Źródło występowania: nasiona słonecznika,orzechy pistacjowe, migdały, fasola, groch, kasza jaglana i gryczana, szynka, chleb żytni, ryba, ryż brązowy. Witamina B2 Właściwości:bierze udział w przemianie w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek w energię. Dzienne zapotrzebowanie: 1.3- 1.6 mg Źródło występowania: wątroba, ciemnozielone warzywa, mleko, sery, grzyby, makrela, łosoś, soja, groch, jogurty i kefiry. Witamina B6 Właściwości:bierze udział
Fit & Healthy Lifelubimy, więc musi być dobre :) Potrzebujemy: - soczewicę czerwoną - warzywa najzwyklejsze - 3-4 marchewki (zależy jakie duże), pietruszka korzeń + natka, 1 mały seler albo pół dużego, cebula - przyprawy - pieprz, curry (można jeszcze dać dodatkowy imbir, bo chociaż wchodzi w skład mieszanki curry, to nie jest tak wyrazisty w niej) - kaszę - u mnie gryczana niepalona ale może być i palona albo(...)krew); witaminy z grupy B Najlepiej oczywiście znowu jeść kiełki, jeśli tylko ktoś lubi... Jeśli nie - GOTUJEMY :) Zaczynamy od wstawienia kaszy - o gotowaniu kaszy bez przypalania pisałam TUTAJ (pod zdjęciem czerwonej fasoli zaczyna się opis :) ). Obieramy wszystkie warzywa, rozgrzewamy suchą patelnię, ustawiamy na najmniejszym ogniu i tak: - marchew ścieramy na tarce (na dużych oczkach) i wrzucamy na patelnię
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIElitra zimnej wody + 150 ml do rozpuszczenia sosu pieczeniowego;1 łyżka ulubionej przyprawy uniwersalnej np. vegety;1 czubata łyżka mąki pszennej;1 łyżka oleju;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.Marchewki, pietruszkę i seler umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Sos pieczeniowy dokładnie wymieszać z 150 ml zimnej wody(...)warzywa, a na patelnię na której były smażone wrzucić pokrojone mięso z kurczaka i podsmażyć.Podsmażone mięso z kurczaka wrzucić do gotującego się na małym ogniu rosołu z warzywami i chwilę razem gotować.Następnie dodać sos pieczeniowy rozpuszczony w wodzie wraz z mąką i gotować razem, aż do delikatnego zgęstnienia sosu.Sos przyprawić solą i pieprzem.Podawać gorący z ciepłą kaszą
Gospodyni MiejskaGryczane kaszotto z dynią Potrzebujesz: 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 listek laurowy 3 łyżki oleju rzepakowego 500g obranej i pozbawionej nasion dyni 1 sporą gałązkę rozmarynu 200g prażonej kaszy gryczanej (1 szklanka) 500ml bulionu warzywnego (2 szklanki) sól pieprz podsmażona kiełbaska/ boczek (opcjonalnie) posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: 1. Cebule pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju(...)przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane igiełki rozmarynu. 3. Dynię pokrój w większą kostkę i dodaj do cebuli razem z listkiem laurowym - podsmażaj razem ok. 10min. 4. Do warzyw wsyp suchą kaszę i delikatnie przemieszaj. 5. Partiami (np: po pół szklanki) dolewaj do kaszy i warzyw bulion. Przy każdym dolaniu bulionu przemieszaj całość, przykryj pokrywką i odczekaj, aż kasza wypije
Kuchnia w Słońcu Skąpanalunch. Można śmiało przygotować je dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy Kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami Do przygotowania kaszotto będziecie potrzebować: 300 g kaszy gryczanej niepalonej 400 g pieczarek 1 dużego pomidora lub 2 małych 1 małej cebuli (u mnie cebula fioletowa) 2 ząbków czosnku 1/2 puszki kukurydzy 750 ml wywaru warzywnego lub bulionu(...)koniec dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę oraz przyprawy i jeszcze przez moment dusimy. 9. Gdy kaszotto będzie gotowe, posypujemy je prażonym słonecznikiem. I to wszystko. Nasze kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami jest już gotowe! Teraz wystarczy je tylko podać i rozkoszować się jego smakiem Mieliście kiedyś okazję jeść kaszotto? Lubicie tego typu dania? A może wolicie
Okiem Blondynki by McBlondilunch. Można śmiało przygotować je dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy Kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami Do przygotowania kaszotto będziecie potrzebować: 300 g kaszy gryczanej niepalonej 400 g pieczarek 1 dużego pomidora lub 2 małych 1 małej cebuli (u mnie cebula fioletowa) 2 ząbków czosnku 1/2 puszki kukurydzy 750 ml wywaru warzywnego lub bulionu(...)koniec dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę oraz przyprawy i jeszcze przez moment dusimy. 9. Gdy kaszotto będzie gotowe, posypujemy je prażonym słonecznikiem. I to wszystko. Nasze kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami jest już gotowe! Teraz wystarczy je tylko podać i rozkoszować się jego smakiem Mieliście kiedyś okazję jeść kaszotto? Lubicie tego typu dania? A może wolicie
Okiem Blondynki by McBlondioparciu o nią potraw przy chorobie hashimoto, czy diecie bezglutenowej. Kasza gryczana jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, błonnika, kwasu foliowego i aminokwasów. Poprawia pracę jelit i metabolizm, a także korzystnie wpływa na układ krążenia, czyli ta kasza to samo zdrowie. Zapraszam do przygotowania gryczotta z warzywami i kurczakiem (może być indyk). To proste, szybkie i zdrowe danie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikrazem około 15-20 minut. Kalarepka powinna zostać jeszcze lekko chrupka, reszta warzyw mocno zmięknie. Dodajemy posiekany szczypior i kolendrę lub paprykę, mrożony groszek. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Curry podajemy z ryżem, z makaronem z tapioki, z gryczanym makaronem Soba lub z dowolną kaszą. W każdym wypadku jest pyszne J Pastę Kanokwan – oryginalną, produkowaną i pakowaną
Karo in the Kitchenrzodkiewki, 1 mały ogórek zielony, szczypiorek Sposób przygotowania Fasole i kaszę gryczaną ugotować osobno w osolonej wodzie, a po ostudzeniu zmielić na jednolitą masę. Płatki owsiane zalać wrzątkiem i po 5 minutach odcedzić z nadmiaru wody. Drobno posiekaną cebulę i czosnek zrumienić na oliwie, dodać warzywa utarte na tarce o grubych oczkach, udusić do miękkości. Wszystkie składniki pasztetu wymieszać
Jadło i czytadłowywarze z warzyw lub mięsa z dodatkiem kaszy bądź ryżu. krupnik U mnie w domu mama zawsze gotowała tę zupę na żeberkach. Przejełam ten zwyczaj i gotuję tak samo. Nie używałam jeszcze innego rodzaju mięsa jako bazy wywaru. Na pewno fajnie sprawdzi sie wieprzowina czy też kurczak. Moją zupę krupnik zasypuję kaszą jęczmienną. Próbowałam raz kaszy gryczanej. Nadała ona zupie(...)laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 5 dkg kaszy jęczmiennej 3 duże ziemniaki 1/2 łyżeczki suszonego estragonu 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka soli pęczek natki pietruszki krupnik Przygotowanie. Mięso opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Gotować 30 minut na małym ogniu od momentu zagotowania. Po 30 minutach dodać pokrojone w kostkę warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, estragon, pieprz oraz
mecooksnutą. Swoją przyjemną konsystencję i kolor zawdzięcza natomiast śmietanie i żółtkom. W kuchni podkarpackiej można spotkać wiele odmian kwasówki. Kwasówka grzybowa jest postna. Przygotowuje się ją na wywarze z warzyw i grzybów. W wielu domach jest obowiązkowym daniem wigilijnym, ale gotuje się ją nie tylko od święta. Równie popularne są kwasówki na bazie wywarów z mięsa drobiowego lub wołowego. Bieszczadzka(...)kiszonej kapusty i z suszonymi grzybami, ale zabielana jest śmietaną z mąką. Kwasówkę podajemy solo, lub z gotowanymi ziemniakami. W różnych regionach podawana bywa też z innymi dodatkami, np. kaszą gryczaną, łazankami, albo soczewicą. Moja kwasówka grzybowa pochodzi z podkarpackiego rejonu zwanego „Dorzeczem Wisłoka”, który tworzą gminy Zarszyn, Rymanów, Bukowsko i Besko. Przepis można znaleźć w publikacji „Smaki Dorzecza Wisłoka
Trzeci talerzBardzo często na obiad przyrządzam sobie warzywa z różnymi kaszami. Tym razem przygotowałam kaszę z cukinią, brokułem i zielonym groszkiem. Danie jest smaczne i sycące, doskonale smakuje na ciepło jak i na zimno więc spokojnie możemy zabrać je do pracy. Składniki: 100 gram kaszy gryczanej Targroch 1 różyczka brokuła 2 małe cukinie 1 cebula Pół puszki groszku zielonego Olej kokosowy
Bajeczna KuchniaBardzo dobra i zdrowa kasza, wytworzona z obłuskanych nasion gryki. Nie zawiera glutenu, ale zawiera białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik :) Jeżeli kasza, to gulasz :) Jak gulasz
chleba naszegoprzepyszne, chrupiące CHIPSY! Suszenie w temperaturze do 43 stopni powoduje, że warzywo zachowuje wszystkie walory odżywcze. Takie chipsy to pełnowartościowy pokarm za sprawą, wychwalanego już tu jarmużu, i dodatków: buraka, słonecznika, gryki. Samo zdrowie. Polecam! S kładniki na 5 tacek dehydratora: 800 g jarmużu, 150 g kaszy gryczanej niepalonej, 150 g łuskanych nasion słonecznika, 1 burak
Jeść, by żyć w zdrowiuteż bardzo zachwalała to zwykłe, proste danie z kaszy, soczewicy i warzyw! Potrawkę miałam mieć na kilka dni a zniknęła w jeden! Na prawdę bardzo bardzo smaczna! Nie spodziewałam się aż takiego efektu smakowego. Niby nic, a jednak takie pyszne! :) Polecam! Składniki (3 porcje): 100 g kaszy gryczanej niepalonej 100 g soczewicy zielonej 1/2 średniej cukinii 1 duża marchewka
Zdrowie na języku :P