kasza gryczana z warzywami - 879 przepisów (strona:46/59)

Sałatka z kurczakiem na trzy sposoby 344

kurczakiem na trzy sposoby. Składniki na sałatkę z kaszą gryczaną:1 woreczek kaszy gryczanej1 pierś kurczaka1/2 cebuli czerwonej1/2 papryki czerwonej świeżej1 ogórek gruntowy1 łyżka majonezuUlubione przyprawy do kurczakaSól, pieprzOlej do smażeniaPrzepis:Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie po ugotowaniu i odcedzeniu, pozostawiamy kaszę do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie pierś kurczaka myjemy, kroimy w drobną(...)ostygnięcia. Następnie w misce łączymy makaron, kurczaka i pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę oraz ogórek. Całość mieszamy, dodajemy majonezu i doprawiamy do smaku. Składniki na sałatkę z warzywami:1 pierś kurczaka1/2 cebuli czerwonej1 papryka czerwona świeża1 ogórek gruntowy1 łyżka soku z cytrynyUlubione przyprawy do kurczakaSól, pieprz, bazylia, oreganoOlej do smażeniaPrzepis:Pierś kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy i smażymy

Emcia Pichci
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 185

popularnych jak spaghetti, penne czy fusilli, po te fikuśne jak: strozzapretti, garganelli czy orecchiette. v  Kaszy i grochu są ze trzy rodzaje: mieszanka grochowo-jęczmienna (na pożywną zupę), soczewica i obowiązkowo pęczak. Ryż na risotto też jest. Mąka: kasztanowa, ryżowa, gryczana, pszenna i żytnia.  v  Niewiele puszek, parę z tuńczykiem, pomidorami czy kukurydzą(...)swieże zioła: mięta, bazylia, majeranek, tymianek cytrynowy, pietruszka i szałwia. v  Lodówka informuje, że tu się jada: jogurty, sery bardziej lub mniej dojrzale, jaja, mleko, sezonowe owoce i warzywa. v  W zamrażarce: porcje kurczaka, krwiste wołowe steki, pare żeberek i kiełbasek na grilla, oraz niesmiertelne frytki! Moja kuchnia/spiżarnia na pewno różni się od kuchni mojej Mamy

Mia Cucina Sofieta
Posiłek po treningu: Kurczak pieczony ze szparagami 191

smaczny posiłek, którym można się najeść i który jednocześnie wesprze wysiłki na siłce ;-). Składniki: Podwójna pierś z kurczaka Pęczek zielonych szparagów 250 g pomidorków koktajlowych Pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej Szalotka Łyżka oleju Marynata: 2 ząbki czosnku Skórka starta z połowy cytryny plus sok z połowy cytryny 2 łyżki siekanego świeżego rozmarynu, tymianku lub pietruszki, albo łyżka utartego w moździerzu(...)międzyczasie ugotuj kaszę. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni, posiekaj drobno szalotkę i wrzuć na patelnię, zamieszaj. Smaż 3 minuty. Opłucz kaszę i dodaj do szalotki, smaż mieszając kolejne 2 minuty. Zalej szklanką wody, przykryj i gotuj na bardzo wolnym ogniu przez 15 minut. Na koniec posól do smaku i wymieszaj. Podawaj kurczaka z kaszą i pieczonymi warzywami. Smacznego! Artykuł Posiłek

Niedzielny kucharz
Na tropie dobrego smaku - sałatka jajeczna 179

Jacob   Holmstr ö m i Anton  Bjuhr . Jak grzyby po deszczu wyrastają restauracyjne ogródki, gdzie każdy dostępny kawałek ziemi (w doniczkach również)   obsiewa się ziołami i warzywami, żeby móc się cieszyć naturą i  maksymalnie skrócić czas podróży jedzenia na talerz. Już n ikogo ni e dziwi szef  kuchni zbierający w lesie pastorały ( jadalne  pędy orlicy(...)polska gwiazdka Michelin) można je serwować w prosty i niebanalny sposób . Ja proponuję jajka przepiórki  marynowane 12 godzin  w kwasie z buraka podane z popcornem z polskiej kaszy gryczanej, a  zamiast majonezu aromatyczna galaretka z kwasu buraczanego i świeże zioła . Plejada kolorów, smaków i faktur. Bardzo oryginalne jajka, chrupiący popcorn i rozpływająca się w ustach galaretka

