kasza gryczana z warzywami - 879 przepisów (strona:38/59)

Papryki faszerowane kaszą gryczaną i kalafiorem 137

jalapeno lub inne chili pasta tahini sól pieprz suszony czosnek ok. 2 łyżki oleju Usunąć gniazda nasienne z chili. Pokroić papryczkę na drobno. Wymieszać ze sobą kalafior, chili i kaszę gryczaną. Doprawić farsz do smaku solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Odkroić z papryk "kapelusze", czyli górę papryki z ogonkiem. Łyżeczką wyżłobić gniazda nasienne. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać(...)tahini. Przykrywać papryki "kapeluszami". Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni C przez ok. 20-30 minut.    ------------- Podobne: Pomidory faszerowane ryżem Papryki faszerowane pęczakiem Papryki faszerowane warzywami

Weekendy w domu i ogrodzie
Indyk pieczony, peklowany i faszerowany kaszą gryczaną 172

gryczanej  4 gałązki selera naciowego 1 łyżka oleju sól świeżo zmielony czarny pieprz ok 1/2 l bulionu grzybowego ( lub wody po  namoczonych grzybach ) Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju, dodać wątróbkę i pokrojone w ćwiartki jabłka oraz pokrojony w plasterki seler. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Usmażoną wątróbkę drobno pokroić i dodać do ugotowanej kaszy. Wszystkie(...)składniki ze sobą połączyć i podlewać wodą z grzybów. PIECZENIE: 3-4 marchewki 2 pietruszki 1/2 szklanki wody Warzywa obrać i pokroić w mniejsze kawałki.  Ułożyć w naczyniu, w którym będzie piekł się indyk. Wlać na dno wodę. Na nich ułożyć ptaka. Piekarnik nagrzać do 200*C i włożyć do niego indyka ułożonego piersiami do góry. Piec

Jemy Pijemy
A'LA KEBAB NA TALERZU 153

Ciepłe dni, grill, kebaby, frytki, kiełbaski itp. same pokusy  :D  a że człowiek na redukcji i nie może, to musi improwizować i zaspokoić swoje

Zdrowie i pysznie na talerzu
ŻEBERKA W JARZYNACH Z PIEKARNIKA 136

jakiegoś czasu miałam ochotę na żeberka. Postanowiłam wykorzystać już ostatnie zapasy mięsa,ugotowałam niepaloną kaszę gryczaną i powstał pyszny obiad. Zapraszam do spróbowania,z pewnością nie pożałujecie. Składniki: 1 kg żeberek czosnek sól,pieprz  ostra papryka ( u mnie wędzona) 2 cebule 2 marchewki  1 pietruszka  kawałek selera  ziele angielskie,liść laurowy  2 szklanki rosołu Żeberka(...)czosnku oraz ostrą papryką. Odstawić na noc  bądź parę godzin do lodówki. Następnie podsmażyć na smalcu na złoty kolor. Przełożyć do brytfanki.  Cebulę pokroić w kostkę,pozostałe warzywa oczyścić i zetrzeć na grubej tarce. Wszystkie warzywa podsmażyć na patelni ,dodać 3 liście laurowe, parę sztuk ziela angielskiego, doprawić solą,pieprzem oraz dwoma ząbkami czosnku - wyłożyć gorące na żeberka

Niespełnione zdolności kulinarne
Restauracja Cyrano de Bergerac 158

Krem z łososia z żabimi udkami Przepyszna zupa. Chyba po raz pierwszy jadłam zupę rybną. Tak samo pierwszy raz próbowałam obgotowanego żabiego udka. Zaskakujące smaki. Consommé z kaczką i warzywami Bardzo intensywny smak. Aromatyczny bulion, bardzo dobrze przyprawiony. Okazuje się, że makaron czy ziemniaki są zbędne. Szok. Perliczka z kasztanami, purée z dyni i sos lawendowy Sami zobaczcie jak prezentuje(...)się świece. Wiadomo... Nastrój i pyszne jedzenie są najważniejsze :) Nie muszę chyba dodawać, że danie jest niezwykle interesujące w smaku. Wykorzystanie dyni obłędne. Polędwiczki z Dzika z Rydzami i Kaszą Gryczaną Danie, które zamówiłam. Absolutna bomba. Najlepiej podany dzik jakiego kiedykolwiek jadłam. Rydze, buraczki, sos na bazie wina i kasza komponują się idealnie z mięsem. Pomimo, że danie wygląda

Karola gotuje
Rozmarynowe placuszki z kaszy gryczanej 146

gryczanej Potrzebujesz: 3/4 szklanki suchej kaszy gryczanej 1/2 papryki 1/2 średniej cebuli 2 łyżki szczypiorku lub dymki 2 jajka 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka mąki kukurydzianej 25-30g tartego parmezanu/ grana padano/ regio piatto 1 gałązka świeżego rozmarynu 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu sól pieprz olej do smażenia Sposób przyrządzenia: 1. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu, odparuj(...)odstaw do przestygnięcia. 2. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kosteczkę, czosnek przeciśnij przez praskę. 3. W dużej misce roztrzep jajka, dodaj posiekane warzywa, ser, mąkę, zioła i przyprawy- wymieszaj dokładnie. 4. Dodaj do miski kaszę i wymieszaj do równomiernego połączenia się wszystkich składników. 5. Łyżką wykładaj placuszki na rozgrzany olej i smaż z obu stron na złocisto. Smacznego! Rosemary

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Chyba winna Wam jestem podsumowanie... z jajem? 226

musem karobowym (Kuchenne szaleństwa) Omlet z pomidorami i wędzonym łososiem (peanutbuttermonster) Omlet owsiany z lnem, sezamem i owocami (peanutbuttermonster) Śniadaniowy omlet z warzywami (Misiu Lubi Zjeść)  Omlet gryczany z brokułami (Lawendowy Poranek) Owsiany omlet jogurtowy z twarożkiem kakaowo-bananowym (Zdrowie na języku) Omlet z pomidorami i parmezanem (Milion Smaków) Omlet z cukinią(...)jajka sadzone po izraelsku (Emaliowany Czajnik)Jajko sadzone idealne (Widelce)SADZONE LOVE (It's My Little Yummy)Polenta z jajkiem sadzonym (Red and Pale)Chrupiąca kasza jaglana, jajka sadzone (rybka bezglutenowa)Zaziarenkowane jajo (Z kuchni do kuchni)Jajko w papryce (Jagodziana Coffee)Grzanka z awokado z przepiórczym jajkiem sadzonym (definicja smaku)Kanapka

bastalena
Pikantny Gulasz Węgierski 186

marchewka 1 korzeń pietruszki zielony groszek (opcjonalnie) ok 500 ml wody   słodka papryka, papryka chili, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, zioła prowansalskie, sól, pieprz olej dodatki: kasza gryczana, kasza jęczmienna, lub kto co lubi Mięso wieprzowe i wołowe pokroić w kosteczkę. Usmażyć na oleju aż odparuje woda i mięso ładnie się zrumieni. Zrumienione mięso zalać gotującą się wody. Dodać(...)gotującego się mięsa. Dusić pod przykryciem ok 1 godziny. Marchewkę, pietruszkę obieramy i kroimy w niewielka kosteczkę. Paprykę i cukinię myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę.   Warzywa dodać do gulaszu, dodać pomidory z puszki i całość gotować pod przykryciem ok 1 godziny.     Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, majerankiem Całość gotować jeszcze następne

MarciochaKucharzy
Gulasz z serduszek drobiowych (z makaronem orkiszowym) 137

przełożyć do garnka. Zagotować, zlać wodę i ponownie umyć. Gotować w osolonej wodzie do miękkości. Ostudzić i pokroić w plasterki. Nalać świeżej wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie, warzywa i ponownie gotować około 20-30 min. W międzyczasie podsmażyć cebulę i przełożyć do gulaszu. Zrobić zasmażkę. Na patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki). Smażyć(...)Doprawić do smaku. W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu z opakowania. Niektórzy robią sos z wody, w której gotowały się serduszka. Ja jednak wolę świeżą. A tu propozycja z kaszą gryczaną

Di gotuje
Gołąbki z kaszą gryczaną, pieczarkami i mięsem - podwójnie pomidorowe 199

pysznie :) SKŁADNIKI: 1 główka kapusty włoskiej 2 szkl ugotowanej kaszy gryczanej (ok 2/3 szkl suchej) 50 dag mięsa mielonego 30 dag pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2 cebule 3 jajka 1/2 szkl Keczupu Kieleckiego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1. Kaszę ugotować (osolić jak zwykle). 2. Kapustę umyć, oddzielić liście i obgotować(...)dało się je zwijać (2 największe liście zostawić do wyłożenia garnka). 3. Cebule, pieczarki i paprykę pokroić drobno, zeszklić na maśle, posolić i poddusić. 4. Mięso wymieszać z jajkami, warzywami i kaszą. Dodać keczup i przyprawy. Dokładnie wymieszać. 7. Duży garnek wyłożyć pozostawionymi liśćmi (zapobiegnie to ewentualnemu przypaleniu się gołąbków). Farsz zawijać w obgotowane liście, układać w garnku. Gotowe gołąbki

Kto ugości moich gości?
Gulasz z żołądków drobiowych w sosie pomidorowym 227

wielkim łukiem. Żołądki drobiowe są idealne do przygotowania gulaszu. Wbrew pozorom taki gulasz nie jest zbyt trudny czy też czasochłonny w przygotowaniu. Danie najlepiej smakuje podane z ugotowaną kaszą, np. gryczaną.  Składniki na 4 porcje: 0,5 kg oczyszczonych żołądków drobiowych 3 szklanki wody 1 cebula 4 duże pieczarki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe 3-4 kulki(...)grubsze półplasterki. Na dno garnka wlać odrobinę oleju. Następnie dodać cebulkę. Gdy lekko się zeszkli to dodać pieczarki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć na średnim ogniu. Podsmażone warzywa przełożyć na talerz. Żołądki umyć, ewentualnie usunąć żółtą błonę i nadmiar tłuszczu. Na dno tego samego garnka, ponownie wlać odrobinę oleju. Następnie przesmażyć żołądki drobiowe. Całość zalać wodą (3 szklankami). Dodać

Ugotować
Karkówka z warzywami 119

Wykonanie  Myjemy mięso i osuszamy ,kroimy na kostkę i wkładamy na rozgrzaną głęboką patelnie bądź wysoki garnek i smażymy na złoty kolor . Paprykę obieramy ze skóry obieraczką do warzyw i kroimy w paski ,pieczarki także obieramy i kroimy w ćwiartki i dodajemy razem z papryką do smażonego mięsa . Cebulę obieramy i kroimy w talarki i także dodajemy do mięska(...)dużo wody się nie wygotowało . Kiedy mięsko już będzie miękkie ,w szklance mieszamy z odrobiną wody mąkę i delikatnie dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy . Podajemy z kaszą gryczaną i surówką  SMACZNEGO

Mój Smak
BEZGLUTENOWE WEGAŃSKIE NALEŚNIKI Z FARSZEM FASOLOWO - WARZYWNYM 140

łyżeczka natki pietruszki, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, olej kokosowy do smażenia. Wykonanie: Kaszę jaglaną, gryczaną i quinoa moczymy przez noc. Rano odcedzamy, przepłukujemy obficie wodą. Umieszczamy w kielichu blendera i zalewamy wodą na wysokość 1 cm ponad poziom kasz i quinoa. Dodajemy sól, pieprz i blendujemy na gładką masę naleśnikową. Patelnię rozgrzewamy na maxa, do czerwoności :-). Wylewamy(...)drugą stronę, gdy brzegi ciasta zaczną odchodzić od patelni). Fasolę moczymy przez noc. Gotujemy do miękkości w świeżej wodzie. Marchewkę kroimy na słupki, cebulę i paprykę na kosteczkę. Warzywa podsmażamy na patelni, dolewamy odrobinkę wody i dusimy do miękkości. Dodajemy passatę pomidorową i przyprawy i gotujemy przez 5 minut.  Na naleśniki wykładamy farsz i zawijamy. Podajemy z ulubioną surówką

Jeść, by żyć w zdrowiu
Podsumowanie akcji Sztuka Mięsa 207

Sprawdzone Przepisy Misiaczka Jednogarnkowe, kurczakowe i pomarańczowe. autorka: Angie123 | blog: I adore cinnamon Szynka z suszonymi pomidorami, kolendrą i majerankiem autorka: Kulinarna Arkadia | blog: mojakulinarnaarkadia.blogspot.com PIECZEŃ Z INDYKA W WARZYWACH autorka: pariscope | blog: Po prostu pyszne Polędwiczki wieprzowe w glazurze ananasowo-imbirowej autorka: Białagłowka | blog: Kuchenna Kontrrewolucya Kaczka po mazursku autorka: Białagłowka | blog: Kuchenna Kontrrewolucya Pieczeń z szynki wieprzowej autorka(...)karkówka autorka: Izabela09 | blog: Państwo Wojtczuk gotują Jagnięcina z glazurowaną marchewką autorka: Aromat Malin | blog: Aromat Malin Kurczak z Masłem Orzechowym autorka: mariolak87 | blog: Zakątek Smakosza Kurczak pieczony faszerowany kaszą gryczaną i grzybami autorka: Młoda mama gotuje... | blog: Młoda mama gotuje... Kurcze pieczone na browarku autorka: Młoda mama gotuje... | blog: Młoda mama gotuje... Schab pieczony z orzechami autorka: Zdrowa Kuchnia

Kuchenna Kontrrewolucya
Kasza gryczana z jarmużem, marchewką, cukinią i kurczakiem 147

miłego piątku życzę :-) Składniki: 100 g kaszy gryczanej palonej 3 marchewki 1 średnia cukinią  jarmuż 2 filety z kurczaka zioła prowansalskie suszone pomidory z bazylią i czosnkiem sól pieprz olej do smażenia 1. Filety z kurczaka dzień wcześniej wieczorem zamarynowałam w oliwie z dodatkiem suszonych pomidorów i czosnku.  2. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchewkę myjemy, obieramy(...)grube), wrzucamy na rozgrzany olej. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię do marchewki, mieszamy, oprószamy solą i smażymy. 3. Kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Mieszamy, smażymy do momentu, aż kurczak warzywa będą miękkie a kurczak usmażony. Wtedy dorzucamy umyty jarmuż, dodajemy zioła prowansalskie i ugotowaną kaszę. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i gotowe :-) Smacznego

kruche babeczki
Sałatka brokułowa z kukurydzą i groszkiem 149

Sałatki z majonezem smakują najlepiej od święta, przygotowane na wyjątkowe okazje. W kolorach wiosny, nie tylko na śniadania, jedzone w dobrym towarzystwie. Do nowych przepisów na

Moja smaczna kuchnia
Wege „mielone” zapiekane z mozarellą i brokułami 174

Wszelkiego rodzaju wegetariańskie kotlety ostatnio bardzo często goszczą na naszym stole. Przyrządza się je ekspresowo, są zdrowe i pyszne. Dziś prezentuję Wam wersję na wypasie bo

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania