kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:20/167)

Tradycyjny bigos myśliwski 388

łyżeczki kminek mielony 0,25 łyżeczki sól, pieprz do smaku olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Kiszoną kapustę przepłukujemy wodą, odsączamy i kroimy. Zalewamy wrzątkiem, gotujemy chwilę i wylewamy wodę. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna czynność można powtórzyć kilkakrotnie. Ze świeżej kapusty wykrawamy głąb, szatkujemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy kilka minut, następnie wylewamy wodę. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem(...)potasu trzeba je dobrze wypłukać gorącą wodą. Surowe mięso kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na smalcu lub oleju.  Oba rodzaje kapusty łączymy z grzybami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i rozgniecionymi owocami jałowca. Dolewamy wody i gotujemy na małym ogniu około 1 godziny.  Dodajemy mięso, kiełbasę, resztę przypraw, solimy i dusimy na małym ogniu około 2 godz

głodny alergik
Kapuśniak z pomidorami 164

kiszonej2 puszki pomidorów1 długa laska kiełbasy2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego3 liście laurowe4 ziarenka ziela angielskiego1 duża cebula3 ziemniaki2 ząbki czosnkupieprz, sól, cukier, vegeta2 łyżki olejuWykonanie:Kapustę szatkujemy i wrzucamy do bulionu. Gotujemy około 30 minut z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. W osobnym garnuszku gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki tak, żeby były miękkie, ale się nie rozpadały(...)zredukowany sos z pomidorów, kiełbasy, cebuli i czosnku. Ugotowane i odcedzone ziemniaki dorzucamy na patelnię i chwilę jeszcze dusimy. Następnie zawartość patelni dorzucamy do bulionu i kapusty i gotujemy przez około 20-30 minut. Na koniec doprawiamy wedle uznania. I już można podawać.Życzę smacznego

Anielska Kuchnia Ani
Kapuśniak ze słodkiej kapusty 113

talarki por. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem oraz kminkiem. Wszystko mieszamy i krótko smażymy (warzywa są cienko pokrojone, więc nie wymagają długiego gotowania). Paprykę pozbawioną gniazd nasiennych kroimy w paski i dodajemy do kapusty. Papryczkę chilli również pozbawiamy gniazd nasiennych (już na wstępie zredukujemy tym samym jej ostrość), ale do tej czynności proponuję założyć rękawiczki jednorazowe. Pozwoli(...)drobną kostkę i również dodajemy do kapusty. Całość mieszamy i chwilę smażymy. Do gorącego bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania – dodajemy kapustę przesmażoną z warzywami. Na tej samej patelni rumienimy pokrojone na kawałki kiełbaski, które również dodajemy do zupy razem z boczkiem. Kolejno na patelnię, z tłuszczem po kiełbaskach, wrzucamy obrane

mojewypiekiinietylko
Domowy kapuśniak :) 196

cebulę w kostkę, a pora i pietruszkę wrzucamy do garnka w całości. Zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, kminek nieco rozgnieciony, sporo majeranku, tymianek, ostrą paprykę i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Teraz czas na kapustę kiszoną. Jeśli macie kapustę z długimi włóknami to dobrze jest ją nieco przesiekać. Jeśli jest(...)też mocno kwaśna to przepłukajcie ją przynajmniej jeden raz. My używamy kapusty w puszce z białym winem dostępną w Lidlu, ale niestety ostatnio jest coraz rzadziej dostępna. Gotujemy jeszcze kilka minut, aż kapusta zmięknie i na koniec dodajemy sól oraz świeżo mielony czarny pieprz. Gotujemy jeszcze małą chwilkę i wyciągamy liście pora i pietruszkę. Dodajemy ziemniaki. Możecie zaprawić zupę niewielką

