kasza gryczana z warzywami - 879 przepisów (strona:27/59)

Warzywne misz-masz z kurczakiem i kaszą gryczaną 324

garści kaszy gryczanej cukinia 3 pieczarki 2 papryczki chilli pół wiązki selera naciowego puszka pomidorów bez skórki łyżka śmietany pierś z kurczaka (ja wykorzystałam ok 2/3 pojedynczej piersi) opcjonalnie pomidory suszone przyprawy: sól, pieprz, zioła, papryka ostra Wykonanie: Przed przystąpieniem do przygotowania potrawy, wstawiamy na gaz wodę na kaszę, ok szklanka wody na 4 garście kaszy, gotujemy na niewielkim ogniu(...)patelnię. Podlewamy niewielką ilością oleju, solimy, by puściły wodę, mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Po kilku minutach przyprawiamy pieprzem, papryką oraz ziołami i dalej dusimy. Gdy warzywa zmiękną, a kurczak dojdzie, dodajemy pomidory z puszki oraz łyżkę śmietany. Mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu już bez przykrycia w celu zredukowania płynów. Gdy płyn odparuje, na patelni pozostanie

Taste Of My Day
Pieczony kurczak w ziołach z buraczkami 184

stopni C. Podajemy póki gorące! Dzięki tej technice pieczenia kurczak będzie bardzo soczysty, warzywa pięknie się uduszą i podpieką, skórka na kurczaku będzie niebywale cieniutka i chrupiąca, tzn. idealna.  Koniecznie wypróbuj ten przepis ;-) Drób z buraczkami i jabłkiem, możemy podać z kaszą gryczaną, jaglaną, orkiszem czy perłową. Ja najbardziej lubię, jak na talerzu dostanę przypieczone jabłuszko, sporą ilość buraczków

SMYKWKUCHNI
na maśle fasolkowa zupa z kaszą gryczaną jasną... 127

Składniki: woda 3 litry, warzywa mrożone 1 opakowanie, mrożona fasolka szparagowa 1 opakowanie, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, masło 2 łyżki, śmietana gęsta 1 łyżka, mąka pszenna 1 łyżka, kasza gryczana 2 saszetki/jasna wodę zagotować, wsypać zupę jarzynową i fasolkę mrożoną, gotować z 15 minut wsypać kucharka, pieprz, masło i gotować z 10 minut, na koniec zabielić

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka z kaszy gryczanej z jajkiem 179

naczynia żaroodpornego wysypać równomiernie połowę kaszy, na to wyłożyć pieczarki z cebulą i papryką. Warzywa przykryć pozostałą kaszą.Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) i zapiekać przez 15 minut.Po tym czasie w kaszy zrobić 3 dziury i wbić do nich jaja. Jaja oprószyć solą i pieprzem, a całą zapiekankę posypać(...)startym serem mozzarella. Wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut, aż jajka się zetną a ser rozpuści.Gotową zapiekankę oprószyć posiekanym szczypiorkiem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja użyłam kaszy gryczanej prażonej w woreczkach, ale może być także inna.Do zapiekanki można dodać świeżą, posiekaną papryczkę chili i/lub ostrą paprykę w proszku (zamiast słodkiej), aby nadać zapiekance pikantnego smaku.Ser mozzarella można zastąpić żółtym

Gospodyni Miejska
Gulasz wołowy z pieczarkami 138

prostu idealnie przepyszny! Mięciutkie kawałeczki wołowiny po prostu topnieją w buzi, dużo warzyw i bardzo wyrazisty smak. Przepis jest na spory garnek gulaszu, więc przez kilka dni będziecie mieli obiady z głowy. Na drugi, trzeci dzień gulasz smakuje jeszcze lepiej! Gulasz zazwyczaj podaję z kaszą gryczaną, kaszą ziemniaczaną, albo z kuskusem. Z tym przepisem wiąże się dosyć dziwna historia. Pewnego(...)poziom wody był o ok. 5 cm wyżej niż wołowina (ja wlałem ok. 2 litry). Gotujemy na średnim ogniu.  Cebulę i marchewkę czyścimy, i kroimy w średnią kostkę. Warzywa obsmażamy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Dodajemy do gotującego się gulaszu. Pieczarki kroimy w ćwiartki. Obsmażamy na oleju, na średnim ogniu, na złocisty kolor. Dodajemy do gotującego się dania

Kuchnia Łukasza
Szynka wieprzowa ze szparagami na kaszy gryczanej 200

Dziś kolejna propozycja z kaszą, tym razem gryczaną prażoną. Jeszcze się bardzo mocno nie zagłębiłem w książkę "Kipi Kasza", ale to chyba dzięki jej obejrzeniu zacząłem

Parowar Faceta
Kaszotto z warzywami i parmezanem 127

kaszy gryczanej (ok. 50 g), - pół mniejszej cukinii (ok. 112 g), - 4 łyżki płatków parmezanu (ok . 40 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - przyprawy: domowa kostka warzywna, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na łyżeczce oliwy. 2. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, marchewkę i smażymy ok. 1-2 minuty. 3. Do warzyw dodajemy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
KASZOTTO MARCHEWKOWE 214

porcje 1 szklanka kaszy gryczanej (niepalonej!) 3 średniej wielkości marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanka białego wina wytrawnego ok. 400-500 ml bulionu warzywnego do smaku: imbir mielony,  gałka muszkatołowa,  kurkuma, sól, pieprz 2 łyżeczki masła klarowanego do smażenia Marchewkę gotuję w lekko osolonej wodzie, aż do miękkości. Odcedzam, gorące warzywo miksuję na puree. Odstawiam. Cebulę(...)czosnek obieram, drobno siekam. Masło klarowane rozgrzewam w rondlu, wrzucam na gorący tłuszcz warzywa, a kiedy będą szkliste, wsypuję suchą kaszę. Przesmażam wszystko około 2-3 minut, ciągle mieszając, po czym wlewam wino. Kiedy w połowie odparuję, dodaję porcjami bulion warzywny, najlepiej po 1 niewielkiej chochli i gotuję tak długo, aż kasza wchłonie płyn. Mieszam następnie z gotowym puree marchewkowym

W kuchni Karmel-itki
Placuszki z kalafiora 190

drobno.   Namoczoną i odciśniętą bułkę mieszamy z jajkami.Dodajemy pokrojone warzywa, mieszamy, dodajemy majonez i mąkę ziemniaczaną,doprawiamy do smaku i mieszamy.   Placuszki układamy łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu strondo zrumienienia.   Świetnie smakują z kaszą gryczaną i sosem czosnkowym.Smacznego

Maminek kulinarny
KURCZAK Z MAKARONEM GRYCZANYM I BROKUŁEM 126

Chodź jestem fanką kasz nie zapominam również o makaronach, szczególnie gryczanym :) Przyznam, że dobrej jakości grykę w makaronie ciężko znaleźć. Przetestowałam już parę firm i najlepiej

Zdrowie i pysznie na talerzu
Kotlety z soczewicy i kaszy gryczanej 228

obiadu! A oto najlepszy tego dowód :) Składniki: 2/3 szklanki kaszy gryczanej 1/2 szklanki soczewicy zielonej 2 jajka marchewka pół małej cukinii pół cebuli  garść sezamu sól, pieprz, koperek, majeranek, opcjonalnie kminek Wykonanie: Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce, dodajemy sezam i pokrojoną w kostkę, zeszkloną cebulkę. Soczewicę i kasze gotujemy zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Po wystygnięciu dodajemy(...)smaku i mieszamy wszystkie składniki. Z powstałej masy formujemy kotlety i smażymy na niewielkiej ilości oleju z każdej strony po kilka minut, do zrumienienia.  Podajemy z ulubionymi warzywami, młodymi ziemniaczkami lub tak, jak lubicie najbardziej :) Smacznego

Taste Of My Day
Pierogi z kaszą gryczaną i mielonym mięsem 267

kaszy gryczanej palonej (ok. pół torebki) 2 małe marchewki 1 mały seler 1 nieduża cebula 2-3 ząbki czosnku kilka listków natki selera i kilka lubczyku wraz z łodyżką ok 3/4 łyżeczki soli ziołowej (najlepiej własnej roboty, przepis znajdziesz tutaj ) po pół łyżeczki pieprzu mielonego i ziołowego po 2 łyżki masła i oleju Przygotowanie: Warzywa obierz i umyj. Pokrój(...)drobną kostkę. Zioła opłucz i w miarę drobno posiekaj. Kaszę ugotuj bez soli i odcedź. Opłucz zimną wodą i pozostaw do ostudzenia i lekkiego osuszenia. Przełóż do miski. Na dużej patelni roztop masło z łyżką oleju. Gdy całkowicie się rozpuści, wrzuć marchewkę i seler. Smaż na średnim ogniu parę minut. Dodaj cebulkę i dolej łyżkę oleju. Smaż na złociście kilka

Anioszek w kuchni
PIERSI Z GĘSI W JABŁKACH I ŻURAWINIE Z KASZĄ GRYCZANĄ Z BURACZKAMI 135

jabłkowego 1 łyżeczka miodu Kasza gryczana: 1 szklanka kaszy gryczanej 2 szklanki bulionu z gęsi 1 ząbek czosnku 1 duży burak lub 2 małe 130 g sera feta pęczek koperku 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Wykonanie: Gęsina: Z piersi wykrawamy kość. Na kości gotujemy bulion z warzywami. Piersi myjemy, osuszamy i nacinamy delikatnie kratkę(...)zawartość patelni do naczynia żaroodpornego z mięsem. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1-1,5 godz. W czasie pieczenia podlewamy mięso sosem z pieczenia. Kasza gryczana: Buraki myjemy dokładnie, nie obieramy. Zawijamy w folię aluminiową  wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu aż będą miękkie. Kaszę gryczaną płuczemy zalewamy bulionem, wrzucamy czosnek i gotujemy

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania