kluski lane - przepisów 235

  1. Zupa z dyni z lanymi kluskami.
    Zupa z dyni z lanymi kluskami.

    Zupa jest gęsta i bardzo pożywna. Kluseczki dodatkowo dodają jej gęstości. My bardzo lubimy właśnie takie zupy. Serdecznie zapraszam i polecam wypróbować przepis!   ZUPA Z DYNI Z LANYMI KLUSKAMI.              Składniki na 4 porcje: 500 g obranej i wypestkowanej dyni hokkaido 1 czerwona papryka 4 średnie pomidory 1 cebula(...)marchewki 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1200 ml bulionu sól pieprz czarny ostra papryka słodka papryka oregano Lane kluski: 10 łyżek mąki pszennej około 125 ml wody 1 jajko sól           Sposób przyrządzania:             Miąższ dyni pokroić w niewielką kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Marchewkę

    Przepis pochodzi z bloga Zakątek rozkoszy kulinarnych, prowadzonego przez madeline82.

  2. jagodowa zupa mojej babci
    jagodowa zupa mojej babci

    lane 1 jajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru  sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty w garnku, dodajemy trzy łyżki cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując  kolejne sześć minut. Z jajka, dwóch łyżek mąki, łyżki cukru i szczypty soli mieszając w misie wyrabiamy ciasto na lane kluski(...)niewielkim naczyniu mieszamy łyżkę mąki ziemniaczanej z niewielką ilością wody, a następnie zawartość naczynia wlewamy do gotujących się jagód, ponownie zagotowujemy i ciągle mieszając wlewamy niewielkim strumieniem ciasto lanych klusek. Zupę gotujemy jeszcze dwie minuty i podajemy

    Przepis pochodzi z bloga Miód i pieprz, prowadzonego przez stolpen.

  3. zupa jagodowa mojej babci
    zupa jagodowa mojej babci

    lane 1 jajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru  sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty w garnku, dodajemy trzy łyżki cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując  kolejne sześć minut. Z jajka, dwóch łyżek mąki, łyżki cukru i szczypty soli mieszając w misie wyrabiamy ciasto na lane kluski(...)niewielkim naczyniu mieszamy łyżkę mąki ziemniaczanej z niewielką ilością wody, a następnie zawartość naczynia wlewamy do gotujących się jagód, ponownie zagotowujemy i ciągle mieszając wlewamy niewielkim strumieniem ciasto lanych klusek. Zupę gotujemy jeszcze dwie minuty i podajemy

    Przepis pochodzi z bloga Miód i pieprz, prowadzonego przez stolpen.

  4. Tradycyjna kuchnia polska - powód do dumy
    Tradycyjna kuchnia polska - powód do dumy

    Zupy - one wiodą prym. Chłodniki, pomidorowa, barszcze - tego tak łatwo nie znajdziemy w wielu innych kulturach. 3) Odmiany klusek - tak jak Włosi szczycą się różnymi odmianami makaronu, tak my mamy przeróżne kluski. Kopytka, pyzy, kluski lane, śląskie - nic tylko zajadać! 4) Bigos i potrawy z kapusty kiszonej - oczywiście sporą popularnością cieszy se także(...)Zupy - one wiodą prym. Chłodniki, pomidorowa, barszcze - tego tak łatwo nie znajdziemy w wielu innych kulturach. 3) Odmiany klusek - tak jak Włosi szczycą się różnymi odmianami makaronu, tak my mamy przeróżne kluski. Kopytka, pyzy, kluski lane, śląskie - nic tylko zajadać! 4) Bigos i potrawy z kapusty kiszonej - oczywiście sporą popularnością cieszy se także

    Przepis pochodzi z bloga Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia, prowadzonego przez klementynka.

  5. 2. Kluski lane, bądź kładzione
    2. Kluski lane, bądź kładzione

    Cóż... nie wszystko zawsze wychodzi idealnie... Grunt, że wychodzi smacznie :-) do rosołu wymarzyłam sobie lane kluski. Z przepisu: na 1 jajko 2 czubate łyżki mąki, rozetrzeć(...)jednolitą masę, żeby ciasto lało się z łyżki. Chyba miałam małe jajko bo klusek nie dało się "lać", trzeba było ściągać je z łyżeczki. Nie jest to mój ostatni rosół, więc kolejne kluski będą już lane :-) wyszło zgrabnie i pysznie, ale nie do końca idealnie

    Przepis pochodzi z bloga Na tropach smaków Maryi Monatowej, prowadzonego przez Marta .

