kluski - 6146 przepisów (strona:262/410)

Gulasz wieprzowy duszony w porterze 146

zalać wrzątkiem i przełożyć do rondla z obsmażonym mięsem. Podlać całość piwem, dodać resztę przypraw i dusić około 1- 1,5 godziny do miękkości podawać z ulubionymi dodatkami - kluskami, kaszą, ziemniakami lub makaronem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sos grzybowy z mrożonych grzybów leśnych. Najlepszy. Najsmaczniejszy. Aromatyczny. Wegetariański. 552

Najsmaczniejszy, aromatyczny sos grzybowy jaki jadłam. Przygotowanie tego sosu to czysta przyjemność.Idealny jako dodatek do makaronów, kotletów, placków, klusek  czego tylko dusza zapragnie. Można nawet prosto z patelni wyjadać z kromką świeżego chrupiącego chleba. W tym roku grzybów nie suszyłam, tylko zamroziłam parę kilo. I tak oto narodził się pomysł, aby zrobić sos grzybowy. Grzyby chwilę

Naturalna Kuchnia
Boeuf Bourguignon 149

pozostałym bulionie. Pieczarki rumienimy na maśle. Dodajemy do mięsa pół godziny przed końcem i dokładnie mieszamy. Gotową wołowinę podajemy z chlebem, ziemniakami lub jak sugeruje Julia z kluskami i zielonym groszkiem. Post Boeuf Bourguignon pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Karkówka nr 1 z czerwoną kapustą 158

trzeba ją co 20-30 min podlać wodą Skala smaku - 10/10 sos, który się wytworzył po upieczeniu karkówki jest również pyszny wystarczy zaklepać go łyżką mąki. Idealny do klusek śląskich. Składniki: Spory kawałek karkówki- tutaj w zależności od indywidualnych potrzeb do marynaty: 1/2szkl. oleju 1/2 szkl. soku z cytryny 1/2 szkl. sosu sojowego 3 łyżki miodu 2 łyżeczki

Kubki smaku
Kluski z makiem 116

moim rodzinnym domu zawsze goszczą kluski z makiem , to już taka tradycja, każdy musi spróbować . Zawsze sama przygotowuję masę makową z dodatkiem bakalii. Składniki: 0,5 kilograma makaronu łazanki 250 gram suchego maku 200 gram skórki pomarańczowej kandyzowanej 200 gram rodzynek 5 łyżek miodu prawdziwego 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Mak przesypujemy do miski, zalewamy gorąca wodą, pozostawiamy

Bajeczna Kuchnia
12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne. 3427

roku przygotujemy jeszcze kutię, , czyli mieszaninę pszenicy, maku, miodu i bakaliiktórą jako jedyna w naszej rodzinie przygotowywała szwagierka mojej babci i obdarowywała nią całą swoją rodzinę. Może przygotujcie kluski z makiem. , albo upieczcie kapuśniaczki, a zamiast karpia może pokusicie się na przygotowanie szczupaka faszerowanego lub roladę rybną w galarecie . Wzbogaćcie swoją tradycję o nowe smaczne dania! Smacznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos gulaszowy z papryką i pieczarkami 178

tłuszczu z odrobiną cebulki. Dodać do mięsa. Na koniec dodaję do gulaszu koncentrat pomidorowy i doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami.  Sos zredukować. Podawać z ziemniakami, kluskami śląskimi itp. Smacznego

Tagebuch po polsku
KLUSKI Z MIĘSEM 162

każdy placek nakładać łyżeczką farsz i zlepiać końce i formować kulki. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju  i gotować od wypłynięcia ok. 3 min. Ugotowane kluski podawać z podsmażoną cebulką lub boczkiem albo słoniną. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Kurczak w sosie chranowo koperkowym z kukurydzy 121

chwilę gotujemy na małym ogniu żeby składniki się połączyły i dodajemy kukurydzę. Wszystko jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu. Można podawać z makaronem lub z kopytkami czy też kluskami śląskimi albo po po prostu z ziemniakami. Sos idealnie nadaje się do pulpetów, można nim polać również pieczone mięso

Piekielna Kuchnia Pati
Pulpety z szynki wołowej z pomidorowo bazyliowym sosem 227

mielone ale z sosem więc stanęło na pulpetach w aromatycznym sosie pomidorowym. Ja zadowolono bo są mini mielone mąż bo jest w sos pomidorowym a jako dodatek kluski z makaronu razowego. Ale nie była bym sobą jak bym do zwykłego sosu nie dodała czegoś ekstra. Jedni do mięsa dodają podsmażona cebulę inni surową jeszcze inni wogóle nie dodają

Piekielna Kuchnia Pati
Kapuśniak 188

wynikło z tego, że pierwszy raz w życiu nie jadę na Święta do rodziców. A mama to już ma chyba w małym paluszku kiedy zrobić pierogi, a kiedy kluski z makiem ;) Jakoś mi dziwnie :) Pozdrawiam Was świątecznie! A może komuś zachce się kapuśniaku na Sylwestra? ;) Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Rolady wieprzowe z boczkiem i ogórkiem kiszonym. Zrazy z karkówki. 276

temu na niedzielny obiad, są bardzo smaczne, mięciutkie i myślę, że na świąteczny obiad będą jak znalazł. Takie roladki to tradycyjne danie kuchni śląskiej podane zazwyczaj w towarzystwie klusek śląskich i modrej kapusty. W oryginale rolady są z wołowiny, u mnie z mięsa wieprzowego a konkretnie z karczku. Dosyć często zamieniam właśnie mięso wołowe na wieprzowe, w/g mnie

Kuchnia z widokiem na ogród
Pierogi z makiem i bakaliami 159

się czupakabra. Z maku wytwarza się środki odurzające, ale przepisu na nie wam nie podam. Za to chcę was zachęcić do pierogów, które mogą z powodzeniem zastąpić kluski z makiem. Pierogi z makiem i bakaliami. Można bawić się w gotowanie i mielenie maku jak ktoś lubi, ale wierzcie mi – ziemia się nie rozstąpi i piekło was nie pochłonie

ladykitchen
Czerwona kapusta duszona. Modra kapusta duszona. 254

słodkim smaku. Tak przygotowana kapusta może rywalizować z zasmażanymi buraczkami. Czerwona kapusta duszona to doskonały dodatek do obiadu: do pieczeni, do kurczaka, rolad czy też bitek wołowych z kluskami. Ta duszona kapusta czerwona nie ma zasmażki i masła, jest mniej kaloryczna, ale również bardzo smaczna jak te wymienione powyżej! Kapusta nie jest też zakwaszana, więc jej kolor

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
KLOPSIKI Z LEŚNYMI GRZYBAMI I KOPYTKAMI 162

opruszoną mąką i formujemy w podłużne rolki. spłaszczamy i kroimy na kawałki pod kątem, tak aby wyszło nam coś na kształt podłużnego rombu. Zagotowujemy rosół po pulpetach. Wrzucamy kluski na wrzątek i gotujemy do momentu, aż wypłyną na wierzch. Wyjmujemy na talerz i dajemy trochę masła aby się nie posklejały. Na talerzu układamy kopytka, wykładamy na nie kilka

KuchcikoweLove

Proponowane wyszukiwania