kluski - 6146 przepisów (strona:269/410)

Leniwie leniwe na śniadanie 122

blat mąką pszenną. 7.Uformować z masy twarogowej odpowiedni kształt leniwych czyli: wyciągnąć część ciasta uformować z niego podłużny wałeczek nożem do smarowania masła kroić odpowiednio szerokie kluski 8. Wrzucać kluchy na osolony wrzątek i gotować 5-8 minut (GÓRA 8 minut i nie nie ma,że rozmowa wciąga bo potem trzeba jeść rozgotowane...) 9.Idealnie smakują polane miodem

Fiolka w kuchni
Krem z buraków z serowymi kluseczkami. 131

przecieru buraczanego.     Kluseczki; Wszystkie składniki wymieszać dokładnie ze sobą a następnie zagnieść i wstawić do lodówki na około 10 minut. Nastepnie za pomocą dwóch łyzek formowac kluski i wrzucać je na lekko osolony wrzątek. Gotowac około 5 minut. Do ciasta już nie należy dodawać soli bo feta jest wystarczająco słona. Kluseczki podawac z kremem buraczanym

Radość kipiąca uśmiechem.
Drugie śniadanie do szkoły #2 142

tygodniu dwa kolejne zestawy - niestety od środy już jesteśmy uziemieni w domu ;(  Do każdego zestawu bidon z wodą. Poniedziałek: kluski leniwe  ( zrobiłam z samego twarogu z dodatkiem ubitego na sztywno białka, żółtka i mąki) + bułka tarta z mielonym lnem na maśle gotowany kalafior rodzynki Wtorek: makaron pełnoziarnisty z brokułami, oliwkami i zmielonymi migdałami migdały gruszka

Atlas Smaków
Indyjsko - kameruńskie kluseczki z semoliny z potrawką z batata i mini bakłażana - garden egg 121

się pomieszały a danie jest znakomite i jeśli tylko uda się zdobyć składniki to zachęcam do zrobienia. Semolinę wystarczy zastąpić naszą kaszką manną i dodać przyprawy - napisałam jakie. Kluski robi się w fajny sposób i myślę że wytłumaczę Wam jak należy. Zamiast garden egg możecie użyć także zwykłego bakłażana i będzie ok. No to co gotujemy? Indyjsko - kameruńskie

Moje Małe Czarowanie
Knedle dyniowe z jeżynami 150

kawałki równej wielkości, każdy spłaszcz i nakładaj po kilka jeżyn i 1/2 łyżeczki cukru. Zlep i uformuj kulkę. Uformowane kulki układaj na macie podsypanej mąką zagotuj osoloną wodę. Kluski wkładaj partiami, gdy wypłyną na wierzch gotuj je około 4-5 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową ugotowane knedle polej roztopionym masłem z bułką tartą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buchty/ Pampuchy- kluski na parze 147

Tradycyjne kluski na parze, znane również jako buchty lub pampuchy. Puszyste, mięciutkie, jedyne w swoim rodzaju. Zdecydowanie smaki dzieciństwa! Polecam! Składniki: (na około 15 sztuk) Ciasto: 500 g mąki pszennej 15 g suczych drożdży lub 30 g drożdży świeżych 1 szkl. letniego mleka 3 łyżki cukru 2 jajka 3 łyżki masła, stopionego i przestudzonego szczypta soli Dodatkowo

Nastoletnie Wypiekanie
Bitki wieprzowe w sosie (jak u mamy!) 197

śmietany. Wlewamy ją do garnka, dokładnie przy tym mieszając, by w sosie nie powstały grudki. Mięso podajemy polane sosem, najlepiej z sałatką z buraczków i domowymi kopytkami lub kluskami śląskimi

Kuchenna Kontrrewolucya
Domowe kopytka 211

blacie wysypanym mąką i delikatnie oprószamy je po wierzchu. W garnku gotujemy dużą ilość osolonej wody. Gdy zawrze, wrzucamy kopytka i zmniejszamy płomień. Gotujemy do momentu wypłynięcia klusków na powierzchnię i wyjmujemy je łyżką cedzakową. Smacznego

Kuchenna Kontrrewolucya
Kapusta niebieska do obiadu 118

Najlepiej smakuje z kluskami i roladą Składniki • 1/2 główki kapusty czerwonej • 1 cebula • sok z 1/2 cytryny • 1 łyżka cukru • 2 łyżki margaryny łub kilka łyżek oleju • pieprz do smaku • sól  Sposób przygotowania 1. • Kapustę pokroić dodać wodę sól i ugotować  do miękkości  • Kapustę dobrze wycedzić z wody 2. • Do odcedzonej gorącej kapusty dać

W królestwie smaków Beaty
Pierś kurczaka w sosie jogurtowym 146

smażę cały czas mieszając , czosnek i papryka mają skłonność do szybkiego przypalenia się ,sos byłby gorzki) dodaję maki , kilka ruchów łyżką i wlewam bulion , cały czas mieszam aby kluski z tego nie zrobiły się. Chwilkę jeszcze  gotuję tak to wygląda Teraz dodaje podgrzany jogurt (jeśli dodałabym zimny to sos zważyłby się ) tak wygląda po dodaniu jogurtu Teraz

Eli Gotowanie
Chleb słonecznikowy 129

mąkę ( nie na całkiem mialką ,wystarczy raz lub dwa zakręcić ) . Jeśli drożdże już wyrosły to dodaję resztę mleka ,sól, zmielone pestki i mieszam ,zagniatam tak jak ciasto na kluski.(kiedyś próbowałam mikserem zagnieść ale niestety ciasto wkręcało się   aż do samego miksera . ) Jak już jest zagniecione dodaje całe pestki słonecznika ,powtórnie zagniatam aż pestki dobrze wymieszają

Eli Gotowanie
Błyskawiczny obiad 102

naciowy - 1 łyżka musztardy rosyjskiej - 1 cebula - kilka ziaren kolendry - olej do smażenia - sól , pieprz do smaku - sos sojowy ciemny Wykonanie Krok 1 Postawić do zagotowania wodę na kluski . W tym czasie ... Krok 2   Umyte filety kroimy w cienkie paski ukośnie . Skrapiamy sosem sojowym . Krok 3  Obieramy umyta rzodkiew ze skórki kroimy w paseczki . Cebulę

Eli Gotowanie
Schabowe jajko 163

jest skomplikowane danie. Jednak jest dobre jako danie obiadowe z dodatkiem np. klusek domowych lub zwykłej przekąski . Ostatnio pokrojone lekko na ukos ,posłużyło mi jako wędlina na kanapki. Składniki na 2 porcje 2 jajka 2 kotlety schabowe 5 pieczarek 1 cebula 3 łodygi selera naciowego kawałeczek pora olej do smażenia (ja używam rzepakowego) łyżka musztardy sól , pieprz

Eli Gotowanie
Kluseczki leniwe i książka na wieczór 101

Zgodnie z klimatem ostatnich dni, wybrałam na dziś przepis na kluski leniwe. Dla wielu moich znajomych, a także dla mnie, to smak dzieciństwa, tych cichych, zimowych dni, kiedy powrót ze szkoły zmrażał do szpiku kości. Leniwe kluseczki z cukrem i cynamonem czekające na talerzu z kubkiem kakaa obok, stanowiły szczyt dziecięcych marzeń. Choć przyznam się szczerze, że najbardziej

Przepysznik - BLW i nie tylko
La Tomatina i zupa pomidorowa 140

pięć łyżek, wtedy śmietana powinna się już ogrzać i można ją wlać do garnka, również energicznie mieszając miotełką/łyżką. Zupa gotowa, można ją pić samą, albo podać z kluskami czy z ryżem. Pełna dowolność. Smacznego! Post bierze udział w akcji blogowej Warzywa psiankowate

Przepysznik - BLW i nie tylko

Proponowane wyszukiwania