kosteczkę. Cebulę również drobno posiekaj. Pokrojone warzywa oraz fasolkę dodaj do mięsa i smaż przez kilka minut. Dodaj 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, szczyptę kminku, sól oraz pieprz. Wszystko wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 20-25 minut. W międzyczasie ugotuj kaszę. Spróbuj także: Dietetyczny gulasz z indyka indyk papryka kasza gryczana Ryż z łososiem i brokułami gotowany
Fit&Fast KitchenByła już czekoladowa granola z kaszy gryczanej , więc teraz czas na najpopularniejszą kaszę, jaką jest oczywiście kasza jaglana. U mnie gości na śniadanie przynajmniej 5 razy w tygodniu. Zazwyczaj jadam ją jako zwykłą jaglankę, robioną na szybko z tego co akurat jest pod ręką, a jeśli mam troszkę więcej czasu, np. na krojenie warzyw, to robię z niej jaglanicę . Moja
BlendmanJest kasza, jest mięso i jest warzywo. Czego chcieć więcej? Może bonusa w postaci sosu jogurtowego z ulubionym przeze mnie parmezanem :) O, tak! Nigdy nie trafiłam na bakłażana, który sprawiłby mi gorzką niespodziankę (w przeciwieństwie do cytryny ;)). Dlatego najczęściej nie stosuję zabiegów, mających pozbawić go wspomnianej goryczki. Kiedy przygotowuję posiłek z kaszą gryczaną zawsze wybieram niepaloną
zadanie-gotowanieSkładniki: 2 dynie makaronowe lub piżmowe garść suszonych grzybów (namoczonych przez noc w wodzie) 10 dag ostrego salami (najlepiej paprykowe) 1 duża czerwona cebula słoik
Pobite gary BarbaryPomimo zimowej aury w mojej głowie mam same pomysły na dania, które świetnie wpisują się w wiosenny klimat. Tak też było dzisiaj rano, kontynuujemy temat kaszy
Moja smaczna kuchniaczyli oznacza to, że jeśli nasz pierwszy posiłek zjedliśmy o g. 8-mej, ostatni powinien być zjedzony najpóźniej do g. 20-tej. Wprowadzane są tu między innymi zielone warzywa liściaste kapustne, tłuszcze, jajka, grzyby i kokosowy nabiał. Faza druga 1800 kcal lub zgodnie z zapotrzebowaniem. Ilość przyswajalnych węglowodanów netto 30-50 g dziennie Faza ta ma na celu(...)fazie wprowadzane jest ekologiczne mięso, nie zaleca się jednak jedzenia gotowych produktów, takich jak szynki, parówki czy kiełbasy. Możemy też jeść kasze pełnoziarniste. Są one dobrym źródłem węglowodanów, natomiast warto wybierać te bezglutenowe, na przykład kaszę gryczaną, jaglaną, owsianą czy też ryż. Kasze powinny być niepalone. Powoli wprowadzamy mleko i produkty mleczne, najlepiej pełnotłuste, ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku
Kulinarne przygody Gatitydodałam pozostałe warzywa. Przełożyłam mięso do warzyw i zalałam wrzątkiem tak, aby przykryć wszystkie składniki. Wszystko wymieszałam Dodałam posiekane świeże zioła Gotowałam jeszcze 1 godzinę. Na 20 minut przed końcem gotowania doprawiłam do smaku wszystkimi przyprawami, poza solą. Nigdy nie solę wołowiny podczas gotowania, żeby mięso nie było twarde. Można podać z kaszą gryczaną lub ryżem Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comczyli sezonowe owoce i warzywa. Pokazuje nam ile mamy zdrowych skarbów takich jak soczewica, fasola, które są znakomitymi źródłami białka, migdały i orzechy, które zawierają dużo magnezu, kasza jaglana, peruwiańska kasza quinoa, która zawiera wszystkie niezbędna aminokwasy. Miód, który ma wiele właściwości leczniczych. Jest ich o wiele więcej, bo mamy zioła, czosnek, żurawinę, kasze gryczaną i jęczmienny pęczak. Autorka zachęca
kruche babeczkifigami i camembertem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Koktajl z rukoli, banana i gruszki Składniki: 400 g jogurtu naturalnego 1 banan 1 świeża gruszka 2 garście rukoli cukier, miód do smaku(...)mniejsze kawałki razem z bananem. Wkładamy do naczynia z jogurtem. Na wierzchu układamy rukolę. Miksujemy, a na koniec dodajemy do smaku cukier lub miód. Jeśli lubimy wyczuwalne drobinki warzyw i owoców, nie miksujemy na całkowicie gładki napój. Podajemy zaraz po przygotowaniu
