Składniki:300 gram szynki wieprzowejsólpieprz2 łyżki musztardyłyżka majeranku 100 gram kaszy gryczanej1 gruszka1 pigwa1/2 dużego mango1/2 papryki czerwonej1/2 papryki żółtej rukolasok z połowy limonkiłyżka
Mango Papajachwilę dusić na niewielkim ogniu,następnie dorzucić cukinię i szparagi- dusić,aż uzyskamy pożądaną miękkość warzyw. Pod koniec warzywa doprawić solą,pieprzem oraz 3 ząbkami czosnku.Dodać 1 łyżkę śmietany - całość dobrze wymieszać.Chwilkę dusić. Polędwiczki podałam z niepaloną kaszą gryczaną ugotowaną na sypko - najlepszy i najpyszniejszy zestaw
Niespełnione zdolności kulinarneKuskus z warzywami to pomysł na szybki, zdrowy i lekki dodatek do obiadu. Kasza przygotowana w ten sposób może stanowić samodzielne danie obiadowe. Ostatnio staram się jeść więcej kasz – jaglanej, gryczanej czy też kuskus, ponieważ zawierają cenne witaminy, minerały jak i błonnik. Jeżeli macie ochotę na słodkie danie z użyciem kaszy to zachęcam do przygotowania kukurydzianego musu truskawkowego . Składniki(...)dodać 1 łyżkę oleju. Całość przemieszać. Wsypać suchą kaszę kuskus. Delikatnie wymieszać i odstawić na co najmniej 5 minut (najlepiej naczynie czymś przykryć). W międzyczasie cukinię umyć i pokroić w półplasterki. Cebulę drobno posiekać. Marchewki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę i marchewkę. Gdy warzywa zmiękną to dodać cukinię. Całość posolić, popieprzyć i smażyć na średnim
Ugotowaćidealne na dietetyczny obiad. Składniki: 6 patisonów (ja zrobiłam 2 patisony, 2 cukinie i 2 papryki) 60 dkg mięsa mielonego z piersi kurczaka 10 dkg pieczarek woreczek kaszy pęczak woreczek kaszy gryczanej papryka czerwona papryka żółta cebula 1/2 puszki kukurydzy 1/2 szklanki bulionu przyprawy: mieszanka do kurczaka, papryka słodka, majeranek, sos sojowy, sól, zioła prowansalskie Wykonanie: W patisonach odciąć(...)wodę i ugotować kaszę pęczak przez 20 minut. Do tego włożyć woreczek kaszy gryczanej i gotować kolejne 15 minut. Wyjąć kaszę, odsączyć i ostudzić. Drobno pokroić paprykę, cebulę, grubiej pieczarki i wszystko obsmażyć na łyżce oleju. Ostudzić. W dużej misce wymieszać surowe mięso, kaszę, podsmażone warzywa i drobno posiekany miąższ z patisonów. Doprawić do smaku przyprawami i zalać bulionem. Dokładnie
Mama z miastaZapraszamy na pyszny i zdrowy obiad czyli indyka z batatami, fasolką szparagową i kaszą gryczaną :) Bataty nadają daniu słodkawy smak, który nieźle komponuje się z rozgrzewającym
Kuchenne Wariacjebiałych cienkich kiełbasek 1 czerwona papryka 1 cebula 1 por sól pieprz papryka 1 szkl kaszy gryczanej 2 szkl wody suszona papryka suszone ogórki sól pieprz 1 łyżka smalcu ze skwarkami Kaszę wsypać do wody, dodać przyprawy i tłuszcz , gotować aż wchłonie całą wodę. Przykryć i pozostawić na ok pół godziny. Kiełbaski przekroić wzdłuż na pół , zwinąć w ślimaczki(...)spiąć szpikulcem lub wykałaczką. na patelnie rozgrzać tłuszcz, włożyć pokrojoną cebulę i po chwili dodać paprykę pokrojoną w kostkę i pora również rozdrobnionego. Podsmażyć na drugiej patelni kiełbaski. Warzywa poddusić ok 10 min, podlać odrobiną rosołu. Na warzywach ułożyć kiełbaski i smażyć aż odparuje nadmiar płynu. Podawać porcje kaszy razem z kiełbaskami i warzywami
Gotowanie jest łatwezupa z trzema rodzajami kaszy, warzywami, grzybami i mnóstwem przypraw i ziół. Smacznego! Składniki: 3 łyżki masła 3 łyżki oleju 1 większa marchew 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 1 mały kawałek białej kapusty 2-3 ziemniaki 1 większa cebula 2-3 ząbki czosnku 4-5 łyżek kaszy jaglanej 4-5 łyżek kaszy gryczanej 4-5 łyżek kaszy jęczmiennej drobnoziarnistej
Qlinarnie i Qlinarniedodać ketchup, suszone pomidory, paprykę słodką, przyprawę do gulaszu i pod przykryciem gotować do momentu aż ziemniaki i warzywa będą miękkie od czasu do czasu mieszając. Jeśli będzie zbyt mało płynu dolać bulionu. Doprawić do smaku. Podawać gorące z pieczywem, kaszą gryczaną lub ryżem
