zacząć dzień, nie mających wiele czasu, ceniących wygodę i funkcjonalność. Chlebek chrupki Tovago z powodzeniem zastępuje pieczywo tradycyjne, przez co może być spożywane tak samo - z ulubionymi pastami, serkiem, warzywami czy wędliną. Jego niezwykła i bardzo chrupiąca struktura sprawia, że chlebek ten polubiłam jeść także bez dodatków, na przykład w formie przekąski :) Aktualnie Tovago oferuje wiele wariantów smakowych owego pieczywa(...)właśnie dwie takie nowości oraz jedną propozycję stałą. KUKURYDZIANO-JAGLANE kaszka kukurydziana (79%) * kasza jaglana (20%) * sól Wartości odżywcze w 1 kromce: energia: 23 kcal białko: 0,6 g tłuszcze: <0,5 g węglowodany: 5 g błonnik: <0,5 g KUKURYDZIANO-GRYCZANE kaszka kukurydziana (81%) * kasza gryczana prażona (18%) * sól Wartości odżywcze w 1 kromce: energia
Zdrowie na języku :PTRADYCYJNE GOŁĄBKI Z PILZNA Potrawy z kapusty należą do najbardziej popularnych na Podkarpaciu, w tym także gołąbki, których jest wiele
Moja Książka Kucharskadokładam je do piekarnika kiedy piecze się ciasto i dodaje potem do obiadów . Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej 1 buraczek ,średni ,upieczony wcześniej w piekarniku kawałek pora pół cukinii kalafior ,kroimy na plastry mała cebulka sól ,pieprz ,ulubione zioła ,oliwa Kaszę wrzucamy do wrzącej wody (dwie szklanki wody!) i gotujemy 15 minut na niewielkim ogniu.Jeśli po tym czasie(...)pokrojoną na drobno zeszklić na odrobinie oliwy ,dodać pokrojonego buraczka ,doprawić solą ,pieprzem ,ziołami i dodać kaszę ,wymieszać . Na oddzielnej patelni obsmażyć z dwóch stron kalafior skropiony delikatnie oliwą ,dodać cukinię i pora i jeszcze chwilkę smażyć wszystko razem przez około 5 minut .Warzywa mają pozostać jędrne .Doprawić .Smacznego
Ladylaura.się, że wychodzi coś tak pysznego, że nie bawię się już w żadne modyfikacje i ulepszenia-przepis od razu trafia na bloga (tak było np. z brownie z kaszy gryczanej ). Dziś chciałabym Wam pokazać przepis na kaczkę po tajsku, która była właśnie takim eksperymentem. Przepis pochodzi z tego bloga, a poleciła mi go koleżanka z pracy. Pod przepisem znalazłam(...)suchy wiór, ale zupełnie niepotrzebnie. Autorka dokładnie opisała sposób przygotowania mięsa, aby było soczyste i rozpływające się w ustach. Zrobiłam dwie wersje-jedną z kaczką, drugą wegetariańską z samymi warzywami. Obie wyszły pyszne i bardzo aromatyczne. Mogę was zapewnić, że zakochacie się w tym smaku :) Porcja dla 2-3 osob: 2 pojedyńcze piersi z kaczki 100 g makaronu chińskiego
Zawsze głodna!Gulasz węgierski czyli pyszny warzywny sos z duża ilością mięsa. Gulasz jest świetną bazą obiadową. Pasuje do placków, kaszy gryczanej czy klusek.Składniki: 500 g mięsa wołowego bez kości 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 papryki łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz, majeranek lub oregano olej ewentualnie 3 łyżki sosu pomidorowego Opłukane mięso kroimy na drobne kawałki. Podsmażamy na oleju(...)dodajemy pokrojoną paprykę i sos pomidorowy (może być koncentrat). Gotujemy jeszcze chwilę. Sos powinien być dość gęsty. W razie potrzeby zagęszczamy mąką ale zazwyczaj przy sporej ilości mięsa i warzyw nie jest to potrzebne (po dodaniu mąki jeszcze raz doprowadzamy sos do wrzenia
prawdziwe jedzenieGęś pieczoną z kaszą gryczaną można wyluzować, nie jest to konieczne, ale zdecydowanie łatwiej jeść taką wyluzowaną gąskę :) gęś, nadzienie: 340 g kaszy gryczanej, 30 g grzybów suszonych (podgrzybki, prawdziwki), 1 cebula, 2 jajka, sól, cukier, pieprz, łyżka listków tymianku, wywar: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, cebula, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, Gęś dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć(...)wytopić. Wywar : z resztek gęsi (skrzydła, szyjka, podroby) ugotować wywar z warzywami i przyprawami. Nadzienie : do rozgrzanego garnka z grubym dnem dodać 4-5 łyżek tłuszczu gęsiego, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać szczyptę soli i cukru, poddusić. Następnie dodać pokruszone grzyby, przesmażyć. Dodać opłukaną i lekko osuszoną kaszę - kasza ma być bez wody i smażyć około 2 minut. Następnie
królestwo garówIdealny obiad na lato to potrawka z cukinii i kaszy bulgur. Zdrowe danie z cukinii nie tylko dobrze smakuje, ale jeszcze bardzo szybko się przygotowuje.
Kuchcik gotujeDziś podzielę się z Wami moim kolejnym ulubionym obiadem 👌 U mnie idealnie sprawdza się po treningu 💪 Przygotowanie zajmuję zaledwie 30 min i jest na każdą kieszeń
Zdrowie i pysznie na talerzuIndyk w sosie z zielonym groszkiem to danie, które idealne łączy się z kaszą jęczmienną i gryczaną. Indyk jest bardzo delikatnym mięsem i trzeba uważać, aby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Właściwa ilość płynów to 2 litry na dzień. Liczna posiłków to około pięciu porcji pomniejszone o 1/4 niż 10 lat wcześniej. W codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć warzyw gotowanych i pieczonych. Starsze osoby mogą słabiej odczuwać smak dlatego warto dodawać doprawiać posiłki naturalnymi ziołami takimi jak: estragon, oregano, tymianek bazylia. Ze względu na podwyższony cholesterol i wysokie(...)zmagają się seniorzy to cukrzyca typu II. Dlatego posiłki z dodatkiem węglowodanów takimi jak kasza, makaron czy ziemniaki powinny być podawane z wysokobiałkowy dodatkiem w postaci mięsa. Taka kombinacja zapewni obniżenie IG ( indeksu glikemicznego). Nie należy zapominać o błonniku. Znajdziemy je w kaszach: jaglanej, jęczmiennej, gryczanej. Tłuszcze roślinne to kolejny niezbędny składnik. Bogate w witaminę E i kwasy omega
AZgotuj!sól pieprz pieprz ziołowy natka pietruszki oregano listek laurowy ziele angielskie 1 szkl kaszy gryczanej szczypta suszonej papryki szczypta ogórków kiszonych suszonych sól Żołądki umyć, oczyścić, zalać wodą i ugotować z listkiem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Grzybki obgotować osobno, odcedzić i posiekać. Kaszę zalać 2 szklankami wody, dodać sól i przyprawy, gotować mieszając aż wchłonie cały płyn, następnie(...)marchewkę, pietruszkę i cebulę pokroić drobno. W rondelku podsmażyć na odrobinie tłuszczu cebulkę, dodać marchewkę i pietruszkę, następnie żołądki i podlać wywarem, dodać grzybki i przyprawy, dusić aż warzywa będą miękkie. Na koniec sos podprawić śmietaną, i dodać natkę pietruszki. Sos podawać z kaszą i dowolną sałatką. Opublikowany
Gotowanie jest łatweDzisiejsze święto narodowe zainspirowało mnie do przygotowania czegoś w stylu typowo "domowego obiadku". Czyli pulpety wieprzowe w aromatycznym, kremowym sosie chrzanowym. Podałem je z kaszą gryczaną, którą przesmażyłem z odrobiną cebulki.Czas przygotowania: 80 min.Składniki na 18 szt.Koszt przygotowania: 13,00 złSKŁADNIKI na pulpety:500 g mięsa wieprzowego mielonego1 jajko1 cebula3 łyżki bułki tartej2 łyżki mleka1 łyżeczka posiekanego koperku1 łyżeczka(...)kremowym sosie chrzanowym:W pierwszej kolejności wstawiamy bulion. Marchewkę, selera, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy na średnie kawałki. Do garnka nalewamy wody ok. 1,5 litra. i wrzucamy warzywa, natkę pietruszki i liście laurowe. Gotujemy, aż warzywa zmiękną, a bulion nabierze aromatu warzyw i ziół. Na koniec wyławiamy warzywa i przecedzamy bulion.W między czasie zabieramy się za przygotowanie pulpetów
kulinarnyJaLato jest wspaniałe, mimo upałów, daje nam tyle warzyw i tyle możliwości kuchennych!:) Niech się nie kończy!:) Długo zbierałam się do faszerowanej papryki, najpierw brak czasu, potem odstraszyła mnie cena, ale w końcu się udało ;) Powyższe zdjęcie jest jeszcze przed pieczeniem. Jeśli chcesz zrobić szybki i efektowny obiad, to jest to pomysł w sam raz dla Ciebie. Należy(...)moją porcję mięsa kupiłam 4 dosyć duże papryki- wg mnie taka jedna papryka dla jednej osoby to całkiem solidna porcja obiadowa ;) Co do farszu to zrobiłam jeden z kaszą gryczaną, jeden z ryżem, nie umiem zdecydować, który lepszy, bo oba bardzo mi smakują ;) Życzę smacznego! :) Składniki: 4 sztuki papryki 500g mięsa mielonego 4 pomidory mały por cebula 2 ząbki czosnku
Czerwona PorzeczkaPamiętam doskonale jak w Katowicach na ulicy Wawelskiej (dzisiaj w tym miejscu powstała knajpa z azjatyckim jedzeniem) były sprzedawane w okienku najlepsze zapiekanki w mieście, długa
Moja smaczna kuchniaPokrojoną kiełbasę podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieczarki oraz sól, pieprz, ostrą paprykę i smażymy do zarumienienia na dużym ogniu. Kaszę mieszamy z warzywami i pieczarkami. Przyprawiamy szczyptą czosnku oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem jeżeli potrzeba. Masę przekładamy do foremek na muffiny i pieczemy w piekarniku rozgrzanym(...)Mąż był zachwycony tymi babeczkami. Pasowało mu, że babeczki były w ostrym wydaniu, a po pytaniu: "Czy nie przeszkadzała mu kasza perłowa?", odpowiedział, że w takim wydaniu jest w stanie nawet ją polubić. Możecie oczywiście wykorzystać np. kaszę gryczaną jeżeli nie lubicie perłowej. Dodawajcie swoje składniki aby powstała zupełnie inna babeczka. A Wy co przyrządzilibyście z ketchupem
Kuchnia w oparach