kaszy gryczanej -200 g mięsa -60 g pieczarek -1 cebula -3 duże pomidory+bazylia -1 łyżka oleju -40 g sera żółtego Przygotowanie: 1. Gotujemy kaszę. 2. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy. Zdejmujemy z patelni 3. Pieczarki i cebulę w kostkę, dusimy pod przykryciem. 4. Pomidory z dodatkiem bazylii blendujemy na sos. 5. Do warzyw dodajemy mięso, zalewamy sosem
Zdrowie i pysznie na talerzugotowanie :-) Trwa ono dosłownie kilka chwil. Dodatkowym atutem tego dania jest to, że możecie w nim śmiało wykorzystać mięso z niedzielnego rosołu. A smakuje... obłędnie... SKŁADNIKI 2/3 szklanki kaszy gryczanej 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 1 ugotowana ćwiartka z kurczaka 1 łyżka oleju kokosowego 1 szklanka wody 1 szklanka rosołu sól, pieprz Kurczaka obieramy od kości. Cebulę kroimy(...)plasterki (jeśli łodygi mają na sobie grube włókna zetnijcie je). Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie dodajemy cebulę i selera. Chwilę smażymy często mieszając, a gdy warzywa zaczną mięknąć dodajemy przepłukaną kaszę, dolewamy wodę i rosół, mieszamy i gotujemy aż kasza wchłonie płyn (jeśli wolicie możecie zamiast rosołu dodać drugą szklankę wody, ale to już zależy od waszych upodobań
Czary - gary w kuchnipozwalała :) - taka nagroda za tydzień wytrzymania bez nich. Będzie więcej sałatek, owoców, warzyw, koktajli, soków. Będzie więcej przepisów na zdrowe dania. Jak słodkie to tylko domowej roboty. Częściej zamierzam robić też sama pieczywo. Trzymajcie kciuki, oby się udało! :) Zapraszam na sałatkę. Składniki: 1 woreczek kaszy gryczanej 1/2 czerwonej cebuli 1 mały zielony ogórek 1 słoik marynowanych pieczarek
TrufelkowoRozpływająca się w ustach, delikatna i aromatyczna karkówka z rozgotowaną cebulką i papryką. Obiad idealny z dodatkiem kaszy gryczanej. 600 g karkówki Przyprawa do karkówki Przyprawa do mięsa 2 czerwone papryki 2 cebule 1 kostka rosołowa 3 łyżki natki pietruszki (świeżej) 2 szklanki wody 0,5 szklanki łagodnego keczupu Czosnek granulowany Ostra papryka Liść lubczyku Mąka do obtoczenia Olej(...)delikatnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy płyn nam wyparuje możemy mięso podlać odrobiną wody. Podajemy z ugotowana kaszą gryczaną
VioletoweKucharzenieGulasz wieprzowy z kruchym, miękkim mięsem z łopatki gotowany w piwie z dodatkiem marchewki, pieczarek i boczku to idealne danie na obiad. Gulasz możemy podać z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jest podać to danie z kaszą gryczaną. Wybornie smakuje na drugi dzień na zimno, jako lunch w pracy- sprawdziłam! ps. Test na dziecku przeszło pozytywnie, bo słodkawe, no to wiadomo Składniki na 4 porcje: 1 dynia piżmowa 1 dojrzały ananas 2 marchewki łyżeczka soli łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka suszonego rozmarynu 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Warzywa pokrój w równej wielkości kawałki(...)papierem do pieczenia i piecz przez 40-50 minut w temp. 180-200 C, i co 15 minut przemieszaj, tak aby wszystko dokładnie się upiekło. W między czasie ugotuj kaszę. Smacznego! ps. Amatorom świeżej kolendry (ja się do nich na razie nie zaliczam) podpowiem, że idealnie dopełni to danie
