kasza gryczana z warzywami - 879 przepisów (strona:38/59)

Gulasz i papryka faszerowana kaszą zapiekane w garnku 149

500 g mięsa wieprzowego (szynka) 1 cebula 3 marchewki 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka octu jabłkowego sos sojowy oliwa sól pieprz oregano majeranek pieprz ziołowy

Gotowanie jest łatwe
"Zielone koktajle" - recenzja 164

koktajle, co to są zielone koktajle, czym i w jaki sposób je miksować, jakich owoców i warzyw używać do koktajli, co z pestycydami, jak usunąć zanieczyszczenia z owoców i warzyw, czy do koktajli powinno się dodawać płyny, jak samodzielnie zrobić mleko roślinne i inne składniki do koktajli itd.  Książka dzieli się na następujące rodzaje koktajli: koktajle na śniadanie koktajle(...)koktajle sezonowe koktajle odmładzające koktajle z chwastami i kwiatami koktajle zupy kremy koktajle deserowe koktajle orzeźwiające i lody Przepisy są bardzo różnorodne, bo w koktajlach znajdziemy kaszę jaglaną, komosę ryżową, quinoa, płatki gryczane, żytnie, jęczmienne, cynamon, miód, mleko migdałowe,zioła miętę, natkę pietruszki, bazylię), mnóstwo owoców, chia, chwasty i kwiaty, w koktajlach deserowych dużo kakao, kasztany, kawę itd. Składników jest

kruche babeczki
Sos warzywny na bazie pomidorów 179

się dusił przygotowujemy kaszę gryczaną.  Ja gotowałam według tego przepisu:   Zasada nr 1 - szklanka kaszy = 2 szklanki wody Zasada nr 2 - kaszę gotujemy w garnku z grubym dnem, przykrytym, na wolnym ogniu. Wodę wlewamy do rondla i zagotowujemy. Można do niej dorzucić np liść laurowy albo trochę innej przyprawy (np majeranek), nadaje to kaszy lekkiego posmaku i aromatu(...)Kiedy woda się zagotuje, do garnka wsypujemy kaszę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie wodę.* Kiedy warzywa będą już odpowiednio dla nas miękkie, a kasza ugotowana układamy na talerzu. Posypujemy sos natką pietruszki.  Smacznego! Ann * przepis pochodzi z: kliknij tutaj

Kuchnia moimi oczami
Kasza gryczana z botwinką i białym serem 95

zdrowotności nie muszę wspominać? Składniki: 1 pęczek botwinki pół kostki białego sera pół szklanki niepalonej kaszy gryczanej pół małej cukinii 1 mała cebula 1 ząbek czosnku pół pęczka koperku sok z połowy cytryny sól pieprz oliwa (przepis na 2-3 porcje) Kaszę gotujemy al dente, odcedzamy. Botwinkę dokładnie myjemy, szatkujemy. Buraczki (jeżeli botwinka takie posiada) obieramy i kroimy w drobną(...)rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę cebulę i cukinię, rozdrobniony czosnek, buraczki, smażymy 2 minuty. Pod koniec wrzucamy liście botwinki i smażymy paręnaście sekund. Do miski wrzucamy kaszę, podsmażone warzywa, poszatkowany koperek, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz. Mieszamy. Przed podaniem posypujemy pokruszonym białym serem

Kardamonovy
QUINOA Z WARZYWAMI W SOKU POMIDOROWYM. Właściwości odżywcze. 134

przykryciem, aby napęczniała ale nie była rozgotowana. Ja pod koniec gotowania dodaję troszeczkę soli ale nie jest to konieczne. No i co, obiad gotowy, a jeśli zostanie komosy i warzyw, a nie lubicie jeść 2 razy tego samego, zblendujcie sobie wszystko razem, dodajcie zagęszczacza w postaci np. poppingu z amarantusa i macie smarowidło do pieczywa na śniadanie ALBO zblendujcie wszystko(...)zupę-krem na kolację :) Obiecuję więcej wpisów z komosą w roli głównej, na pewno będzie jeszcze o quinoa czerwonej i czarnej , obserwujcie! P.s. Podobne danie ale z soczewicą i kaszą gryczaną znajdziecie na blogu  tutaj

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kurczak w sosie z kaszą jęczmienną 113

Przedstawiam dzisiaj przepis na kurczaka z kaszą jęczmienną, który często gości na moim stole w weekendy. Podaję do takiego zestawu surówkę z tartej marchewki, którą skrapiam

Moja smaczna kuchnia
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 115

dietę. Mąki gryczane, ryżowe, kukurydziane spotkać można niemal wszędzie. W dobrych sklepach znajdziemy perełki – mąkę jaglaną, sojową, konopną, orzechową, migdałową, amarantusową czy z tapioki . Każda ma inne, cenne właściwości. I choć mąk tych nie zawsze można użyć zamiennie z tradycyjną mąką, to jednak w dobie internetu znajdziemy miliony przepisów na ich wykorzystanie. Retro-warzywa i strączki Warzywa w wielu(...)wszystkiego – ze względu na otwarte rynki jest coraz szerszy. Nasza (swojska) kasza i nuta orientu Gdy byłam dzieckiem byłam niemal przekonana, że do porządnego obiadu potrzebne są ziemniaki. Teraz do łask – jako element obiadowy, ale nie tylko – wracają odżywcze kasze . Kiedyś najpopularniejsze: kasza gryczana i jęczmienna perłowa są nadal mile widziane. Zaczęto jednak dużo mocniej doceniać cenne

Poezja smaku
Papryki faszerowane kaszą gryczaną i kalafiorem 116

jalapeno lub inne chili pasta tahini sól pieprz suszony czosnek ok. 2 łyżki oleju Usunąć gniazda nasienne z chili. Pokroić papryczkę na drobno. Wymieszać ze sobą kalafior, chili i kaszę gryczaną. Doprawić farsz do smaku solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Odkroić z papryk "kapelusze", czyli górę papryki z ogonkiem. Łyżeczką wyżłobić gniazda nasienne. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać(...)tahini. Przykrywać papryki "kapeluszami". Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni C przez ok. 20-30 minut.    ------------- Podobne: Pomidory faszerowane ryżem Papryki faszerowane pęczakiem Papryki faszerowane warzywami

Weekendy w domu i ogrodzie
Indyk pieczony, peklowany i faszerowany kaszą gryczaną 154

gryczanej  4 gałązki selera naciowego 1 łyżka oleju sól świeżo zmielony czarny pieprz ok 1/2 l bulionu grzybowego ( lub wody po  namoczonych grzybach ) Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju, dodać wątróbkę i pokrojone w ćwiartki jabłka oraz pokrojony w plasterki seler. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Usmażoną wątróbkę drobno pokroić i dodać do ugotowanej kaszy. Wszystkie(...)składniki ze sobą połączyć i podlewać wodą z grzybów. PIECZENIE: 3-4 marchewki 2 pietruszki 1/2 szklanki wody Warzywa obrać i pokroić w mniejsze kawałki.  Ułożyć w naczyniu, w którym będzie piekł się indyk. Wlać na dno wodę. Na nich ułożyć ptaka. Piekarnik nagrzać do 200*C i włożyć do niego indyka ułożonego piersiami do góry. Piec

Jemy Pijemy
A'LA KEBAB NA TALERZU 138

Ciepłe dni, grill, kebaby, frytki, kiełbaski itp. same pokusy  :D  a że człowiek na redukcji i nie może, to musi improwizować i zaspokoić swoje

Zdrowie i pysznie na talerzu
ŻEBERKA W JARZYNACH Z PIEKARNIKA 121

jakiegoś czasu miałam ochotę na żeberka. Postanowiłam wykorzystać już ostatnie zapasy mięsa,ugotowałam niepaloną kaszę gryczaną i powstał pyszny obiad. Zapraszam do spróbowania,z pewnością nie pożałujecie. Składniki: 1 kg żeberek czosnek sól,pieprz  ostra papryka ( u mnie wędzona) 2 cebule 2 marchewki  1 pietruszka  kawałek selera  ziele angielskie,liść laurowy  2 szklanki rosołu Żeberka(...)czosnku oraz ostrą papryką. Odstawić na noc  bądź parę godzin do lodówki. Następnie podsmażyć na smalcu na złoty kolor. Przełożyć do brytfanki.  Cebulę pokroić w kostkę,pozostałe warzywa oczyścić i zetrzeć na grubej tarce. Wszystkie warzywa podsmażyć na patelni ,dodać 3 liście laurowe, parę sztuk ziela angielskiego, doprawić solą,pieprzem oraz dwoma ząbkami czosnku - wyłożyć gorące na żeberka

Niespełnione zdolności kulinarne
Restauracja Cyrano de Bergerac 144

Krem z łososia z żabimi udkami Przepyszna zupa. Chyba po raz pierwszy jadłam zupę rybną. Tak samo pierwszy raz próbowałam obgotowanego żabiego udka. Zaskakujące smaki. Consommé z kaczką i warzywami Bardzo intensywny smak. Aromatyczny bulion, bardzo dobrze przyprawiony. Okazuje się, że makaron czy ziemniaki są zbędne. Szok. Perliczka z kasztanami, purée z dyni i sos lawendowy Sami zobaczcie jak prezentuje(...)się świece. Wiadomo... Nastrój i pyszne jedzenie są najważniejsze :) Nie muszę chyba dodawać, że danie jest niezwykle interesujące w smaku. Wykorzystanie dyni obłędne. Polędwiczki z Dzika z Rydzami i Kaszą Gryczaną Danie, które zamówiłam. Absolutna bomba. Najlepiej podany dzik jakiego kiedykolwiek jadłam. Rydze, buraczki, sos na bazie wina i kasza komponują się idealnie z mięsem. Pomimo, że danie wygląda

Karola gotuje
Rozmarynowe placuszki z kaszy gryczanej 131

gryczanej Potrzebujesz: 3/4 szklanki suchej kaszy gryczanej 1/2 papryki 1/2 średniej cebuli 2 łyżki szczypiorku lub dymki 2 jajka 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka mąki kukurydzianej 25-30g tartego parmezanu/ grana padano/ regio piatto 1 gałązka świeżego rozmarynu 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu sól pieprz olej do smażenia Sposób przyrządzenia: 1. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu, odparuj(...)odstaw do przestygnięcia. 2. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kosteczkę, czosnek przeciśnij przez praskę. 3. W dużej misce roztrzep jajka, dodaj posiekane warzywa, ser, mąkę, zioła i przyprawy- wymieszaj dokładnie. 4. Dodaj do miski kaszę i wymieszaj do równomiernego połączenia się wszystkich składników. 5. Łyżką wykładaj placuszki na rozgrzany olej i smaż z obu stron na złocisto. Smacznego! Rosemary

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Chyba winna Wam jestem podsumowanie... z jajem? 217

musem karobowym (Kuchenne szaleństwa) Omlet z pomidorami i wędzonym łososiem (peanutbuttermonster) Omlet owsiany z lnem, sezamem i owocami (peanutbuttermonster) Śniadaniowy omlet z warzywami (Misiu Lubi Zjeść)  Omlet gryczany z brokułami (Lawendowy Poranek) Owsiany omlet jogurtowy z twarożkiem kakaowo-bananowym (Zdrowie na języku) Omlet z pomidorami i parmezanem (Milion Smaków) Omlet z cukinią(...)jajka sadzone po izraelsku (Emaliowany Czajnik)Jajko sadzone idealne (Widelce)SADZONE LOVE (It's My Little Yummy)Polenta z jajkiem sadzonym (Red and Pale)Chrupiąca kasza jaglana, jajka sadzone (rybka bezglutenowa)Zaziarenkowane jajo (Z kuchni do kuchni)Jajko w papryce (Jagodziana Coffee)Grzanka z awokado z przepiórczym jajkiem sadzonym (definicja smaku)Kanapka

bastalena
Pikantny Gulasz Węgierski 173

marchewka 1 korzeń pietruszki zielony groszek (opcjonalnie) ok 500 ml wody   słodka papryka, papryka chili, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, zioła prowansalskie, sól, pieprz olej dodatki: kasza gryczana, kasza jęczmienna, lub kto co lubi Mięso wieprzowe i wołowe pokroić w kosteczkę. Usmażyć na oleju aż odparuje woda i mięso ładnie się zrumieni. Zrumienione mięso zalać gotującą się wody. Dodać(...)gotującego się mięsa. Dusić pod przykryciem ok 1 godziny. Marchewkę, pietruszkę obieramy i kroimy w niewielka kosteczkę. Paprykę i cukinię myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę.   Warzywa dodać do gulaszu, dodać pomidory z puszki i całość gotować pod przykryciem ok 1 godziny.     Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, majerankiem Całość gotować jeszcze następne

MarciochaKucharzy

Proponowane wyszukiwania