Gryczane kaszotto z dynią Potrzebujesz: 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 listek laurowy 3 łyżki oleju rzepakowego 500g obranej i pozbawionej nasion dyni 1 sporą gałązkę rozmarynu 200g prażonej kaszy gryczanej (1 szklanka) 500ml bulionu warzywnego (2 szklanki) sól pieprz podsmażona kiełbaska/ boczek (opcjonalnie) posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: 1. Cebule pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju(...)przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane igiełki rozmarynu. 3. Dynię pokrój w większą kostkę i dodaj do cebuli razem z listkiem laurowym - podsmażaj razem ok. 10min. 4. Do warzyw wsyp suchą kaszę i delikatnie przemieszaj. 5. Partiami (np: po pół szklanki) dolewaj do kaszy i warzyw bulion. Przy każdym dolaniu bulionu przemieszaj całość, przykryj pokrywką i odczekaj, aż kasza wypije
Kuchnia w Słońcu Skąpanalunch. Można śmiało przygotować je dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy Kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami Do przygotowania kaszotto będziecie potrzebować: 300 g kaszy gryczanej niepalonej 400 g pieczarek 1 dużego pomidora lub 2 małych 1 małej cebuli (u mnie cebula fioletowa) 2 ząbków czosnku 1/2 puszki kukurydzy 750 ml wywaru warzywnego lub bulionu(...)koniec dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę oraz przyprawy i jeszcze przez moment dusimy. 9. Gdy kaszotto będzie gotowe, posypujemy je prażonym słonecznikiem. I to wszystko. Nasze kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami jest już gotowe! Teraz wystarczy je tylko podać i rozkoszować się jego smakiem Mieliście kiedyś okazję jeść kaszotto? Lubicie tego typu dania? A może wolicie
Okiem Blondynki by McBlondilunch. Można śmiało przygotować je dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy Kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami Do przygotowania kaszotto będziecie potrzebować: 300 g kaszy gryczanej niepalonej 400 g pieczarek 1 dużego pomidora lub 2 małych 1 małej cebuli (u mnie cebula fioletowa) 2 ząbków czosnku 1/2 puszki kukurydzy 750 ml wywaru warzywnego lub bulionu(...)koniec dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę oraz przyprawy i jeszcze przez moment dusimy. 9. Gdy kaszotto będzie gotowe, posypujemy je prażonym słonecznikiem. I to wszystko. Nasze kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami jest już gotowe! Teraz wystarczy je tylko podać i rozkoszować się jego smakiem Mieliście kiedyś okazję jeść kaszotto? Lubicie tego typu dania? A może wolicie
Okiem Blondynki by McBlondioparciu o nią potraw przy chorobie hashimoto, czy diecie bezglutenowej. Kasza gryczana jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, błonnika, kwasu foliowego i aminokwasów. Poprawia pracę jelit i metabolizm, a także korzystnie wpływa na układ krążenia, czyli ta kasza to samo zdrowie. Zapraszam do przygotowania gryczotta z warzywami i kurczakiem (może być indyk). To proste, szybkie i zdrowe danie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikrazem około 15-20 minut. Kalarepka powinna zostać jeszcze lekko chrupka, reszta warzyw mocno zmięknie. Dodajemy posiekany szczypior i kolendrę lub paprykę, mrożony groszek. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Curry podajemy z ryżem, z makaronem z tapioki, z gryczanym makaronem Soba lub z dowolną kaszą. W każdym wypadku jest pyszne J Pastę Kanokwan – oryginalną, produkowaną i pakowaną
Karo in the Kitchenrzodkiewki, 1 mały ogórek zielony, szczypiorek Sposób przygotowania Fasole i kaszę gryczaną ugotować osobno w osolonej wodzie, a po ostudzeniu zmielić na jednolitą masę. Płatki owsiane zalać wrzątkiem i po 5 minutach odcedzić z nadmiaru wody. Drobno posiekaną cebulę i czosnek zrumienić na oliwie, dodać warzywa utarte na tarce o grubych oczkach, udusić do miękkości. Wszystkie składniki pasztetu wymieszać
Jadło i czytadłowywarze z warzyw lub mięsa z dodatkiem kaszy bądź ryżu. krupnik U mnie w domu mama zawsze gotowała tę zupę na żeberkach. Przejełam ten zwyczaj i gotuję tak samo. Nie używałam jeszcze innego rodzaju mięsa jako bazy wywaru. Na pewno fajnie sprawdzi sie wieprzowina czy też kurczak. Moją zupę krupnik zasypuję kaszą jęczmienną. Próbowałam raz kaszy gryczanej. Nadała ona zupie(...)laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 5 dkg kaszy jęczmiennej 3 duże ziemniaki 1/2 łyżeczki suszonego estragonu 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka soli pęczek natki pietruszki krupnik Przygotowanie. Mięso opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Gotować 30 minut na małym ogniu od momentu zagotowania. Po 30 minutach dodać pokrojone w kostkę warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, estragon, pieprz oraz
