osteoporoza, choroby reumatyczne, cukrzyca, miażdżyca. Zakwaszony organizm jest podatny na atak grzybów, bakterii i wirusów. W kwaśnym środowisku rozwijają się szybciej komórki rakowe.Jak sobie pomóc?Przede wszystkim zmieniamy dietę...Warzywa to podstawa, ponieważ mają właściwości odkwaszające, ale gdy zamierzamy je gotować róbmy to w małej ilości wody lub na parze.Ziemniaki gotujemy w łupniakach a następnie obieramy.Kapusta kiszona oraz chrzan(...)owocowe i warzywne ale własnoręcznie robione szczególnie polecany jest sok z buraków ważna informacja jest taka że można je pić tylko do południaKasza jasna niepalona gryczana oraz ryż brązowy, kasza jaglana oraz makarony razowe. Pamiętajcie że wszystkie te artykuły maja charakter informacyjny. Jeśli uważacie że problem dotyczy was skontaktujcie się ze specjalistą
NaKońcuJęzykaKapusta kiszona bogata w wit. C, doskonale wzmacnia odporność i oczyszcza. W dobrym towarzystwie stwarza doskonale smakujący bigosik! Każdy w swoim domu na pewno posmakował go
Zdrowie i pysznie na talerzuZobaczcie zresztą sami. Ryba i sałatka to doskonałe połączenie, tym bardziej, jeśli przygotowanie całości dania zajmuje kilkanaście minut. W przepisie wykorzystuję makaron bez gotowania, który śmiało może zająć miejsce kaszy kuskus, jest smaczny, łatwy i szybki w przygotowaniu, a dzięki specjalnej technologii produkcji jego skład jest oszałamiająco krótki. Składniki na 2 porcje : 300g filet z sandacza łyżka sezamu sól, biały(...)obieraczki do warzyw pokroić wzdłuż na wstążki. Wstążki z marchewki wrzucić na chwilę do lodowatej wody (zimna woda + kilka kostek lodu), dzięki czemu nabiorą sprężystości i chrupkości. W międzyczasie przygotować makaron Pesso bez gotowania według przepisu na opakowaniu. Ja wybrałam tym razem wersję pszenną, ale w sprzedaży dostępne są także inne rodzaje Pesso: pszenno-kukurydziane, pszenno-gryczane czy pszenno-owsiane
DietologWybrałam najlepsze przepisy na ostatni miesiąc roku, jest świątecznie, dużo czekolady, sałatek, nie zabrakło ulubionego ciasta na pierogi! Smacznego grudnia! Babka czekoladowa Babeczki czekoladowo - bananowe z
Moja smaczna kuchniaTym razem przygotujemy pasztet z marchewki i soczewicy z dodatkiem kaszy jaglanej i ciecierzycy. To danie nie tylko dla wegetarian. Jestem przekonany, że zasmakuje także wszystkim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przyrządzała. By nieco ożywić to danie postanowiłam podać rybę z prostą salsą z pomarańczowych pomidorów, awokado i natki pietruszki. By danie było bardziej treściwe można podać je z kaszą gryczaną paloną. Polecam jeść ryby, te bardziej i mniej popularne. Nie tylko od święta.. Składniki (na 2-4 porcje): 2 średnie dorady 1 cytryna 1-2 pęczki kopru sól(...)stopni i piekę rybę jeszcze przez 7-8 minut, by lekko się zarumieniła. W tym czasie awokado i pomidora kroję w kostkę, natkę pietruszki drobno siekam. Mieszam warzywa z natką i oliwą z oliwek, doprawiam solą i pieprzem. Rybę podaję z salsą. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaO jedzeniu nie zawsze trzeba myśleć "szkoda takiego ładnego zwierzątka, takie puszyste i miękkie futerko... może nie jedzmy tego?!". No bo jakże jeść pluszaki? Taki właśnie
Right Behind The Kitchenuwierzcie, to najlepsza rekomendacja Aby mięso było smaczne, marynowałam je 24 godziny, a także gotowałam gulasz około 2 godzin, do całkowitej miękkości mięsa. Tak przyrządzoną potrawkę podałam z kaszą gryczaną oraz ogórkami kiszonymi – idealne zestawienie. Jeżeli kiedykolwiek będziecie mieć możliwość nabycia mięsa z jelenia, zróbcie ten pyszny obiad Oczywiście dziczyznę z powodzeniem możecie również zastąpić wołowiną, gwarantuję, że także(...)dodajemy słodką paprykę, koncentrat pomidorowy, starte na tarce warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera, a także pokrojone w mniejsze kawałki pieczarki. 6 Całość dusimy około 2 godzin na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Mięso powinno być miękkie. 7 Na sam koniec doprawiamy solą oraz pieprzem i podajemy z ugotowaną kaszą i ogórkami. Artykuł Gulasz z jelenia na czerwonym winie
