kluski lane - 235 przepisów (strona:12/16)

Carbonara w pięciu smakach, przystanek NIEMCY – Spätzle mit Speck und Eier 127

Niemiecka wersja Carbonary wyróżnia się przede wszystkim rodzajem makaronu. Spätzle to wywodzący się z Tyrolu rodzaj klusek, bardzo podobnych w smaku do naszego lanego ciasta. Niemcy przyrządzają te kluseczki na różne sposoby, zarówno na słodko jak i na słono.   Moja urocza sąsiadka Magdalena wiele lat temu wyemigrowała do Niemiec i do dzisiaj zdążyła poznać […] Artykuł

Wiszniówka
Kluski dyniowe z indykiem, pieczarkami i porem 190

piersi indyka 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka tymianku sól, 1/3 łyżeczki chili Przygotowanie: Kluski: Wszystkie składniki na kluski zagnieść w misce na ciasto. Jeśli jest zbyt lejące, dodać więcej mąki. Rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką i formować kluseczki. Wrzucać do wrzącej, solonej wody i gotować od momentu wypłynięcia przez około minutę. Odcedzić(...)małe kwadraty. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić czosnek, pora i pieczarki. Podsmażać wszystko przez około 2 minuty. Dodać indyka. Smażyć przez 5 minut. Dodać sól, pieprz. Wrzucić ugotowane kluski i podsmażyć wszystko jeszcze raz. Dodać kmin rzymski, tymianek i chili. Na koniec wrzucić pestki dyni i dokładnie wymieszać. Podawać

Jaglusia
Rosół z kluchami 121

Zachciało mi się rosołu z kluseczkami..zazwyczaj robiłam lane kluseczki, takie małe ..a tym razem są kluski..a raczej kluchy ..i też było pysznie. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] sól, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć

Moje domowe kucharzenie
Gulaszowa z kluskami kładzionymi 337

gotujemy razem ok 15 minut, warzywa nie mają się rozpaść tylko pozostać w całości.3. Łączymy ze sobą składniki na kluski, ucieramy je łyżką jak kogel mogel, ciasto powinno wyjść bardzo gęste, ma się rwać , a nie lać. Gotowe ciasto na kładzione nabieramy na koniec łyżki i wkładamy do bulgoczącej zupy, klucha spadnie, a my nabieramy następna porcję

Apetyczna babeczka
Kluski łyżką kładzione z mąki pełnoziarnistej - idealne do gulaszu, klopsów i mięs duszonych 222

myślę, że nie tylko moją. Jeśli znudził Ci się makaron, nie lubisz kaszy gryczanej, a na ryż nie masz akurat ochoty - to przepis idealny dla Ciebie. Proste w produkcji kluski łyżką kładzione podpatrzone u mojej Teściowej zagnieździły się na stałe w moim domowym menu. Stanowią doskonałą alternatywę dla pyz, kopytek i innych standardowych dodatków do sosów mięsnych(...)Przygotowanie: Mąkę mieszam z całymi jajami i solą. Dodaję kilka kropli oleju. Na koniec podlewam wodą - tyle by powstało gęste choć jednak lejące się ciasto. Proporcje mąki i wody, które podałam w składnikach stanowią tylko przykład. Przygotowując kluski nigdy nie używam miarek. Mąkę sypię do miski prosto z torebki. Po wymieszaniu z jajami, wodą reguluję gęstość ciasta

Kuchnia po mojemu
Zupa z pora z kluseczkami 104

oliwek pietruszka natka Kluski: 2 jajka 1 szklanka kaszy manny  szczypta soli  1. Jaja na kluski roztrzepać widelcem, dodać szczyptę soli, dosypać kasze mannę i mieszać. Konsystencja powinna być jak gęsta śmietana, nie lejąca. Tak przygotowane ciasto odstawić na minimum 30 minut. 2. Białą cześć pora i trochę zielonej części kroimy w krążki, cebule(...)minut.  3. Ugotowaną zupę miksujemy blenderem, na gładką masę, dodajemy świeżą natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy kilka minut. Podajemy z kluseczkami. 4. Ciasto na kluski nabieramy małą łyżeczką, ok. 1/3 łyżeczki i wkładamy do gotującej się lekko osolonej wody, czas gotowania 12-15 minut. Odcedzić i podawać do zupy

Apetyczna babeczka
KLUSKI KŁADZIONE 141

Kluski kładzione są idealne do różnego rodzaju sosów i mięs. Szybkie i proste w wykonaniu. Zamiast czekać aż ugotują nam się ziemniaki, które najpierw trzeba obrać...polecam poniższy przepis na pyszne kluseczki. Składniki: 2 sztuki jajek pół szklanki wody 200g mąki sól do smaku Jajka roztrzepałam w miseczce. Dodałam szczyptę soli(...)mąkę. Wlewałam wodę i mieszałam do uzyskania gęstej konsystencji. Ciasto powinno być na tyle gęste a zarazem lejące  aby można je było nabierać łyżką. Wrzucałam ciasto na osolony wrzątek. Kładłam małe porcje, maczając łyżkę we wrzątku. Pamiętajcie,że kluski urosną. Gotowałam je około 3 minut. W takiej formie są jak najbardziej gotowe do jedzenia. Ja miałam jeszcze

potrawyregionalne
Kluski leniwe jeszcze bardziej leniwe. 113

I mamy lato z prawdziwego zdarzenia. Żar leje się z nieba, komunikaty płyną z każdej strony, aby na siebie uważać. A więc uważajcie na siebie. To

Dieta moja pasja
Zupa pieczarkowa z kluseczkami 152

zupek.Na początek pyszna zupka pieczarkowa z ziemniakami, ale i z kluseczkami lanymi..nawet dla mojej córki ,która nie przepada za grzybami posmakowała. 0,5 kg pieczarek 2 marchewki 4 -5 ziemniaki 0,5 szkl.śmietany sól, pieprz liście laurowe, ziele koperek 1-2 łyżki masła Kluski 4 łyżki mąki 2 jajka sól lubczyk suszony Pieczarki , marchewkę zetrzeć

Moje domowe kucharzenie
Pampuchy (kluski na parze) z powidłami 164

Zdecydowanie najmilszy smak dzieciństwa :)  Nie należy do najmniej kalorycznych przysmaków, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe przyjemności. Pampuchy czy też kluski na parze potrafią skraść serce i podniebienie i małym i dużym. W połączeniu z klarowanym masełkiem i cukrem wprost rozpływają się w ustach. Zapraszam! Pampuchy Składniki: 1 szklanka mleka(...)czasie jeśli ciasto jest zbyt lejące, dodać resztę mąki (stopniowo) i wyrabiać, aż ciasto nie będzie się mocno kleiło do rąk. Przykryć ściereczką, odłożyć jeszcze na 30 minut. Następnie podzielić ciasto na bułeczki nie większe niż pięść. (u mnie wyszło 12 średniej wielkości) Do każdej porcji wkładamy około 1 małej łyżeczki powideł i zamykamy kluskę ściskając brzegi. Odstawiamy minimum

Tagebuch po polsku
Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami 221

ryżem, ale lane kluseczki to naprawdę świetny wybór i nie pożałujecie :) Jajko wbijamy do wysokiego kubka, roztrzepujemy je dokładnie z zimną wodą i szczyptą soli, wsypujemy mąkę i całość bardzo dokładnie mieszamy (ja robię wszystko trzepaczką dodaną do blendera – w 20 sekund). Mieszankę powoli, cienką strugą, wlewamy do gotującej się zupy. Nie potrzeba takich klusek gotować długo(...)masła klarowanego 3 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy sól pieprz DO ZABIELENIA 4 łyżki gęstego, kwaśnego jogurtu greckiego lub śmietany 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki zimnej wody LANE KLUSECZKI 1 jajko L 100ml zimnej wody 6 pełnych (z lekkim czubkiem) łyżek mąki pszennej

Karo in the Kitchen
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 104

Cię Niemiec spotkał to miałeś lanie niesamowite. I to się gotowało. To co się z tego zrobiło to było coś w rodzaju piernika. Tak jak w czasie stanu wojennego. K: A na wigilię staraliście się robić coś wigilijnego? W: Staraliśmy się robić wigilijne dania. Mama robiła zupę z ryb z kluskami. Ryb nie było za wiele, ale coś

Kryzysowa Książka Kucharska
Kluski lane 83

1 jajko, 30 gram maki, sól Mąkę wsypać do miseczki, dodać jajko, sól i łyżkę zimnej wody. Całość wymieszać na jednolitą masę, aż zaczną pokazywać się

królestwo garów
Wigilijna zupa grzybowa 98

gotowe.   Wykonanie klusek:   Ziemniaki ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Przekładamy na sitko, aby odciekły z nadmiaru soku. Żeby ziemniaki nie ściemniały na wierzch posypujemy mąką . Jak już ziemniaki odciekną z soku przekładamy je do miski, dodajmy sól i mąkę. Dokładnie mieszamy. Mąki dodajemy tyle aby ciasto byłą gęste. Nie może być lejące i spadać

Passion of Cooking
Zupa grzybowa 96

gotowe.   Wykonanie klusek:   Ziemniaki ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Przekładamy na sitko, aby odciekły z nadmiaru soku. Żeby ziemniaki nie ściemniały na wierzch posypujemy mąką . Jak już ziemniaki odciekną z soku przekładamy je do miski, dodajmy sól i mąkę. Dokładnie mieszamy. Mąki dodajemy tyle aby ciasto byłą gęste. Nie może być lejące i spadać

Passion of Cooking

Proponowane wyszukiwania