greenscarfmeeega smaczna. U nas bywa zwykle z dodatkiem ryżu basmati, kaszy gryczanej lub jaglanej i jarzyny, np.marchewki lub marchewki z groszkiem, itp. Ale dodatki pozostawiam już do Waszego wyboru. Jako, że jest to wersja bez sosu (sosy bywają u nas bardzo rzadko) idealnie komponuje się również z dodatkiem samych warzyw. Ja przygotowuję od razu z podwójnej porcji, przepis podaję(...)mieszając. Pod koniec dodaję pozostałe ząbki czosnku pokrojone na mniejsze kawałki i masło. Ja dolewam jeszcze trochę wody, by wytworzył się taki bezmączny sosik (tłuszczyk do polania ryżu lub kaszy). Smacznego
Smaczne Zdroweziemniaki 1 sos Barilla z oliwkami 1/2 kalafiora 50 g kaszy gryczanej 1,2 l bulionu drobiowego zielenina Przygotowanie Marchew obieramy, kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki. Kaszę gotujemy na sypko (ew. można dorzucić do bulionu razem z warzywami). Marchew i ziemniaki zalewamy bulionem, gotujemy 10 min od momentu zawrzenia. Dodajemy sos, kaszę
R'n'G KitchenŹródło występowania: nasiona słonecznika,orzechy pistacjowe, migdały, fasola, groch, kasza jaglana i gryczana, szynka, chleb żytni, ryba, ryż brązowy. Witamina B2 Właściwości:bierze udział w przemianie w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek w energię. Dzienne zapotrzebowanie: 1.3- 1.6 mg Źródło występowania: wątroba, ciemnozielone warzywa, mleko, sery, grzyby, makrela, łosoś, soja, groch, jogurty i kefiry. Witamina B6 Właściwości:bierze udział
Fit & Healthy Lifelubimy, więc musi być dobre :) Potrzebujemy: - soczewicę czerwoną - warzywa najzwyklejsze - 3-4 marchewki (zależy jakie duże), pietruszka korzeń + natka, 1 mały seler albo pół dużego, cebula - przyprawy - pieprz, curry (można jeszcze dać dodatkowy imbir, bo chociaż wchodzi w skład mieszanki curry, to nie jest tak wyrazisty w niej) - kaszę - u mnie gryczana niepalona ale może być i palona albo(...)krew); witaminy z grupy B Najlepiej oczywiście znowu jeść kiełki, jeśli tylko ktoś lubi... Jeśli nie - GOTUJEMY :) Zaczynamy od wstawienia kaszy - o gotowaniu kaszy bez przypalania pisałam TUTAJ (pod zdjęciem czerwonej fasoli zaczyna się opis :) ). Obieramy wszystkie warzywa, rozgrzewamy suchą patelnię, ustawiamy na najmniejszym ogniu i tak: - marchew ścieramy na tarce (na dużych oczkach) i wrzucamy na patelnię
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIElitra zimnej wody + 150 ml do rozpuszczenia sosu pieczeniowego;1 łyżka ulubionej przyprawy uniwersalnej np. vegety;1 czubata łyżka mąki pszennej;1 łyżka oleju;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.Marchewki, pietruszkę i seler umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Sos pieczeniowy dokładnie wymieszać z 150 ml zimnej wody(...)warzywa, a na patelnię na której były smażone wrzucić pokrojone mięso z kurczaka i podsmażyć.Podsmażone mięso z kurczaka wrzucić do gotującego się na małym ogniu rosołu z warzywami i chwilę razem gotować.Następnie dodać sos pieczeniowy rozpuszczony w wodzie wraz z mąką i gotować razem, aż do delikatnego zgęstnienia sosu.Sos przyprawić solą i pieprzem.Podawać gorący z ciepłą kaszą
Gospodyni MiejskaGryczane kaszotto z dynią Potrzebujesz: 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 listek laurowy 3 łyżki oleju rzepakowego 500g obranej i pozbawionej nasion dyni 1 sporą gałązkę rozmarynu 200g prażonej kaszy gryczanej (1 szklanka) 500ml bulionu warzywnego (2 szklanki) sól pieprz podsmażona kiełbaska/ boczek (opcjonalnie) posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: 1. Cebule pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju(...)przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane igiełki rozmarynu. 3. Dynię pokrój w większą kostkę i dodaj do cebuli razem z listkiem laurowym - podsmażaj razem ok. 10min. 4. Do warzyw wsyp suchą kaszę i delikatnie przemieszaj. 5. Partiami (np: po pół szklanki) dolewaj do kaszy i warzyw bulion. Przy każdym dolaniu bulionu przemieszaj całość, przykryj pokrywką i odczekaj, aż kasza wypije
