Nie zawsze mam chęć na mięsny obiad. Czasem nawet mąż domaga się czegoś lżejszego. Te placuszki to moje niedawne odkrycie, wcześniej robiłam z inną kaszą i
Z Majeczką w kuchnikaszy gryczanej 2 łyżki kaszy bulgur lub kuskus 1 łyżka czerwonej soczewicy 2-3 suszone pomidory (można pominąć) 1-2 łyżki pestek dyni 2 jajka opcjonalnie ok. 20-30 g żółtego sera przyprawy: sól, kolendra mielona, majeranek Pieczarki obieramy, siekamy bardzo drobno razem z cebulą i suszonymi pomidorami. Ja użyłam rozdrabniacza. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy warzywa. Następnie dusimy
Kucharzycakaszę gryczaną na sypko. Odstawiamy na ok 15 min. Papryki oczyszczamy wewnątrz. Kaszę mieszamy z jajkiem , dodajemy grzybki i suszony ogórek oraz sól i pieprz do smaku, Nakładamy do pełna wszystkie papryki i wkładamy do garnka z królikiem na ok 20 minut przed zakończeniem duszenia. (W razie potrzeby uzupełniamy płyn). Przed podaniem wyjmujemy paprykę i mięso a warzywa dokładnie miksujemy
Gotowanie jest łatwedrugi już jadłospis diety przyspieszającej metabolizm. Pierwszy zimowy znajdziesz tutaj , dzisiaj podaję menu w wydaniu jesiennym, z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców. Wakacyjne wojaże i hotelowo - restauracyjne menu nie pozostało bez wpływu na naszą wagę. Planowałam nieco wcześniej pozbyć się niewygodnych nadmiarów, ale wyszło jak wyszło. Całe szczęście załapałam się jeszcze na zieloną fasolkę szparagową, która bardzo ułatwiła przeprowadzenie(...)śniadanie gruszka obiad kotleciki z indyka (120 g porcja) +surówka+pieczone bataty+jabłko lub filet kurczaka ugotowany na parze (120 porcja - przepis tutaj ) +por z papryką ( przepis tutaj ) +kasza gryczana podwieczorek jabłko kolacja zupa z dynii ( przepis tutaj ) +kromka chleba orkiszowego pełnoziarnistego (30 g) +szklanka fasolki szparagowej SRODA < CZWARTEK śniadanie filet z kurczaka gotowany na parze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!warzyw. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy ok. 1,5 szklanki wywaru, w którym gotowały się podroby i dusimy jeszcze kilka minut. W szklance rozrabiamy skrobię z tapioki lub jej zamiennik z zimną wodą tak by powstała zawiesina, którą wlewamy na patelnie. Mieszamy aż sos zgęstnieje. Gulasz serwujemy natychmiast z ulubionymi dodatkami (u mnie tym razem niepalona kasza gryczana i domowa
Oslov.warzyw, smażymy, cały czas mieszając. Ogórki kroimy na mniejsze kawałki, grzyby oczyszczamy , kroimy w paski. Boczniaki i ogórki dodajemy do mięsa, oprószamy mąką, wrzucamy posiekany majeranek, chwilę podsmażamy, zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu (często mieszając), do miękkości mięsa. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kaszą gryczaną. /* Style Definitions
R'n'G Kitchenoraz kaszą gryczaną z suszonymi pomidorami i pistacjami. No i jak? Zgłodnieliście? Warto także dodać, że chyba najzdrowszym sposobem obróbki produktów spożywczych jest gotowanie na parze , dzięki któremu nie tracą one swoich korzystnych dla zdrowia właściwości. Pamiętajmy, że gotowanie na parze nie wymaga tłuszczu, co również jest z korzyścią dla zdrowia. W ten sposób można przygotować nie tylko warzywa
Ciasna Kuchniaczosnek suszony Kasza gryczana należy do jedynych z moich najulubieńszych kasz, zarówno prażona, jak i ta niepalona, czyli użyta w tym produkcie. Tę mieszankę uważam za na prawdę bardzo fajną, ciekawą, oryginalną i zdecydowanie godną polecenia. Jest to niby zwyczajna kasza do ugotowania, ale jednak ma w sobie coś nieszablonowego. A mianowicie, oprócz samej kaszy jest też tutaj soczewica, pestki(...)nasion, a także warzywa. Dla mnie super opcja, aby urozmaicić sam smak kaszy, którą finalnie można zjeść jako dodatek do obiadu, a także w wersji solo. W opakowaniu znajdują się dwa woreczki kaszy po 125 g. Wartość odżywcza na 100 g: energia: 389 kcal tłuszcz: 9,8 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,9 g węglowodany
Zdrowie na języku :Pwarzywa w postaci puree, świetne będzie na przykład z zielonego groszku (oczywiście nie tego z puszki). Zwróć także uwagę na różnorodność tego co jesz. Postaraj się, żeby dieta nie była monotonna. Jedz różnorodne produkty tak, żeby zapewnić sobie wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Dodatkiem do Twoich obiadów są zwykle ziemniaki? Zamień je czasem na kasze, wybór jest ogromny – jaglana, gryczana
HealthyCreations1 cukinia 400 g mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz pieprz ziołowy pół czerstwej bułeczki kawałek sera żółtego ok 50 g 1 pomidor 3 łyżki oliwy
Gotowanie jest łatweuwielbiamy krewetki, których jędrne mięso doskonale kompan się z surowymi, chrupiącymi warzywami. Przepis na warzywne spaghetti z krewetkami i awokado. Środa – Kaszotto z pieczonymi burakami i kozim serem Jak mawiają Amerykanie: buraczek i kozi ser to para „match made in heaven”. Jeśli dodać im do towarzystwa kaszę niepaloną i garść pestek i orzechów(...)powstanie niebiańskie połączenie. Ćwikła i kozi serek są jak Flip i Flap, Kargul i Pawlak, Charlie i Chaplin – doskonale się uzupełniają:) Świetne tło dla tej pary stanowi niepalona kasza gryczana. Wszystko posypane pestkami dyni, orzechami włoskimi i przemieszane z rukolą, połączyło się słodką, orzechowo-wytrawaną całość, przełamaną cytrynowym, kwaskowatym dresingiem. Przepis na kaszotto z buraczkami i kozim serem. Czwartek
Niedzielny kucharzMakaron cannelloni długo leżał w mojej kuchennej szafce zanim trafił do garnka. Rzadko sięgam po makarony, a tutaj dodatkowo trzeba było pomyśleć nad farszem. Zdecydowałam się
Kasia SarnaI przyszedł czas na wypróbowanie czegoś nowego. Rzecz jasna - kwestia doskonalenia przepisu pozostaje otwarta. Ale od czegoś trzeba zacząć i dalej modyfikować przepis. I o dziwo
Right Behind The KitchenPodobne danie już prezentowałam Wam na blogu Makaron z łososiem w sosie śmietanowo brokułowym . Wystarczy zamiana makaronu na kaszę, bez śmietanki i wychodzi nam pyszna
Zdrowie i pysznie na talerzu