kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:11/167)

Gołąbki z kaszą gryczaną 137

duża cebula 2 łyżki oleju/oliwy/ może być ten z pomidorów 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 1 mała główka kapusty włoskiej Kaszę ugotować na sypko z odrobiną soli. Kapustę ponacinać przy głąbie, tak aby łatwo było później odcinać liście, wrzucić do wrzątku i obgotować przez 15 min na średniej mocy palnika. Wyjąć, przestudzić, odciąć liście(...)dokładnie wymieszać. Liść kapusty położyć na dłoni, drugą ręką nałożyć farsz, dwie czubate łyżki. Zawinąć jak dywan, następnie końce podwinąć pod spód (im ściślej zawiniemy tym lepiej, bo mniej soków wyleci i gołąbek będzie wilgotniejszy). Układać bardzo ściśle na naczyniu wyłożonym pozostałymi liśćmi kapusty, aby się gołąbki nie przypaliły od spodu. Wodę,  której były gotowana kapusta wlać do naczynia

moj przepis na
MŁODA KAPUSTA 151

pieczywem jako śniadanie, czy kolacja. UWAGI : - kupując koperek kupujemy go jako gałązkę, a używamy tylko same „igiełki”. Łodygę drobno siekam i zamrażam, a gotując młodą kapustę razem z kapustę gotuję te łodygi. Dodaję 1 łyżkę mrożonych łodyg na w główkę kapusty. Tegoroczny sezon już rozpoczęty. W sezonie smakuje jeszcze lepiej niż teraz, bo kapusta jest delikatniejsza, pomidory bardziej nasłonecznione

Tradycyjna kuchnia inaczej
Zupa z żółtą fasolką szparagową 188

Skrzydełka przekładamy razem z warzywami do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez kwadrans.  Po tym czasie dodajemy umytą fasolkę pokrojoną na kawałki, bez "ogonków" oraz poszatkowaną białą kapustę, gotujemy do miękkości, dodajemy suszone zioła, doprawiamy do smaku

Moja smaczna kuchnia
Kapuśniak z kiszonej kapusty 146

garnka wlewamy ok. 2,5 l zimnej wody.Wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe i wkładamy żeberka.Zagotowujemy, zbieramy "szum"  a następnie dokładamy kiszoną kapustę.   Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości żeberek ( ok. 1 godz.).   Wyławiamy żeberka i obieramy z mięsa.Mięso dzielimy na małe cząstki i dodajemy je do garnka z kapustą

Maminek kulinarny
MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA, SCHABOWY Z KOŚCIĄ I MŁODE ZIEMNIAKI 170

smażenia DODATKOWO: ugotowane młode  ziemniaki posypane koperkiem WYKONANIE: KAPUSTA: Kapustę przekrój na ćwiartki, opłucz i pokrój na 0,5- 1 cm paski. Wrzuć je do garnka i zalej do połowy wodą, dodaj startą na grubych oczkach marchewkę. Dodaj sól i pieprz do smaku i gotuj całość około 10 minut od czasu do czasu mieszając dokładnie. W międzyczasie(...)kolor.  Gdy kapusta będzie miękka odlej z niej cześć wody (około połowę).  Do podsmażonego boczku dodaj 1 łyżkę masła, 2 łyżki maki i 2 łyżki wody z gotowania kapusty i przesmaż całość przez chwilę. Następnie przerzuć zawartość patelni do kapusty, zamieszaj dokładnie i zagotuj. Na koniec dorzuć posiekany koperek, wymieszaj.  Kapustę podawaj np. z młodymi ziemniakami. Gotowe

Słodko-Słony Świat Ilony
Bigos według Ewy Wachowicz 2990

bigosu Kapustę kiszoną odcisnąć (sok zachować, gdyż może się przydać do dokwaszenia bigosu), posiekać.Zalać połową rosołu, dodać golonkę, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca. Gotować do miękkości.Białą kapustę posiekać, zalać wodą i gotować ok. 10 minut. Wodę odlać. Na patelni na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę. Jak się zezłoci, dodać ją do białej kapusty wraz z namoczonymi(...)wodzie suszonymi grzybami (trzeba je posiekać w paseczki) i wodą, w której się moczyły. Gotować do miękkości.Ugotowane kapusty połączyć ze sobą. Dolać resztę rosołu wraz z koncentratem pomidorowym. Ugotowaną golonkę obrać ze skóry, mięso pokroić i dodać do kapusty. Pieczenie, wędliny, boczek, drób itd pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i dodać do garnka. Doprawić sporą ilością pieprzu

Moje domowe kucharzenie
Kapusta z grochem 166

kiszoną.  Równolegle zagotować ok. litra wody. Po zawrzeniu wody w garnkach z kapustami odlać wodę. Do kapust wlać zagotowaną wcześniej wodę. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i kozieradkę. Gotować kapustę do miękkości. Ewentualnie zeszklić na patelni pokrojone na drobno cebule . Dodać groch (i ewentualnie cebulę) do kapusty. Pogotować do momentu, gdy danie będzie miało gęstą konsystencję, czyli odparuje woda

Weekendy w domu i ogrodzie
Bigos 174

Usuwamy głąb i szatkujemy kapustę. Następnie wrzucamy ją do garnka i zalewamy 2 szklankami wody, solimy. Gotujemy pod przykryciem. W międzyczasie kroimy grzyby, podsmażamy je i dodajemy do gotującej się kapusty. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę mięso, kiełbasę, boczek oraz przyprawy. Gotujemy dalej pod przykryciem przez 30 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Następnie dodajemy kapustę kiszoną. Dalej gotujemy, mieszając

