tylko w poprzek włókien. Podobnie jak wołowinę. Przyrządzamy marynatę: obieramy cebulę, przekrawamy na pół, kroimy w pół plasterki, marchewkę i pietruszkę dokładnie szorujemy i kroimy w plasterki, wszystkie warzywa mieszamy z mięsem, dodajemy obrane ząbki czosnku, przyprawy, olej i zalewamy wszystko winem. Marynata powinna przykrywać mięso, dlatego jeżeli tak nie jest, dolewamy więcej wina. Odstawiamy do lodówki najlepiej(...)mięso osiągnęło odpowiednią miękkość, solimy i pieprzymy do smaku. Można sos zaciągnąć gęstą, kwaśną śmietaną, ale i bez tego sos jest gęsty i smaczny. Można taki gulasz podać z kaszą gryczaną lub pęczakiem. Ja podałam z tradycyjnymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym oraz marynowaną papryką
Kulinarne przemysleniajesieni częściej przygotowuję bardziej treściwe, ciepłe posiłki, które ogrzeją i nasycą w te coraz chłodniejsze dni. Przez ostatnie dwa dni na obiad mieliśmy pyszny gulasz na piwie z dodatkiem warzyw. Zwykle gulasze podlewałam wodą, ale ten dodatek piwa sprawił, że danie było bardziej aromatyczne i choć trochę obawiałam się goryczki, którą charakteryzuje się chmielowy napój to okazało się to zupełnie(...)groszek i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Jeśli dużo płynu wyparowało dolać trochę wody. Sos zagęścić rozrobioną w gorącym sosie mąką i doprawić. Podawać na ciepło np. z kaszą gryczaną, kuskusem lub ziemniakami
Simply Foodsmaku i wartościowsza jeśli podamy ją z ulubioną kaszą, np. pęczakiem lub gryczaną. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 500g wątróbek z indyka 2 nieduże cebule (250g) 2 nieduże pomidory (350g) kilka niedużych ogórków kiszonych 100ml (pół)wytrawnego białego wina 180 pęczaku (lub innej ulubionej kaszy) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo(...)ogórki dojemy do rondla na 10 minut przez końcem gotowania, mieszając dokładnie z pozostałymi składnikami oraz dodając resztę soli i pieprzu do smaku. Wątróbkę podajemy na ciepło razem z warzywami oraz równolegle ugotowaną kaszą. Jeśli jest nią pęczak, to przygotowujemy go zwykle w ten sposób, że po opłukaniu gotujemy go powoli w lekko osolonej wodzie w ilości 2-3 razy
Kulinarna Pokusaokrągły bochenek: 300g maki pszennej 150g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g) 180 ml ciepłej wody 3 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem 1 łyżeczka soli do ciasta + 1 łyżeczka soli do zasypania cukinii 75g cukinia - startej na grubych oczkach tarki i dobrze odciśniętej(...)półkrążki, sparzyć na sitku gorącą woda i odstawić do ostygnięcia.Do wyrośniętego ciasta chlebowego dodać mocno odciśnięte cukinię i pora. Krótko zagnieść, wgniatając warzywa do środka ciasta. Okrągłą tortownicę - średnica 22cm - wysmarować oliwą i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się
Grunt to przepis!Rukola, inaczej rokietta siewna , jest warzywem śródziemonomorskim, w Europie najpopularniejsza w Hiszpanii i we Włoszech. Spokrewniona z chrzanem i rzodkiewką. Bez problemu można ją wyhodować w warunkach domowych, w doniczkach, co sprawia, że jej smakiem możemy cieszyć się przez cały rok! Rukola ma więcej żelaza i wapnia niż sałata lodowa. Jak kupować rukolę i jak ją przechowywać? Przede wszystkim(...)rukoli, z brokułami Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem i orzechami włoskimi Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką
Moja smaczna kuchniakaszy jęczmiennej śmiało sięgnijcie po np. gryczaną- idealnie komponuje się ona z tym daniem. Ja dziś proponuję drobną kaszę jęczmienną wiejską, delikatną w smaku. To danie smakuje świetnie również kolejnego dnia, także śmiało możecie zapakować je w pudełko i zabrać ze sobą do pracy. SKŁADNIKI (na około 3 porcje): 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 400 g filetu z piersi(...)słodkiej papryki 1,5 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki kurkumy 5 łyżek oleju lub oliwy 2 łyżeczki masła sól plus świeżo mielony pieprz 4 łyżki świeżo siekanej natki pietruszki WYKONANIE: Kasze ugotuj według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw na bok. Oczyść kurki. W tym celu możesz przełożyć je do małego garnka, zasypać 2-3 łyżkami soli
Słodko-Słony Świat IlonyKoktajle możemy pić przez cały rok. Zachęcam do miksowania owocowych i warzywnych napojów niezależnie od pory roku. Każda z nich ma swoje bogactwo warzyw i owoców. Na blogu znajdziesz już 56 wspaniałych przepisów na przeróżne miksy owocowe i warzywne, które możesz zrobić w domu, bo tak smakuje najlepiej. Wiesz co dodajesz, w jakich ilościach, bez żadnej chemii i ulepszaczy(...)sałatą Koktajl pomarańczowy z morwą białą i zielonym jęczmieniem Koktajl marchwiowo - pomarańczowy Koktajl marchwiowo - pomarańczowy z jogurtem Koktajl śliwkowy z kokosem i chia Koktajl truskawkowy Koktajl truskawkowo - bananowy z kaszą gryczaną Koktajl truskawkowo - miętowy Koktajl truskawkowo - miętowy z czekoladą Koktajl truskawkowy z natką z pietruszki i jagodami goji Koktajl warzywny na maślance Koktajl z egzotycznych owoców Koktajl z jarmużu
Moja smaczna kuchniasacharyna (cola, energetyki, kolorowe napoje, większość wód smakowych) KROK 2 NAUCZ SIĘ CZYTAĆ ETYKIETY Najlepiej byłoby, gdyby w diecie dominowały nieprzetworzone produkty, takie jak owoce, warzywa czy kasze. Wtedy oczywiście problem z czytaniem etykiet znika. Czasem jednak z jakiegoś powodu sięgamy po jedzenie, które jest przetworzone w mniejszym lub większym stopniu. I tu już warto zwrócić uwagę na skład(...)każdy kg masy ciała, przekroczenie górnej granicy powinno być przemyślane i uzasadnione. Źródła białka: jaja mięso soczewica, ciecierzyca, bób nasiona dyni ryby: łosoś, halibut, panga, tilapia twaróg kasza jaglana, gryczana fasola, bób, groszek –> Węglowodany Wyróżniamy węglowodany proste (cukry) i złożone. Dostarczają energii służącej m.in. do utrzymania temperatury ciała, pracy narządów wewnętrznych oraz aktywności fizycznej. Powinniśmy spożywać
Powiedz dietom nieodsłona jednego z największych klasyków kuchni polskiej, czyli gołąbków Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię gołąbki, zarówno te klasyczne, z ryżem i mięsem mielonym oraz te z kaszą gryczaną i grzybami. Nie mogłam więc sobie odmówić gołąbków na obecnej diecie i muszę przyznać, że jest to jedno z moich ulubionych dań, które przygotowuję praktycznie co tydzień. Jeśli(...)pietruszkę, selera naciowego oraz jabłko, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 4. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. 5. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. 6. Na koniec dodajemy przyprawy oraz koncentrat pomidorowy i jeszcze przez moment dusimy. 7. W międzyczasie myjemy szpinak, odcinamy ogonki
Okiem Blondynki by McBlondipęczotto. To jedno z tych szybkich dań, które można zrobić błyskawicznie dzień wcześniej. Przygotowujemy kaszę na dwa sposoby: szybki – dla zagonionych oraz wymagający więcej czasu – dla tych, którzy go mają. W pierwszym pęczak po prostu zalewamy płynem spod grzybów i gotujemy jak zwykłą kaszę. W drugim płyn dolewamy stopniowo – jak w risotto. I w jednym(...)jesli kaszę robimy jak risotto) 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka koperku lub pietruszki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka parmezanu Garść liści szpinaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem. Obierz marchew, pietruszkę. Pokrój je wzdłuż na pół, a potem jeszcze raz na pół. Obierz i pokrój na kawałki selera, np. na frytki. Skrop warzywa łyżką oleju
Niedzielny kucharzauguro possano esservi utili. Vi auguro quindi un nuovo anno ricco di felicità, prosperità, amore, nella speranza che tutti i vostri sogni potranno presto avverarsi!!! Hummus z warzywami w wersji kolorowej (Hummus colorato con verdure) Hummus z musztardą i dymką (Hummus ai cipollotti) Bruschette na 4 sposoby (Bruschette: 4 ricette per l'estate) Włoskie grissini z czarnymi oliwkami(...)rozmarynem (Grissini con olive nere e rosmarino) Z cyklu: Dla dzieci - Razowe krakersy z płatkami owsianymi i sezamem (Cracker integrali ai fiocchi di avena e sesamo) Bezglutenowe krakersy gryczane z ziarnami (Cracker di semi, senza glutine) Z cyklu: Domowe pieczywo - Arabskie chlebki z jogurtem, bez drożdży (Pane azzimo allo yogurt, senza lievito) Pizzette z ciasta francuskiego z pomidorkami i kremem
La grande e la piccola cuocawyśmienite masło - krowie lub kozie. Wśród wystawców było kilku producentów rozmaitych warzyw i owoców jak np. reprezentant marki Barwy Zdrowia czy Pani Eugenia Budzyńska, która oprócz świeżutkich warzyw i owoców oferowała bardzo dobre i na dodatek prażone pestki dyni. Dla amatorów miodu oraz soków jabłkowych, z czarnej porzeczki i buraków znajdzie się także co nie co na EkoBazarze(...)degustacji wybranych ekologicznych produktów. Palce lizać! Z każdym kęsem chciało się zjeść jeszcze więcej pysznej wędliny, skosztować kolejnego soku czy dla zaspokojenia ciekawości - spróbować ekologicznych talerzyków wyprodukowanych z kaszy gryczanej... Po wybornym poczęstunku kilka chwil na analizę wnętrza - po prostu biało, schludnie, tak aby wystrój nie odwracał wzroku od wyśmienitych produktów. Idea jest taka aby stworzyć coś na styl bazaru
Right Behind The Kitchenszklanki ugotowanej ciecierzycy (ok. 430g) lub 200g suchej · 80g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem) · średniej wielkości marchewka(...)kaszę jaglaną ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojoną cebulę, startą na grubych oczkach tarki marchewkę i pietruszkę wraz z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego oraz niewielkiej ilości wody. Gdy wszystko zmięknie wyłowić przyprawy i zawartość patelni zmiksować z ciecierzycą, kaszą jaglaną i przyprawami
Qlinarnie i QlinarnieJarmuż to prawdziwy superfood, ma niezwykłe właściwości odżywcze i zdrowotne dla naszego organizmu. Poza tym to jedyne dostępne przez całą zimę świeże warzywo prosto z ogrodu. Powinno znaleźć się w każdej zdrowej diecie. Jest tak naładowane składnikami odżywczymi, że nie ma potrzeby jedzenia jarmużu w nadmiarze. Szczególnie nadmierne spożycie niewskazane jest dla osób z niedoczynnością tarczycy, ponieważ w stanie surowym(...)podsmażyć razem przez kilka minut na patelnię dołożyć jarmuż, przykryć pokrywką i dusić 5-10 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową podałam z dodatkiem filetu z kurczaka i kaszy gryczanej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lepszego samopoczucia! Jogurty i maślanki to zwykle podstawa moich koktajli. Często jest w nich banan i pomarańcza. Dla koloru dodaję owoce leśne, owoce egzotyczne jak ananas czy papaja, zielone warzywa jak szpinak czy mój ukochany ostatnio jarmuż, ale to nie wszystko. Spróbujcie koktajlu z dodatkiem surowego buraka, cudowny smak i ten kolor! Wielokrotnie w koktajlach jest jęczmień zielony, morwa biała(...)owsianymi Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Koktajl pomarańczowy z morwą białą i zielonym jęczmieniem Koktajl marchwiowo - pomarańczowy Koktajl marchwiowo - pomarańczowy z jogurtem Koktajl truskawkowy Koktajl truskawkowo - bananowy z kaszą gryczaną Koktajl warzywny na maślance Koktajl z egzotycznych owoców Koktajl z jarmużu z bananem i pomarańczą Koktajl z jeżyn na jogurcie Koktajl z mieszanych owoców lata Koktajl z zielonym jęczmieniem
Moja smaczna kuchnia