będzie jednolita (może być potrzebne wbicie dodatkowego jajka, wszystko zależy od tego jak suche mamy ziemniaki). Następnie formujemy kulki, rozpłaszczamy w ręce i robimy dziurkę. Tak przygotowane kluski wrzucamy do osolonej gotującej się wody i gotujemy 2-3 minutki. Smacznego
Moje-pitraszenieklarowanym masełkiem. Smak mojego dzieciństwa :) Wersja na słodko idealnie sprawdzi się jako deser albo lekkie drugie danie. Z pewnością skradnie serce naszym najmłodszym ;) Zapraszam! Śliszki z jabłkiem lub kluski rzucane z jabłkiem Składniki: 1 jajko 12 płaskich łyżek mąki 1 szklanka wody szczypta soli 1 jabłko dodatkowo: 2 łyżki masła klarowanego cukier Przygotowanie: W misce dokładnie wymieszać mąkę
Tagebuch po polskupracy miał od razu ciepły obiadek, bo już nie było sensu zdejmować patelni z palnika i za 30 min na nowo podgrzewać. Podajemy z ziemniakami lub innymi kluskami typu kopytka śląskie, jako dodatek proponuję jakąś lekką surówkę np z t ego przepisu Składniki (dla 2- 3 osób) 500- 600 g karkówki w plastrach (u mnie 5 grubych plastrów
Piekielna Kuchnia Patialbo mozzarella pokrojona w kostkę. U mnie był tylko zwykły żółty "gouda", ale też dał radę :) Jeśli ktoś się bardzo uprze, to można dodać ryż, makaron albo lane kluski. Zupa jest kwaśna, dzieci ją bardzo lubią i jak słyszą, że na obiad pomidorowa to wydają z siebie takie dziwne ciumkające odgłosy, które oznaczają, że moja propozycja została zaakceptowana
bistro mamamało fotogeniczny, ale smaczny gulasz z jelenia, na dodatek przygotowany w mój ulubiony sposób, czyli w wolnowarze. Aromatyczny, w pomidorowo ziołowym sosie. Podawać z chlebem lub kluskami na parze. składniki 600 g mięsa gulaszowego z dziczyzny - jeleń 2 cebule pokrojone w piórka 6-8 ząbków czosnku, posiekane 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Stare Garydrugi dzień zdjąć folię i piec w temperaturze 180 stopni i koło 1/5 godziny aż mięso będzie miękkie. Można podlać wodą wtedy szybciej zmiękną. Roladki podawać z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą :) Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilisklepach czy na targowiskach gotowaliśmy też ziemniaczane potrawy. Zajęcia poprowadziła Joasia Jakubiuk. Kuchnia ziemniaczana to przeważnie dania bardzo proste, ale takie jakie znamy z rodzinnego domu. Szare kluski , cepeliny czy babkę ziemniaczaną najlepiej robiła przecież moja lub Twoja Babcia, prawda? Jednym z przepisów do przygotowania podczas spotkania były właśnie pączki ziemniaczane więc widząc to od razu ustawiłam się
Smaczna Pyzagołąbki przypadną do gustu amatorom dań typu pyzak (tarciuch) czy też tartych klusek ziemniaczanych. Zupełnie odmienne od tradycyjnych, a gdy pominiemy kiełbaskę to będą idealnym daniem na piątkowy obiad. Bardzo smaczne, polecam! Składniki: 1 duża główka białej kapusty, 2 łyżki octu Na farsz: 1 kg ziemniaków, 30 dag kiszonej kapusty, 20 dag kiełbasy (u mnie chuda), 2 cebule
Nie tylko w kuchnijeśli chcemy mieć obiad inny niż zazwyczaj, albo dysponujemy pozostałymi po jakimś innym daniu kawałkiem papryki lub kilkoma ogórkami kwaszonymi. Roladki idealne będą do kaszy, ziemniaków a nawet klusek. Mięso jest soczyste a całość wykańcza pyszny sosik. Do wnętrza roladek możemy włożyć to co akurat mamy: ogórki, cebulę, paprykę, boczek czy nawet kiełbasę. Oczywiście, obowiązkowo środek każdej mięsnej
Mieszam w Garnkuokoło godziny. Przygotować zasmażkę z mąki i smalcu. Dodać do wrzącej zupy.Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Podawać z chlebem. Smacznego! *zamiast ziemniaków można podawać z malutkimi kluskami śląskimi. * ja dodatkowo dodaję kukurydzę konserwową. Wzbogaca smak i koloryt zupy
Tagebuch po polskuJak wiecie jestem ogromną „kluskarą” i wszelkiego rodzaju kopytka , kluchy itd. nie mają przede mną tajemnic ;) Dziś mam dla Was przepis na przepyszne kluseczki
Ostra na SłodkoPyszne włoskie kluseczki w sosie pomidorowym z dużą ilością czosnku. Pycha <3 W smaku przypominają trochę kluski śląskie :) Przepis pochodzi z książki "Domowa kuchnia włoska" Aleksandry Seghi, co nie co pozmieniałam. Zapraszam do przygotowań! Składniki na sos pomidorowy: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 500 g passaty pomidorowej (mały kartonik) 1 płaska
My Culinary Artuzupełnić brakującą wodę. Kiedy mięso będzie już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być gęsty. Polecam z ziemniakami, kaszą, ryżem, makaronem lub kluskami. gulasz wołowy
O kuchni z uczuciemGnocchi to rodzaj włoskich klusek. Są bardzo sycące, tanie oraz co najważniejsze bardzo smaczne. Aby wzbogacić ich smak postanowiłam zrobić je ze szpinakiem. Gnocchi szpinakowe są miękkie, ładne i smakują cudownie. Polane oliwą i startym parmezanem nie potrzebują żadnego towarzystwa :) Potrzebne składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach 1,5 szklanki
Łycha smaków