zastępujemy kaszą. Może być to kasza gryczana lub jęczmienna. U mnie w tym przypadku padło na kaszę jęczmienną i krewetki. Dodałam również ser gorgonzola dla bardziej wyrazistego smaku. Mniam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kaszotto z krewetkami i serem gorgonzola składniki: 200 g krewetek 1 zielona papryka 100 g pieczarek 1 czerwona cebula 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej łyżka masła(...)masło, dodajemy kaszę i podsmażamy przez około 40 sekund do minuty. Wlewamy 1/2 szklanki bulionu. Gotujemy do momentu aż kasza wchłonie prawie cały płyn, następnie dodajemy kolejna porcję bulionu i tak aż do momentu aż kasza będzie ugotowana i z płynu utworzy się sos. Za drugim razem gdy dolewamy bulion dodajemy ser gorgonzola. Pamiętajmy o tym, że kaszę należy
Delusional Trineświetnie nadaje się do zabrania do pracy, na szybki lunch lub ciepłą kolację. Sama, tak przygotowaną kaszę, często podaję jako dodatek do obiadu. SKŁADNIKI / 2 porcje 1/2 szklanki kaszy gryczanej + 1 łyżeczka masła + 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju roślinnego, np.kokosowego lub oleju ze słoika z suszonymi pomidorami 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki suszonych pomidorów(...)Kaszę wsypujemy do garnka, dodajemy 1 łyżeczkę masła i podgrzewamy 2 minuty, często mieszając. Ostrożnie dolewamy 1 szklankę gorącej wody, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy płomień do minimalnego. Gotujemy bez mieszania i zdejmowania pokrywy, przez 10 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Wyłączamy ogień i zostawiamy pod przykryciem przez minimum 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę i odstawiamy, aż przestygnie. Ostudzoną kaszę lekko
cool and mintyostatnim czasie stałyśmy się wielkimi fankami kasz. Kasza pęczak, jaglana, gryczana, czy kuskus gości na naszych stołach kilka razy w tygodniu. Niestety przez całkowity brak czasu nie mamy kiedy podzielić się z Wami przepisami, które udało nam się zgromadzić. Obiecamy wkrótce to nadrobić :) Pierwszy przepis jaki Wam prezentujemy to pyszne, szybkie pęczotto z kurczakiem i jarmużem. Doskonale smakuje zaraz(...)kurczaka 2/3 szklanki kaszy pęczak Ok. 80g (duża garść) jarmużu Cebula Por Przyprawy: tymianek, kolorowy pieprz, świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Oliwa do smażenia Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Oprószamy świeżo mieloną solą oraz świeżo mielonym pieprzem, skrapiamy odrobiną oliwy i odkładamy na bok. Podgrzewamy dużą patelnię z odrobiną oliwy. Wysypujemy kaszę i obsmażamy około minutę
Kolizje Smakówzdjęciu: kasza gryczana, zasmażane buraczki , sos koperkowy (zamiast masła olej, a wodę zamieniłam na mleko roślinne), gotowany jarmuż posypany prażonymi orzechami włoskimi (pycha!) i pulpety soczewicowe. Przepis na nie poniżej – wychodzi około 15 sztuk. Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1,5 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy ok. 15 pieczarek olej 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki zmielonego siemienia(...)kurkuma 2-3 łyżki sosu sojowego 8-10 łyżek bułki tartej + do panierowania Ugotuj kaszę jaglaną i soczewicę (oddzielnie). Pieczarki drobno pokrój. Rozgrzej olej w szerokiej patelni, dodaj drobno pokrojone cebule i czosnek, chwilę podsmaż. Następnie dodaj pieczarki. Duś kilka minut. W dużej misce umieść: kaszę, soczewicę, cebule i czosnek z pieczarkami oraz pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj i dobrze dopraw
Qlinarnie i Qlinarnierozpoznawczych kuchni podkarpackiej. Najczęściej jest to kasza gryczana, ale tym razem proponuję Wam moją ulubioną kaszę jęczmienną. Z dodatkiem suszonych grzybów i cebuli taka kasza jest już daniem samym w sobie. Jednak mięso z żeberek w farszu i rosół, w którym najpierw gotuje się mięso, a później kaszę, sprawiają że gołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach godne są nie tylko(...)regionalne pt. „Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Gołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach - kuchnia podkarpacka Składniki: 20 dużych liści kapusty (1 większa kapusta) 500 g kaszy jęczmiennej 3 cebule 100 g słoniny 600 g żeberek wieprzowych, 100 g grzybów suszonych 1 jajko sól i pieprz dodatkowo