mecooksnutą. Swoją przyjemną konsystencję i kolor zawdzięcza natomiast śmietanie i żółtkom. W kuchni podkarpackiej można spotkać wiele odmian kwasówki. Kwasówka grzybowa jest postna. Przygotowuje się ją na wywarze z warzyw i grzybów. W wielu domach jest obowiązkowym daniem wigilijnym, ale gotuje się ją nie tylko od święta. Równie popularne są kwasówki na bazie wywarów z mięsa drobiowego lub wołowego. Bieszczadzka(...)kiszonej kapusty i z suszonymi grzybami, ale zabielana jest śmietaną z mąką. Kwasówkę podajemy solo, lub z gotowanymi ziemniakami. W różnych regionach podawana bywa też z innymi dodatkami, np. kaszą gryczaną, łazankami, albo soczewicą. Moja kwasówka grzybowa pochodzi z podkarpackiego rejonu zwanego „Dorzeczem Wisłoka”, który tworzą gminy Zarszyn, Rymanów, Bukowsko i Besko. Przepis można znaleźć w publikacji „Smaki Dorzecza Wisłoka
Trzeci talerzBardzo często na obiad przyrządzam sobie warzywa z różnymi kaszami. Tym razem przygotowałam kaszę z cukinią, brokułem i zielonym groszkiem. Danie jest smaczne i sycące, doskonale smakuje na ciepło jak i na zimno więc spokojnie możemy zabrać je do pracy. Składniki: 100 gram kaszy gryczanej Targroch 1 różyczka brokuła 2 małe cukinie 1 cebula Pół puszki groszku zielonego Olej kokosowy
Bajeczna KuchniaBardzo dobra i zdrowa kasza, wytworzona z obłuskanych nasion gryki. Nie zawiera glutenu, ale zawiera białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik :) Jeżeli kasza, to gulasz :) Jak gulasz
chleba naszegoprzepyszne, chrupiące CHIPSY! Suszenie w temperaturze do 43 stopni powoduje, że warzywo zachowuje wszystkie walory odżywcze. Takie chipsy to pełnowartościowy pokarm za sprawą, wychwalanego już tu jarmużu, i dodatków: buraka, słonecznika, gryki. Samo zdrowie. Polecam! S kładniki na 5 tacek dehydratora: 800 g jarmużu, 150 g kaszy gryczanej niepalonej, 150 g łuskanych nasion słonecznika, 1 burak
Jeść, by żyć w zdrowiuteż bardzo zachwalała to zwykłe, proste danie z kaszy, soczewicy i warzyw! Potrawkę miałam mieć na kilka dni a zniknęła w jeden! Na prawdę bardzo bardzo smaczna! Nie spodziewałam się aż takiego efektu smakowego. Niby nic, a jednak takie pyszne! :) Polecam! Składniki (3 porcje): 100 g kaszy gryczanej niepalonej 100 g soczewicy zielonej 1/2 średniej cukinii 1 duża marchewka
Zdrowie na języku :Pkaszą jaglaną Czwartek: Super prosta iracka zupa z soczewicy z pulpetami Piątek: Super szybki makaron z mąki gryczanej Pobierz menu na tydzień Łączny koszt dla 2 osób: ok. 140 zł Pobierz listę zakupów Niedziela: Kurczak w rozmarynie pieczony na ziemniakach To szybki obiad, który robi się sam. Trzeba tylko zamarynować kurczaka w aromatycznej i bardzo prostej marynacie, wyłożyć na warzywa(...)zrobiony z… pieczonego kalafiora, który smakuje naprawdę genialnie! Szef kuchni, który wymyślił ten przepis w 3 lata zrzucił 70 kg. Zobacz przepis. Środa: Pieczona cieciorka z wołowiną i kaszą jaglaną Proste dania orientalne – pieczona cieciorka z wołowiną Trudno uwierzyć, że z dwóch składników można zrobić tak niesamowicie sycące i aromatyczne danie. Do tego gotowe w pół godziny. Jest
Niedzielny kucharzzdrowymi warzywami. Możecie posypać danie innym serem, np. parmezanem, pokruszoną fetą lub twarożkiem. Obowiązkowo także coś zielonego - natka, rukola, roszponka, posiekany szpinak czy jarmuż. Kasze są doskonałym źródłem niezbędnych dla zdrowia składników spożywczych, takich jak skrobia, błonnik pokarmowy, witaminy, żelazo, magnez. Najwięcej składników odżywczych zawiera nieoczyszczony ryż oraz mąki i kasze z pełnego przemiału. Kleiki z kaszki manny, kaszy jęczmiennej(...)dróg żółciowych i regenerują wątrobę. Płatki owsiane pomagają w leczeniu depresji. Kasza jęczmienna cechuje się wysoką zawartością błonnika. Odpowiednio przyrządzona może być składnikiem diety przy otyłości i uporczywych zaparciach, jest wskazana dla anemików. Pęczak to gruba kasza jęczmienna, zawierająca dużo białek i aminokwasów. Jak gotujemy kaszę jęczmienną, gryczaną, pęczak? - na 1 szklankę kaszy jęczmiennej (perłowej, mazurskiej), jaglanej - 2,5 szklanki
Zasmakuj Kuchnikalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez, chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak, makaron razowy. Słodycze - torty, serniki, ciasta z kremami, ciasta
Codzienne Gotowanie