  6. Zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami i koperkiem
    Zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami i koperkiem

    kalafiora 1 marchewka 1 mała pietruszka 1,5 litra bulionu 1 płaska łyżeczka suszonej szałwii 1 czubata łyżka posiekanego koperku 1/2 szklanki gęstej śmietany 18% sól pieprz Lane kluski: 1 małe jajko 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki(...)wody sól Przygotowanie: Do garnka wlać bulion, dodać pokrojoną w kosteczkę marchewkę, pietruszkę, różyczki kalafiora i szałwię. Gotować do miękkości warzyw. W międzyczasie połączyć ze sobą składniki na lane kluski. Ciasto ma być gładkie i lekko lejące. Za pomącą łyżeczki wlewać ciasto strumieniem do gotującej się zupy. Gotować około 3 minut. Następnie w kubku zahartować śmietanę (rozprowadzić

    Przepis pochodzi z bloga Oryginalny smak, prowadzonego przez Oryginalny smak.

  7. Bulion drobiowo – wołowy z lanymi kluseczkami
    Bulion drobiowo – wołowy z lanymi kluseczkami

    korzenia pietruszki 100 g pora 300 g marchwi 150 g cebuli 5 liści laurowych 7 kulek ziela angielskiego 7 ziaren pieprzu natka pietruszki sól Składniki na lane kluski (4 porcje): 1 jajko 4 łyżki mąki sól Przygotowanie: BULION DROBIOWO – WOŁOWY Mięso płuczemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu (bez przykrycia) przez godzinę. Obraną cebulę(...)się wywaru wszystkie warzywa i przyprawy. Całość dalej gotujemy przez 2 godziny. Wywar przecedzamy przez drobne sito, oddzielając mięso od warzyw. Finalnie po wygotowaniu uzyskałam 2 l bulionu. LANE KLUSKI Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy mąkę i sól, ucieramy aż masa stanie się gładka. Połowę ciasta wlewamy na łyżkę cedzakową i przecieramy łyżką stołową do gotującej, osolonej

    Przepis pochodzi z bloga Kierunekuchnia, prowadzonego przez kierunekuchnia.

  8. Zupa brukselkowa z lanymi kluskami bazyliowymi
    Zupa brukselkowa z lanymi kluskami bazyliowymi

    drzewach spore. Zakwitły już przebiśniegi choć im śnieg nie przeszkadza szczególnie. Na obiad dziś była szybka zupa brukselkowa z aromatycznymi lanymi kluskami. Zupa brukselkowa z lanymi kluskami bazyliowymi 30 dag brukselki 1 i 1/2 litra bulionu 1 jajo 1 łyżka mąki pszennej (około) 1 łyżeczka bazylii sól i pieprz biały do smaku szczypta kurkumy

    Przepis pochodzi z bloga Gotuj Sam!, prowadzonego przez NinaJG.

  9. Zupa grzybowa z gąsek
    Zupa grzybowa z gąsek

    zupy. Dodać grzyby, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować aż marchewka i pietruszka będą miękkie, około 20 minut. Lane kluski patrz Zupa pieczarkowa z lanymi kluskami Powili za pomocą widelca wlewać ciasto na kluseczki, zagotować. Wlać śmietanę i wrzucić posiekaną natkę pietruszki

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Pokoleń, prowadzonego przez kuchniapokolen.

  10. Domowe kopytka
    Domowe kopytka

    Domowe kopytka to świetna alternatywa dla ziemniaków. Można je podawać prosto z wody, z sosami czy jako dodatek do mięs. Poniżej przedstawiam listę produktów oraz przepis

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  11. Kluski lane na mleku
    Kluski lane na mleku

    Smak mojego dzieciństwa. Pamiętam jak moja mama i babcia robiła mi i mojemu bratu na śniadanie takie lane kluski na mleku. Dzisiaj ja robię je swoim dzieciom i mam nadzieję, że kiedyś też tak będą wspominać. Są potrawy, które są miłym wspomnieniem np knedle ze śliwkami mojej babci czy wspaniałe sosy do mięs, które robił mój tato(...)mąkę i wszystko wymieszać. W razie gdy ciasto jest zbyt gęste dodajemy odrobinę wody. Na gotujące się mleko lać przez lejek ciasto i od czasu do czasu przemieszać łyżką. Kluseczki są gotowe jak tylko wypłyną na powierzchnię mleka. kluski lane na mleku

    Przepis pochodzi z bloga O kuchni z uczuciem, prowadzonego przez smak i uczucie.

  12. Zupa pomidorowa z lanymi kluskami
    Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

    prosta zupa pomidorowa, którą to lubi większość z nas. I żeby nie było znowu walk o to, czy ma być z ryżem czy z makaronem, jest z lanymi kluskami. Dobra odmiana. Zupa jest gęsta i bardzo porządna. Na zimowy, popołudniowy poniedziałek - idealna. Do zupy dorzuciłam dodatkowo niewielką ilość lubczyku, bo mam go w nadmiarze. Gościu, który czasem(...)wody 700 g passaty pomidorowej 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego lubczyku (opcjonalnie) szczypta cukru (opcjonalnie) sól pieprz lane kluski: 2 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej sól Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki, gotujemy al dente w 1,5 l wody, z dodatkiem liścia

    Przepis pochodzi z bloga Kardamonovy, prowadzonego przez kardamonovy.

  13. Zupa grzybowa z lanymi kluskami
    Zupa grzybowa z lanymi kluskami

    lane kluski lub łazanki. Czas wykonania: 2 h ( + 4-8 h oczekiwania) Ilość porcji: 3 porcje Składniki: 20 g […] Artykuł Zupa grzybowa z lanymi kluskami pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

    Przepis pochodzi z bloga KuchniaWeDwoje.pl, prowadzonego przez KuchniaWeDwoje.pl.

  14. Powrót do dzieciństwa dni...
    Powrót do dzieciństwa dni...

    miejsca, i znaleźć nie mogę. Potrzebuję czegoś, co rozgrzeje nie tylko lodowate stopy, ale też zmrożoną duszę. Kluseczki...?Moja Babcia często mi takie robiła, gdy byłam mała. Lane kluski na mleku. Cieplutkie, delikatnie słonawe, mleko przy nich wydawało się niemal słodkie. Bez kożuchów - broń Boże!, w ulubionej miseczce, którą moja Mama ciągle trzyma na półce. Śniadanie idealne.Tym(...)cięte poczucie humoru...Ja choinki ubierać nie będę, ale może ulepię bałwana...? Mamy z C. wolny weekend, kto wie, co przyjdzie nam do głowy...Lane kluski na mlekuSkładniki:(na 2 porcje)1 jajko2 łyżki mąkiszczypta solidodatkowo:500 ml mlekaJajko roztrzepać, dodać mąkę i sól, dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być gładkie i lejące.Mleko zagotować, cienkim strumieniem wlewać

    Przepis pochodzi z bloga Pożeraczka, czyli raz adobrze, prowadzonego przez gin.

  15. Rosół
    Rosół

    miękkie. Rosół powinien  gotować   się  powoli, "pyrtolić" na najmniejszym ogniu. Rosół przecedzić i dobrze go schłodzić, aby zdjąć cały tłuszcz. Podawać gorący z kluskami lanymi, makaronem lub bez niczego. Przed podaniem posypać siekaną zieloną pietruszką chociaż nie wszyscy ją   lubią. Kurę można(...)podać w sosie chrzanowym, z mięsa zrobić pierogi. Marchewkę albo pokroić w plasterki i podać w rosole albo zjeść z masłem i solą. Ja wybieram tę drugą opcję. Kluski lane: 1 jajko, 30 gram maki, sól Mąkę wsypać do miseczki, dodać jajko, sól i łyżkę zimnej wody. Całość wymieszać na jednolitą masę, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki

    Przepis pochodzi z bloga królestwo garów, prowadzonego przez królestwogarów.

Wybierz stronę :