Trzeci talerzkandyzowanej pomarańczy w syropie (drobno posiekanej) lub dżemu pomarańczowego 1 łyżka likieru pomarańczowego 1 łyżka soku pomarańczowego sól i pieprz zmielona czarnuszka Składniki na kaszę: 1/2 szklanki prażonej kaszy gryczanej, ugotowanej zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 100 g boczniaków, pokrojonych w plasterki 100 g fasolki szparagowej, może być mrożona 100 g groszku, może być mrożony 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę(...)likier i sok pomarańczowy i podgrzewaj na średnim ogniu aż całość będzie miała konsystencję syropu. Jeżeli będzie zbyt gęsty dodaj więcej soku z pomarańczy. 4. W międzyczasie przygotuj kaszę z warzywami. W średnim rondelku zagotuj wodę z odrobiną soli i wrzuć fasolkę wraz z groszkiem. Gotuj przez około 5-10 minut (aż fasolka będzie miękka) i odcedź. 5. W średniej
karmelowyJednogarnkowa i bardzo treściwa propozycja, idealna do kaszy gryczanej, jęczmiennej czy pęczaku- z mięciutką wołowiną, ziemniakami i królową jesieni- dynią- w roli głównej. 4 porcje: * wołowina- 400 g (użyłam ligawy) * ziemniaki- 2 duże (około 500 g) * dynia hokkaido- 300 g * cebula- 1 średniej wielkości * czosnek- 1 duży ząbek * woda- 1,5 litra * papryka wędzona- 1 łyżeczka * suszony rozmaryn- 1 łyżeczka(...)gotować 10 minut. Kolejno wrzucić dynię (również pokrojoną w kostkę, ze skórką) i całość gotować następne 10 minut (lub, w zależności od grubości i wielkości kostek- do momentu aż warzywa będą miękkie). Na koniec doprawić solą oraz pieprzem, a w razie potrzeby oprószyć mąką, by zagęścić. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaorientacyjny, ponieważ tutaj nie da się zrobić czegoś nie tak. Najwyżej proporcje będą trochę inne, ale i tak zawsze będzie pysznie :) Składniki (na 3-4 osoby): - 200 g kaszy gryczanej (suchej) - 1/2 szklanki suchej ciecierzycy (lub ok. 1 szklanka ciecierzycy z puszki) - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 papryka - 1 cukinia (obrana, jeśli nie znamy źródła) - 2 marchewki - kilka pieczarek(...)natka pietruszki/ koperek do podania/kiełki Jeśli używasz suchej ciecierzycy, namocz ją przez noc. Następnego dnia ugotuj* w osolonej wodzie (sprawdzamy, kiedy zmięknie, zajmie to co najmniej 20 minut). Kaszę ugotuj zgodnie z opakowaniem (ok. 10-15 minut we wrzącej osolonej wodzie). Cebulę i czosnek pokrój bardzo drobno. Obrane marchewki również pokrój dość drobno. Cukinię, pieczarki (odcinamy końcówki nóżek), paprykę
Corner With Recipeskolejnych dni. Dzień trzeci : Śniadanie: kanapki z pastą z ciecierzycy, z poprzedniego dnia II Śniadanie: czekoladowy deser na bazie awokado z mandarynkami Obiad: naleśniki gryczane z prażonymi jabłkami – do prażonych jabłek użyłam soku, który wycisnęłam z 5 pomarańczy Kolacja: tortille z poprzedniego dnia Dzień czwarty : Śniadanie: owsianka z bananem i masłem orzechowym(...)Dzień szósty : Śniadanie: kasza jaglana z kiwi II Śniadanie: koktajl z ogórkiem i pomarańczą Obiad: kurczak z poprzedniego dnia Kolacja: zupa krem z poprzedniego dnia Dzień siódmy : Śniadanie: omlet ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi II Śniadanie: smoothie Obiad: pęczotto ze szpinakiem, orzechami i suszonymi pomidorami Kolacja: kasza jaglana z bananem
Powiedz dietom nieNastępnie go odcedź i jeszcze ciepły wymieszaj z sosem salsa verde. Pomidorki przekrój na pół, marchewkę pokrój we wstążki przy pomocy obieraczki. Ogórek i paprykę pokrój w kostkę. Warzywa dodaj do makaronu, dorzuć jeszcze oliwki i pokrojoną w kostkę fetę. Wymieszaj i przełóż do lunchboxów. Środa - Placki z cukinii i sera halloumi z salsą paprykową Uwielbiam warzywne placuszki, dlatego(...)pojedyncza pierś na 2 osoby powinna wystarczyć). ➤ Kliknij - Przepis na spanakorizo (ryż ze szpinakiem i pomidorami) Piątek - Kaszotto z botwinką, czerwoną fasolą i koperkiem Proste do zrobienia kaszotto z kaszy gryczanej ma piękny różowy kolor dzięki dodatkowi botwinki. Uwielbiam to połączenie smaku koperku i botwinki, dla mnie to kwintesencja wiosny! U mnie kaszotto jest wegetariańskie - z dodatkiem czerwonej fasoli