SzczyptaSmaQ
Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina 220

stołach spotkamy warzywa i owoce, ryby morskie i owoce morza oraz dziczyznę. Jest przy tym prosta, wiejska i zaskakująco pomysłowa. Każde z toskańskich miast może pochwalić się potrawą znaną zarówno w regionie, jak i przynajmniej w znacznej części Włoch. Charakterystyczną cechą kuchni toskańskiej jest mniejsze spożywanie makaronu aniżeli w pozostałych regionach. Tu dominują zupy, kasza, ryż i chleb.Kuchnia Toskanii jest(...)smak masło oliwa z oliwek, ja uzyłam Mini Monini, bo jest łagodniejsza w smaku czosnek i cebula sól i pieprz kawałek dyni sos pomidorowy robiony w domu 2 woreczki kaszy gryczanej 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1 bakłażan bazylia przyprawa Kuchmistrz od Skworcu pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim od Skworcu W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek,musi być mocno ciepła

Z Kuchni Do Kuchni
Tarta z porem 199

Zapraszam na chrupiącą tartę zrobioną z dodatkiem Smalcu Doskonałego od Rolnik. W środku kryją się pyszne jesienne warzywa zapieczone z żółtym serem. Taka tarta będzie wyśmienitym daniem na obiad lub kolację. Polecam Składniki: ciasto: 1 szkl mąki pszennej 90 g smalcu ze skwarkami od Rolnik 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia oraz: 1 por (biała część) 1/2 zielonej(...)posypujemy serem i mieszamy, odstawiamy. Sos: jajka mieszamy razem ze śmietanką oraz przyprawami ( najlepiej widelcem albo w słoiku), odstawiamy. Ciasto na tartę Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. kaszą gryczaną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy spód tarty z piekarnika i zdejmujemy z niego papier z kaszą

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Filet kurczaka gotowany na parze - Dieta szybka przemiana. Faza I i II 678

ziół, a obiad będzie smakował znakomicie. Temat diety powrócił, tym razem w jesiennym wydaniu. W tym tygodniu wrzucę kilka nowych przepisów idealnie dostosowanych do wymogów diety. Przy obecnej mnogości warzyw dieta jest bardzo łatwa i przyjemna do przeprowadzenia. Wakacyjne wojaże, hotelowe menu pewnie nie tylko u mnie poskutkowały dodatkowym balastem kilku kilogramów (u mnie 2 kg). Skasowałam je już(...)ziół - mięso zyska piękny aromat) i ustaw sitko tak by nie dotykało lustra wody gotuj około 15-20 minut. Czas parowania zależy od wielkości kawałków mięsa podałam z białą kaszą gryczaną i porem duszonym z czerwoną papryką (przepis  tutaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
FASZEROWANA CYKORIA Z KASZĄ JAGLANĄ 143

więcej ;) ) 1/2 papryki czerwonej kilka różyczek brokułu 1/2 czerwonej cebuli 50 g kaszy jaglanej koperek łyżka soku z cytryny szczypta cukru, soli  pieprz kolorowy curry pieprz cayenne podprażone płatki migdałowe mozzarella (np. wiórki) ocet winny balsamiczny oliwa z pestek winogron kilka czarnych oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kaszę jaglaną przygotowujemy zgodnie z recepturą na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik(...)kroimy na drobniejsze kawałki. Wszystko podsmażamy na oliwie z pestek winogron, doprawiając do smaku - szczyptą cukru, soli, pieprzu kolorowego i cayenne, skrapiamy cytryną, dodajemy koperek, curry. Ugotowaną kaszę jaglaną łączymy z warzywami.  Wyciągamy z piekarnika nasze łódeczki cykorii i faszerujemy je warzywami z kaszą jaglaną. Wierzch posypujemy mozzarellą i uprażonymi płatkami migdałowymi, po czym ponownie wkładamy je do piekarnika

wege i kropka
17 przepisów na lunch do pracy 122

Tak, wiem, że jest sobota i miało kto myśli o pracy i poniedziałku. Postanowiłam jednak właśnie dzisiaj przedstawić Wam pomysły na lunch do pracy , czyli

Moja smaczna kuchnia
Gulasz z jelenia 188

tylko w poprzek włókien. Podobnie jak wołowinę.  Przyrządzamy marynatę: obieramy cebulę, przekrawamy na pół, kroimy w pół plasterki, marchewkę i pietruszkę dokładnie szorujemy i kroimy w plasterki, wszystkie warzywa mieszamy z mięsem, dodajemy obrane ząbki czosnku, przyprawy, olej i zalewamy wszystko winem. Marynata powinna przykrywać mięso, dlatego jeżeli tak nie jest, dolewamy więcej wina. Odstawiamy do lodówki najlepiej(...)mięso osiągnęło odpowiednią miękkość, solimy i pieprzymy do smaku. Można sos zaciągnąć gęstą, kwaśną śmietaną, ale i bez tego sos jest gęsty i smaczny. Można taki gulasz podać z kaszą gryczaną lub pęczakiem. Ja podałam z tradycyjnymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym oraz marynowaną papryką

