kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:26/167)

Młoda kapusta gotowana 207

Kapusta młoda gotowana to jedno ze smaczniejszych dodatków do obiadu. Jej przygotowanie jest proste i bardzo szybkie. Wystarczy kilka składników i danie gotowe. Składniki: główka kapusty młodej 1 cebula 1 małe jabłko 1 pomidor kawałek słoniny (na skwarki) 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz Kapustę szatkujemy. Do garnka wlewamy wody (ok. 2 cm od dna). Zagotowujemy, dodajemy kapustę i zmniejszamy

tojestpyszne.blogspot.com
Zupa warzywna 226

bulionu, lub z kurczaka lub też z innego mięsa( gotujemy z liściem laurowym )- wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew, ziemniaki , seler I pietruszkę. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy kalafior, kapustę I pieczarki. Gotujemy dalsze 10-15 min. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem I paprika. I zupa gotowa :)Posypujemy świeżą natką pietruszki. Życze smacznego

Smaki Edyty
Krokiety z kapustą i pieczarkami 156

olej do smażenia Kapustę wyjmujemy ze słoika, odduszamy z niej wodę, rozdrabniamy, kiedy jest zbyt kwaśna należy ją obgotować w wodzie przez około 2 minuty, osobiście jednak nie gotuję. Rozdrobnioną kapustę włożyć do miski.  Pieczarki umyć, posiekać, cebulę pokroić w kosteczkę, usmażyć razem z pieczarkami.  Gotowe pieczarki i cebulę przełożyć do miski, wymieszać z kapustą, dodać pieprz, sól

Kuchenne aromaty
Gołąbki cygańskie 1506

pieprz do smaku 2 żółte pomidory, pokrojone w plastry. mały pęczek świeżej natki pietruszki CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy posiekaną kapustę i gotujemy 3 minuty. Przecedzamy, przelewamy zimną wodą, żeby przerwać proces gotowania i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Odstawiamy na bok. 2. W dużej misce mieszamy ze sobą mięso, cebulę, kaszę

My Culinary Art
Pierogi z kapustą i grzybami 210

cebuli 3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Przygotowanie:Farsz: grzyby obrać z skórki, pokroić w kostkę. Zagotować wodę dodać pokrojone i grzyby i gotować około 5 minut. Przelać na sitko do odsączenia. Kapustę ugotować na miękko i odsączyć na sitku. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać odsączone grzyby, kiszoną kapustę  i całość mieszając chwilkę podsmażyć(...)grubość około 3 mm i szklanką wykroić kółka. Na ciasto położyć łyżeczkę farszu, przykryć drugim kółkiem ciasta i dokładnie zlepić. Zagotować wodę z solą wrzucać porcjami pierogi i gotować 8 minut od wypłynięcie pierogów.Pierogi podać bezpośrednio po ugotowaniu okraszone zrumienioną cebulką

Ala piecze i gotuje
Bigos hultajski. 146

wędzonego boczku 30 dag kiełbasy 2 listki laurowe 10 ziarenek pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka przecieru pomidorowego przyprawa do bigosu olej      Kiszoną kapustę siekamy i gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem pokrojonego boczku. W sporym garnku rozgrzewamy trochę oleju, dodajemy pokrojoną wieprzowinę, kiełbasę, cebulę i wszystko rumienimy, dodajemy poszatkowana kapustę słodką, przyprawy, podlewamy wodą(...)dusimy do miękkości.  Ugotowane kapusty łączymy, dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy przyprawą do bigosu i gotujemy jeszcze chwilę. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Pierogi z kapustą i grzybami 170

language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Grzyby moczymy 2 godziny 2 szklance wody. Kapustę zalewamy szklanką wody ,dodajemy liść laurowy i gotujemy godzinę na małym ogniu. Następnie kapustę odcedzamy i siekamy. Grzyby gotujemy w tej samej wodzie przez pół godziny. Cebulę kroimy w piórka ,zrumieniamy na 2 łyżkach masła i razem z grzybami mielimy (na średnich oczkach) na patelni roztapiamy(...)pozostałe masło ,dodajemy kapustę i zmielone grzyby ,podsmażamy około 10 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z przygotowanego farszu robimy kulki. Ciasto W misce usypujemy kopczyk z mąki ,robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Po wyrobieniu mąki z wodą ,ponownie robimy dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko ,dodajemy szczyptę soli. Ciasto

R'n'G Kitchen
Kapuśniak Eldorado 193

pietruszki · sól · pieprz  Kapustę nalezy oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wywarem, gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do kapusty w połowie gotowania i ugotować do miękkości. Boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić. Pozostałe warzywa, ziemniaki i pieczarki oczyścić, opłukać pokrajać w paseczki, dodać do boczku, podsmażyć, skropić wodą, udusić

Camilla w kuchni
Kapusta wigilijna 113

Grzyby wypłukać, zalać zimną wodą i ugotować. Cebulę pokroić w półplasterki. Do garnka wlać olej, dodać cebulę, podsmażyć ze szczyptą cukru. Dodać kapustę, przyprawy, wlać wywar z gotowania grzybów, trochę wody (kapusta nie lubi się dusić na sucho) i dusić do miękkości.   Grzyby pokroić, podsmażyć na oleju. Śliwki wypestkować, razem z grzybami dodać do kapusty dusić około 3 godziny(...)Następnie wlać około 500 ml wina i dusić... . Jak dla mnie im dłużej tym lepiej. Kapusta powinna dusić się kilka godzin. A najlepsza jest po 3 dniach ( gotowania z przerwami) i po przemrożeniu. * Suska sechlońska to podsuszona i podwędzona śliwka (drylowana lub z pestką). W miejscowej gwarze „suska” znaczy tyle co suszona, a „sechlońska” pochodzi od nazwy miejscowości Sechna, leżącej

królestwo garów
Żeberka na kapuście kiszonej [PRZEPIS] 260

Większość osób przygotowujących żeberka z kapustą otacza żeberka kapustą z każdej strony. My żeberka układamy na kapuście. Takie są lepsze. Oczywiście naszym zdaniem. Również przechodzą smakiem

Jakugotujesz.pl
Czerwona kapusta duszona w soku pomarańczowym 170

Czerwona kapusta,zwana też modrą to środkowo-europejski klasyk.Wspaniały,energetyzujący swym kolorem i pyszny dodatek do obiadu.Szczególnie teraz w listopadzie,gdy na stołach króluje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak w przyprawach i warzywach 228

może być jeszcze cebula, brukselki, brokuły - to co lubimy, ale dobieramy warzywa tak by podczas pieczenia z mięsem "doszły" równocześnie. A jeśli tak jak u mnie najszybciej gotowała się kapusta, to dołożyłam ją najpóźniej. Mogą też być warzywa mrożone, ale wtedy dodajemy je krótko przed końcem pieczenia mięsa. Przygotowanie: Podzielone, umyte mięso posypać przyprawami i ułożyć na blaszce Warzywa obrać

Proste Potrawy
Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) 187

kapustę drobno siekamy, zalewamy wodą  kapustę, najlepiej wodą z moczenia grzybów i zagotowujemy. Dodajemy posiekane grzyby, liście laurowe, ziele angielskie nie solimy, gdyż kapusta ma słony smak. Całość gotujemy do miękkości kapusty i grzybów,  powinien też odparować nadmiar płynu.  Masło klarowane rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, szklimy i dodajemy do kapusty, mieszamy, dodajemy też kminek do kapusty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz wołowy z kapustą pekińską i batatem z szybkowaru 199

słodyczy. Kawałki batata gotuj do totalnej miękkości, aby później zagęścić nimi sos. Jeśli wolisz słodki ziemniak bardziej jędrny, skróć czas jego gotowania o jakieś 30 sekund.. Etap I Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 10 min Otwieranie Garnka: Szybkie Etap II Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 2 min Otwieranie Garnka: Szybkie Etap III Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania(...)soli i podsmażaj ok. 10 min  dodaj kawałki wołowiny, sól i pieprz zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Etap I otwórz garnek, dodaj kapustę pekińską, zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Etap II otwórz garnek, dodaj kawałki słodkiego ziemniaka, zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Etap III otwórz garnek, zamieszaj kilkakrotnie całość łyżką

Szybko Szybkowar
Pyszny kapuśniak. 121

Kapuśniak gotuję kiedy za oknami zaczyna skrzypieć mróz. I chyba już właśnie nadszedł ten czas... Zima blisko! Rozgrzewa i jest też bardzo sycąca, polecam!   Składniki; 2 skrzydełka kurze, 1 marchewka 20-30 dag kiszonej kapusty 1 laska kiełbasy zwyczajnej 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki przyprawa uniwersalna majeranek, ziele angielskie, liść laurowy , pieprz, sól 1 łyżka oleju(...)ziele i liść laurowy. Kapustę opłukać lub też nie (wybór zostawiam Wam ;-)),odcisnąć i drobno pokroić, dodać do garnka wtedy kiedy marchew będzie już miękka. (kwas z kapusty można zachować, bo może okazać się ze  zupa nie jest zbyt kwaśna więc wtedy go dolewamy)  Zalać woda tak, aby kapusta była zakryta. Gotować około godz. do czasu

Radość kipiąca uśmiechem.

Proponowane wyszukiwania