Ala piecze i gotujeciągu tygodnia. W weekendy staram się bardziej zaszaleć, a na co dzień lubię przyrządzić kaszę z warzywami i dodatkiem jakiegoś sera. Czy to pokruszona feta czy grillowany ser halloumi…nieważne. Ma być szybko, zdrowo i smacznie :) pół szklanki kaszy gryczanej pół szklanki passaty pomidorowej pół papryczki chili 220 g sera halloumi łyżeczka oliwy pęczek szparagów szczypta
Mienta blogmniejsze kawałki, posypujemy majerankiem i delikatnie oprószamy mąką. Na patelni rozgrzać masło, usmażyć wątróbkę. Do miski włożyć ugotowane warzywa, cebulę z papryką i groszkiem, oraz naszą wątróbkę. Wszystko doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na koniec posypać zieloną pietruszką. Podawać z kaszą gryczaną. Smacznego
magiczna kuchnia Kasitrzyma i nie zamierza odpuścić. Dlatego pozostaję w klimacie potraw rozgrzewających, z dodatkiem aromatycznych przypraw, które podwyższają ciepłotę organizmu. Potrawkę możemy podać z ryżem lub dowolną kaszą (u mnie kasza gryczana, której ze względu na smak i zapach nie jadałam nigdy, aż do pewnego szkolenia - o tym tutaj ; gotuję ją z zielem angielskim i liśćmi laurowymi oraz dodaję inne aromatyczne(...)Przygotować warzywa: cebulę pokroić w piórka, marchew za pomocą skrobaczki do warzyw w cieniutkie paseczki jak makaron tagliatelle, paprykę w cienkie paski, fasolkę szparagową pokroić w połówki lub mniejsze kawałki. Płuczemy wybraną kaszę lub ryż w kilku wodach. Dolewamy 2 razy większą objętość wody (u mnie to kasza gryczana, do której dorzucam 3 kulki ziela angielskiego i 2 liście laurowe
Weekendy w domu i ogrodzienaszym organizmie polecam Wam dzisiejszy Filolożkowy Zestaw Obiadowy II . W naszym Kuchennym Menu pojawiło się: Warzywne Leczo - gotowane wg Pięciu Przemian (dlatego tak ważna jest tu kolejność dodawanych składników) Kasza Gryczana , czyli wersja dla wegetarian. Mięsożercy mogą dołożyć do tego Kotlet z piersi kurczaka . Pożywne, ciepłe i zdrowe . Zainspirujcie się i.....do Kuchni!:) Filolożkowy Zestaw Obiadowy II Warzywne Leczo Składniki(...)Doprawiamy do majerankiem, tymiankiem, cząbrem. 6. Dorzucamy pieczarki i marchewkę. Doprawiamy kminkiem. Gdyby warzywa okazały się niedostatecznie przyprawione, dodajemy przyprawy w kolejności: pieprz ziołowy, pieprz czarny, kolendra, sól, vegeta, szczypta bazylii lub zimna woda, majeranek, tymianek, cząber, kminek. Dusimy całość pod przykryciem 15-20 minut. Kasza gryczana - gotujemy ją wg przepisu na opakowaniu. Kotlet z piersi kurczaka 2 piersi
Kuchnia smakówPrzepis ten możemy traktować jako samodzielne danie, bądź podawać do kasz, pieczonych ziemniaków czy kopytek. Ja podałam z kaszą gryczaną i przyznam, że znakomicie się smakowo komponuje. Koniecznie spróbujcie! Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)zmiękną. Na osobnej patelni smażymy wołowinę do zrumienienia. Dodajemy do rondla z warzywami i wlewamy zmiksowane pomidory z puszki. Doprawiamy jarzynką, solą i pieprzem. Jeżeli jesteśmy w posiadaniu zieleniny, np. pietruszki, koperku czy czosnku niedźwiedziego, to jak najbardziej proszę obficie posypać. Podajemy z kaszą, np. gryczaną i dowolnymi dodatkami
Kulinarne przemysleniasklepach w poszukiwaniu kuskusu, bulguru, ryżu arborio i pszenicy farro. Świetnie sprawdzą się nasze rodzime kasze - gryczana, pęczak i jęczmienna w towarzystwie pełnoziarnistego chleba . Dadzą Wam dużo energii, zapewnią sytość na długo i uzupełnią dietę w cenne witaminy i składniki mineralne. 2. Warzywa i owoce - sezonowe i lokalne. Warzywa i owoce, obok produktów zbożowych, stanowią podstawę diety śródziemnomorskiej(...)jest nam zimno, nie jesteśmy zmęczeni. Oto nasze rady: zamiast sałatek przygotujcie z warzyw dania na ciepło połączcie je z produktami zbożowymi i roślinami strączkowymi, dzięki czemu będą bardziej sycące świetnie sprawdzą się zupy-kremy, warzywa pieczone, gulasze warzywne w sosie pomidorowym, pilawy, risotto, warzywa faszerowane nie zapomnijcie dodać do potraw rozgrzewających przypraw, np. chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu
Chilli Czosnek i Oliwa