kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:8/167)

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami 292

cebulką, kaszę manną i bułkę tartą - wymieszać.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Na koniec dodać jajko - wyrobić masę.W garnku zagotować wodę, osolić.Na gotującą się wodę kłaść liście kapusty - gotować kilka minut ( około 5 min ) - żeby zmiękły.Obgotowane wyjmować na tacę, ostudzić.Z ugotowanych liści wyciąć twarde łodygi.Na środek liścia kłaść porcję farszu, zawijać brzegi ( składać w kopertę(...)dodać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem.Sosem zalać gołąbki.Gołąbki gotować na mały ogniu, pod przykryciem, 20-25 minut.Pilnować, żeby si nie przypaliły - w razie potrzeby dolać do sosu wody.Gołąbki podawać jako samodzielne danie lub w towarzystwie opiekanych ziemniaczków i surówki z kapusty kiszonej. Smacznego

kolorowotorcikowo
Gołąbki z kaszą gryczaną i kurkami w sosie pomidorowo -bazyliowym 135

jajko sól pieprz pulpa pomidorowa bulion 1 szklanka świeże listki bazylii kilka ziarenek ziela angielskiego Przygotowanie: 1. Z kapusty wykrój głąb, zagotuj wodę z solą, zacznij gotować kapustę 2. W garnku z osoloną wodą ugotuj kaszę gryczaną na sypko 3. Obierz i oczyść kurki, cebulę pokrój w kostkę i uduś na patelni(...)Ostudzoną kaszę przełóż do miski, dodaj jajko, sól, pieprz i kurki z patelni. Wymieszaj farsz. 5. Faszeruj farszem liście kapusty. 6. Układaj  gołąbki w rondlu, zalej szklanka bulionu, gotuj ok 30- 40  minut. Dodaj pomidorową pulpę, popieprz, posól, posyp majerankiem lub bazylią. Gotuj kolejne 15 minut. Ja zagęszczam sos zasmażką, ale jeśli ma być dietetycznie

AZgotuj!
Lekki bigos 146

przekonajcie się sami... Składniki: średnia główka słodkiej kapusty 0,75 dkg mięsa mielonego sol, pieprz, majeranek papryka słodka w proszku koncentrat pomidorowy liść laurowy koperek świeży lub mrożony Do zasmażki 4 łyżki masła klarowanego lub zwykłego 2 łyżki mąki Wykonanie: Kapustę zszatkować dość drobno, przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować pod przykryciem 30-45 min. Mięso mielone smażyć(...)patelni). Po usmażeniu, mięso przełożyć do ugotowanej kapusty, doprawić wg uznania do smaku, dodać koncentrat pomidorowy wg uznania, chwilę jeszcze gotować. Przygotować zasmażkę, masło rozpuścić na patelni do spienienia, dodać mąkę, mieszać, by nie było grudek, przełożyć do gotującej kapusty. Dokładnie, ostrożnie wymieszać, chwilę zagotować, dodać dużo zielonego kopru. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do ziemniaków Smacznego

kgwjanczewo
Krokiety z kapustą, mięsem i grzybami 164

krokietów.   Składniki na farsz:-0,7 kg pieczarek-0,7 kg kapusty kiszonej-0,7 kg kapusty białej-0,7 kg mięsa np. łopatki-2 cebule-przyprawa warzywna i pieprz do smaku-masło do smażenia   Mięso gotujemy(...)miękkości z dodatkiem przyprawy warzywnej.   Białą kapustę szatkujemy i kroimy na drobno.   Kapustę kiszoną również kroimy na drobno.   Zagotowujemy wodę, wrzucamy białą kapustę i gotujemy ok. 15 minut.Dokładamy kapustę kiszoną i gotujemy ok. 60 minut.Odcedzamy wodę i studzimy.   Ugotowane mięso wyciągamy z garnka i studzimy.   Cebulę kroimy w drobną

Maminek kulinarny
Kapuśniaczki z Ciasta Francuskiego ze Słodką Kapustą i Pieczarkami 277

