przepyszny sos: Przelewamy wszystko na patelnię dosypujemy przez sitko około 1 łyżeczkę mąki (ja miałam żytnią pełnoziarnistą) podgrzewamy mieszając do momentu aż zgęstnieje nam sos. Roladę podajemy z kluskami i ulubioną sałatką. Smacznego
Moje-pitraszeniewlewając go do 3 łyżeczek mąki i dokładnie mieszamy w kubku - dodajemy do sosu na patelnię i mieszamy, kiedy sos się zagęści wylewamy go na mięso i kluski. Smacznego
Moje-pitraszenieŚwietnie smakuje na ciepło jako dodatek do klusek, albo na zimno z świeżym chlebkiem. Polecam. Składniki: 1,5 kg karkówki 5-6 łyżek musztardy 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól,pieprz Wykonanie: Mięso oczyścić, dokładnie umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać soli i natrzeć mięso. Oprószyć majerankiem, słodką papryką i pieprzem
magiczna kuchnia Kasijarmuż jest głównym składnikiem nadzienia knedli. Lubimy knedle, ale najczęściej przygotowujemy je z owocami, na słodko. Zaręczam jednak, na wytrawnie są równie smaczne. Rewelacyjny jarski obiad dla wielbicieli klusek. Wegeterianie też bedą zadowoleni. Polecam! Składniki na knedle: 1 kg ziemniaków 30 dkg mąki orkiszowej (w tym 1 łyżka mąki ziemniaczanej) 1 jajko Składniki na farsz: 250 g jarmużu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przeszłyśmy burzliwy okres. Znajome i przyjaciółki, idealne określenie Nas samych. Dlatego oto tak knajpa. Zaczynamy... Menu sięga do tradycji kuchni polskiej, w szczególności dolnego śląska, czyli? między innymi kluski i zrazy śląskie, żurek śląski, karp czy ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką. Czy takie potrawy można zamówić w tej knajpie? Przekonajmy się. Zacznijmy może od wystroju lokalu
Bike By Lifebardzo smaczny i soczysty. Możemy go podać na ciepło z sosem na obiad, ale również dobrze smakuje na zimno jako wędlina na kanapki. Ja bardzo często podaję z kluskami śląskimi i surówką. Składniki: 1,5 kilograma schabu środkowego 2 litry mleka 3 łyżki oleju 3 łyżki masła 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Bajeczna KuchniaTarhonya to węgierskie kluski...Pierwszy raz zetknęliśmy się z nimi w Lidlu (produkt deLuxe)...co nie kupimy, jak kupimy. Lubimy nowości, więc wszystko co mało nam znane, ląduje w koszyku ;) Polecamy takie rozwiązanie, głównie po to, by poznawać produkty. Później siadamy i czytamy...co to, z czym można łączyć itp. Świetna zabawa, a i wiedzy zawsze coś wpadnie
R'n'G Kitchenodczekaj 10 minut. Pokrój na plastry. W między czasie ugotuj sos. W rondelku zrumień mąkę, dodaj masło a następnie gorący bulion energicznie mieszając aby się nie porobiły kluski. Wlej śmietankę, dodaj musztardę i gorczycę. Gotuj sos przez 10 minut. Podaj indyka z musztardowym sosem i na przykłąd ziemniaczanym puree i brukselką
codojedzeniapełnoziarniste oraz w zielonym kolorze Spätzle z czosnkiem niedźwiedzim. Tym razem zapraszam na kluseczki w uroczym żółtym, jesiennym kolorze - z dodatkiem dyniowego puree. Dynia nie wpływa na smak klusek, jedynie cudnie je barwi. Składniki: 250 g mąki orkiszowej jasnej 630 2 jajka 1 łyżka oleju 100 g puree z dynii 120 ml wody mineralnej spora szczypta soli Wykonanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!specjalną prośbę naszego czytelnika, zamieszczam mój ulubiony przepis na pierogi leniwe. Te lubiane przez nas „kluski” nieodłącznie kojarzą mi się z czasami dzieciństwa. Była to jedna z moich najukochańszych potraw. W naszym rodzinnym domu jadało się je z kwaśną, gęstą śmietaną wymieszaną z cukrem lub cukrem waniliowym. Choć obecnie bardziej wolimy wersję leniwych ze zrumienioną na masełku bułką
MyCookBook.plbazie Vegety) 1/2 szklanki śmietany UHT (z kartonika) o dowolnej zawartości tłuszczu (ja dałam 10%, ale może być też i kremówka) 2-3 garście makaronu typu spatzle lub klusek lanych (lub innego makaronu) 2 mniejsze lub 1 bardzo duży pęczek świeżego koperku 2-3 łyżki soku z cytryny 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne Klopsiki: 500 g chudego mięsa
MyCookBook.plMięso można użyć do drugiego dania, a z warzyw zrobić sałatkę jarzynową. Ja jednak dodałam zarówno mięso jak i warzywa do rosołu Rosół podajemy z lanymi kluskami lub z makaronem-nitki i posypujemy posiekaną natką pietruszki Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compapryką. W małym garnuszku rozprowadzam śmietanę z mąką i odrobina wody, wlewam do gulaszu , mieszam gotuję na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Gotowe danie podaje z pieczywem, ziemniakami, kluskami lub kaszą. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródstolnicy 1 jajko Ziemniaki ugotować, poczekać przynajmniej kilka godzin aż wystygną, (na tą porę roku niezłym pomysłem jest wystawianie garnka za okno) i zgnieść. Jak w przypadku klusek śląskich można wyciągnąć na wierzch 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę, jednak powinno to być ok. 2 szklanek. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Będzie gotowe
W kuchni bez szafekukładamy na desce mocno obsypanej mąką. Ciasto ziemniaczane bardzo się lepi, więc będzie dobrze naszykować sobie miseczkę z zimną wodą, żeby zwilżać dłonie co jakiś czas podczas robienia klusek. Gotujemy knedle partiami przez około 12 minut na bardzo małym ogniu. Gotowe knedle wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy na papierowym ręczniku. W sporym płaskim rondlu lub patelni roztapiamy masło
Gotowanie moimi oczami