vegetanie
Czerwona kapusta gotowana na kompocie 188

masła klarowanego 3 łyżki mąki kwasek cytrynowy u mnie ocet jabłkowy bakalie: rodzynki, figi, morele, śliwka  sól, pieprz, ziele ang. liść laurowy,goździk  Wykonanie: Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka (ja gotuję w szybkowarze) wlewamy sok, gotujemy do miękkości, wrzucamy przyprawy, goździk, ziele zmiażdżyć(...)doprawiamy octem by przełamać słodycz, doprawiamy solą i pieprzem , dorzucić posiadane bakalie. Cebulkę kroimy w półksiężyce, wrzucamy na spienione masło, zeszklić chwilę dosypujemy mąkę, zasmażamy krótko dodając do gotującej się kapusty, mieszamy wszystko dokładnie, przykrywamy, dusimy już tylko chwilę. Smacznego

kgwjanczewo
Łazanki 188

środku ciasto było surowe :(  Przyznam, że aż mi się odechciało gotować! W czwartek wracam do domu i będę próbować jeszcze raz, w normalnych warunkach. Trzymajcie kciuki! A dzisiaj wrzucam przepis na odchudzone łazanki - z indykiem zamiast żeberek. Możecie też je robić w wersji bezmięsnej, z samą kapustą i grzybami, wtedy będą idealne na wigilijny stół :) ŁAZANKI (5-6 porcji(...)angielskiego - oliwa z oliwek Kapustę drobno pokroić (ja ją kroję w kwadraciki, na kształt makaronu) i wrzucić do gotującej się wody. Dodać sól, liście laurowe oraz ziele angielskie, gotowaćkapusta będzie miękka. W między czasie można przygotować resztę składników. Makaron zagotować. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać wcześniej umyte i pokrojone w drobną kostkę

Zgrabne Gotowanie
Gołąbki z młodej kapusty. 184

sól pieprz 0,5 l rosołu (może być z kostki)      Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i myjemy. W sporym garnku zagotowujemy wodę i wkładamy kapustę, gdy znów zacznie wrzeć gotujemy 3-5 minut (w zależności, czy mamy 1 dużą kapustę to wtedy 5 minut, czy małą, to wtedy 3 minuty) Po tym czasie obracamy kapustę, wyłączamy grzanie(...)pozostawiamy na kolejne 3-5 minut. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, skracając jednak czas gotowania o 5 minut. Przestudzoną kapustę dzielimy na osobne liście, odcinając z każdego zgrubienia (tzw. nerw) u nasady. Całe, duże liście odkładamy, natomiast tymi uszkodzonymi wykładamy naczynie żaroodporne.      Mięso przekładamy do sporej miski, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, ryż, doprawiamy

Rozpustne gotowanie
Kapustka z wędzoną szynką oraz żurawiną 143

listek laurowy 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżkę octu winnego sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kapustę szatkujemy, sparzamy wrzącą wodą odcedzamy. Kapustę przekładamy do garnka dodajemy tłuszcz, startą marchewkę na tarce jarzynowej o grubych oczkach, listek laurowy, gotujemy(...)wolnym ogniu. Cebulę obieramy kroimy w półksiężyce podsmażamy na maśle.  Szynkę kroimy w kostkę dodajemy do podsmażonej cebuli,  smażyć razem około 10 minut. Przekładamy do gotującej się kapusty, dodajemy opłukaną żurawinę,  sos paprykowo-pomodorowy  oraz  pieprz ziołowy. Pod koniec gotowania doprawiamy octem winnym solą oraz pieprzem. Podajemy na gorąco z dowolnym pieczywem lub ziemniakami. Smacznego

kgwjanczewo
Żeberka w kapuście 91

czegoś konkretnego. Byle do wiosny, a tymczasem na blogu danie jednogarnowe, które pewnie znacie, a jeśli nie zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Żeberka w kapuście Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 2 godz Łączny czas 2 godz 20 min Składniki 1 kg kapusty kiszonej 1 kg chudych żeberek 2 cebule sól pieprz 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście(...)pieczemy do miękkości. Czas gotowania i pieczenia będzie różny w zależności od użytej kapusty i żeberek, ale zazwyczaj trwa 1,5 do 2 h. W razie potrzeby doprawiamy na koniec do smaku. Artykuł Żeberka w kapuście pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Kapuśniak wigilijny 179

wody Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie, odławiamy i przekładamy do garnka z wodą i niewielką ilością suszu warzywnego. Gotujemy do miękkości grzybów. Dodajemy lekko pociętą kapustę i gotujemy do jej miękkości. Do smaku przyprawiamy solą i cukrem. Na oleju podsmażamy pokrojoną w plastry cebulę. Olej bez cebulki dolewamy do garnka z kapuśniakiem. Zagotowujemy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
barszcz ukrainski postny 327

tego barszczu ukraińskiego jaki gotowany był, w moim domu, w Polsce (ten przepis przedstawię w innym poście). Zapraszam Składniki : Ponieważ zupę gotuje na 2-3 dni, wszystkie składniki podane są na duży garnek (ok 5l). 1/4 główki malej kapusty białej 6-7 średnich ziemniaków  3 buraki 2 marchewki 1 cebula 1 szklanka drobnej białej fasoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)szatkujemy na szatkownicy.  4. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.  5. Do garnka, w którym będziemy gotowali barszcz,wlewamy wodę i wrzucamy pokrojone ziemniaki i kapustę. Solimy i gotujemy 6. W międzyczasie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej marchewkę. 7. Cebule obieramy z łupiny i kroimy w kostkę.  8. Na średni ogień wstawiamy patelnie

Kulinarnie z Polką na Kresach
Łazanki z kiszoną kapusta,kiełbasą i majerankiem 146

dzisiejszym boomie na wloskie pasty niezbyt popularne.Ja wybieram lazanki.Skladniki na porcje:500 g lazanek500 g -700 g kiszonej kapusty+listek laurowy,ziele angieskie 4-5 sztuk,kminek2 cebule 200 g boczku wedzonegoolej do smazenia2 kielbaski slaskiesol,pieprz2 lyzeczki suszonego majeranku Przygotowanie:Gotujemy kiszona kapuste z niewielka iloscia wody i przyprawami.listkiem laurowym ,zielem angielskim i szczypta kminku.W duzej ilosci osolonej wody

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos z młodej kapusty, z koperkiem 192

pomidorowy 1 łyżka oleju WYKONANIE Żeberka płuczemy wkładamy do garnka  i zalewamy wodą tak, by lekko zakryć. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i cebulkę, listek. Gotujemy na małym ogniu. Kapustę szatkujemy. Połowę koperku również drobno siekamy. Dodajemy do podgotowanych żeberek i warzyw(...)Nakrywamy i gotujemy od czasu do czasu mieszając. W tym czasie kiełbasę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy i dodajemy do bigosu. Możemy potrawę trochę posolić i dodać pieprz. Gotujemy do miękkości kapusty. Odkrywamy, by wyparowała woda. Wrzucamy pozostałą część pokrojonego koperku. Na koniec dodajemy ok. pół szklanki przecieru pomidorowego. Jeśli ktoś lubi bardziej winne można dodać świeże pomidory lub koncentrat

W kuchennym oknie Ewy
Kapusta młoda zasmażana 156

Kapusta biała młoda – 1 głowka Słonina – 15 dag Mąka pszenna – 1 łyżka Sól Pieprz Koperek Listek laurowy – 2 szt Ziele angielskie – 3 szt  Kapustę oczyścić

Camilla w kuchni
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z KAPUSTĄ 192

OLEJ,KMINEK DO POSYPANIA PRZYGOTOWANIE: DROŻDŻE MIESZAMY Z CUKREM I ŚMIETANĄ.MARGARYNĘ SIEKAMY Z MĄKĄ DODAJEMY DROŻDŻE I POZOSTAŁE SKŁADNIKI,WYRABIAMY CIASTO.ODSTAWIAMY NA 30 MIN. NA FARSZ KAPUŚCIANY:KAPUSTĘ KROIMY I GOTUJEMY DO MIĘKKOŚCI,PIECZARKI ŚCIERAMY NA TARCE O GRUBYCH OCZKACH,PODSMAŻAMY,(JAK UŻYWAMY SUSZONYCH GRZYBÓW TO NAMACZAMY JE I GOTUJEMY RAZEM Z KAPUSTĄ),CEBULĘ KROIMY W KOSTKĘ I PODSMAŻAMY

Swojskie jedzonko

Proponowane wyszukiwania