oliwek. Miksuję wszystkie składniki na pastę, dodając oleju w razie konieczności - pesto nie powinno być rzadkie, ale jednocześnie także nie gęste. Konsystencją niech przypomina ciasto na lane kluski czy placek marchewkowy. Podaję z ulubionym makaronem, dopiero co ugotowanym. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiNiezbędny do zrobienia dobrego rosołu, choć lubię też ten z lanymi kluskami . Makaronu robię zawsze więcej, gdyż następnego dnia, uwielbiam lekko podsmażony z serem i kwaśną śmietaną...polecam przepis. Składniki: 3 zółtka jajka 1/2 kg mąki pszennej wrocławskiej woda gazowana( tyle ile zabierze mąka, u mnie 3/4 szklanki ) szczypta soli 1 łyżka oleju Sposób przygotowania
Gosia gotujelistek laurowy i ziele angielskie. Dorzucić suszone prawdziwki,doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 2 godziny...rosół ma tylko pyrkać. Podawać z makaronem lub lanymi kluskami, surowym pokrojonym porem i lubczykiem... Smacznego
Gosia gotujejest wielkim łasuchem i ta zupka niezwykle jej zasmakowała. Na szczęście nie tylko jej. Tym razem przygotowałam ją z ziemniakami, ale równie smacznie będzie z makaronem czy lanymi kluskami. Składniki: - 3 skrzydełka kurczaka; - 3 młode marchewki; - 2 ziemniaki; - 1 pietruszka; - 2 łodygi selera naciowego; - 1 mały por; - 1/2 brokułu; - 2 ząbki czosnku; - garść zielonej fasolki szparagowej
dom-agi.plczęsto zmieniałam smaki przyrządzanych dla Młodzieńca zupek. Zdecydowanym faworytem jest i zawsze jednak był zmiksowany rosołek z mięskiem. Potem stopniowo do zupek dodawałam ryż, kaszę jęczmienną lub kluski lane. Powiedźmy sobie szczerze – zabawa w codzienne kupowanie słoiczków to cholernie drogi interes. Jeśli jednak kogoś stać to proszę bardzo, nie mam nic przeciwko. Czy jednak warto? Dla przykładu
ClauditteMissCookingproszek do pieczenia - łączymy. Ostatnim krokiem jest dodanie mąki - masa powinna być klejąca, powinno dać się uformować lejącą się kulkę - ciasto powinno przypominać konsystencją ciasto na lane kluski - nie powinno być zbyt ciężkie.Łyżkami nabieramy masę, tworząc niewielkie kulki i wrzucamy na tłuszcz rozgrzany do 170`C - nie większej.Smażymy z każdej strony do złotego koloru.Wyjmujemy
Słodkie Przyjemnościdodać wszystko do garnka, zagotować i niech się dalej gotuje na delikatnym ogniu do miękkości warzyw.W tym czasie umyć i pokroić natkę pietruszki, oraz przygotować ciasto na lane kluski, najlepiej na dzbanuszka na mleko do kawy (można użyć też kubka) wsypać mąkę, wbić jajko, dodać 1-2 łyżki wody (w zależności od wielkości jajka) i wszystko dokładnie
Mix smakurobi się zacierki pokazała mi pierwszy raz mama. Dawniej myślałam, że to zwyczajne lane kluski, ale robi się je podobnie jak kruszonkę do ciasta. składniki na zacierki:1 l mleka 100 g mąki tortowej, 1 jajko, ok. 2-3 łyżki wody, szczypta soli Przepis na zacierki: przesianą mąkę zagnieść z jajkiem, wodą
Bon Appetit Małgorzatybędzie jeszcze smaczniejszy. Przepyszny rosół z perliczkiBardzo delikatny, wręcz dietetyczny ale cudownie pyszny rosół z przepiórekPodawać z domowym makaronem orkiszowym lub pszennym, lanymi kluskami, itp. Lub do popicia w bulionówce bez żadnych dodatków, posypany tylko natką pietruszki (dla tych, którzy lubią).Smacznego
Smaczne Zdroweszyję? Szkoda to wszystko wyrzucić. Na takich kościach można przygotować bardzo dobry bulion, stanowiący świetną bazę dla zup. Można też zjeść bulion po prostu z lanymi kluskami lub makaronem. składniki:korpus i wszelkie pozostałości z upieczonej gęsi + ew szyja2 marchewki3 - 4 pietruszki1 mały seler lub 1/2 dużego 2 duże cebule1 duży
Stare Garymnie przygoda dopiero się zaczyna. Dynia jaką pamiętam z dziecięcych lat nie kojarzy mi się za dobrze. Gotowana przez moją babcię na mleku z dodatkiem lanych klusek. Jedynie ten widok krzątającej się babci w swoim fartuszku po kuchni przywołuje uśmiech na mojej twarzy i tęsknotę za jej obecnością. Ale zmiana dodanych przypraw i nowsze wykonanie dyni
Malinowe Pocałunkitortów i ciast francuskich. Mąka Wrocławska typ - 500 , mąka przeznaczona do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów. Mąka Poznańska typ - 500 , mąka przeznaczona do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek. Mąka Krupczatka typ - 500 , szerokie zastosowanie w kuchni domowej do wypieku babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów. Mąka Luksusowa typ - 550 , do wypieku
NaKońcuJęzykasoli. Podwińcie rękawy i do dzieła, bo nie ma nic lepszego niż domowy makaron podany do rosołu, czy też zupy pomidorowej. Czasami do rosołu przygotowuję kluseczki. albo lane kluski Przepis na kluseczki do zup i sosów. - 1 szklanka mąki pszennej - 1 jajko - szczypta soli - 2 łyżki przegotowanej gorącej wody mąka do podsypywania Mąkę mieszamy z solą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękrucho. Co prawda specjalnej diety nie muszę stosować ale sił nie starcza. Pałeczkę w kuchni przejęła Mama. Na przywitanie czekał na mnie wczoraj pyszny rosołek z lanymi kluskami. Postaram się chociaż pstrykać to co Mama będzie gotować i wstawiać podając przepis , ale różnie to może być. Dziś idę ,,leżakować
Buniabaje w kuchnizrobić dla niego podobną zupę By mógł chociaż na chwilę wspomnieniami znaleźć się w rodzinnym domu. I przypomnieć sobie smak wakacji, za jego dzieciństwa. ZUPA WIŚNIOWA Z LANYMI KLUSKAMI. litr wody 2 szklanki wydrylowanych wiśni 2 szklanki cukru 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12% szczypta cynamonu 2 kisiele wiśniowe 2 jajka 4 łyżki mąki szczypta soli ew. odrobina
W kuchni Karmel-itki