kluski lane - 235 przepisów (strona:13/16)

Zupa z kluskami z multicookera 149

lane 4 łyżki mąki 2 jajka sól  Kapustę poszatkować, posypać odrobiną soli i wymieszać. Ustawić multicooker - program  FRY na 10 minut i podsmażyć na oliwie pokrojoną marchewkę .Następnie ustawić program BOIL na 30 minut .Wlać wodę , dodać porcję rosołową, kapustę ,pokrojone w kosteczkę pomidory oraz ziemniaki.Dodać przyprawy , zamknąć pokrywę .Pod koniec wlać ciasto na kluski

Moje domowe kucharzenie
Restauracja Kryształowa - Katowice 129

zawsze czy przeoczenie? - tego nie wiemy. Bardzo ciekawe okazało się sezonowe menu grzybowe z którego obie skusiłyśmy się na   z upę ze świeżych prawdziwków z kasztanami i lanymi kluseczkami . Już po kilkunastu minutach kelner podał nam do stołu pięknie pachnącą zupę, doprawił ją świeżo mielonym pieprzem. Zupa ta zrobiła na nas ogromne wrażenie - jej smak i aromat podbił(...)zupie - jak dla Nas coś wspaniałego. Polecamy tę zupę każdemu smakoszowi bo jest wyśmienita. Następnie wybrałyśmy danie główne. U Konczi padło na długo marynowaną pieczeń z karkówki z kluskami śląskimi i modrą kapustą . Całość doprawiono szczyptą świeżo zmielonego pieprzu jak i świeżymi ziołami. Danie wyglądało apetycznie. Smak całości wyśmienity, pieczeń bez zastrzeżeń, wyrazistość, delikatność - idealna. Kluski

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Owsiane bananowe kluski kładzione 182

Wielkanoc! Radosny czas, który możemy spędzić z rodzinką na słodkim leniuchowaniu... Z tego powodu nie będę się rozpisywać, łapcie przepis przenoszący do słodkiego dzieciństwa i korzystajcie z chwili odpoczynku! Kluski kładzione na mleku były moim ulubionym daniem w przedszkolu. Nie wiadomo dlaczego, całkowicie przeze mnie zapomnianym... Teraz przygotowałam im wielki powrót w urozmaiconej i jeszcze zdrowszej wersji! Gwarantuje(...)Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy słodzik i mieszamy. Dokładamy rozgniecionego widelcem banana i zagniatamy, aż całkowicie połączy się z mąką. Dolewamy mleko i mieszamy, ciasto powinno mieć gęstą ale lejącą się konsystencję, tak by powoli spływało z łyżki. W garnku podgrzewamy mleko, gdy zacznie się mocno gotować zmniejszamy ogień i przy pomocy łyżki kładziemy na nie nasze ciasto. Uwaga

Gawron w rosole
Zupa gulaszowa z lanymi kluseczkami 126

Choruję... Znowu... Ciężko mi się zebrać z przepisami, u mnie w tym roku mało świątecznie na blogu niestety, ale znajdziecie kilkanaście propozycji na pewno tutaj. Zupa

Magiczne Życie Marty
Chlebek naan 133

ciasta, dodać jogurt, oliwę z oliwek i letnie mleko - wymieszać, przełożyć na stolnicę i wyrabiać ciasto. Mleko dodawać ostrożnie, by ciasto miało dość elastyczną konsystencję, ale nie było lejące i odstawało od rąk Przełożyć je do czystej, wysmarowanej oliwą miseczki (przykryć folią aluminiową ) i pozostawić w cieple na 1 godz, by podwoiło swą objętość- moje nie podwoiło zbyt swojej objętości(...)pieczenia. Wyszło mi 10 chlebków- placuszków. Część z nich posypałam czarnuszką, smakują z oliwą lub do dania mięsnego. Są chrupkie, mnie przypominają z dzieciństwa placuszki z ciasta na kluski jakie piekło się na blaszce kuchni węglowej

Proste Potrawy
Rosołek z lanymi kluseczkami 134

Lekki i delikatny. Zaletą jest to, że szybko się gotuje, szybciej niż tradycyjny rosół ;) Moja córeczka bardzo lubi tę zupę. A najbardziej chyba właśnie za te

Smakołyki Asi
Gryczane naleśniki. Kurczak z cukinią w sosie dyniowym! 174

upieczeniu tworzy formę gęstej pasty, ma w sobie mało wody, a dzięki temu większą ilość składników mineralnych i witamin na 100g. Nadaje się bardzo dobrze również do wszystkiego rodzaju klusek typu kładzione czy knedle dyniowe. Smakuje bardzo dobrze jako pieczona, tylko z dodatkiem przypraw korzennych (takich jak używacie np. do grzanego wina czy piernika). Zazwyczaj kupuję(...)szklanka puree z dyni Hokkaido - 3/4 szklanki mleka - 1/4 szklanka oleju - łyżeczka proszku do pieczenia - 2 duże jajka - sól, pieprz cayenne  W/w składniki dokładnie wymieszaj. Masa powinna być lejąca się i rzadka (gdyby była gęsta dolej wody, wszytko zależy od gęstości i wilgotności puree z dyni). Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, lub na patelni beztłuszczowej. KURCZAK W SOSIE DYNIOWYM

SMYKWKUCHNI
Bogracz węgierski. 197

puszki pomidorów krojonych w kostkę z zalewy 3 ziemniaki 2 papryczki chilli 1 łyżeczka kminek papryka słodka i ostra pieprz czarny świeżo zmielony 4 kostki bulion wołowy olej do smażenia Kluski do bogracza: 2 jajka mąka woda sól Wykonanie: Wołowinę pokroić w kostkę 1 cm. Pozostałe składniki cebulę, w drobną kostkę, a papryki w trochę większą. Rozgrzać olej(...)trochę bulionu. Gotować jeszcze około 20 minut. W międzyczasie robimy kluseczki. Z jajek ,mąki  i niewielkiej ilości wody przygotować w miseczce (większym kubeczku) takie ciasto ,aby nie było lejące .Do gotującego się bogracza  małą łyżeczką zsuwamy (kładziemy) małe kluseczki . Takie kluseczki można przygotować wcześniej,  gotując je we wrzącej wodzie i wykorzystać do innych potraw nie tylko

Kulinarny karnet Christophera
Pierogi z kapustą i pieczarkami z rzeżuchą 108

Kto ich nie lubi! W moim rodzinnym domu często przygotowuje się pierogi. Są fantazyjne, można je faszerować dowolnym nadzieniem. Smakują wytrawne, słodkie, słodko-kwaśne, odsmażone na

Zasmakuj Kuchni
Drożdżówka jak u babci 176

zawsze na wakacjach moja babunia piekła drożdżówkę z kruszonką . Uwielbialiśmy ją , bezwzględnie wszyscy , każdy z mojego kuzynostwa mógł mieć antypatie i sympatie co do innych pozycji jadłospisu , wątróbki , klusek czy twarogu , ale każde z nas łączyła miłość do tego prostego ciasta . Zapach jaki rozchodzi się po kuchni w trakcie pieczenia , to opowieść o wakacjach , ciepłych letnich wieczorach , długich(...)ciasto wkładamy do miski ( oprócz tych które zużyliśmy na rozczyn ) , wlewamy rozczyn i wyrabiamy wszystko na puszystą gładka masę (ja wyrabiam w automacie do chleba) Ciasto powinno być lekko lejące , nie zbite . Tak wyrobione ciasto , przekładamy na blaszkę do pieczenia , wcześniej wytłuszczoną masłem . Składniki na kruszonkę , rozkruszamy palcami i łączymy ze sobą rozcierając w dłoniach , aż uzyskamy efekt podobny

Ogrodnik w podróży
Wegańskie BUCHTY czyli kluski na parze 186

zużyte. Przykrywamy kółka ściereczką i znowu zostawiamy do wyrośnięcia. Teraz szykujemy garnek do parowania. Najlepiej, żeby był duży i szeroki, żeby jak najwięcej sztuk na raz dało się uparować. Lejemy wodę do mniej więcej 1/3 wysokości garnka, przykrywamy go ściereczką, mocujemy ścierkę do brzegów garnka gumką lub sznurkiem (nie zapominając zabezpieczyć zwisających końców zarówno ścierki, jak sznurka) i stawiamy(...)Uprzedzając pytania - tak, można gotować je również w parowarze, jednak nie polecam gotowania jednocześnie na wszystkich piętrach - po pierwsze parują się nierówno, a po drugie i ważniejsze, kluski na niższych pietrach moczą się i kleją, więc jeśli już, to tylko 1 poziom. P.s. 2 Tak, można odgrzewać na parze te, które zostały "na później", nic im nie będzie

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Babcine parowce z sosem karmelowym domowej roboty. 158

 Smak z mojego dzieciństwa, przepis mojej babci. Nie jadłam tego już kilka dobrych lat, ostatnio robiłam jak jeszcze babcia żyła, a to już 3,5

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zdrowy tryb życia to nie jest fanaberia - jesteś tym, co zjesz i wypijesz KONKURS z marką Fitaqua 138

też świeże warzywa z jogurtowymi dipami. A na obiad niech to będzie coś białkowego z warzywami, np. chude mięso z surówkami. Unikajmy łączenia mięsa z węglowodanami (np. ziemniaki czy kluski), gdyż to nie jest dobre połączenie. Po takim tradycyjnym obiedzie typu mięso z sosem-ziemniaki-surówka , najczęściej czujemy się pełni i ociężali. Tak nasze organizmy reagują(...)dobrej woli. Zacznijmy zwracać uwagę na to co i jak jemy. Zacznijmy odżywiać się świadomie. Naprawdę wystarczy chcieć, sprawdziłam, to działa :) Skoro tak bardzo dbamy o nasze samochody, nie lejemy byle jakiego paliwa, pilnujemy wymiany płynów - dlaczego nie traktujemy siebie samych z taką uwagą? Kochani, chcieć to móc. Nie zawsze udaje się za pierwszym razem, czasem trzeba kilka razy próbować

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania