kluski - 6146 przepisów (strona:285/410)

Best of the best recipes from 2012 133

Lekkie ciasto z wiśniami Bajecznie czekoladowe babeczki Świąteczne czekoladowe ciasteczka Ten sernik nigdy nie opadnie! Najprostszy chleb bananowy Muffiny czekoladowe z posypka twix Ciasto Milionera Pierogi z jagodami Kluski Leniwe Przy okazji, bardzo dziękuję za wszystkie Wasze komentarze! Dziękuję, że tak licznie odwiedzaliście mnie w 2012.  I do zobaczenia w Nowym 2013 Roku! Wszystkiego Smacznego i Szampańskiej

Słodkie Przyjemności
Pierogi leniwe 150

wiem jak u Was, ale dla mnie pierogi leniwe, zwane przez niektórych również kluskami, były moim ulubionym szkolnym obiadem. No może na równi z makaronem z truskawkami, naleśnikami czy stołówkowym schabowym. Zawsze miałam ochotę na dokładkę. Gdy zrobiłam je po raz pierwszy sama w domu, zachwyciłam się ich prostotą wykonania. Rewelacja! Zapraszam na Domowe Pierogi Leniwe, idealne danie

Słodkie Przyjemności
Pączusie bez drożdży 158

proszek do pieczenia - łączymy. Ostatnim krokiem jest dodanie mąki - masa powinna być klejąca, powinno dać się uformować lejącą się kulkę - ciasto powinno przypominać konsystencją ciasto na lane kluski - nie powinno być zbyt ciężkie. Łyżkami nabieramy masę, tworząc niewielkie kulki i wrzucamy na tłuszcz rozgrzany do 170`C - nie większej. Smażymy z każdej strony do złotego koloru. Wyjmujemy

Słodkie Przyjemności
Trochę inny makowiec 178

mnie na świątecznym stole zawsze musi pojawić się coś z makiem. Nie zawsze jednak mam czas przed świętami mielić mak i zawijać makowce. Kutię mieliśmy raz, klusek z makiem w święta nie jadamy, dlatego bardzo często tworzę jakieś nowe, szybkie makowe propozycje. Dziś chciałabym Wam zaprezentować ciasto makowe z żurawiną, które mimo braku innych bakalii smakuje jak makowiec

Słodkie Przyjemności
Makiełki 191

Makiełki to polski deser i potrawa wigilijna przygotowywana głównie w zachodniej Małopolsce.  Makiełki to tradycyjne danie składające się z "klusek" lub makaronu w postaci kwadracików zwanych potocznie "łazankami" oraz maku z dodatkiem bakalii. Makiełki - Składniki: 500 g makaronu łazanki (domowego lub "kupnego") ok. 450 g bakalii u mnie: 60 g migdałów 60 g orzechów włoskich

Słodka Strona
Fitka po mojemu 161

wszystko do garnka, zagotować i niech się dalej gotuje na delikatnym ogniu do miękkości warzyw. W tym czasie umyć i pokroić natkę pietruszki, oraz przygotować ciasto na lane kluski, najlepiej na dzbanuszka na mleko do kawy (można użyć też kubka) wsypać mąkę, wbić jajko, dodać 1-2 łyżki wody (w zależności od wielkości jajka) i wszystko dokładnie wymieszać

Mix smaku
Gulasz po węgiersku 173

wody i odrobiny soli przygotować ciasto. Powinno być gęste, w razie potrzeby dodać jeszcze nieco mąki. Ciasto rozsmarować na desce do krojenia i ostrym nożem kroić długie cienkie kluski prosto do garnka z gulaszem (co jakiś czas nóż wkładać do gorącej wody). Całość doprawić do smaku papryką ostrą, solą i pieprzem i dusić jeszcze 10 minut, co jakiś

Mix smaku
Pesto bazyliowo migdałowe 127

masę (można dodać czosnek, u mnie – tym razem – bez). Dodałam również resztkę płatków migdałowych. Na końcu, w razie potrzeby, doprawiamy solą. Sos musi być gęsty. Do klusek śląskich , makaronów, kanapek… i nie tylko. Przygotowanie pesto bazyliowo migdałowego trwa zaledwie chwilę. Można zrobić więcej i przechowywać w słoiczku w lodówce. Mając gotowe pod ręką, przygotujemy kolejny, błyskawiczny

mojewypiekiinietylko
Wołowina Blue 116

uwalniają się intensywniejsze zapachy, by powalić końcowym efektem potrawy. Zapach, smak mięsa rozpływającego się po podniebieniu zachęca do sięgania po każdy kolejny kęs. U mnie dodatkiem były szare kluski (bez boczku) i jarmuż pieczony (chipsy). Przyznam, że koleżanka zafundowała ucztę mięsną wartą grzechu (obżarstwa). Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Wołowina Blue appeared first

mojewypiekiinietylko
Domowa masa makowa do makowców, innych ciast i deserów 338

Masa makowa jest potrzebna, wręcz konieczna, do makowca, klusek z makiem , wielu innych deserów i ciast. Oczywiście wszyscy wiemy, że najłatwiej kupić w sklepie gotową, ale przeczytajcie sami na puszce takiej masy ile w niej jest tak naprawdę maku ! Tylko ok. 20 % ! Większą część zawartości stanowi bułka tarta i jakieś inne zapychacze, zagęstniki. Nie lubię takiego oszukiwania

Smaczna Pyza
Wigilijne pierogi z makiem 152

Dzisiaj podaję przepis na wigilijne pierogi z makiem . Niektórzy przygotowują kluski z makiem, mnie bardziej smakują pierogi z nadzieniem makowym. Lubię lepić te pierogi, a najbardziej podjadać farsz makowy. Jest pyszny. Składniki: Ciasto: 350 g mąki (ok. 2 szklanek) 1 jajko szczypta soli ok. 200 ml wody Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko oraz porcjami wodę i wyrabiamy ciasto

Salonik smaków
Ziemniaki ze Szpinakiem zapiekane w Cieście + łosoś czyli spóźnione Środowe Rybki odc.28 147

przyznam, że ja bardzo. Owszem mam fazy na ryż czy kasze, lubię też makarony ale ziemniaki mogę jeść ze wszystkim i zawsze czego przykładem będzie przepis poniżej. Uwielbiam kluski z dodatkiem ziemniaków, ziemniaki są też składnikiem niektórych moich wypieków. Gotowanie, smażone, frytki czy pieczone. Lubimy je całą rodziną. Najchętniej w całości ale i w postaci puree

Dzieje kuchennej Wiewióry
Prażoki z boczkiem 198

kluskowata. Doprawiamy pieprzem. Cebulę kroimy w piórka a boczek w paseczki i podsmażamy na oleju. Prażoki podajemy z tłuszczem i boczkiem. Prażoki nakładamy energicznie łyżką, tak, by kluska oderwała się od łyżki. Moja propozycja podania takich ziemniaczków to z zasmażaną, młodą kapustą. Smaczego! Prażoki z boczkiem

Bon Appetit Małgorzaty
Houskove knedliky - czeskie knedle 127

Uwielbiam polskie pampuchy / kluski drożdżowe na parze ale czeskie knedle też są niezastąpione. Przepis na nie mam z zeszytu mojej mamy - bardzo cennego zeszytu, który mam w przyszłości dostać :) Składniki: 20 dag mąki krupczatki 3 czerstwe bułeczki 1 jajko łyżeczka soli pół szklanki wody (może być gazowana) 1 łyżka masła  pół szklanki mleka

Bon Appetit Małgorzaty
Szpinakowe gnocchi z ricottą w sosie szałwiowo-szafranowym z gorgonzoli 133

znaczy " gnocchi" ? :) ..........GRUDY :-p ja takie grudy mogę jeść na okrągło :) Sosy uwielbiam serowe, dodałam do niego moją szałwię, która o dziwo przetrwała zimę :) Składniki na kluski: 80 dag ziemniaków (u mnie 7 dużych) 200 g świeżego szpinaku 2 żółtka 250 g serka ricotta 200 g pełnotłustego twarogu 2-3 czubate łyżki mąki pszennej + trochę

Bon Appetit Małgorzaty