Kruchutkie, delikatne ciasto francuskie z aromatycznym farszem z gotowanej kapusty oraz pieczarek posypane charakterystycznym w smaku kminkiem to jedna z bardziej smakowitych wersji kapuśniaczków. Kapuśniaczki idealnie sprawdzą się jako pożywna przekąska podczas dnia lub smakowita przystawka na przyjęcie. Kapuśniaczki z ciasta francuskiego podane z filiżanką czerwonego barszczu to przepyszna potrawa świetnie nadająca się na kolację lub nawet obiad. Kapuśniaczki(...)Słodką Kapustą i Pieczarkami - Składniki: ok. 600 g domowego ciasta francuskiego lub 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego mała główka kapusty (ok. 1 kg) ok. 300 g pieczarek 3 nieduże cebulę masło do smażenia sól pieprz mleko kminek   Kapuśniaczki z Ciasta Francuskiego ze Słodką Kapustą i Pieczarkami - Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy

Słodka Strona
Fuczki, czyli placki z Bieszczad. 163

ryby lub z dodatkiem kwaśnej śmietany czy sosu czosnkowego. Tradycyjnie do ciasta dodawano mąki owsianej. Z czasem zastąpiła ją mąka pszenna. Fuczki robiło się zarówno z surowej, jak i gotowanej kapusty kiszonej. Zdecydowanie wolę tę pierwszą i takiej użyłam do moich placków. Podawałam z sosem czosnkowym. Bardzo szybkie i sycące danie. Polecam. Składniki: 2 szkl. mleka 2 szkl. mąki pszennej

zadanie-gotowanie
Kapuśniak z kiszonej kapusty 252

cały urok i smak tej zupy. Kapuśniak zrobiłam bez mięsa, dodałam jedynie skwarki i na koniec podsmażoną kiełbasę. Jeśli pominiesz dwa ostatnie dodatki ugotujesz pyszny kapuśniak wegeteriański. Kapustę kiszonę zawsze należy gotować odzielnie i na koniec połączyć wywary. Opis wydaje się przydługi, ale zupa bardzo prosta do przygotowania. Odgrzewana co dzień to smaczniejsza. Składniki: 400 - 450 g kiszonej kapusty(...)kiełbaski śląskie 1 łyżka mąki sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru zielenina Wykonanie: zawartość słoika z kiszoną kapusta przekładam do garnka, zalewam wodą, tak by z lekkim nadmiarem przykryła kapustę i gotuję około 40 minut do miękkości. Kapustę kiszę z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego, oraz dużą liościa marchwi. Jeśli używasz kupnej kapusty musisz dołożyć przyprawy do gotowania ziemniaki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kapuśniak z młodymi ziemniakami 144

Wodę zagotować wraz z marchewką i selerem. Dodać  kostki, ziele, pieprz i listek. Gotować 30 minut. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka wraz z kapustą. Gotować do miękkości warzyw. Pod koniec dodać przyprawę do dań z kapusty (ilość według uznania). SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Kapuśniaczki w Cieście Francuskim 204

Ciasto francuskie z farszem z gotowanej kapusty, aromatem suszonych grzybów posypane charakterystycznym w smaku kminkiem to moja ulubiona wersja kapuśniaczków.Najlepszy przepis, który zdecydowanie polecam.Kapuśniaczki w Cieście Francuskim - Składniki:2 opakowania ciasta francuskiegomała główka kapusty (ok. 1 kg) ok. 60- 100 g suszonych grzybów (najlepiej borowików)3 nieduże cebulęmasło do smażeniasól pieprzmleko kminekKapuśniaczki(...)wrzącej wody - moczymy przez całą noc.Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h)Grzyby dusimy w tej samej wodzie co się moczyły przez ok. godzinę.Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle.Odcedzoną kapustę dodajemy do cebuli i dalej smażymy. Wywar spod grzybów wlewamy do kapusty, a grzyby drobno

Słodka Strona
Uszka, farsz do uszek 206

ciasto było bardzo elastyczne i dobrze się rozwałkowało na cieniutki placek. Składniki na farsz:kapusta kiszona (może być z marchewką)suszone grzybycebulaSposób przyrządzenia:W garnku gotujemy kapustę do miękkości, którą wcześniej bardzo drobno pokroiłam. W osobnym garnku gotujemy, także do miękkości, namoczone dzień wcześniej suszone grzyby (gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły). Wywar z ugotowanych

upichcic
Wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami. 266

szklimy na patelni na maśle z oliwą z oliwek. Posiekane grzyby (pieczarki też) dorzucamy do cebulki. Dusimy razem do miękkości. Doprawiamy do smaku. Kaszę gotujemy. I mieszamy z grzybami. Kapustę gotujemy w całości. Ściągamy z główki pojedyncze liście, nakładamy na nie farsz i zawijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy bulionem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Miksturownik
Gołąbki bez zawijania ( z kapustą w środku) 360

Pyszne gołąbki bez zawijania, kapustę posiekałam i dodałam do środka. W smaku bardzo nam smakowały, a przynajmniej nie ma zabawy w gotowanie kapusty i potem zawijania... gołąbek, po gołąbku :) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 1/2 główki młodej kapusty, 3 łyżki bułki tartej, 1 woreczek ryżu, 1 jajko, 180 g koncentratu pomidorowego, 300 ml letniej wody,  majeranek, papryka słodka(...)sól, pieprz czarny Kłos Pol . Przygotowanie: Gotujemy woreczek ryżu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia. Kapustę siekamy drobno i zalewamy na 10 minut wrzątkiem. Po tym czasie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, ryż, kapustę i przyprawy. Mieszamy i formujemy kotleciki. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju po 2 minutki z każdej strony

Aga w kuchni
Pierogi z Kapustą i Grzybami 169

Pierogi z kapustą i grzybami to danie, którego smak przywodzi mi na myśl Wigilię. Moja wersja farszu składa się z gotowanej kapusty - nie kiszonej, która kojarzy się z kupnymi pierogami. Pierożki są genialne i stanowią jedną z moich ulubionych potraw.Pierogi z Kapustą i Grzybami - Składniki:farsz:nieduża główka kapusty (ok. 1 kg)ok. 60- 100 g suszonych grzybów (najlepiej borowików(...)szklanka wody (ok. 1 i 1/4)2 łyżki olejuszczypta soliduża cebula + masło na omastę Pierogi z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania:Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc.Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h)Grzyby dusimy w tej samej wodzie co się moczyły przez

Słodka Strona
Kapuśniak z batatami 110

Ostatni słoik ze spiżarnianych zapasów kiszonej kapusty zużyłam na przygotowanie tego kolorowego kapuśniaku. Ze zwykłej kiszonej kapusty możesz wyczarować zdrowe, pełne smaku danie, wystarczy zwykłe ziemniaki podmienić batatami. Taki kapuśnieczek doda Ci siły na przetrwanie wiosennego przesilenia i wzbogaci organizm w potrzebne składniki odżywcze. Składniki:   0,5 kg kiszonej kapusty 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka plaster selera kawałek(...)pozostałe warzywa. Bataty pokroić w grubą kostkę, a warzywa zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dołożyć do zupy i gotować do miękkości batatów, około 25-30 minut. W kwaśnej kapuście gotują się dłłużej niż zazwyczaj na koniec wmieszać skwarki jeśli lubisz. Podawać posypany natką pietruszki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kapuśniak 171

gram jakiegoś mięska, można również użyć kości - 100 gram boczku wędzonego - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 1 cebula - 4 ziemniaki - 1 kilogram kapusty kiszonej - sól - pieprz - ziele angielskie - liść laurowy Przygotowanie: Mięso gotujemy w wodzie, zdejmujemy szum, następnie dodajemy pokrojony boczek wędzony razem ze skórką (boczek możemy pokroić również po ugotowaniu) oraz przyprawy. Gotujemy około(...)minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone warzywa. Cebuli nie kroimy. Ziemniaki pokrojone w kostkę dodajemy ostatnie. Gotujemy kolejne 15 minut. I już na sam koniec dodajemy kiszona kapustę. Gotujemy około 1 godziny, ewentualnie doprawiamy do smaku. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku