik smakówprzyznam, że ja bardzo. Owszem mam fazy na ryż czy kasze, lubię też makarony ale ziemniaki mogę jeść ze wszystkim i zawsze czego przykładem będzie przepis poniżej. Uwielbiam kluski z dodatkiem ziemniaków, ziemniaki są też składnikiem niektórych moich wypieków. Gotowanie, smażone, frytki czy pieczone. Lubimy je całą rodziną. Najchętniej w całości ale i w postaci puree
Dzieje kuchennej Wiewiórykluskowata. Doprawiamy pieprzem. Cebulę kroimy w piórka a boczek w paseczki i podsmażamy na oleju. Prażoki podajemy z tłuszczem i boczkiem. Prażoki nakładamy energicznie łyżką, tak, by kluska oderwała się od łyżki. Moja propozycja podania takich ziemniaczków to z zasmażaną, młodą kapustą. Smaczego! Prażoki z boczkiem
Bon Appetit MałgorzatyUwielbiam polskie pampuchy / kluski drożdżowe na parze ale czeskie knedle też są niezastąpione. Przepis na nie mam z zeszytu mojej mamy - bardzo cennego zeszytu, który mam w przyszłości dostać :) Składniki: 20 dag mąki krupczatki 3 czerstwe bułeczki 1 jajko łyżeczka soli pół szklanki wody (może być gazowana) 1 łyżka masła pół szklanki mleka
Bon Appetit Małgorzatyznaczy " gnocchi" ? :) ..........GRUDY :-p ja takie grudy mogę jeść na okrągło :) Sosy uwielbiam serowe, dodałam do niego moją szałwię, która o dziwo przetrwała zimę :) Składniki na kluski: 80 dag ziemniaków (u mnie 7 dużych) 200 g świeżego szpinaku 2 żółtka 250 g serka ricotta 200 g pełnotłustego twarogu 2-3 czubate łyżki mąki pszennej + trochę
Bon Appetit Małgorzatysię za ostre, można wymieszac je ze śmietanką i serem gorgonzola. Zwykłe bazyliowe pesto także się tutaj sprawdzi. Wszystko zależy od Waszej fantazcji i upodobań kulinarnych :) Składniki na kluski: 80 dag ziemniaków (u mnie 7 dużych) 2 marchewki 2 żółtka 250 g serka ricotta 200 g pełnotłustego twarogu 2-3 czubate łyżki mąki pszennej + trochę
Bon Appetit Małgorzatywedle uznania), a jeśli za gęsty to delikatnie podlewamy wodą. 7. Go tow y sos podajemy z tym na co mamy ocho tę - ziemniakami, kaszami, ryżem, kopytkami, śląskimi kluskami itp. itd. :) A do tego np. ogórek kiszony :) Smacznego!!! Źródło: Domowe gotowanie
Kuchnia domowa Anipieprzem do smaku. 3. Do masy d odać jajko i tyle mąki, by ciasto dało się formować w wałek, który następnie należy pokroić tak jak pierogi leniwe . 4. Kluski wrzu cić na osolony wrzątek i gotować , aż wypłyną na powierzchnię. 5. Podawać ze zrumienioną cebulką i siekanym szczypiorkiem. Smacznego!!! Źródło: Figowe smaki
Kuchnia domowa Anikroimy w półplasterki. 4. Cebulę siekamy. 5. Pomidory i ogórki kroimy w kostkę. 6. Wszystkie warzywa łączymy, zalewamy dressingiem i mieszamy. Dodajemy natkę pietruszki. Smacznego!!! Do surówki polecam kluski śląskie i gulasz drobiowy
Kuchnia domowa Ani