kluski lane - przepisów 235

  1. Rosół z kluchami
    Rosół z kluchami

    Zachciało mi się rosołu z kluseczkami..zazwyczaj robiłam lane kluseczki, takie małe ..a tym razem są kluski..a raczej kluchy ..i też było pysznie. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] sól, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć

    Przepis pochodzi z bloga Moje domowe kucharzenie, prowadzonego przez Bożena.

  2. Gulaszowa z kluskami kładzionymi
    Gulaszowa z kluskami kładzionymi

    gotujemy razem ok 15 minut, warzywa nie mają się rozpaść tylko pozostać w całości.3. Łączymy ze sobą składniki na kluski, ucieramy je łyżką jak kogel mogel, ciasto powinno wyjść bardzo gęste, ma się rwać , a nie lać. Gotowe ciasto na kładzione nabieramy na koniec łyżki i wkładamy do bulgoczącej zupy, klucha spadnie, a my nabieramy następna porcję

    Przepis pochodzi z bloga Apetyczna babeczka, prowadzonego przez Apetyczna babeczka.

  3. Kluski łyżką kładzione z mąki pełnoziarnistej - idealne do gulaszu, klopsów i mięs duszonych
    Kluski łyżką kładzione z mąki pełnoziarnistej - idealne do gulaszu, klopsów i mięs duszonych

    myślę, że nie tylko moją. Jeśli znudził Ci się makaron, nie lubisz kaszy gryczanej, a na ryż nie masz akurat ochoty - to przepis idealny dla Ciebie. Proste w produkcji kluski łyżką kładzione podpatrzone u mojej Teściowej zagnieździły się na stałe w moim domowym menu. Stanowią doskonałą alternatywę dla pyz, kopytek i innych standardowych dodatków do sosów mięsnych(...)Przygotowanie: Mąkę mieszam z całymi jajami i solą. Dodaję kilka kropli oleju. Na koniec podlewam wodą - tyle by powstało gęste choć jednak lejące się ciasto. Proporcje mąki i wody, które podałam w składnikach stanowią tylko przykład. Przygotowując kluski nigdy nie używam miarek. Mąkę sypię do miski prosto z torebki. Po wymieszaniu z jajami, wodą reguluję gęstość ciasta

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia po mojemu, prowadzonego przez Cytrynka.tgr.

  4. Zupa z pora z kluseczkami
    Zupa z pora z kluseczkami

    oliwek pietruszka natka Kluski: 2 jajka 1 szklanka kaszy manny  szczypta soli  1. Jaja na kluski roztrzepać widelcem, dodać szczyptę soli, dosypać kasze mannę i mieszać. Konsystencja powinna być jak gęsta śmietana, nie lejąca. Tak przygotowane ciasto odstawić na minimum 30 minut. 2. Białą cześć pora i trochę zielonej części kroimy w krążki, cebule(...)minut.  3. Ugotowaną zupę miksujemy blenderem, na gładką masę, dodajemy świeżą natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy kilka minut. Podajemy z kluseczkami. 4. Ciasto na kluski nabieramy małą łyżeczką, ok. 1/3 łyżeczki i wkładamy do gotującej się lekko osolonej wody, czas gotowania 12-15 minut. Odcedzić i podawać do zupy

    Przepis pochodzi z bloga Apetyczna babeczka, prowadzonego przez Apetyczna babeczka.

  5. KLUSKI KŁADZIONE
    KLUSKI KŁADZIONE

    Kluski kładzione są idealne do różnego rodzaju sosów i mięs. Szybkie i proste w wykonaniu. Zamiast czekać aż ugotują nam się ziemniaki, które najpierw trzeba obrać...polecam poniższy przepis na pyszne kluseczki. Składniki: 2 sztuki jajek pół szklanki wody 200g mąki sól do smaku Jajka roztrzepałam w miseczce. Dodałam szczyptę soli(...)mąkę. Wlewałam wodę i mieszałam do uzyskania gęstej konsystencji. Ciasto powinno być na tyle gęste a zarazem lejące  aby można je było nabierać łyżką. Wrzucałam ciasto na osolony wrzątek. Kładłam małe porcje, maczając łyżkę we wrzątku. Pamiętajcie,że kluski urosną. Gotowałam je około 3 minut. W takiej formie są jak najbardziej gotowe do jedzenia. Ja miałam jeszcze

    Przepis pochodzi z bloga potrawyregionalne, prowadzonego przez duszek.

  6. Kluski leniwe jeszcze bardziej leniwe.
    Kluski leniwe jeszcze bardziej leniwe.

    I mamy lato z prawdziwego zdarzenia. Żar leje się z nieba, komunikaty płyną z każdej strony, aby na siebie uważać. A więc uważajcie na siebie. To

    Przepis pochodzi z bloga Dieta moja pasja, prowadzonego przez Elżbieta Dziurkowska.

  7. Potrawy o nowszym rodowodzie, często wspólne z kuchnią niemiecką, włoską i francuską, ale obecnie bardzo charakterystyczne dla p
    Potrawy o nowszym rodowodzie, często wspólne z kuchnią niemiecką, włoską i francuską, ale obecnie bardzo charakterystyczne dla p

    sztuka mięsa z sosem – gotowana wołowina podawana w sosie chrzanowym, ziemniaki – we wszelkich formach (gotowane, smażone, także kluski i placki) zastąpiły kasze, włoszczyzna – jak nazwa wskazuje, zestaw warzyw pochodzący z Włoch, zupa pomidorowa – zupa włoska, często z polskimi kluseczkami lanymi, albo z ryżem czy makaronem

    Przepis pochodzi z bloga KUCHNIA POLSKA, prowadzonego przez KUCHNIA POLSKA.

  8. Kluski kładzione z mąki żytniej
    Kluski kładzione z mąki żytniej

    głowy ;) kluski kładzione z mąki żytniej na mleczku Kluski kładzione mąka żytnia - 40g jajko woda - ok. 150ml mleko Mąkę przesiewamy do miseczki i dodajemy do niej jajko. Mieszamy.W tym czasie gotujemy też mleko.  Aby ciasto miało odpowiednią konsystencję, czyli nie było lejące, ale też nie zbyt zbite, dodajemy wody. Wyrabiamy, aby składniki dobrze się

    Przepis pochodzi z bloga 365 dni dookoła kuchni, prowadzonego przez zielonaKuchnia.

  9. Zupa pieczarkowa z kluseczkami
    Zupa pieczarkowa z kluseczkami

    zupek.Na początek pyszna zupka pieczarkowa z ziemniakami, ale i z kluseczkami lanymi..nawet dla mojej córki ,która nie przepada za grzybami posmakowała. 0,5 kg pieczarek 2 marchewki 4 -5 ziemniaki 0,5 szkl.śmietany sól, pieprz liście laurowe, ziele koperek 1-2 łyżki masła Kluski 4 łyżki mąki 2 jajka sól lubczyk suszony Pieczarki , marchewkę zetrzeć

    Przepis pochodzi z bloga Moje domowe kucharzenie, prowadzonego przez Bożena.

  10. Pampuchy (kluski na parze) z powidłami
    Pampuchy (kluski na parze) z powidłami

    Zdecydowanie najmilszy smak dzieciństwa :)  Nie należy do najmniej kalorycznych przysmaków, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe przyjemności. Pampuchy czy też kluski na parze potrafią skraść serce i podniebienie i małym i dużym. W połączeniu z klarowanym masełkiem i cukrem wprost rozpływają się w ustach. Zapraszam! Pampuchy Składniki: 1 szklanka mleka(...)czasie jeśli ciasto jest zbyt lejące, dodać resztę mąki (stopniowo) i wyrabiać, aż ciasto nie będzie się mocno kleiło do rąk. Przykryć ściereczką, odłożyć jeszcze na 30 minut. Następnie podzielić ciasto na bułeczki nie większe niż pięść. (u mnie wyszło 12 średniej wielkości) Do każdej porcji wkładamy około 1 małej łyżeczki powideł i zamykamy kluskę ściskając brzegi. Odstawiamy minimum

    Przepis pochodzi z bloga Tagebuch po polsku, prowadzonego przez Ewelina Ficek.

  11. Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami
    Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

    ryżem, ale lane kluseczki to naprawdę świetny wybór i nie pożałujecie :) Jajko wbijamy do wysokiego kubka, roztrzepujemy je dokładnie z zimną wodą i szczyptą soli, wsypujemy mąkę i całość bardzo dokładnie mieszamy (ja robię wszystko trzepaczką dodaną do blendera – w 20 sekund). Mieszankę powoli, cienką strugą, wlewamy do gotującej się zupy. Nie potrzeba takich klusek gotować długo(...)masła klarowanego 3 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy sól pieprz DO ZABIELENIA 4 łyżki gęstego, kwaśnego jogurtu greckiego lub śmietany 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki zimnej wody LANE KLUSECZKI 1 jajko L 100ml zimnej wody 6 pełnych (z lekkim czubkiem) łyżek mąki pszennej

    Przepis pochodzi z bloga Karo in the Kitchen, prowadzonego przez Karo In The Kitchen.

  12. Twarogowe kuleczki bez dodatku cukru z jagodami
    Twarogowe kuleczki bez dodatku cukru z jagodami

    zrobić większą porcję, bo inaczej masa może wyjść zbyt lejąca i niemożliwe będzie uformowanie kuleczek. Połączyć składniki dokładnie je mieszając. Mokrymi dłońmi uformować kulki. Kluseczki wrzucić do gotującej się wody i gotować minutę lub dwie od chwili wypłynięcia. Jagody zmiksować (można z dodatkiem kefiru czy maślanki) i polać kluski, przyozdobić całymi owocami

    Przepis pochodzi z bloga Feel Eat, prowadzonego przez feeleatblog.

  13. Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę.
    Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę.

    Cię Niemiec spotkał to miałeś lanie niesamowite. I to się gotowało. To co się z tego zrobiło to było coś w rodzaju piernika. Tak jak w czasie stanu wojennego. K: A na wigilię staraliście się robić coś wigilijnego? W: Staraliśmy się robić wigilijne dania. Mama robiła zupę z ryb z kluskami. Ryb nie było za wiele, ale coś

    Przepis pochodzi z bloga Kryzysowa Książka Kucharska, prowadzonego przez kryzysowykucharz.

  14. Kluski lane
    Kluski lane

    1 jajko, 30 gram maki, sól Mąkę wsypać do miseczki, dodać jajko, sól i łyżkę zimnej wody. Całość wymieszać na jednolitą masę, aż zaczną pokazywać się

    Przepis pochodzi z bloga królestwo garów, prowadzonego przez królestwogarów.

  15. Wigilijna zupa grzybowa
    Wigilijna zupa grzybowa

    gotowe.   Wykonanie klusek:   Ziemniaki ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Przekładamy na sitko, aby odciekły z nadmiaru soku. Żeby ziemniaki nie ściemniały na wierzch posypujemy mąką . Jak już ziemniaki odciekną z soku przekładamy je do miski, dodajmy sól i mąkę. Dokładnie mieszamy. Mąki dodajemy tyle aby ciasto byłą gęste. Nie może być lejące i spadać

    Przepis pochodzi z bloga Passion of Cooking, prowadzonego przez Passion of Cooking.

Wybierz stronę :