Kulinarne przemyslenia
Gulasz na piwie 211

jesieni częściej przygotowuję bardziej treściwe, ciepłe posiłki, które ogrzeją i nasycą w te coraz chłodniejsze dni. Przez ostatnie dwa dni na obiad mieliśmy pyszny gulasz na piwie z dodatkiem warzyw. Zwykle gulasze podlewałam wodą, ale ten dodatek piwa sprawił, że danie było bardziej aromatyczne i choć trochę obawiałam się goryczki, którą charakteryzuje się chmielowy napój to okazało się to zupełnie(...)groszek i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Jeśli dużo płynu wyparowało dolać trochę wody. Sos zagęścić rozrobioną w gorącym sosie mąką i doprawić. Podawać na ciepło np. z kaszą gryczaną, kuskusem lub ziemniakami

Simply Food
Duszona wątróbka drobiowa „na kwaśno” 147

smaku i wartościowsza jeśli podamy ją z ulubioną kaszą, np. pęczakiem lub gryczaną. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 500g wątróbek z indyka 2 nieduże cebule (250g) 2 nieduże pomidory (350g) kilka niedużych ogórków kiszonych 100ml (pół)wytrawnego białego wina 180 pęczaku (lub innej ulubionej kaszy) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo(...)ogórki dojemy do rondla na 10 minut przez końcem gotowania, mieszając dokładnie z pozostałymi składnikami oraz dodając resztę soli i pieprzu do smaku. Wątróbkę podajemy na ciepło razem z warzywami oraz równolegle ugotowaną kaszą. Jeśli jest nią pęczak, to przygotowujemy go zwykle w ten sposób, że po opłukaniu gotujemy go powoli w lekko osolonej wodzie w ilości 2-3 razy

Kulinarna Pokusa
Chleb z cukinią i porem 196

okrągły bochenek: 300g maki pszennej 150g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g)  180 ml ciepłej wody  3 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem 1 łyżeczka soli do ciasta + 1 łyżeczka soli do zasypania cukinii 75g cukinia - startej na grubych oczkach tarki i dobrze odciśniętej(...)półkrążki, sparzyć na sitku gorącą woda i odstawić do ostygnięcia.Do wyrośniętego ciasta chlebowego dodać mocno odciśnięte cukinię i pora. Krótko zagnieść, wgniatając warzywa do środka ciasta. Okrągłą tortownicę - średnica 22cm - wysmarować oliwą i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się

Grunt to przepis!
18 przepisów z rukolą 199

Rukola, inaczej rokietta siewna , jest warzywem śródziemonomorskim, w Europie najpopularniejsza w Hiszpanii i we Włoszech. Spokrewniona z chrzanem i rzodkiewką. Bez problemu można ją wyhodować w warunkach domowych, w doniczkach, co sprawia, że jej smakiem możemy cieszyć się przez cały rok! Rukola ma więcej żelaza i wapnia niż sałata lodowa.  Jak kupować rukolę i jak ją przechowywać? Przede wszystkim(...)rukoli, z brokułami Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem i orzechami włoskimi Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką

Moja smaczna kuchnia
KASZA JĘCZMIENNA Z INDYKIEM I KURKAMI 202

kaszy jęczmiennej śmiało sięgnijcie po np. gryczaną- idealnie komponuje się ona z tym daniem. Ja dziś proponuję drobną kaszę jęczmienną wiejską, delikatną w smaku.  To danie smakuje świetnie również kolejnego dnia, także śmiało możecie zapakować je w pudełko i zabrać ze sobą do pracy. SKŁADNIKI (na około 3 porcje): 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 400 g filetu z piersi(...)słodkiej papryki 1,5 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki kurkumy 5 łyżek oleju lub oliwy 2 łyżeczki masła sól plus świeżo mielony pieprz 4 łyżki świeżo siekanej natki pietruszki WYKONANIE: Kasze ugotuj według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw na bok. Oczyść kurki. W tym celu możesz przełożyć je do małego garnka, zasypać 2-3 łyżkami soli

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania