kluski lane - 235 przepisów (strona:14/16)

Wigilijna zupa grzybowa 25

gotowe.   Wykonanie klusek:   Ziemniaki ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Przekładamy na sitko, aby odciekły z nadmiaru soku. Żeby ziemniaki nie ściemniały na wierzch posypujemy mąką . Jak już ziemniaki odciekną z soku przekładamy je do miski, dodajmy sól i mąkę. Dokładnie mieszamy. Mąki dodajemy tyle aby ciasto byłą gęste. Nie może być lejące i spadać

Passion of Cooking
Zupa grzybowa 26

gotowe.   Wykonanie klusek:   Ziemniaki ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Przekładamy na sitko, aby odciekły z nadmiaru soku. Żeby ziemniaki nie ściemniały na wierzch posypujemy mąką . Jak już ziemniaki odciekną z soku przekładamy je do miski, dodajmy sól i mąkę. Dokładnie mieszamy. Mąki dodajemy tyle aby ciasto byłą gęste. Nie może być lejące i spadać

Passion of Cooking
Drożdżowe kluski na parze (buchty) z sosem truskawkowym 222

Smak dzieciństwa! Kluski przygotowałam na obiad dla brata i bardzo mu smakowały. Moja mama robiła nieco inne,bo parowała je w garnku na rozłożonej ściereczce, ale od 3 lat jestem szczęśliwą posiadaczką parowaru i postanowiłam je przygotować trochę inaczej. Nie mogłam znaleźć starego przepisu mamy, więc znalazłam przepis w internecie i nieco go zmodyfikowałam. ( PRZEPIS ) Idealnie nadają się(...)wanilii 0,5 łyżeczki soli pół kilo truskawek jogurt naturalny/ śmietana cukier (opcjonalnie)  W misce połączyć drożdże z cukrem, na początku rozcierając, a potem wyjdzie z tego lejąca się, gładka masa.  Wbić żółtka, dodać ekstrakt waniliowy i sól, wlać ciepłe mleko (można je wcześniej przygrzać w mikrofalówce),olej, wszystko wymieszać łyżką. Potem dodać mąkę i wyrabiać ciasto. Powinno

Feel Eat
Zupa z kluskami z multicookera 52

lane 4 łyżki mąki 2 jajka sól  Kapustę poszatkować, posypać odrobiną soli i wymieszać. Ustawić multicooker - program  FRY na 10 minut i podsmażyć na oliwie pokrojoną marchewkę .Następnie ustawić program BOIL na 30 minut .Wlać wodę , dodać porcję rosołową, kapustę ,pokrojone w kosteczkę pomidory oraz ziemniaki.Dodać przyprawy , zamknąć pokrywę .Pod koniec wlać ciasto na kluski

Moje domowe kucharzenie
Śniadanie na niedzielny poranek 48

czas na wyjątkowe posiłki, przygotowane z starannością, wymarzone, na które oczekujemy cały tydzień. U mnie będą to dziś kluski kładzione - śniadanie, które kojarzy mi się z dzieciństwem... Kluski kładzione z awokado i orzeszkami ziemnymi Składniki: 200ml mleka 2% 100ml wody mąka żytnia ( jak jaką kto lubi) ok. 40g małe jajko pół awokado orzeszki cynamon ewentualnie cukier(...)małego garnuszka i gotujemy na wolnym ogniu. W tym czasie do miski wsypujemy mąkę, jajko i dokładnie mieszamy. Dolewamy wody, tak aby ciasto ładnie się połączyło, ale nie było lejące - zależy nam na zwartej konsystencji.  Gdy mleko się już zagotuje, łyżką kładziemy na mleku małe kluseczki. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez ok. 5minut. Wyłączamy ogień. Przelewamy kluseczki do miski

365 dni dookoła kuchni
Restauracja Kryształowa - Katowice 25

zawsze czy przeoczenie? - tego nie wiemy. Bardzo ciekawe okazało się sezonowe menu grzybowe z którego obie skusiłyśmy się na   z upę ze świeżych prawdziwków z kasztanami i lanymi kluseczkami . Już po kilkunastu minutach kelner podał nam do stołu pięknie pachnącą zupę, doprawił ją świeżo mielonym pieprzem. Zupa ta zrobiła na nas ogromne wrażenie - jej smak i aromat podbił(...)zupie - jak dla Nas coś wspaniałego. Polecamy tę zupę każdemu smakoszowi bo jest wyśmienita. Następnie wybrałyśmy danie główne. U Konczi padło na długo marynowaną pieczeń z karkówki z kluskami śląskimi i modrą kapustą . Całość doprawiono szczyptą świeżo zmielonego pieprzu jak i świeżymi ziołami. Danie wyglądało apetycznie. Smak całości wyśmienity, pieczeń bez zastrzeżeń, wyrazistość, delikatność - idealna. Kluski

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Owsiane bananowe kluski kładzione 53

Wielkanoc! Radosny czas, który możemy spędzić z rodzinką na słodkim leniuchowaniu... Z tego powodu nie będę się rozpisywać, łapcie przepis przenoszący do słodkiego dzieciństwa i korzystajcie z chwili odpoczynku! Kluski kładzione na mleku były moim ulubionym daniem w przedszkolu. Nie wiadomo dlaczego, całkowicie przeze mnie zapomnianym... Teraz przygotowałam im wielki powrót w urozmaiconej i jeszcze zdrowszej wersji! Gwarantuje(...)Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy słodzik i mieszamy. Dokładamy rozgniecionego widelcem banana i zagniatamy, aż całkowicie połączy się z mąką. Dolewamy mleko i mieszamy, ciasto powinno mieć gęstą ale lejącą się konsystencję, tak by powoli spływało z łyżki. W garnku podgrzewamy mleko, gdy zacznie się mocno gotować zmniejszamy ogień i przy pomocy łyżki kładziemy na nie nasze ciasto. Uwaga

Gawron w rosole
Zupa gulaszowa z lanymi kluseczkami 41

Choruję... Znowu... Ciężko mi się zebrać z przepisami, u mnie w tym roku mało świątecznie na blogu niestety, ale znajdziecie kilkanaście propozycji na pewno tutaj. Zupa

Magiczne Życie Marty
Chlebek naan 31

ciasta, dodać jogurt, oliwę z oliwek i letnie mleko - wymieszać, przełożyć na stolnicę i wyrabiać ciasto. Mleko dodawać ostrożnie, by ciasto miało dość elastyczną konsystencję, ale nie było lejące i odstawało od rąk Przełożyć je do czystej, wysmarowanej oliwą miseczki (przykryć folią aluminiową ) i pozostawić w cieple na 1 godz, by podwoiło swą objętość- moje nie podwoiło zbyt swojej objętości(...)pieczenia. Wyszło mi 10 chlebków- placuszków. Część z nich posypałam czarnuszką, smakują z oliwą lub do dania mięsnego. Są chrupkie, mnie przypominają z dzieciństwa placuszki z ciasta na kluski jakie piekło się na blaszce kuchni węglowej

Proste Potrawy
Niedzielny fotomix 57

Znowu mamy niedzielę! Czas naprawdę zapieprza jak szalony, a tydzień mija nam błyskawicznie. Na szczęście do marca coraz bliżej i to jest bardzo pocieszająca myśl :) Na

My Vegan Kitchen
Rosołek z lanymi kluseczkami 35

Lekki i delikatny. Zaletą jest to, że szybko się gotuje, szybciej niż tradycyjny rosół ;) Moja córeczka bardzo lubi tę zupę. A najbardziej chyba właśnie za te

Smakołyki Asi
Gryczane naleśniki. Kurczak z cukinią w sosie dyniowym! 62

upieczeniu tworzy formę gęstej pasty, ma w sobie mało wody, a dzięki temu większą ilość składników mineralnych i witamin na 100g. Nadaje się bardzo dobrze również do wszystkiego rodzaju klusek typu kładzione czy knedle dyniowe. Smakuje bardzo dobrze jako pieczona, tylko z dodatkiem przypraw korzennych (takich jak używacie np. do grzanego wina czy piernika). Zazwyczaj kupuję(...)szklanka puree z dyni Hokkaido - 3/4 szklanki mleka - 1/4 szklanka oleju - łyżeczka proszku do pieczenia - 2 duże jajka - sól, pieprz cayenne  W/w składniki dokładnie wymieszaj. Masa powinna być lejąca się i rzadka (gdyby była gęsta dolej wody, wszytko zależy od gęstości i wilgotności puree z dyni). Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, lub na patelni beztłuszczowej. KURCZAK W SOSIE DYNIOWYM

SMYKWKUCHNI
Bogracz węgierski. 109

puszki pomidorów krojonych w kostkę z zalewy 3 ziemniaki 2 papryczki chilli 1 łyżeczka kminek papryka słodka i ostra pieprz czarny świeżo zmielony 4 kostki bulion wołowy olej do smażenia Kluski do bogracza: 2 jajka mąka woda sól Wykonanie: Wołowinę pokroić w kostkę 1 cm. Pozostałe składniki cebulę, w drobną kostkę, a papryki w trochę większą. Rozgrzać olej(...)trochę bulionu. Gotować jeszcze około 20 minut. W międzyczasie robimy kluseczki. Z jajek ,mąki  i niewielkiej ilości wody przygotować w miseczce (większym kubeczku) takie ciasto ,aby nie było lejące .Do gotującego się bogracza  małą łyżeczką zsuwamy (kładziemy) małe kluseczki . Takie kluseczki można przygotować wcześniej,  gotując je we wrzącej wodzie i wykorzystać do innych potraw nie tylko

Kulinarny karnet Christophera
Pierogi z kapustą i pieczarkami z rzeżuchą 47

Kto ich nie lubi! W moim rodzinnym domu często przygotowuje się pierogi. Są fantazyjne, można je faszerować dowolnym nadzieniem. Smakują wytrawne, słodkie, słodko-kwaśne, odsmażone na

Zasmakuj Kuchni
Drożdżówka jak u babci 83

zawsze na wakacjach moja babunia piekła drożdżówkę z kruszonką . Uwielbialiśmy ją , bezwzględnie wszyscy , każdy z mojego kuzynostwa mógł mieć antypatie i sympatie co do innych pozycji jadłospisu , wątróbki , klusek czy twarogu , ale każde z nas łączyła miłość do tego prostego ciasta . Zapach jaki rozchodzi się po kuchni w trakcie pieczenia , to opowieść o wakacjach , ciepłych letnich wieczorach , długich(...)ciasto wkładamy do miski ( oprócz tych które zużyliśmy na rozczyn ) , wlewamy rozczyn i wyrabiamy wszystko na puszystą gładka masę (ja wyrabiam w automacie do chleba) Ciasto powinno być lekko lejące , nie zbite . Tak wyrobione ciasto , przekładamy na blaszkę do pieczenia , wcześniej wytłuszczoną masłem . Składniki na kruszonkę , rozkruszamy palcami i łączymy ze sobą rozcierając w dłoniach , aż uzyskamy efekt podobny

Ogrodnik w podróży
Orkiszowe pełnoziarniste pizzerinki 65

dużo zdrowsza od tej pszennej! Ma bardzo delikatny, prawie niewyczuwalny smak ( w przeciwieństwie do mąki na przykład amarantusowej czy gryczanej), można jej używać praktycznie do wszystkiego,  zaczynając od klusek, na słodkich wypiekach i naleśnikach kończąc. Z obserwacji wnioskuję, że wypieki z nią są bardziej kruche i delikatniejsze, ciasto bardziej zbite, dlatego czasami warto użyć pół na pół(...)żółtego sera 3 łyżki ketchupu (najlepiej na koncentracie) 6 pieczarek 3 plasterki szynki konserwowej lub drobiowej opcjonalnie czosnek Drożdże rozpuścić z cukrem ksylitolem i mieszać aż powstanie gładka, lejąca się masa. Do przesianej przez sito mieszanki mąk dodać oliwę, czosnek przecisnięty przez praskę (opcjonalnie) i dużo przypraw. Potem dolać rozpuszczne drożdże. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić na godzinę

Feel Eat

Proponowane wyszukiwania