Moja smaczna kuchniajaglana - najstarsza z kasz. Jest lekkostrawna, nie uczula i nie zawiera glutenu, co jest istotne dla osób z celiakią, a także cierpiącym na niedokrwistość. Pod względem wartości odżywczych dorównuje kaszy gryczanej. Posiada najwięcej witamin z grupy B, a także żelazo i miedź. Szczególną uwagę powinny na nią zwrócić osoby pracujące intensywnie umysłowo. Dostarcza ona bowiem witaminy E i lecytyny, która(...)pamięć i koncentrację, a ponadto reguluje poziom cholesterolu we krwi. Jaglanka posiada także krzemionkę, przez co ma zbawienny wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci. Brokuły - jedne z najzdrowszych warzyw na świecie. Wykazują właściwości antynowotworowe dzięki zawartości sulforafanu - silnego przeciwutleniacza, który blokuje powstawanie nowotworowych mutacji DNA oraz ułatwia likwidację komórek tworzącego się nowotworu. Najlepiej gotować je na parze, wtedy zachowują
Kuchnia ElliePamiętajmy, że sekret udanego miksowania tkwi w różnorodności, dzięki temu unikniemy nudy, a jednocześnie zaspokoimy różne potrzeby naszego organizmu. Poza tym wcale nie ma konieczności obierania wszystkich owoców i warzyw, tam gdzie możemy sobie pozwolić, zostawmy skórkę, która zawiera bardzo dużo błonnika i cennych wartości odżywczych. Pamiętajmy tylko, żeby dokładnie je umyć… ZAWSZE… niezależnie od tego(...)obierać czy nie. 2) Aby koktajl był pożywny i sycący, należy także zadbać o odpowiednia porcję zdrowych węglowodanów dodając np. moje ulubione płatki owsiane, ale mogą być także gryczane, orkiszowe, różne kasze m.in, jaglana, komosa ryżowa czy otręby. Dobre węglowodany zapewnią nam solidną dawkę energii na cały dzień. 3) Równie istotny jak poprzednie jest produkt białkowy, może być nim jogurt
Fitsweet.mepestki dyni karob ziarno amarantusa mak biała fasola czerwona soczewica pistacje orzechy nerkowca natka pietruszki sezam kasza jaglana groch płatki owsiane płatki jęczmienne suszone morele figi komosa ryżowa szpinak kasza gryczana buraki jarmuż drożdże żółtko jaja Bogate w żelazo są też przyprawy takie jak: tymianek, majeranek, curry oraz lubczyk. Natomiast potocznie uważane za dobre źródła żelaza kakao oraz szpinak, okazują(...)cytrusowymi, jagodami, kiwi, papryką, ziemniakami itd. Ale także fruktoza z owoców i soków owocowych oraz białka mięsa i ryb. Podsumowując zatem bogatym źródłem żelaza jest czerwone mięso, zielone warzywa, nasiona, kasze oraz suszone owoce. Żeby żelazo lepiej się wchłaniało dania skrapiamy sokiem z cytryny, albo zagryzamy pomarańczką, a popijamy najlepiej zwykłą wodą :) Dla mam natomiast polecam gorąco lekturę artykułu
Przepysznik - BLW i nie tylkokoniec, bo w Warzywach, roślinach strączkowych i kaszach są i mazurska babka ziemniaczana, i młoda kapusta z boczkiem, i bób z masłem szałwiowym. W moim ulubionym rozdziale Kluski i pierogi pojawiły się pierogi ruskie, knedle ze śliwkami i paszteciki z mięsem i orzechami piniowymi. Do Zakąsek trafiły śledzie z oliwą i cynamonem, gryczane bliny z kawiorem z bakłażana, pasztet
GRUBY WAŁEKsię ciepło, pojawiły się sezonowe warzywa i aż zal nie wykorzystać ich do przygotowania pięknych pudelek z jedzonkiem do pracy. Mam nadzieje, ze spodoba się Wam moja dzisiejsza propozycja ;) Zapraszam! Śniadanie : Sałatka z jajka z tuńczykiem, cebulką, pomidorkami, ogorkami i oliwkami z majonezem z dodatkiem ostrego sosu chilli - sriracha (inspiracja Filozofia Smaku ). Lunch : Kasza gryczana ze szparagami i sosem sojowym
Codzienne GotowanieOd czasu do czasu, zwłaszcza w niedzielę, lubię zjeść mięso na obiad. Poza kurczakiem, przygotowuję schab w aromatycznym sosie z dodatkiem buraczków czy modrej kapusty. W
Moja smaczna kuchnia