Kuchnia Bazyliizioła prowansalskie lub nie używać wcale. Polędwiczki z pieczarkami najlepiej podawać z gotowanymi ziemniakami lub kaszami. Dobrym dodatkiem do nich są ogórki kiszone, ogórki konserwowe lub sałatka z marynowanych warzyw. Składniki: 500 dkg polędwiczek wieprzowych 200 dkg pieczarek 1 mała cebula 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżka gęstej śmietany 22 % 2 płaskie łyżeczki mąki (opcjonalnie) 1 szkl. mocnego bulionu(...)ogniu ok. 15 minut. Następnie dodać śmietanę (jeśli sos ma być bardziej gęsty dodać mąkę), majeranek, dużą szczyptę soli, kolendry i pieprzu, zagotować. Polędwiczki podawać z gotowanym ziemniakami lub kaszą gryczaną. Smacznego
Codziennik KuchennyPrzy bogactwie typowych polskich kasz (gryczana, jaglana, pęczak, jęczmienna) rzadko sięgam po inne kasze. Ale jednak się zdarza ;) Kasza kukurydziana po ugotowaniu gęstnieje tak, że można z niej formować różne kształty. Składniki : 200 ml polenty (kaszy kukurydzianej) łycha masła 3 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera czubata łyżeczka suszonej wędzonej papryki sól 2 łyżki oleju do smażenia Przygotować formę(...)Chwycić folię za rogi i umieścić w keksówce. Wygładzić wierzch polenty, dociskając kaszę do dna. Odstawić do zastygnięcia. Po kilku godzinach pokroić polentę na paluszki. Obsmażać z obu stron na rozgrzanym oleju. Paluszki podawać z surówkami lub sałatkami, np. z sałatką z makreli i warzywami . Można też podgrzać w sosie pomidorowym. Dopiero co ugotowana polenta może być podana jak puree
Weekendy w domu i ogrodzieJajka najczęściej jemy na śniadanie. Dzisiaj przedstawiam najlepsze przepisy na dania z jajek także na obiad, kolację czy wyjątkowe okazje. Proste, kolorowe i bardzo smaczne! Brokułowo
Moja smaczna kuchniaWidzę, że gulasz z szynki jest bardzo popularny na blogu. Dziś zapraszam na bardziej urozmaiconą wersję tego gulaszu, z dodatkiem warzyw. Składniki: 500 g szynki bez kości słodka mielona papryka sól czosnek granulowany pieprz olej 1 cebula 1 marchewka 1 czerwona papryka liść laurowy ziele angielskie kminek w ziarenkach woda mąka śmietana Sposób wykonania: 1. Szynkę umyć, osuszyć, pokroić(...)śmietany i 2 łyżki mąki z odrobiną zimnej wody, wlać do mięsa i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku. 5. Podawać wedle uznania - najbardziej lubię taki gulasz z kaszą gryczaną. Smacznego
Kuchnia domowa Anibrown rise bowl, to w USA osobna kategoria. Nie chodzi tylko o sposób podania (czyli w głębokiej misie – z ang. bowl), ale też sposób przyrządzania potraw. Świeże warzywa miesza się z gotowanymi składnikami. Wszystko pomyślane tak, by było maksymalnie prosto, szybko i zdrowo. Taka jest właśnie misa obfitości. Czas: 25 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Przepisy(...)pełni na nią zasługuje – bo jest w nim wszystko: zdrowie, sytość i smakowitość Amerykanie nie znają kaszy Zamiast ryżu w przepisie wykorzystaliśmy nasz ulubiony pęczak. Swoją drogą to bardzo dziwne, że kuchnia anglo-saska jakby nie znała w ogóle kasz: gryczanej, pęczaku, jaglanej. Bardzo rzadko można trafić u nich na sensowny przepis z kaszą. Podobnie jest z kuchnią włoską
Niedzielny kucharzziołami. Jest to odmiana arabskiej, dokładnie libańskiej, sałatki z warzyw z kaszą kuskus. Jednak zamiast kaszy kuskus można też użyć komosy ryżowej (quinoa), bulgur lub naszej kaszy jaglanej. Do tego świeże warzywa, a przede wszystkim świeże zioła – mięta, bazylia, pietruszka; dużo pomidorów, trochę cebuli i czosnku, czasem papryka. Wszystko podlane sokiem z cytryny, miodem i oliwą. Oszałamiająco świeży zapach(...)łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki – 5 łyżek dobrej oliwy – 3 łyżki soku z cytryny (u mnie 1 cytryna) – 1-2 łyżeczki miodu, najlepiej gryczanego (ciemny i aromatyczny) – opcjonalnie: – ser feta Wykonanie: Quinoę wypłukać, zalać wodą (ok. 1,25 szklanki), zagotować pod przykryciem. Zmniejszyć gaz i gotować komosę ryżową jeszcze 10 minut. Wyłączyć, zostawić pod przykryciem
Pociąg Do Kuchnirząd to istne szaleństwo :) Dzisiejsza niedziela trochę z doskoku, niemniej jednak bardzo udana. Śniadanie “róż…” – różane i różowe. Biała kasza gryczana z płatkami róż, jogurtem naturalnym i owocami: jabłkiem, bananem,malinami i truskawkami. Na obiad ciasto a’la tarta z cukinii, z łososiem i serem mozzarella. Bardzo szybkie w przygotowaniu i jeszcze bardziej smaczne(...)kokosowego Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w talarki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy krótko warzywa. Zmniejszamy ogień i dusimy dodając sałatę. Mieszamy często, aż sałata zwiędnie. Podajemy na ciepło lub zimno, jako przekąskę lub dodatek do mięsa, na kolację, do ryżu lub kaszy. Dobrze smakuje też posypana słonecznikiem i kawałkami sera feta
Kucharzyca