kasza gryczana z warzywami - 879 przepisów (strona:35/59)

CANNELLONI Z KASZA GRYCZANĄ I TOFU 93

Makaron cannelloni długo leżał w mojej kuchennej szafce zanim trafił do garnka. Rzadko sięgam po makarony, a tutaj dodatkowo trzeba było pomyśleć nad farszem. Zdecydowałam się

Kasia Sarna
Żeberka w kawie i coli na kaszy gryczanej z prawdziwkami 172

I przyszedł czas na wypróbowanie czegoś nowego. Rzecz jasna - kwestia doskonalenia przepisu pozostaje otwarta. Ale od czegoś trzeba zacząć i dalej modyfikować przepis. I o dziwo

Right Behind The Kitchen
POTRAWKA Z KASZY, ŁOSOSIA I BROKUŁA 156

Podobne danie już prezentowałam Wam na blogu  Makaron z łososiem w sosie śmietanowo brokułowym . Wystarczy zamiana makaronu na kaszę, bez śmietanki i wychodzi nam pyszna

Zdrowie i pysznie na talerzu
Faszerowana cukinia 146

gryczanej cebula marchewka pokrojona w kostkę i kilka różyczek brokuła (mogą być z mrożonki) 2 ząbki czosnku sprasowane łyżeczka majeranku, słodkiej papryki, ziół prowansalskich, soli 3/4 szklanki bulionu maggi Wykonanie: 1.Cukinie myjemy, suszymy, odcinamy kapelusze i drążymy łyżką środki. Przy tradycyjnym kształcie cukinię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środki. 2. Podgotowujemy kaszę i ryż w lekko osolonej wodzie. Warzywa

Mama z miasta
"OWSIANKA" Z AMARANTUSA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM 219

kasze, ryż, makaron, a przede wszystkim warzywa i owoce. A co najważniejsze, zaczynam dzień od w pełni pożywnego śniadania. "OWSIANKA" Z AMARANTUSA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM /własny;/ dla 1-2 osób 100g amarantusa (nie poppingu) 250 ml wody 150-200ml mleka 2% łyżka masła 2 łyżeczki cukru waniliowego sól, pieprz 1 jabłko 1 łyżka miodu (u mnie gryczany

W kuchni Karmel-itki
Zamiast sniezek klopsiki 138

gryczanej 250g twarogu poltlustego 2 jajka 1 por sol, pieprz pieprz cayenne platki owsiane 2 lyzki oliwy z oliwek 2 lyzki masla 100g pieczarek pol peczka pietruszki wykonanie:Kasze gotujemy na sypko wedlug przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu laczymy ja z twarogiem.Por drobno siekamy i podsmazamy na oliwie z oliwek.Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki i podsmazamy na masle. Przesmazone warzywa

Przysmaki Karolki
Jak wzmocnić odporność? 127

należy się głodzić. Ponadto należy dbać o to, aby nasza dieta zawierała: Cynk – ma on ważny wkład w budowanie odporności naszego organizmu. Cynk znajdziemy w pestkach dyni, słonecznika, kaszy gryczanej, razowych produktach (makaron, chleb), ryżu brązowym, płatkach owsianych, pieczywie graham, rybach i owocach morza. Witaminę C – jej rola w profilaktyce przeziębienia jest dość sporna. Istnieją badania wykazujące, że codzienne przyjmowanie(...)oczywiście w cytrusach, choć nie w tak dużych ilościach, jak nam się wydaje. Witaminę A – wpływa na wzrost tworzenia ciał odpornościowych we krwi. Znajdziemy ją w owocach i warzywach koloru żółtego, pomarańczowego oraz czerwonego. Selen – hamuje namnażanie drobnoustrojów chorobotwórczych. Jego zawartość zależy od jego ilości w glebie oraz od rodzaju produktu. Najlepszym źródłem są drożdże, produkty zbożowe, jaja i orzechy

Powiedz dietom nie
GULASZ Z CIECIERZYCĄ 171

ryżem, kaszą jęczmienną czy gryczaną. Babcia zawsze robi z kaszą gryczaną, u mojego męża w domu gulasz je się z kaszą jęczmienną, a u nas w domu je się ze wszystkim na zmianę. Nie ma reguły, żadnych zasad. Wszystko zależy, kto co lubi. Prawdziwy gulasz można podać również z kaszą pęczak. Co byśmy nie wybrali, każdy produkt jest zdrowy(...)wartościowy. Gulasz to duszone mięso w kremowym sosie. Może być z warzywami lub tak jak u nas z ciecierzycą. Najbardziej jednak pasuje papryka. Taki obiad zaspokoi głód oraz rozgrzeje na długo. PRZEPIS szynka wieprzowa ok. 400 g. ciecierzyca w zalewie 1 puszka papryka słodka mielona 2 łyżki sól 1 łyżeczka pieprz 1/4 łyżeczki ziele angielskie 2 kulki liść laurowy

Kuchnia Paulettes
Biodrówka gotowana w sosie chrzanowym 197

warzywa a wywar przecedzamy przez sitko. Odlewamy około 700 ml czystego płynu.  Śmietanę ucieramy z mąką, dodajemy łyżkę wazową gorącego wywaru. Mieszamy, a gdy zawiesina będzie jednolita wlewamy do wywaru. Dodajemy chrzan do smaku. Sos powinien być lekko ostry. Mięso kroimy w plastry i dodajemy do sosu. Podgrzewamy całość jeszcze około 15 minut. Podajemy z ziemniakami lub kaszą(...)białą gryczaną), posypujemy natką pietruszki

Qchnia po prostu
PAPRYKARZ Z BIAŁĄ KASZĄ GRYCZANĄ 188

bardziej. W paprykarzu sprawdziła się rewelacyjnie! Składniki: 2 makrele wędzone 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 szkl. kaszy białej gryczanej sól pieprz słodka i ostra papryka cukier ketchup (do smaku) 200g koncentratu pomidorowego olej Wykonanie: Kaszę gotujemy na małym ogniu w 2 szklankach wody, do momentu, aż wchłonie nam płyn. Makrelę(...)obieramy z ości . Cebule  kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor na oleju ze szczyptą cukru. Marchewkę i pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Tym razem wszystkie składniki:kaszę, warzywa, makrelę zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, ryż, sól, pieprz, obie papryki, przekładamy na patelnię z podsmażoną cebulką. Mieszamy wszystko i dusimy całość chwilkę

Walijskie Pichcenie
Burgery z piersi indyka z cukinią i suszonymi pomidorami 157

pulpetów drobiowych ;p Zresztą, spróbujcie sami i oceńcie, czy mięso z indyka w połączeniu z cukinią i suszonymi pomidorami może je przypominać? Jako dodatek możecie ugotować trochę ryżu lub kaszy gryczanej i przygotować sałatkę z pomidorków koktajlowych <3 Wykonanie Zmiel mięso, dodaj do niego wodę i wymieszaj używając dłoni ;p Zetrzyj na tarce o dużych oczkach cukinię. Pokrój pomidory(...)chwili dodaj posiekany bardzo drobno czosnek. Smaż przez chwilę – niech cebula nabierze lekko złotawego koloru. Dorzuć cukinię i smaż przez kolejne 3 minuty. Zdejmij patelnie z ognia i daj warzywom wystygnąć. W tym czasie pokrój w dość dużą kostkę pomidorki i wymieszaj je z odrobiną oliwy (łyżeczka wystarczy), szczyptą soli i szczyptą pieprzu. Gdy warzywa przestygną dodaj je do mięsa

Eat me! Fit me!
Prosty sos z pieczonej papryki 168

Chłód i kiepska pogoda nie odpuszczają, więc nadal przyrządzam na obiad rozgrzewające dania. Tym razem mam dla Was prosty, lekki pikantny sos z pieczonej papryki. Przygotowuje

Mienta blog
Jesienna potrawka z dynią, marchewką i fasolą 136

ugotowanej czerwonej fasoli 3 średnie pomidory bez skórki 1 łyżeczka posiekanego koperku (może być suszony) sól, pieprz do smaku do podania: zmiksowana ugotowana kasza jaglana lub jakakolwiek inna kasza (np. gryczana, jęczmienna) Przygotowanie: Fasolę moczymy przez 2 godziny, a następnie gotujemy ją w tej samej wodzie przez ok. 40 minut. N a rozgrzanym maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, pod koniec

bistro mama

Proponowane wyszukiwania