Chilli Czosnek i Oliwaswoje bogactwo warzyw i owoców. Niepowtarzalne smaki. Zobacz na ile sposobów możesz przygotować klasyczny koktajl truskawkowy. Dowiedz się jak uzyskać piękny, zielony kolor koktajlu nie tylko dodając zielone warzywa i owoce. Poznaj najlepsze superfoods idealnie pasujące do koktajli! Zapraszam do wspólnego miksowania koktajli z Moją smaczną kuchnią! Podziel się moimi przepisami z rodziną, przyjaciółką czy kolegą! Wspólnie celebrujcie najpiekniejsze chwile(...)owsianymi Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Koktajl pomarańczowy z morwą białą i zielonym jęczmieniem Koktajl marchwiowo - pomarańczowy Koktajl marchwiowo - pomarańczowy z jogurtem Koktajl truskawkowy Koktajl truskawkowo - bananowy z kaszą gryczaną Koktajl truskawkowo - miętowy Koktajl truskawkowy z natką z pietruszki i jagodami goji Koktajl warzywny na maślance Koktajl z egzotycznych owoców Koktajl z jarmużu z bananem i pomarańczą Koktajl
Moja smaczna kuchniabardzo sycące i smaczne. Nadzienie jest zwarte dzięki kaszy jaglanej. To idealna propozycja obiadowa na chłodniejsze dni. Podawaj z sosem, np. pomidorowym lub grzybowym. Składniki: ½ szklanki kaszy gryczanej ½ szklanki kaszy jaglanej ½ szklanki kaszy pęczak całej 4 ząbki czosnku 2 cebule 3/4 średniej główki kapusty włoskiej (może być też zwykła biała) 4-5 kulek ziela angielskiego 4 liście laurowe sól, pieprz(...)wymieszaj wszystkie kasze, dodaj kapustę z cebulą i czosnkiem, przyprawy i zioła, przecier pomidorowy, bułkę tartą i zieleninę. Gdy masa przestygnie, formuj wrzecionowate kotlety i smaż z obu stron (w razie potrzeby dodaj więcej bułki tartej lub trochę mąki). Podawaj z sosem. Przepis dodaję do akcji: Co roku EWG (Environmental Working Group) prezentuje listę brudnych i czystych warzyw i owoców
Qlinarnie i Qlinarniepełnoziarnistej. Zamiast ciecierzycy możesz użyć białej fasoli. Środa - Pieczony łosoś na kaszy ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi To ostatnio mój ulubiony sposób na kaszę. Przesmażona z cebulą, czosnkiem, szpinakiem i pomidorkami jest aromatyczna i pyszna. Przygotowując ten przepis należy ugotować całe opakowanie 400 g kaszy orkiszowej i połowę kaszy zachować w lodówce w pudełku na piątek do kaszotto z pieczonymi(...)połówki pomidorki koktajlowe. Smaż aż szpinak zwiędnie. Na patelnię dodaj ugotowaną kaszę, dopraw solą i pieprzem i smaż wszystko mieszając przez 1-2 minuty. Kaszę podawaj z upieczonym łososiem, opcjonalnie posyp listkami bazylii. Wariacje: Zamiast kaszy orkiszowej może być inny rodzaj kaszy (bulgur, perłowa, gryczana) albo ryż. Filety z łososia oczywiście mogą być świeże. Rady: Kaszę możesz ugotować dzień
Chilli Czosnek i Oliwahumor i zwiększy poziom magnezu. Przepis na cukinię nadziewaną wpadł mi w ręce już dawno. Pod koniec sierpnia przygotowałam Paprykę nadziewaną kaszą gryczaną i mięsem więc przyszła pora na cukinię. Z kaszą.. akurat nie miałam ochoty. Więc padło na makaron. Oczywiście pełnoziarnisty, a nawet z dodatkiem orkiszu. Fajny, prawda? No. Więc(...)tłuszczu). Dodajemy ketchup, paprykę słodką, sos piri piri lub paprykę ostrą, czosnek granulowany i przyprawę garam masala. Makaron gotujemy w niesolonej wodzie al dente. Ugotowany mieszamy z kurczakiem i warzywami na patelni. Przy pomocy łyżki nakładamy farsz do cukini. Posypujemy startym cheddarem. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 25-30 min aż do mocnego zarumienienia góry
CzarnawisienkaNajlepsze z najlepszych, czyli truskawkowe przepisy specjalnie dla Was w jednym miejscu! Cieszmy się tym pięknym czasem i wykorzystujmy truskawkowy sezon najlepiej jak tylko się da
Moja smaczna kuchniakiepskie samopoczucie nie wpływa zbyt dobrze na moje chęci do kulinarnych szaleństw. Dlatego stawiam na prostotę. Dziś proponuję... Placuszki z kaszy gryczanej Do ich wykonania potrzebujemy: 3 woreczki kaszy gryczanej ugotowanej według instrukcji na opakowaniu 1 dużego ziemniaka startego na drobnych oczkach 2 jajka 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 por posiekany dość drobno, np. w piórka (odrobinę zostawiamy(...)kiełbasa) 2-3 pełne łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% sól, pieprz olej do smażenia Wszystkie składniki łączymy dokładnie w sporej misce. Masa musi być dość jednolita, z wyraźnie widoczną kaszą i porem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy nieduże placuszki z obu stron na ładny, złoto-brązowy kolor. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i udekorowane zieloną częścią pora. Wiem
Ratunku obiad