kluski - 6146 przepisów (strona:269/410)

Lepienie pierogów uspokaja. Inne pierogi świąteczne. 146

może maku. Jak go kiedyś będę chciała usunąć z tego padołu to nakarmię go makowcem, hyhyhy . Ta niedogodność pozbawia go wielu wigilijnych potraw. U nas robi się kluski z makiem, kutię i inne cuda. Biedak jest tego pozbawiony, więc należy mu to wynagrodzić. Najlepiej pierogami innymi niż wszystkie. Pozwólcie, że wam przedstawię PIEROGI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI, SEREM, MIODEM

ladykitchen
Zupa gulaszowa z lanymi kluseczkami 120

lubimy. Całość przełożyć do garnka, dodać włoszczyznę oraz wodę. Zagotować. przyprawić i dusić do miękkości mięsa. Mąkę wymieszać z jajkiem oraz dodając wodę przygotować ciasto na kluski. Zagotować osoloną wodę, dodawać małymi porcjami kluseczki. Całość zagotować. Przecedzić. Można kluseczki ugotować w zupie, ale u mnie zawsze robię ich więcej i później odsmażamy je z jajkiem. Zupę podawać bardzo

Magiczne Życie Marty
Rosół z chili i wołowiną 177

wywarem, posypać dymką i podawać. 2. Do gotującego się wywaru dodać pak choi , następnie makaron i gotowa przez ok 3 min aż wszystko będzie miękkie. Wykładać pak choi, kluski i wywar do misek, dodać pozostałe składniki i podawać Smacznego

Stare Gary
Kaczka długo pieczona 212

piecze się na ruszcie nie ma potrzeby    żeby ją  odwracać. Pięknie upiekła się ze wszystkich stron. Jedliśmy jako bardzo późną kolację, z kiszoną kapustą i kluskami kartoflanymi. Smacznego! Uwagi: Kaczka wyszła bardzo soczysta! Mięso upieczone tak jak trzeba - żadnych niedopieczonych kawałków. Tłuszcz wytopił się niemal idealnie, chociaż były miejsca (przy piersiach i udkach) gdzie jeszcze

Stare Gary
Gulasz z dzika 208

niewielkim ogniu. Kiedy sos zgęstnieje, wyławiamy rozmaryn, dodajemy masło i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy z powrotem mięso, podgrzewamy i podajemy . Można z kaszą lub kluskami kładzionymi i buraczkami . Smacznego

Stare Gary
Wywar na kościach z pieczonej gęsi 146

Szkoda to wszystko wyrzucić. Na  takich kościach można przygotować bardzo dobry bulion, stanowiący świetną bazę dla zup. Można też zjeść  bulion po prostu z lanymi  kluskami lub makaronem.  składniki: korpus i wszelkie pozostałości z upieczonej gęsi + ew szyja 2 marchewki 3 - 4 pietruszki 1 mały seler lub 1/2 dużego  2 duże cebule

Stare Gary
Czekoladowa babeczka z kuskusu 110

kasz (różnego rodzaju) można wyczarować nie tylko wyborne dania obiadowe , ale i wyśmienite desery, które znaleźć możecie na blogu: np. kluski leniwe , waniliowe naleśniki , placki twarogowe  czy  blok czekoladowy . Dzisiaj kolejna odsłona kaszy, tym razem kuskus, w deserowej wersji- z białą czekoladą i nadzieniem   z serka owocowego (można zamienić na nadzienie z nutelli, bakaliowe, budyniowe

Kraina Miodem Płynąca
Gęsty sos grzybowy z suszoną śliwką 130

potrzebny jest zagęszczacz w postaci mąki- więc jest nie tylko smaczny, ale i wartościowy. Zamiast wywaru warzywnego można użyć rosołu czy kostki grzybowej. Fantastycznie pasuje do makaronów, klusek, placków ziemniaczanych czy pieczonego mięsa! * grzyby suszone- 30 g * marchewka- 1 mała * pietruszka- 1 mała * seler- mały kawałek * cebula- 1 szt. * suszona śliwka- 5 szt. * olej- do smażenia * wywar warzywny

Kraina Miodem Płynąca
Czerwona (modra) kapusta świąteczna 279

nowej świątecznej odsłonie nasza modra kapusta. Z dodatkiem żurawiny, śliwek, wina to jej nowa odsłona, bardziej królewska niż codzienna, niedzielna. Pyszny dodatek do świątecznej kaczki czy gęsi i klusek. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Schab duszony w warzywach 180

grubych oczkach  tarki.Pora pokroic w plasterki.Warzywa ulozyc na odsmazonych,ladnie zrumienionych kotletach.Podlac bulionem.Wrzucic ziele i listki laurowe.Przykryc i dusic na malym ogniu okolo 40 minut Podac np.z kluskami slaskimi.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buraczki zasmażane 146

Buraczki zasmazane to klasyk polskiej kuchni i pyszny dodatek do zimowego obiadu.Swietnie smakuja z ziemniakami,wszelkiej masci kluskami,kopytkami i pyzami oraz smazonym i duszonym miesem.To obok marchewki najpopularniejsze polskie warzywo.Trudno przecenic ich role jako srodka wzmacniajacego nasz system odpornosciowy i odtruwajacego.Wiedzieli juz o tym nasi przodkowie,dlatego potrawy z burakow sa wpisane w polska tradycje od wiekow

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gęsie uda pieczone w cydrze i najlepsza duszona czerwona kapusta 170

Dodać kapustę,wrzucić goździki,zalać cydrem i dusić pod przykryciem 45-60 minut. Doprawić solą i szczyptą cukru. Do pieczonej gęsi i duszonej w cydrze czerwonej kapusty podałam kluski śląskie,przepis: tutaj Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sos pomidorowy- II warianty light 154

zabielany mozna dodac 2 lyzki jogurtu greckiego.Jogurt dodac po zestawieniu z ognia i wymieszac trzepaczka balonowa. Sos jest niezwykle aromatyczny i pasuje praktycznie do wszystkich mies,golabkow,klusek. Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kaczka w pomarańczach z majerankiem 121

filecikami z pomarańczy.Nie podgrzewałam pomarańczy,raczej proponawałabym schłodzić ją w lodówce przed podaniem,jest wówczs  o wiele smaczniejsza.Kaczkę podawać z czerwoną kapustą,buraczkami i koniecznie kluskami śląskimi lub kopytkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Knedle z truskawkami 240

dziwnie, ale jak moje Dziecię (dorosłe już…) przyjeżdża w odwiedziny, to z tej okazji przygotowuję bardzo wykwintne dania, takie jak na przykład: knedle z truskawkami, pierogi czy kluski ziemniaczane ;)! U większości ludzi to może zwykłe, codzienne dania ale dla nas to takie odświętne potrawy, których często nie przygotowuję. Po pierwsze: na co dzień staramy się ograniczać kalorie

UgotujmyTo.pl