kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:18/167)

makaron łazanki z kiełbasą w pomidorach... 157

pęczka makaron łazanki wsypać do osolonej wody i gotować do miękkości makaronu, wylać na durszlak i przelać zimną wodą kiszoną kapustę pokroić drobniej, zalać wodą, wsypać cukier, gotować do miękkości kapusty na oleju zrumienić boczek wędzony z kiełbasą pokrojoną w kostkę, dodać pokrojoną cebulę i wyciśnięty w prasce czosnek, wsypać majeranek, paprykę i podsmażać z z 5 minut włożyć kapustę(...)wodą w której się gotowała, dodać makaron, wszystko wymieszać i podsmażać mieszając z 5 minut na koniec dodać natkę pietruszki pokrojoną, wymieszać, najlepiej smakuje po kilku godzinach, makaron wchłonie wodę z kapusty, smaki się przegryzą - pyszne danie obiadowe na jesienne chłodne dni............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
KUJAWSKI KAPUŚNIAK 199

kiszonej kapusty60dkg żeberek wędzonych3 marchewkipietruszkakawałek selera kawałeczek wędzonego boczkuszklanka kaszy jęczmiennej4 średnie ziemniaki1 cebulasól, pieprz, majeranekliść laurowy, ziele angielskieWykonanie:Z żeberek i włoszczyzny gotujemy wywar, dodając, ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę kiszoną pokroić i podgotować w osobnym garnku (bez płukania) ok 15 minut od zagotowania.Gdy mięso będzie miękkie wywar(...)przecedzamy. Obieramy żeberka z mięsa i kroimy. Warzywa również kroimy  w kostkę. Do czystego wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i kaszę jęczmienną. Gdy będą miękkie dodajemy kapustę kiszoną - gotujemy całość ok.15-20 minut :) Boczek kroimy z kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do zupy. Na patelni po boczku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i wrzucamy do garnka. Gotujemy jeszcze

Walijskie Pichcenie
Łazanki z kapustą kiszoną, pieczarkami i kiełbasą. Smaczne danie z makaronem. 313

dużych sztuk - kapusta kiszona 30-35 dkg. - sól, sos sojowy, majeranek - odrobina oleju Wykonanie Kapustę kiszoną kroję drobno, zalewam w małym garnku wodą ( tylko trochę aby przykryła kapustę ) i gotuje do miękkości ( ok. 40-45 minut. ) Kiełbasę kroję w ćwierć plasterki, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju dodaje pokrojoną kiełbasę, chwilkę obsmażam i wrzucam pieczarki. Zmniejszam ogień(...)smażę do odparowania wody i lekkiego zrumienienia. W osobnym garnku gotuję makaron, kiedy jest prawie miękki,odcedzam ( ale nie do końca zostawiam troszkę wody ), do makaronu dodaję kapustę wraz z powstałym z gotowania sokiem, podsmażone pieczarki z kiełbasą. Całość stawiam na najmniejszym ogniu doprawiam sosem sojowym, majerankiem i ew.solą. Gotuję jeszcze ok.2 minuty, delikatnie mieszając. I łazanki są już

Kuchnia z widokiem na ogród
Aromatyczne gołąbki 170

szałwii i tymianku (najlepiej świeżych), pół łyżeczki curry, kilka szczypt chili cayenne Z umytej kapusty oberwać zewnętrzne liście oraz wyciąć głąb. Zalać gorącą wodą w garnku i gotować kilka minut (jeśli kapusta jest stara trochę więcej). Wodę w garnku z gotowania zostawić. Ugotować ryż basmati, ale tak, żeby nie był idealnie ugotowany, a lekko twardawy. Cebulę pokroić w kostkę(...)kapusty wyciąć zewnętrznie nożem (bez robienia dziur). W liście kapusty zawinąć garść farszu, jak w kopertę. Gotowe gołąbki ułożyć w garnku z wodą, posypać solą i majerankiem. Gotować 30-40, jeśli kapusta jest młoda. Przy starej kapuście godzinę lub więcej.  Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy. Przepis bierze udział w akcji: Młoda kapusta

Corner With Recipes
Ziemniaki z kominka. 166

duszenia dodać garść roztartego w dłoniach majeranku. Tak postępujemy z każdymi suszonymi  ziołami. Rozcieramy w dłoniach w celu uwolnienia z nich aromatu. Cebulę z jabłkami dodać do gotującej się kapusty. Dodać śliwki suszone, kminek i pozostałe przyprawy. Gotować do miękkości na małym ogniu. Dodanie jabłek do kapusty bardzo podnosi jej smak

Kulinarny karnet Christophera
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55858

grzybami - wersja uproszczona Łazanki wydawać by się mogły dość pracochłonną potrawą. Ale według mojego przepisu- pójdzie o wiele szybciej, bo robimy z gotowego makaronu łazanki, pieczarek i kapusty kiszonej niegotowanej. Składniki : pół opakowania makaronu łazanki opakowanie pieczarek cebula, czosnek dobra garść kapusty kiszonej - około 200 g przyprawy - pieprz, sól, papryka słodka Przygotowanie : Makaron gotujemy. W tym czasie obieramy cebulę(...)kruchego, to całą puszkę wykorzystamy i resztę makaronu łazanki, którego pół wykorzystałam do łazanek z kapustą i grzybami :) Składniki: pół opakowania makaronu łazanki 3/4 puszki masy makowej z bakaliami różne bakalie dodatkowo - skórka pomarańczowa, śliwki, rodzynki, żurawina, orzechy 2 łyżki miodu Przygotowanie: Makaron gotujemy. Masę makową wykładamy do miski. Dodajemy bakalie i miód. Jeśli dodajemy orzechy, śliwki czy żurawinę

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Feast of cabbage by bastalena 151

kiełbasę pokroiłam w kostkę, marchew starłam na grubej tarce, grzyby namoczyłam we wrzątku). Do gotowego wywaru dodałam ziemniaki. Po mniej więcej 15 min. dodałam kapustę kiszoną i marchew, gotowałamkapusta zmięknie (czyli ok. 1h). Grzyby odsączyłam z wody i pokroiłam na drobno. Na patelni podsmażyłam cebulę i kiełbasę. Grzyby i kiełbasę dodałam do zupy. Na koniec doprawiłam do smaku

bastalena
Młoda kapusta po węgiersku 203

mielonej, 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej, 3 łyżki masła, sól, pieprz, oliwa, PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę drobno szatkuję. Cebulę kroję w kostkę. Kapustę z cebulą podsmażam na maśle. Wlewam wodę. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną i przyprawę uniwersalną. Gotuję 15 minut. 2. Kiełbasę kroję(...)plasterki. Podsmażam na oliwie. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Cukinię kroję w półplasterki. Pomidory kroję w ósemki. Przygotowane warzywa oraz kiełbasę dodaję do kapusty. Mieszam i gotuję 20 minut. Kapustę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaję z pieczywem. Do przygotowania potrawy użyłam liści laurowych całych, które otrzymałam do testowania od producenta i hurtowni przypraw REFEX

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bigos świąteczny 180

czym gotujemy do miękkości. Zachowujemy wodę, w której grzyby się gotowały. Karkówkę i schab kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz przyprawą do mięs. W dużym garnku rozpuszczamy łyżkę margaryny i wrzucamy mięso. Smażymy na średnim ogniu aż mięso zmięknie. W międzyczasie kroimy drobno białą kapustę. Dodajemy ją do mięsa. Dorzucamy również liście laurowe, ziarna pieprzu(...)Następnie dolewamy troszkę wody (około 1/2 szklanki) i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Po paru minutach dodajemy pokrojone grzyby i dolewamy trochę wywaru grzybowego. Przykrywamy i nadal gotujemykapusta będzie miękka. Gdy tak się już stanie dodajemy kiszoną kapustę (jeśli kiszona kapusta jest zbyt kwaśna należy ją najpierw trochę podgotować). Gotujemy przez około 15-20 minut po czym

My simple kitchen
Gołąbki – tradycyjne rodzime danie 154

słoik ) 100 ml śmietany ( słodkiej 18 % ) 3 łyżeczki mąki Bulion grzybowy ok. 1 ½ l Wykonanie: Główkę kapusty umieszczamy w dużym garnku z wodą i parzymy ( nie gotujemy ). Tak długo, aż liście z kapusty będzie można po kolei zdjąć i będą elastyczne. Zdejmujemy część, ponownie umieszczamy w wodzie itd. Ryż gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy(...)część płynu. Dodajemy do niego koncentrat pomidorowy, śmietanę i mąkę. Porządnie mieszamy. Wlewamy do garnka. Doprawiamy jeżeli jest taka potrzeba solą i pieprzem. Ponownie umieszczamy gołąbki i dalej gotujemy, do miękkości kapusty. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Bigos z kiszonej kapusty 135

około 2 litrami wody, wstawiamy na ogień i gotujemy pod przykryciem,  Jak się już zagotuje wówczas zmniejszamy ogień  i mieszamy od czasu do czasu.. Gdy kapusta się gotuje podsmażamy wcześniej pokrojone w kostkę 3-4 cm mięso. -- Jak mięso się(...)smaży na średnim ogniu, do kapusty dokładamy pokrojoną kiełbasę i wędzonkę. Jak również jednocześnie dodajemy do garnka z kapustą przyprawy i liść z zielem.    Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą żeby ładnie zmiękły, pamiętamy  o przemieszaniu zarówno mięsa na patelni, jak i kapusty z dodatkami w garnku. Usmażone mięso wrzucamy do reszty gotujących się w garnku produktów

chleba naszego
Klasyczne żeberka z młodą kapustą 115

Sprawdź przepis na: Żeberka w pikantnej glazurze Młoda kapusta – przepis Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Przekładamy do miski i posypujemy odrobiną soli, aby zmiękłą. Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy także pokrojoną kiełbasę, albo inną wędlinę. Podsmażamy. Dodajemy posiekaną kapustę podlewamy odrobiną wody, dodajemy startą marchewkę i gotujemy ok. 45 minut. Kapustę doprawiamy do smaku solą, pieprzem(...)jeszcze przez ok. 5-10 minut mieszając, aby sos się nie przypalił. Na talerze wykładamy kapustę, ugotowane ziemniaki i żeberka z sosem. Zobacz przepis na: Żeberka w coli z grilla Smacznego! Artykuł Klasyczne żeberka z młodą kapustą pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów 186

pierogów lub krokietów. Farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Składniki 250 ml wywaru grzybowego  (użyj 30 g suszonych grzybów i 700 ml wody, nie dodawaj przypraw) 300 g kapusty kiszonej, drobno posiekaj 1 cebula, obierz i drobno posiekaj ok. 2 łyżki masła sól, czarny pieprz Przygotowanie Suszone grzyby Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania(...)Otwieranie Garnka Szybkie Kapusta Wybór Ciśnienia Niskie Czas Gotowania 10 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . ugotuj suszone grzyby na podstawie przepisu Gotujemy suszone grzyby w szybkowarze ugotowane grzyby przecedź i bardzo drobno posiekaj, wywar zachowaj do szybkowaru włóż kapustę kiszoną dolej 250 ml wywaru grzybowego, resztę wykorzystaj do innej potrawy lub zamroź

Szybko Szybkowar
Pierogi z kapustą i grzybami. 148

przed podaniem na stół, około 5 min. (2-3 minuty po wypłynięciu). farsz: 40-50 g suszonych leśnych grzybów 50 dag. kapusty kiszonej 1 cebula sól, pieprz, vegeta ziele angielskie, liść laurowy 2 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: grzyby gotuję(...)małe ilości wody z dodatkiem vegety około 1/2 godz.- studzę, cebulę kroję w drobną kostkę, wrzucam do rondla z łyżką masła, solą i pieprzem - smażę na lekkim ogniu, kapustę płuczę, gotuję z zielem angielskim, liściem laurowym, odrobiną vegety, wystudzone grzyby i kapustę mielę w  maszynce do mięsa o grubych oczkach,dodaję do cebuli, doprawiam solą i pieprzem ( ma być

Kuchnia Beaty
Gołąbki z młodej kapusty 194

ząbki czosnku 1 marchewkę 1 łyżka masła pęczek kopru świeżego 2 łyżki sosu ajwar 1 małą śmietanę 18% sól, pieprz świeżo mielony 3/4 l bulionu warzywnego Wykonanie: Kapustę parzymy w gotowanej wodzie, oddzielamy liście, odkładamy do wystudzenia. Ryż gotujemy na sypko studzimy. Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na maśle. Marchewkę obieramy trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do wystudzonego(...)przez praskę oraz pokrojony koperek, przyprawiamy solą, pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Wyrobiony farsz nakładamy na liście kapusty zwijamy w kształcie koperty. Układamy gołąbki w garnku wyłożonym 2 liśćmi kapusty zalewamy bulionem. Gotujemy 50 minut na wolnym ogniu. Odlewamy 1 szklankę wywaru wlewamy sos paprykowo-pomidorowy , śmietanę roztrzepujemy dokładnie, zalewamy powstałym sosem gołąbki gotując jeszcze przez chwilkę. Smacznego

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania