kluski lane - przepisów 235

  1. Praktyczne rady – przyrządzanie potraw  babci Basi
    Praktyczne rady – przyrządzanie potraw babci Basi

    będzie już gotowany ) podnosi jego smak i wartości odżywcze. Kluski nie rozgotują się, jeżeli do wody , w której je gotujemy, dodamy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Aby kluski lane były bardzo pulchne, mniej twarde i lekko strawne, należy dodać do ciasta niewielką ilość wody. Pierogi łatwiej się zlepiają, gdy brzegi ciasta lekko zastaną posmarowane białkiem lub wodą

    Przepis pochodzi z bloga Pysznosci Babci Basi, prowadzonego przez Basia.

  2. Pomidorowa z Oporowa
    Pomidorowa z Oporowa

    malinowych 3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka cukru śmietana natka pietruszki sól, pieprz Kluski lane: 2 jajka 3-4 łyżki mąki 1 łyżka wody sól   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pomidory lekko nacinamy, sparzamy, usuwamy skórki i gniazda

    Przepis pochodzi z bloga R'n'G Kitchen, prowadzonego przez Arkadiusz Gie.

  3. Zupa jajeczna
    Zupa jajeczna

    zupy jajecznej. Powstał jeden problem… W jaki dokładnie sposób ją zrobić? Na pewno jest wiele różnych rozwiązań. Ja wybrałem taki, aby z jajek zrobić swego rodzaju lane kluski

    Przepis pochodzi z bloga Poradnik Smaku, prowadzonego przez Kamil Musial.

  4. Lane kluseczki
    Lane kluseczki

    Favorite Takie kluseczki robiła moja mama, można je jeść w rosole czy innych zupach. Jajko roztrzepać widelcem, dodać mąkę, wodę i sól. Dokładnie utrzeć za pomocą

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Pokoleń, prowadzonego przez kuchniapokolen.

  5. Co Lila jadła w środę? 9
    Co Lila jadła w środę? 9

    bardzo, że jak tylko widziała szpaki grasujące na drzewie to mówiła "zostawicie, to moje tereśnie, co ja będę jadła??!!"  Zupa 13:00 Zupa szpinakowa z lanymi kluskami.  II Danie 16:00 Ryż z cebulką + brokuły, kalafior i marchewka. Podwieczorek 17:30 Ciastka bananowo-kokosowe ( przepis tutaj>>> ). Kolacja 19:00 Omlet

    Przepis pochodzi z bloga lady-och-mistrzyni.blogspot.com, prowadzonego przez Lady Och-Mistrzyni.

  6. O kurcze pieczone 2 ! "Rosół z pieczonej kury." Wywar. Bulion z pieczonego kurczaka.
    O kurcze pieczone 2 ! "Rosół z pieczonej kury." Wywar. Bulion z pieczonego kurczaka.

    potrzeby solą i pieprzem 8. Gotowy wywar przecedź przez sito lub gazę. Kości wyrzuć. Warzywa dodaj do talerzy, zrób sałatkę, pasztet. 9. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. lanymi kluskami bądź makaronem. 9. Jeśli to ma być makaron - użyj nitek by uniknąć marudzenia wspólników do zjedzenia rosołu z pieczonego kurczaka

    Przepis pochodzi z bloga Fiolka w kuchni, prowadzonego przez fabiolajantura.

  7. Makaron z kurczakiem w pikantnym sosie pomidorowym
    Makaron z kurczakiem w pikantnym sosie pomidorowym

    kuchni, uwielbiamy wyciągać składniki i mieszać w karach...czasami nie udaje się, ale i tak się nie zrażamy ;)    Składniki 300 g ulubionego makaronu (u nas kluski lane) 300 g filetu z kurczaka 150 g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka masła 400 ml passaty pomdorowej 2 łyżki sambal oelek szczypiorek sól, pieprz   Przygotowanie

    Przepis pochodzi z bloga R'n'G Kitchen, prowadzonego przez Arkadiusz Gie.

  8. Kasia Bosacka "Wiem, co jem" Przepisy z programu
    Kasia Bosacka "Wiem, co jem" Przepisy z programu

    wigilijne, ćwikła, gruszki wigilijne, skórka pomarańczowa, pierniczki świąteczne itd. Dziękuję, nie marnuję - czyli jak wykorzystać i nie marnować, wyrzucać jedzenia. Przepisy jakie tu znajdziemy to: grzanki winogronowe, lane kluski, omlet z białek, smażone banany, koktajl bananowy, powidła śliwkowe. Przepisy, które znajdziemy w książce są różne, opatrzone pięknymi zdjęciami, opisane bardzo dokładnie i czytelnie, nie są skomplikowane

    Przepis pochodzi z bloga kruche babeczki, prowadzonego przez beti.

  9. Pierogi z mięsem
    Pierogi z mięsem

    patelni z olejem i odrobiną masła podsmażamy  pokrojoną  w kostkę cebulę. Odławiamy pierogi, polewamy tłuszczykiem z cebulką i gotowe. Rosół wykorzystujemy jako dodatek, wystarczy dodać lane kluski i natkę pietruszki. Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Maminek kulinarny, prowadzonego przez Maminek.

  10. Lane kluski
    Lane kluski

    Wspomnienie dzieciństwa ale nie tego domowego tylko babcinego. U mnie w domu nie robiło się lanych klusek za to u babci były praktycznie zawsze do rosołu. Pamiętam jak po szkole szłam do babci, siadałam w kuchni, odrabiałam lekcje a babcia gotowała rosół i kluseczki... Potem dłuuugo ich nie jadłam aż przypomniała mi o nich moja teściowa zaserwowawszy

    Przepis pochodzi z bloga Kuchenne fascynacje, prowadzonego przez Kuchenne Fascynacje.

  11. Pierś z kaczki z sosem cytrynowym
    Pierś z kaczki z sosem cytrynowym

    jednak jest o tyle wdzięczna, że podobnie jak u kurczaka, można wykorzystać jej elementy do zrobienia fantastycznego dania. Z porcji rosołowych ugotować wywar na czerninę podaną z lanymi kluskami. Udka pieczemy lub poddajemy długiemu gotowaniu w smalcu. Z resztek kaczki możemy zrobić pyszny farsz do pierogów z kaczką. A z piersi… no właśnie. Najlepsza kacza pierś

    Przepis pochodzi z bloga Jacob Tastes, prowadzonego przez Jacob Tastes.

  12. Kartoflanka z boczkiem
    Kartoflanka z boczkiem

    koniec wsypać majeranek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku. Po nalaniu do miseczek opcjonalnie posypać prażoną cebulką. Do zupy można dodać śmietanę zacierkę lub przygotować kluski lane

    Przepis pochodzi z bloga Di gotuje, prowadzonego przez Di gotuje.

  13. Jutro znowu będzie pomidorowa...
    Jutro znowu będzie pomidorowa...

    albo mozzarella pokrojona w kostkę. U mnie był tylko zwykły żółty "gouda", ale też dał radę :) Jeśli ktoś się bardzo uprze, to można dodać ryż, makaron albo lane kluski. Zupa jest kwaśna, dzieci ją bardzo lubią i jak słyszą, że na obiad pomidorowa to wydają z siebie takie dziwne ciumkające odgłosy, które oznaczają, że moja propozycja została

    Przepis pochodzi z bloga bistro mama, prowadzonego przez bistro mama.

  14. Bográcsgulyás, bograczem zwany
    Bográcsgulyás, bograczem zwany

    ziemniaki, zalewamy gorącą wodą, tak, aby uzyskać konsystencję zupy i gotujemy do miękkości ziemniaków. Przygotowujemy kluseczki – ze wszystkich składników wyrabiamy kleiste ciasto, nieco gęstsze niż to na lane kluski. Następnie nabieramy ciasto na czubek łyżeczki i wrzucamy po kolei do gotującego się bogracza, gdzie zamienią się w małe kluseczki o nieregularnych kształtach. Bogracz z kluseczkami gotujemy jeszcze

    Przepis pochodzi z bloga Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha, prowadzonego przez dobrazagrycha.

  15. Rosół wołowo -drobiowy. P.S. Sto lat Kochanie!
    Rosół wołowo -drobiowy. P.S. Sto lat Kochanie!

    liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego kilka gałązek świeżego lubczyku i naci pietruszki  1 płaska łyżka soli ½ łyżeczki czarnego pieprzu ulubiony makaron nitki (lub lane kluski) posiekana nać pietruszki do posypania Przygotowanie: Do dużego garnka wlewamy 3 litry zimnej wody. Wkładamy umyte mięso, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie.  Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia

    Przepis pochodzi z bloga bistro mama, prowadzonego przez bistro mama.

Wybierz stronę :