dużą jej zaletą jest to, że po wrzuceniu wszystkich składników do garnka praktycznie robi się sama :) Zamiast serc indyczych z powodzeniem możecie użyć serduszek kurczaka, a gulasz dodatkowo wzbogacić warzywami. Składniki (na ok. 6 porcji): 1 kg serduszek indyczych 500 g pieczarek 2 średnie cebule ok. 2-3 łyżki mąki pszennej ok. 0,7 l bulionu drobiowego sól pieprz olej(...)dusimy na niewielkim ogniu mniej więcej 1,5-2 godziny (do miękkości), mieszając od czasu do czasu. Gulasz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy np. z kaszą pęczak, gryczaną, ryżem lub tłuczonymi ziemniakami oraz ulubioną surówką. Smacznego
MyCookBook.plobiad gulasz z karkówki, z dodatkiem papryki, pieczarek i sosu pomidorowego. Z podanej ilości składników wyszedł mi obiad na dwa dni dla dwóch osób, jednego dnia zjedliśmy go z kaszą gryczaną, a drugiego z ryżem i muszę przyznać, że obie wersje były bardzo smaczne :) Składniki: (inspiracja: " Ulubione przepisy ") 800 g karkówki wieprzowej 1 duża czerwona papryka 2 średnie zielone papryki(...)dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po około minucie wlać do garnka passatę pomidorową, pomidory w puszce oraz wodę, przykryć i zagotować. Po zagotowaniu dodać wszystkie przyprawy oraz mięso z warzywami, gotować aż mięso zmięknie, ewentualnie doprawić. Na koniec można zagęścić sos: mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną wody i gorącego sosu, wlać do gulaszu i wymieszać. Odstawić gulasz, aż przestygnie
Simply Fooddodaje zawsze zawsze jakieś dodatkowe warzywa, będąc grzeczną córeczką, nie mogę przecież być gorsza, prawda? Dlatego w mojej potrawie znajdziecie jeszcze paprykę, ogórka kiszonego czy kukurydzę. Dzięki temu gulasz staje się wielobarwny wizualnie i smakowo. Gotowy jest już po 40 minutach, jednak idealny po 1,5 godzinie powolnego bulgotania. Świetnie nadaje się do kaszy, ziemniaków czy... ryżu. Po prostu(...)dusimy około 45 minut – do momentu aż mięso zmięknie. Pod koniec ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.Podajemy z kiszonym ogórkiem, czerwoną kapustą lub innymi ulubionymi dodatkami.Mi najbardziej pasuje dodatek kaszy gryczanej, dobrze smakuje również z puree ziemniaczanym.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościSą takie dni, że nie mamy czasu lub ochoty na wymyślne dania. W lodówce świeci światło, a nam nie chce się wyjść z domu. Macie tak
Taste Of My DayPyszne, kremowe, z lekko chrupiącym młodym bobem, suszonymi pomidorami, papryką i cebulką. Danie, które z powodzeniem możemy przygotować na szybki obiad, ale i na kolację. Polecam
Kolorowy Przepisowniklinię☺We wszystkich rodzajach kasz występuję witamina B, a w niektórych, jak kasza gryczana, jęczmienna, kukurydziana i owsiana, również witamina PP. W kaszach nie znajdziemy witaminy C, dlatego niezbędnym dodatkiem do kasz powinna być surówka z dużą ilością świeżych ziół. Taką właśnie wersję kaszy chcę Wam przedstawić. Niemożliwie wprost pachnąca, z lekko kwaśną nutą. Po prostu pychota! Osoby, które(...)przepisu na opakowaniu, dodając łyżeczkę cukru i dwa wyciśnięte ząbki czosnku. Danie gotowe ☺ Możemy tak przyrządzoną kaszę jeść jako samodzielne danie lub z dodatkiem pieczonego kurczaka lub ryby. Można również potraktować ten przepis jako bazę i stosować dowolne dodatki w postaci warzyw, ryb, mięsa i wędlin
Kulinarne przemysleniazastępujemy kaszą. Może być to kasza gryczana lub jęczmienna. U mnie w tym przypadku padło na kaszę jęczmienną i krewetki. Dodałam również ser gorgonzola dla bardziej wyrazistego smaku. Mniam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kaszotto z krewetkami i serem gorgonzola składniki: 200 g krewetek 1 zielona papryka 100 g pieczarek 1 czerwona cebula 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej łyżka masła(...)masło, dodajemy kaszę i podsmażamy przez około 40 sekund do minuty. Wlewamy 1/2 szklanki bulionu. Gotujemy do momentu aż kasza wchłonie prawie cały płyn, następnie dodajemy kolejna porcję bulionu i tak aż do momentu aż kasza będzie ugotowana i z płynu utworzy się sos. Za drugim razem gdy dolewamy bulion dodajemy ser gorgonzola. Pamiętajmy o tym, że kaszę należy
Delusional Trineświetnie nadaje się do zabrania do pracy, na szybki lunch lub ciepłą kolację. Sama, tak przygotowaną kaszę, często podaję jako dodatek do obiadu. SKŁADNIKI / 2 porcje 1/2 szklanki kaszy gryczanej + 1 łyżeczka masła + 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju roślinnego, np.kokosowego lub oleju ze słoika z suszonymi pomidorami 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki suszonych pomidorów(...)Kaszę wsypujemy do garnka, dodajemy 1 łyżeczkę masła i podgrzewamy 2 minuty, często mieszając. Ostrożnie dolewamy 1 szklankę gorącej wody, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy płomień do minimalnego. Gotujemy bez mieszania i zdejmowania pokrywy, przez 10 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Wyłączamy ogień i zostawiamy pod przykryciem przez minimum 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę i odstawiamy, aż przestygnie. Ostudzoną kaszę lekko
cool and mintyostatnim czasie stałyśmy się wielkimi fankami kasz. Kasza pęczak, jaglana, gryczana, czy kuskus gości na naszych stołach kilka razy w tygodniu. Niestety przez całkowity brak czasu nie mamy kiedy podzielić się z Wami przepisami, które udało nam się zgromadzić. Obiecamy wkrótce to nadrobić :) Pierwszy przepis jaki Wam prezentujemy to pyszne, szybkie pęczotto z kurczakiem i jarmużem. Doskonale smakuje zaraz(...)kurczaka 2/3 szklanki kaszy pęczak Ok. 80g (duża garść) jarmużu Cebula Por Przyprawy: tymianek, kolorowy pieprz, świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Oliwa do smażenia Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Oprószamy świeżo mieloną solą oraz świeżo mielonym pieprzem, skrapiamy odrobiną oliwy i odkładamy na bok. Podgrzewamy dużą patelnię z odrobiną oliwy. Wysypujemy kaszę i obsmażamy około minutę
Kolizje Smakówzdjęciu: kasza gryczana, zasmażane buraczki , sos koperkowy (zamiast masła olej, a wodę zamieniłam na mleko roślinne), gotowany jarmuż posypany prażonymi orzechami włoskimi (pycha!) i pulpety soczewicowe. Przepis na nie poniżej – wychodzi około 15 sztuk. Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1,5 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy ok. 15 pieczarek olej 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki zmielonego siemienia(...)kurkuma 2-3 łyżki sosu sojowego 8-10 łyżek bułki tartej + do panierowania Ugotuj kaszę jaglaną i soczewicę (oddzielnie). Pieczarki drobno pokrój. Rozgrzej olej w szerokiej patelni, dodaj drobno pokrojone cebule i czosnek, chwilę podsmaż. Następnie dodaj pieczarki. Duś kilka minut. W dużej misce umieść: kaszę, soczewicę, cebule i czosnek z pieczarkami oraz pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj i dobrze dopraw
Qlinarnie i Qlinarnierozpoznawczych kuchni podkarpackiej. Najczęściej jest to kasza gryczana, ale tym razem proponuję Wam moją ulubioną kaszę jęczmienną. Z dodatkiem suszonych grzybów i cebuli taka kasza jest już daniem samym w sobie. Jednak mięso z żeberek w farszu i rosół, w którym najpierw gotuje się mięso, a później kaszę, sprawiają że gołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach godne są nie tylko(...)regionalne pt. „Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Gołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach - kuchnia podkarpacka Składniki: 20 dużych liści kapusty (1 większa kapusta) 500 g kaszy jęczmiennej 3 cebule 100 g słoniny 600 g żeberek wieprzowych, 100 g grzybów suszonych 1 jajko sól i pieprz dodatkowo
Trzeci talerzkandyzowanej pomarańczy w syropie (drobno posiekanej) lub dżemu pomarańczowego 1 łyżka likieru pomarańczowego 1 łyżka soku pomarańczowego sól i pieprz zmielona czarnuszka Składniki na kaszę: 1/2 szklanki prażonej kaszy gryczanej, ugotowanej zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 100 g boczniaków, pokrojonych w plasterki 100 g fasolki szparagowej, może być mrożona 100 g groszku, może być mrożony 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę(...)likier i sok pomarańczowy i podgrzewaj na średnim ogniu aż całość będzie miała konsystencję syropu. Jeżeli będzie zbyt gęsty dodaj więcej soku z pomarańczy. 4. W międzyczasie przygotuj kaszę z warzywami. W średnim rondelku zagotuj wodę z odrobiną soli i wrzuć fasolkę wraz z groszkiem. Gotuj przez około 5-10 minut (aż fasolka będzie miękka) i odcedź. 5. W średniej
karmelowyJednogarnkowa i bardzo treściwa propozycja, idealna do kaszy gryczanej, jęczmiennej czy pęczaku- z mięciutką wołowiną, ziemniakami i królową jesieni- dynią- w roli głównej. 4 porcje: * wołowina- 400 g (użyłam ligawy) * ziemniaki- 2 duże (około 500 g) * dynia hokkaido- 300 g * cebula- 1 średniej wielkości * czosnek- 1 duży ząbek * woda- 1,5 litra * papryka wędzona- 1 łyżeczka * suszony rozmaryn- 1 łyżeczka(...)gotować 10 minut. Kolejno wrzucić dynię (również pokrojoną w kostkę, ze skórką) i całość gotować następne 10 minut (lub, w zależności od grubości i wielkości kostek- do momentu aż warzywa będą miękkie). Na koniec doprawić solą oraz pieprzem, a w razie potrzeby oprószyć mąką, by zagęścić. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaorientacyjny, ponieważ tutaj nie da się zrobić czegoś nie tak. Najwyżej proporcje będą trochę inne, ale i tak zawsze będzie pysznie :) Składniki (na 3-4 osoby): - 200 g kaszy gryczanej (suchej) - 1/2 szklanki suchej ciecierzycy (lub ok. 1 szklanka ciecierzycy z puszki) - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 papryka - 1 cukinia (obrana, jeśli nie znamy źródła) - 2 marchewki - kilka pieczarek(...)natka pietruszki/ koperek do podania/kiełki Jeśli używasz suchej ciecierzycy, namocz ją przez noc. Następnego dnia ugotuj* w osolonej wodzie (sprawdzamy, kiedy zmięknie, zajmie to co najmniej 20 minut). Kaszę ugotuj zgodnie z opakowaniem (ok. 10-15 minut we wrzącej osolonej wodzie). Cebulę i czosnek pokrój bardzo drobno. Obrane marchewki również pokrój dość drobno. Cukinię, pieczarki (odcinamy końcówki nóżek), paprykę
Corner With Recipeskolejnych dni. Dzień trzeci : Śniadanie: kanapki z pastą z ciecierzycy, z poprzedniego dnia II Śniadanie: czekoladowy deser na bazie awokado z mandarynkami Obiad: naleśniki gryczane z prażonymi jabłkami – do prażonych jabłek użyłam soku, który wycisnęłam z 5 pomarańczy Kolacja: tortille z poprzedniego dnia Dzień czwarty : Śniadanie: owsianka z bananem i masłem orzechowym(...)Dzień szósty : Śniadanie: kasza jaglana z kiwi II Śniadanie: koktajl z ogórkiem i pomarańczą Obiad: kurczak z poprzedniego dnia Kolacja: zupa krem z poprzedniego dnia Dzień siódmy : Śniadanie: omlet ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi II Śniadanie: smoothie Obiad: pęczotto ze szpinakiem, orzechami i suszonymi pomidorami Kolacja: kasza jaglana z bananem
Powiedz dietom nieNastępnie go odcedź i jeszcze ciepły wymieszaj z sosem salsa verde. Pomidorki przekrój na pół, marchewkę pokrój we wstążki przy pomocy obieraczki. Ogórek i paprykę pokrój w kostkę. Warzywa dodaj do makaronu, dorzuć jeszcze oliwki i pokrojoną w kostkę fetę. Wymieszaj i przełóż do lunchboxów. Środa - Placki z cukinii i sera halloumi z salsą paprykową Uwielbiam warzywne placuszki, dlatego(...)pojedyncza pierś na 2 osoby powinna wystarczyć). ➤ Kliknij - Przepis na spanakorizo (ryż ze szpinakiem i pomidorami) Piątek - Kaszotto z botwinką, czerwoną fasolą i koperkiem Proste do zrobienia kaszotto z kaszy gryczanej ma piękny różowy kolor dzięki dodatkowi botwinki. Uwielbiam to połączenie smaku koperku i botwinki, dla mnie to kwintesencja wiosny! U mnie kaszotto jest wegetariańskie - z dodatkiem czerwonej fasoli
Chilli Czosnek i Oliwa