Dzisiaj zapraszam na łazanki z kapustą i pieczarkami. Bardzo lubię pierogi z kapustą i pieczarkami, ale nie zawsze mam czas je lepić. Łazanki są równie dobre, a przygotowanie ich zajmie nam dużo mniej czasu :) Składniki farszu ( 4 duże porcje): 3 cebule 1 czubata łyżeczka majeranku sól do smaku pieprz 500 g pieczarek 1 kg kapusty kiszonej oliwa do podsmażenia cebuli(...)odparowania wody z pieczarek. Kapustę gotujemy do miękkości. Trwa to około 1 godziny. Po ugotowaniu, kapustę studzimy , odciskamy z wody i kroimy, aby była drobniejsza. Tak przygotowane pieczarki, cebulę i kapustę łączymy, doprawiamy solą oraz dość mocno pieprzem i dokładnie mieszamy. Makaron łazanki gotujemy al dente i dorzucamy do farszu. Całość mieszamy. Łazanki na talerzu możemy ozdobić pietruszką. Smacznego :) Danie
Smak mojego domuBył bigos z kiszonej kapusty gotowany w wolnowarze, a teraz jest ze słodkiej kapusty..ilość kapusty i dobór mięsa wedle własnego gustu i pojemności wolnowaru.kapustagolonkaprzyprawy wedle gustukoncentrat pomidorowypomidory suszone PiątnicaKapustę poszatkować, golonkę pociąć na mniejsze kawałki.Przełożyć do wolnowaru, wlać trochę wody , dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy.Ustawić wolnowar i gotować około 8 godzin
Moje domowe kucharzeniemielonego mięsa -ok. 1/2 kg kiszonej kapusty -6 średnich ziemniaków -10 dkg wędzonego boczku -cebula -ząbek czosnku -sól, pieprz, słodka papryka -przyprawa do bigosu -przyprawa barbecue -olej -marchewka Kapustę gotujemy do czasu, kiedy zmięknie. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Sparzamy włoską kapustę i oddzielamy liście ( ok. 14-16 ). Boczek kroimy w drobną kostkę a ugotowane i obrane ziemniaki w plastry
Maminek kulinarnyGołąbki z młodej kapusty..gotowane w wolnowarze.. 1 młoda kapusta 50 dkg mięsa mielonego 5 dkg ryżu 5 dkg kaszy 1 cebula 1 jajko sól pieprz wegeta majeranek koncentrat pomidorowy śmietana Z kapusty wyciąć głąby i sparzyć (nie długo, aby tylko trochę zmiękła), oddzielić liście i ściąć zgrubienia. Cebulę pokroić i zeszklić, dodać ryż i kaszę ,smażyć
Moje domowe kucharzeniewiększym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i zasmażyć. Wlać śmietankę i wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek. Dodać pieczarki, cebulę, kabanosy, kapustę, przyprawy i tyle wody/bulionu z gotowania kapusty, żeby całość wyszła "mokra" ale nie wodnista. Doprawić dosyć mocno, gdyż po dodaniu makaronu smak się złagodzi. Na koniec dodać makaron i wymieszać. Gdyby całość wyszła za gęsta można dodać trochę
Kto ugości moich gości?kapusty kiszonej cebula łyżeczka kminku (można użyć też mielonego) łyżka masła sól ,pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ,ubijamy. Odciśniętą z soku i drobno posiekaną kapustę gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem kminku (ma być miękka ,w razie potrzeby dolewamy gorącą wodę). Cebulę siekamy i szklimy na maśle. Wszystkie składniki mieszamy ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem
R'n'G Kitchenpokrojoną drobno marchewką i całą pietruszką zalewamy wodą (tak by tylko przykryło), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową drobiową i gotujemy do miękkości ok 25minut. W osobnym naczyniu gotujemy kapustę kiszoną z kością wędzoną, kostką rosołową o smaku wędzonych żeberek, kaszą jęczmienną oraz opcjonalnie- mrożonką Hortexa. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiany kolor. Cebulkę delikatnie(...)szklimy pod koniec smażenia boczku. 2. Wywar warzywny łączymy z kapustą kiszoną, dodajemy usmażony boczek i mieszamy. Gotujemy ponownie ok 30 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem. Efekt końcowy: A już niedługo szukajcie na blogu wielkanocnych pomysłów
Kuchnia w czekoladziegarnka zalać wodą aby kapusta była przykryta, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i namoczone suszone grzyby i gotować około 30 minut. Następnie do gotującej kapusty dodać podsmażone mięso z cebulą wszystkie składniki dokładnie wymieszać i gotować 2,5-3 godziny przed końcem gotowania doprawić solą i pieprzem. rrarossa@gmail.com
RAROSSAkurczaka - 200 g prawdziwków - przyprawy: pieprz, sól wg upodobań (u mnie dodatkowo chilli i oregano) 1. Gotujemy kaszę gryczaną. 2. Dusimy na patelni pokrojone w plasterki prawdziwki. 3. Kapustę gotujemy do momentu możliwości ściągnięcia z niej liści. 4. Za pomocą maszynki mielimy pierś z kurczaka i grzybki. 5. Łączymy ze sobą pierś, grzyby, kaszę i przyprawy. 6. Zawijamy farsz
Zdrowie na języku :PStragany uginają się od młodych i świeżych warzyw i wtedy też najlepiej smakują. Szczególnie w surówkach i sałatkach. Dzisiaj proponuje Wam surówkę z młodej kapusty z dodatkami. Wcześniej była kapusta gotowana z koperkiem klik. Składniki: 0,5 główki młodej kapusty 0,5 ogórka sałatkowego 5 rzodkiewek 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
Ala piecze i gotujeosoby. Najpierw kroimy kapustę na ćwiartki i myjemy. Następnie kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i przyprawiamy. Wlewamy wodę – tyle żeby przykryło kapustę. Kapustę gotujemy do miękkości ok. 30 min. Gdy kapusta już jest miękka to robimy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy aż się zarumieni. Gotową zasmażkę dodajemy do kapusty
Kuchenne Wariacjeczubatą łyżeczkę soli. Kapustę parzymy 10 minut, przewracamy na drugą stronę i parzymy 5 minut. Kapustę wyjmujemy z garnka, oddzielamy od niej liście. Po ściągnięciu około 1/3 liści ponownie sparzamy kapustę. Tym razem można to robić krócej. Kapustę wyjmujemy i ponownie oddzielamy miękkie liście. Zazwyczaj zachodzi konieczność sparzenia kapusty jeszcze raz. Wody po kapuście nie wylewamy. Z każdego liścia(...)solimy i wrzucamy 4 listki laurowe. Układamy kolejną warstwę, którą również solimy. W moim garnku mieszczą się trzy warstwy gołąbków. Tak przygotowane gołąbki zalewamy wodą z gotowania kapusty tak, aby ostatnia warstwa gołąbków była przykryta w 2/3 wysokości. Gołąbki gotujemy 90 minut od zagotowania. Gotowe. Ja lubię gołąbki podsmażone, więc przed podaniem podsmażam je na niewielkiej ilości oleju
Smak mojego domulaurowyNie podaję ilości, zależy ona od wielkości naczynia do zapiekanki i oczywiście od naszych apetytów.Wykonanie:Ziemniaki gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie. Studzimy, kroimy w plastry. Kapustę gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim i odrobiną soli . Na patelni smażymy 2 spore cebulki, po koniec smażenia dodajemy kawałki kaszanki obranej z flaka. Wszystko podsmażamy dodając do smaku majeranek.Naczynie
Walijskie Pichceniełyżki świeżego kopru 2 łyżki sosu rybnego sól i pieprz do smaku Zacznij od przygotowania kapusty. Oberwij kapustę z uszkodzonych liści. Wytnij nóżkę i włóż do garnka na tyle dużego aby cała kapusta mogła się zanurzyć w wodzie. Przykryj pokrywką i gotuj kapustę przez 30-40 minut od chwili zagotowania wody i w zależności jak zbita jest kapusta. Kiedy kapusta(...)posiekanym koprem. Obie ryby pokrój w kostkę, a następnie grubo posiekaj nożem lub w malakserze. Przełóż do misy, dodaj jajko, sól, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Rozłóż liście kapusty i podziel farsz. Zwijaj kapustę w rulon. Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm posmaruj masłem. Ułóż gołąbki w dwóch rzędach. Rozprowadź na nich kawałki masła i przykryj pozostałymi liściami
codojedzenia