Kuchnia w Słońcu Skąpanalunch. Można śmiało przygotować je dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy Kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami Do przygotowania kaszotto będziecie potrzebować: 300 g kaszy gryczanej niepalonej 400 g pieczarek 1 dużego pomidora lub 2 małych 1 małej cebuli (u mnie cebula fioletowa) 2 ząbków czosnku 1/2 puszki kukurydzy 750 ml wywaru warzywnego lub bulionu(...)koniec dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę oraz przyprawy i jeszcze przez moment dusimy. 9. Gdy kaszotto będzie gotowe, posypujemy je prażonym słonecznikiem. I to wszystko. Nasze kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami jest już gotowe! Teraz wystarczy je tylko podać i rozkoszować się jego smakiem Mieliście kiedyś okazję jeść kaszotto? Lubicie tego typu dania? A może wolicie
Okiem Blondynki by McBlondilunch. Można śmiało przygotować je dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy Kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami Do przygotowania kaszotto będziecie potrzebować: 300 g kaszy gryczanej niepalonej 400 g pieczarek 1 dużego pomidora lub 2 małych 1 małej cebuli (u mnie cebula fioletowa) 2 ząbków czosnku 1/2 puszki kukurydzy 750 ml wywaru warzywnego lub bulionu(...)koniec dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę oraz przyprawy i jeszcze przez moment dusimy. 9. Gdy kaszotto będzie gotowe, posypujemy je prażonym słonecznikiem. I to wszystko. Nasze kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami jest już gotowe! Teraz wystarczy je tylko podać i rozkoszować się jego smakiem Mieliście kiedyś okazję jeść kaszotto? Lubicie tego typu dania? A może wolicie
Okiem Blondynki by McBlondioparciu o nią potraw przy chorobie hashimoto, czy diecie bezglutenowej. Kasza gryczana jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, błonnika, kwasu foliowego i aminokwasów. Poprawia pracę jelit i metabolizm, a także korzystnie wpływa na układ krążenia, czyli ta kasza to samo zdrowie. Zapraszam do przygotowania gryczotta z warzywami i kurczakiem (może być indyk). To proste, szybkie i zdrowe danie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikrazem około 15-20 minut. Kalarepka powinna zostać jeszcze lekko chrupka, reszta warzyw mocno zmięknie. Dodajemy posiekany szczypior i kolendrę lub paprykę, mrożony groszek. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Curry podajemy z ryżem, z makaronem z tapioki, z gryczanym makaronem Soba lub z dowolną kaszą. W każdym wypadku jest pyszne J Pastę Kanokwan – oryginalną, produkowaną i pakowaną
Karo in the Kitchenrzodkiewki, 1 mały ogórek zielony, szczypiorek Sposób przygotowania Fasole i kaszę gryczaną ugotować osobno w osolonej wodzie, a po ostudzeniu zmielić na jednolitą masę. Płatki owsiane zalać wrzątkiem i po 5 minutach odcedzić z nadmiaru wody. Drobno posiekaną cebulę i czosnek zrumienić na oliwie, dodać warzywa utarte na tarce o grubych oczkach, udusić do miękkości. Wszystkie składniki pasztetu wymieszać
Jadło i czytadło