Korzystam z przepysznych pomidorków i zrobiłam zupkę pomidorową tym razem z lanymi kluskami. Kluski lane od niedawna w mojej kuchni bo jeszcze nigdy nie robiłam ale tak bardzo mi się ich chciało więc kilka prób poczyniłam no i wyszły. Gęsta pomidorowa do tego pyszne kluseczki i czego chcieć więcej. składniki: zupa pomidorowa(...)mąki z małym czubkiem na 1 średnie jajko. Kluseczki można lać bezpośrednio z garnuszka w którym zrobiliśmy ciasto albo nabierać porcję ciasta na łyżkę lub widelec aby swobodnie spływało na wrzątek. Można ciasto przełożyć też do foliowego woreczka i odciąć rożek i tak lać ciasto. Zależy jak komu wygodnie. Kluski można ugotować od razu w zupie lub ugotować
Monia miesza i gotujeSkładniki: 1,5 l rosołu czystego (lub bulion drobiowy ) 2 pęczki koperku sól pieprz świeżo zmielony 1 łyżka masła 200 g gęstej śmietany (18%) Do lanych klusek: 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Rosół zagotowałam. Koperek umyłam. Odcięłam łodyżki i związałam nitką. Łodyżki włożyłam do gotującego się rosołu(...)partiami mąkę. Zmiksowałam. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Z garnka wyjęłam pęczek ogonków koperku. Na gotujący się na małym gazie rosół wlewałam cienkim strumieniem ciasto na lane kluski. Jednocześnie rozdzielałam widelcem już pływające kluseczki, żeby robić miejsce dla kolejnej porcji ciasta na kluski. Kiedy z całej porcji ciasta zrobiłam kluski
Kuchnia u KrysiKluski lane idealne do rosołu :) Z kluskami lanymi mam dwa skojarzenia: jedno bardzo nieprzyjemne, zmora dzieciństwa – zupa mleczna z lanymi kluskami... okropieństwo... i te kożuchy je oblepiające... brrr. Natomiast drugie, to jeden z ulubionych smaków dzieciństwa – rosół z kluskami lanymi. 1 jajko, 30 g mąki, sól Mąkę wsypać
królestwo garówpowiem Wam, że podane wytrawnie smakują naprawdę fantastycznie, wszak to... makaron, tylko jajeczny 😉 Moje kluski są kupne, ale jeżeli macie więcej czasu (i chęci), to śmiało można pokusić się o zrobienie ich w domu. To kto dziś robi kluski lane z kurczakiem, papryką, pieczarkami i cukinią?☺️ 2-3 porcje: około 200 g piersi z kurczaka(...)pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić na patelnię z mięsem, podlać sosem sojowym i poddusić pod przykryciem przez około 5 minut (od czasu do czasu mieszając). W międzyczasie ugotować kluski lane, a po odcedzeniu zostawić 1/2 szklanki wody z gotowania się klusek. Na patelnię z mięsem i warzywami przełożyć kluski, wlać wodę i chwilkę
Kraina Miodem Płynącaosoby które nie przepadają, bardzo by im ta potrawa zasmakowała. Można by powiedzieć że niby jest to makaron z sosem, ale jednak taki sosik z makaronem ''lane kluski'' smakuje zupełnie inaczej. Wcześniej robiłam sos pieczarkowy na bulionie warzywnym, tym razem chciałam uzyskać bardziej kremową konsystencję więc zamiast bulionu użyłam śmietany kremówki... sos był wyśmienity(...)idealny nie tylko do makaronów ale do różnorodnych potraw, z ryżu, kaszy, ziemniaków. Polecam. Przepis: (dla 3 osób) Składniki: 350 g makaronu lane kluski 500 g pieczarek 1 cebula 500 ml śmietany kremówki 36% lub 38% (W Polsce 36% w Danii są dostępne te 38%) 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka
Mój pomysł naNajlepsze na świecie oczywiście robi moja mama, dlatego jest to Jej przepis Cudowny smak dzieciństwa – rosół z lanymi kluskami i chyba po dziś dzień wszystkie dzieci kochają to danie Można kluski lane zjeść również z sosem lub skwarkami – też są przepyszne. składniki: 2 jajka szczypta soli mąki taka ilość, żeby(...)grudek. Do gotującej się zupy lub wody wlewamy ciasto cienkim strumieniem z wysokości co najmniej 10 cm, jednocześnie mieszając zupę lub wrzątek. Gotujemy około 5 minut. Z wody wyjmujemy kluski łyżką cedzakową na talerz
Sezonowy GarnekUwielbiamy koperek. Dla mnie zupa koperkowa mogłaby być codziennie, jest ona moim numerem jeden. Jest pyszna, lekka i niezwykle aromatyczna. Oczywiście do zupy zamiast lanych klusek można dodać ryż, makaron czy też ziemniaki. My jednak preferujemy zupę koperkową z lanymi kluskami(...)dodatek czyni zupę bardzo delikatną ;) Kluseczki same w sobie są bardzo delikatne, idealne nadają się również dla najmłodszych. A Wy lubicie zupę koperkową? Serdecznie polecam ;) Składniki lane kluski: 2 jajka 4 łyżki przesianej mąki 2 łyżki przegotowanej letniej wody szczypta soli szczypta pieprzu Składniki zupa: 1 duża marchewka 2 liście laurowe
Krakowskie smaki AniLubicie zupy rybne? Takie delikatne rosołowe, z lanymi kluskami i dużymi kawałkami gotowanej ryby? Podobną zupę rybną jedliśmy w restauracji po Złotym Linem w Łasku, tam jednak zupa rybna była również przygotowana na bulionie, ale z dodatkiem sandacza i z francuskimi kluseczkami. Jednym ze składników zupy rybnej, którą ja przygotowałam był świeży łosoś i bulion warzywny. Zupy(...)ości, dodajemy startą 1 marchewkę i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Na koniec doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem, ewentualnie solą i wsypujemy koperek. Na talerz wykładamy lane kluski, układamy kawałki gotowanego łososia. Zalewamy wrzącym bulionem, posypujemy świeżą natką pietruszki. The post Zupa rybna na bulionie z lanymi kluseczkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcebulki, bo… lubię Składniki: Kapusta: 500 g kapusty kiszonej (mało kwaśnej) 1,5 – 2 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki kminku 1 łyżka smalcu cukier sól pieprz Lane kluski: 1 jajko 2 i 1/4 szklanki mąki 1 i 1/3 szklanki wody sól Dodatkowo: 1 mała cebulka 3 plasterki boczku 1 łyżka oleju plasterek masła sól pieprz(...)jest za kwaśna, przepłukać wodą), nalać wodę, wsypać kminek i łyżeczkę cukru. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze cukrem. Przed podaniem odcedzić. Lane kluski: W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Z podanych składników wyrobić ciasto (ma mieć konsystencję lekko rzadkiego ciasta drożdżowego). Gotowe ciasto przełożyć do woreczka foliowego (użyłam
Oryginalny smakczosnku 1 liść kapusty ( ja miałam włoską) 1 listek laurowy 2-3 ziela angielskie świeży lubczyk sól i pieprz do smaku 1 suszony prawdziwek Lane kluski: 200 g mąki wrocławskiej 2 żółtka woda mineralna ( tyle ile przyjmie mąka, u mnie 1 szklanka ) Przygotowanie: Mięso wołowe i udka umyć, zalać 2 litrami zimnej(...)laurowy i ziele angielskie. Dorzucić suszonego prawdziwka,doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 2 godziny...rosół ma tylko pyrkać.W międzyczasie przygotować z w/w składników kluski lane. Wybrać mięso i warzywa na talerz, a rosół przecedzić przez sito i ponownie wlać do garnka. Malutkim strumieniem wlewać kluski lane, delikatnie przemieszać
Gosia gotujedzieciństwa czy macie inne smaki? Uwielbiałam lane kluski na mleku albo mannę z sokiem malinowym. Te dwa dania mogłam jeść bez przerwy. Potem gotowałam lane kluski moim małym córeczkom, potem większym a teraz to one będą gotować swoim dzieciaczkom - mam taką nadzieję. Babcia wnukom tez ugotuje, niech wiedzą co dobre. Teraz ugotuje sobie(...)jakiś czas jak najdzie mnie ochota, polecam i Wam. Znacie te smaki? Lane kluski na mleku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieśredni 1 sztuka, woda 3,5 litra, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, kucharek 2 łyżki, pieprz mielony - ile potrzeba, zielona pietruszka - ile potrzeba lane kluski: jajka 3 sztuki, sól 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 2 szklanki, woda 1/2-3/4 litra kurę wiejską dobrze oczyścić i opłukać, podzielić na porcje, włożyć do szybkowara dodać obrany pęczek włoszczyzny(...)drobnymi oczkami, przelać krótko zimną wodą rosół gorący podać z lanymi kluskami, pieprzem, natką pietruszki - rozgrzewający rosół z wiejskiej kury z szybkowara i podany z lanymi kluskami jest najlepszą zupą na zimowe dni............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmarchew, pietruszka, seler i por, pokrojone na kawałki lub starte na tarce) - ok.0,5l bulionu ( rosołu domowego ), może być jarzynowy lub wody - 1 pęczek koperku - sól do smaku - kluski lane z jednego jajka, lub kilka łyżek makaronu (u mnie 3 łyżki surowego makaronu orkiszowego) - słodka śmietanka (nie trzeba) Do garnka wlać bulion (można go dać więcej(...)mąki orkiszowej) lub kluski przygotowane z jednego jajka z dodatkiem 1-2 łyżek wody i kilku łyżek mąki orkiszowej (lub pszennej). Makaron lub kluski gotujemy bezpośrednio w zupie. Dorzucamy pokrojony dość grubo koperek i możemy serwować. Kto chce może również dolać trochę słodkiej śmietanki. z lewej z wersja lanymi kluskami
Smaczne ZdroweZupa jest gęsta i bardzo pożywna. Kluseczki dodatkowo dodają jej gęstości. My bardzo lubimy właśnie takie zupy. Serdecznie zapraszam i polecam wypróbować przepis! ZUPA Z DYNI Z LANYMI KLUSKAMI. Składniki na 4 porcje: 500 g obranej i wypestkowanej dyni hokkaido 1 czerwona papryka 4 średnie pomidory 1 cebula(...)marchewki 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1200 ml bulionu sól pieprz czarny ostra papryka słodka papryka oregano Lane kluski: 10 łyżek mąki pszennej około 125 ml wody 1 jajko sól Sposób przyrządzania: Miąższ dyni pokroić w niewielką kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Marchewkę
Zakątek rozkoszy kulinarnychlane 1 jajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty w garnku, dodajemy trzy łyżki cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując kolejne sześć minut. Z jajka, dwóch łyżek mąki, łyżki cukru i szczypty soli mieszając w misie wyrabiamy ciasto na lane kluski(...)niewielkim naczyniu mieszamy łyżkę mąki ziemniaczanej z niewielką ilością wody, a następnie zawartość naczynia wlewamy do gotujących się jagód, ponownie zagotowujemy i ciągle mieszając wlewamy niewielkim strumieniem ciasto lanych klusek. Zupę gotujemy jeszcze dwie minuty i podajemy
Miód i pieprzlane 1 jajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty w garnku, dodajemy trzy łyżki cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując kolejne sześć minut. Z jajka, dwóch łyżek mąki, łyżki cukru i szczypty soli mieszając w misie wyrabiamy ciasto na lane kluski(...)niewielkim naczyniu mieszamy łyżkę mąki ziemniaczanej z niewielką ilością wody, a następnie zawartość naczynia wlewamy do gotujących się jagód, ponownie zagotowujemy i ciągle mieszając wlewamy niewielkim strumieniem ciasto lanych klusek. Zupę gotujemy jeszcze dwie minuty i podajemy
Miód i pieprz