Życie zamknięte w smaku
Zupa gołąbkowa 234

włoszczyznę. Wszystko zagotować. W międzyczasie na patelni podsmażyć mięso mielone, krótko aby tylko zmieniło kolor. Gdy zawartośc garnka się zagotuje dodać podsmażone mięso mielone oraz ryż i dalej gotować. Białą kapustę pokroić w grubą kostkę i również dodać do zupy. Wszystko gotować aż ryż i kapusta będą miękkie. Zupę trzeba od czasu do czasu przemieszać ponieważ jest gęsta i ryż(...)może się przypalić. Doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba. Jeśli zupa jest zbyt gęsta należy dolać nieco wody. Jeśli używamy młodziutkiej kapusty dajemy pod sam koniec gotowania jak ryż będzie juz prawie miękki aby się nie rozgotowała. Zupka podana na talerzu z kolekcji Agawa Gold Porcelana Bogucice

Monia miesza i gotuje
Wątróbka pieczona w piwie podana na jabłku z sałatką z jarmużu i czerwonej kapusty. 147

zewnątrz. Podlewamy szklanką piwa i wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 175 stopni. Po 10 minutach pieczenia dorzucamy do patelni grube plastry nieobranego jabłka. Jarmuż i posiekaną kapustę gotujemy na parze do miękkości. Rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy miękki jarmuż z kapustą. Solimy, pieprzymy i podlewamy octem z wina musującego (opcjonalnie skrapiamy cytryną), dodajemy cukier. Podsmażamy kilka

BaRepas
Kotlety z białej kapusty z koperkiem 193

przyprawa do dań  Kucharek pieprz sól bułka tarta ser żółty pomidorki koktajlowe Wykonanie Kapustę  pokroić na małe cząstki. Zagotować wodę z dodatkiem przyprawy do dań Kucharek, włożyć kapustę, gotować 5 minut, odcedzić, schłodzić. Cebulę pokroić na cząstki, przesmażyć na oleju, dodać do kapusty, zmielić w maszynce. Otrzymaną pulpę wyłożyć na sito, do obcieknięcia, następnie, dodać jajko, mąkę

Kulinarny karnet Christophera
kapusta z kalarepką i makaronami na piersi kurczaka... 176

zalać wodą i gotować z 20 minut na mniejszym ogniu następnie wsypać młodą włoszczyznę rozdrobnioną nie za drobno w rozdrabniaczu następnie dodać pokrojoną w większe kostki kalarepkę, pokrojoną młodą kapustę gotować z 10 minut i wsypać groszek razem z zalewą, makaron gwiazdki i świderki do smaku doprawić kucharkiem, papryką ostrą i wsypać posiekany koperek zupa jest lekka i nam smakuje

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki z mięsem i kaszą jęczmienną duszone z lubczykiem ogrodowym 220

jajko, 1 torebka kaszy jęczmiennej,sól, pieprz, majeranek,kilka listków świeżego lubczyku, 2 szklanki bulionu warzywnego.Z kapusty wycinamy głąb oraz odrywamy wierzchnie liście, które posłużą nam do gotowania gołąbków. Następnie kapustę w całości wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 5 minut. Musi się sparzyć, aby liście lepiej odchodziły. Mięso mielimy wraz z cebulą. Dodajemy jajko oraz ugotowaną(...)farsz i zawijamy. Na dnie garnka układamy wierzchnie liście (te nie obgotowane), a na to nasze gołąbki.Wszytko zalewamy bulionem i dodajemy świeże liście lubczyku. Przykrywamy wierzchnimi liśćmi kapusty. Całość gotujemy przez ok. 1,5-2 godzin pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu

Delicious Titbits
Krokiety 141

naleśników,3 jajka,300 g bułki tartej,olej.Przygotowanie:  farsz: łopatkę i boczek kroimy w większą kostkę. Gotujemy około godziny w wodzie z kostką rosołową. W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną. Grzyby moczymy w miseczce. Gdy mięso już będzie miękkie, mielimy je wraz z odsączoną kapustą przez maszynkę. Cebulkę podsmażamy na patelni i dodajemy do mięsa. Grzyby drobno siekamy

Aga w kuchni
Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 317

sól Farsz: 400 g mięsa z rosołu (mięsne żeberko i skrzydło z indyka) 400 g kiszonej kapusty 2 cebule sól, pieprz 1 surowe jajko Sposób wykonania: 1. Przygotowujemy farsz, kapustę gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu odciskamy z nadmiaru wody, drobno siekamy. 2. Mięso z rosołu oddzielamy od kości, mielimy w maszynce do mięsa. 3. Cebulę drobno siekamy, rumienimy na niewielkiej(...)ilości oleju. Kapustę, mięso i cebule mieszamy, dodajemy 1 surowe jajko oraz doprawiamy do smaku. 4. Ze składników zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, wałkujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy na małym ogniu do wypłynięcia. 5. Podajemy wedle uznania z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kapusta z grzybami 136

kapusty kiszonej garść suszonych grzybów leśnych 1-2 marchewki sól, pieprz, vegeta tłuszcz do okraszenia WYKONANIE: gotujemy grzyby razem z vegetą około 1/2 godz., tyle samo czasu gotujemy kapustę, łączymy kapustę z grzybami (z dodatkiem grzybowego wywaru), doprawiamy i dusimy do miękkości kapusty

Kuchnia Beaty